puls 06.03.04, 12:20 Bardzo dobre trzymanie drogi ,duze bezpieczenstwo . Moglaby byc troche wyzsza o np 3 cm . Man nadzieje ze nowa Octavia tez bedzie w wersji 4x4 . Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Lamehr Re: Skoda Octavia 4x4 jest super zima . IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.04, 16:27 Nareszcie ktoś ws. 4x4! Pytałem na tym forum o Octavię 4x4, pies ze złamaną noga się nie odezwał. Interesuję się zakupem kombi 4x4 z silnikiem benzynowym 1.8 T i szukam kogoś kto mógłby podzielić się wrażeniami: - czy mechanizm który przenosi na tylną oś zabiera miejsce bagażnika, ew. pełnego koła zapasowego? - jak się z tym jezdzi - chodzi o błoto, teren, śnieg (nie myślę ruszac tym na offrad - mam na myśli rekreacyjne wypady na wieś i na narty - czy to jest jakis automat czy ręcznie sie włącza i wyłącza? Link Zgłoś
greenblack Re: Skoda Octavia 4x4 jest super zima . 09.03.04, 13:08 Gość portalu: Lamehr napisał(a): > - czy mechanizm który przenosi na tylną oś zabiera miejsce bagażnika, ew. > pełnego koła zapasowego? 100 litrów bagażnika mniej. > - jak się z tym jezdzi - chodzi o błoto, teren, śnieg (nie myślę ruszac tym na > offrad - mam na myśli rekreacyjne wypady na wieś i na narty Generalnie Haldex to syf. Służy jedynie do wyjechania z trudnego terenu i ograniczenia poślizgu przednich kół podczas ostrego przyspieszania. Normalnie samochód jest przednionapędowy. > - czy to jest jakis automat czy ręcznie sie włącza i wyłącza? Kierowca nie ma żadengo wpływu na załączenie napędu na tylną oś. Link Zgłoś
Gość: Lamehr Haldex to syf? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 01:40 Rozumiem że to nazwa tego rozwiązania? Napisz cos więcej. W salonach sprzedają tego kilka sztuk rocznie i trudno sie coś dowiedzieć (zwłaszcza jak sie jest lamerem). Wyobrażałem sobie, ze zamiast 250 tys. za porządnego SUV-a można za 100 tys. kupić coś co da podobne wrażenia i właściwości. Jeżeli to lipa, to wracam do rodzinnego kombi czyli Mondeo, którym jezdziłem poprzednio. Co o tym myslisz? Link Zgłoś
greenblack Re: Haldex to syf? 13.03.04, 13:08 Możesz jeszcze kupić Forestera albo Imprezę, albo Legacy 2.0 bez turbo za około 120 tys. Jedne z najlepszych 4x4 na świecie. Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Skoda Octavia 4x4 jest super zima . IP: *.acn.waw.pl 16.03.04, 08:07 > Generalnie Haldex to syf. ...odezwał się zapewne ten, który Haldexem nigdy nie jezdzil... > Służy jedynie do wyjechania z trudnego terenu i > ograniczenia poślizgu przednich kół podczas ostrego przyspieszania. Normalnie > samochód jest przednionapędowy. ... i wiedzy na temat jego działania też nie ma. Haldex spisuje sie bardzo dobrze. Ja jezdzilem Haldexem właśnie w Octavii 1.8T i byłem bardzo zadowolony z tego napędu. Link Zgłoś
greenblack No to może pilot 3-cylindrowej Fabiedy 1.2 nas ośw 16.03.04, 12:54 ieci, w którym momencie się pomyliłem? > ...odezwał się zapewne ten, który Haldexem nigdy nie jezdzil... > > ... i wiedzy na temat jego działania też nie ma. Czekam na wyjaśnienia... > Ja jezdzilem Haldexem właśnie w Octavii 1.8T Lecę zawiadomić CNN! Link Zgłoś
Gość: Miki Re: No to może pilot 3-cylindrowej Fabiedy 1.2 na IP: *.acn.waw.pl 16.03.04, 17:34 > No to może pilot 3-cylindrowej Fabiedy 1.2 hehe... > w którym momencie się pomyliłem? (...) > Czekam na wyjaśnienia... Nie chce mi się. Pogooglaj sobie jak jesteś ciekawy. Jak nie będziesz umiał znaleźć to daj znać to Ci przeslę dokładny opis razem z rysuneczkami. Co prawda to jest w języku angielskim, ale zakładam, że dasz sobie radę. Genralnie coś tam prawidłowo napisałeś, ale w taki sposób, że widać, że jesteś zielony w temacie Haldexa - a wiedzę pewnie czerpałeś z pogaduszek przy piwku z kumplami. Aha - na przyszłość jak nie masz o czymś pojęcia nawet teoretycznego, bo brak praktycznego w tym przypadku jest oczywisty, to nie zabieraj głosu, bo możesz kogoś w błąd wprowadzić - no chyba, że to jest Twoim zamiarem (choć nie sądzę - pewnie chiałeś miszcza przygrać, ale nie wyszło.) Link Zgłoś
greenblack Dawaj miszczu, dawaj! 16.03.04, 19:32 Czekam z niecierpliwością na wykład na temat sprzęgła Haldex prowadzony przez Mikiego, zwłaszcza na wytkinięcie mi błedów! Link Zgłoś
Gość: Miki Ale o co chodzi? IP: *.acn.waw.pl 17.03.04, 08:56 Czytac nie umiesz? - Poszukaj sobie... I nie chodzi o to, zeby wytykac Ci bledy, tylko o to, ze widac, ze wiesz, ze gdzies dzwoni, ale nie wiesz w ktorym kosciele. Nie zamierzam tu pisac o czyms, o czym jest mnostwo materialow w sieci - nie rob z siebie kaleki i poszukaj. No chyba, ze tak naprawde nie interesuje Cie Halex tylko pyskowka. Ja w tym nie zamierzam uczestniczyc. EOT Link Zgłoś
greenblack Miszczu! 17.03.04, 09:29 Jesli kwestionujesz rzeczowość mojej wypowiedzi, to postaraj się to uzasadnić albo zamknij jadaczkę... Link Zgłoś
Gość: Miki hehe IP: *.acn.waw.pl 17.03.04, 10:02 > Jesli kwestionujesz rzeczowość mojej wypowiedzi Rzeczowosc? Hahaha - a to dobre. Nie wiem po co ja sie w ogole wdawalem w ta dyskusje. Z glupcem i trollem sie nie wygra... Tym razem 100% EOT. Link Zgłoś
hip-hopp Re: Skoda Octavia 4x4 jest super zima . 17.03.04, 13:58 Witam, 1. Zabiera jakieś 100 litrów bagażnika. 2. Nie jest to samochód nawet pseudoterenowy - tu chodzi tylko o polepszenie trakcji - na drodze utwardzonej róznica jest znaczna. Jeżeli chodzi o niezbyt nawet ciężki teren to nie pomoże... 3. Haldex funkcjonuje całkiem samoczynnie. Link Zgłoś
Gość: A Re: Skoda Octavia 4x4 jest super zima . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.04, 19:27 Moj byly szefo kupil dla siebie Octavie 1.8 T 4x4 ale w wersji htcb. Miałem okazje przejechac sie tym wozem i milo bylo. Pogoda byla straszna , bloto posniegowe i snieg z nieba. Trzymanie rewelacyjne. Silnik przenosi naped spokojnie i stanowczo. Nie czulem zadnej dziury , pociagnalem na gorce murckowskiej do 170. Swoja droga dokupil do niej xenony i jakies tam bajery i cena ponad 90 000. pzdr Link Zgłoś
ponury_zniwiarz Re: Skoda Octavia 4x4 jest super zima . 09.03.04, 13:57 W jednym masz szczescie. Ze to twoj byly szef. Chron nas panie boze przed szefem w skodzie. Ciekawe tylko czy nie jest juz twoim szefem, bo wylecial za posiadanie skody, czy ty wyleciales dlatego, ze mu odbilo po kupieniu jedynie slusznego samochodu. Link Zgłoś
Gość: A Re: Skoda Octavia 4x4 jest super zima . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 15:28 > Chron nas panie boze przed szefem w skodzie. masz zle w glowie > Ciekawe tylko czy nie jest juz twoim szefem, bo wylecial za posiadanie skody, > czy ty wyleciales dlatego, ze mu odbilo po kupieniu jedynie slusznego samochodu > nadal jest Link Zgłoś
hans2 Re: Skoda Octavia 4x4 jest super zima . 16.03.04, 07:03 link ze Szwecji skoda.burncreek.net/ Wszyscy super zadowoleni ze Skody , obejrzyj Skode z Austri Octavia 4x4 Geländewagen a reszta niech zazdrosci i smeci (jesli chca ). Link Zgłoś
czikago Re: Mondry skodziarzu 16.03.04, 13:09 greenblack napisał: > Jak myślisz, ilu skodziarzy zna szwedzki? > Ale zdj fajne . > Link Zgłoś
dado Re: Skoda Octavia 4x4 jest super ,Haldex takze 19.03.04, 21:40 Haldex to nie syf jak tu ktos napisal to super system . Wyprodukowany w Szwecji na trudne warunki drogowe. Nowe Volvo XC90 jest wyposazone w ten system . W tescie "miejskich jeepow " ten system w Volvo wygral (razem z Subaru Outbackiem ) z innymi samochodami z napedem 4x4. A byly tam BMW X3 i VW Tuareg m.in. Tylko ze Skoda (VW) zapewnila sobie Haldex wczesniej niz Volvo . Podpisala kontrakt z firma Haldex kilka lat wczesniej. Tak wiec nie ma co wysmiewac gdy sie nie ma pojecia o co chodzi. Link Zgłoś
greenblack Bełkot 20.03.04, 10:00 Co to był za test? Przeprowadzony przez Haldex? Cha, cha! A z tym Subaru to mnie rozbawiłeś! Tu możecie sobie obejrzeć, co to za syf ten Haldex: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=7996983 Link Zgłoś
dado Bełkot........czyzby ?? Pomieszalo ci sie sorry 21.03.04, 07:26 greenblack napisał: > Co to był za test? Przeprowadzony przez Haldex? Cha, cha! A z tym Subaru to > mnie rozbawiłeś! > > Tu możecie sobie obejrzeć, co to za syf ten Haldex: Test ktory wskazales to test Volvo V70 , (stary system - sprzęgło lepkościowe nie Haldex ) . Ten system NIE DZIALAL ! Ja mowie o Volvo XC90 TEN ma Haldex i to bylo powodem ze zmienili system na...wlasnie Haldex. www.mt.com.pl/num/03_01/volvo.htm o Volvo V70 HALDEX dziala i jest super w takich warunkach a test w Szwecji robila gazeta motoryzacyjna www.aftonbladet.se/vss/bil/story/0,2789,407644,00.html Link Zgłoś
Gość: Miki Nie dyskutuj z nim... IP: *.acn.waw.pl 21.03.04, 08:36 To jest miszcz nad miszcze, ktory cala swoja wiedze o motoryzacji zdobyl czytajac fora dyskusyjne. Ktos mu napisal, ze Haldex to syf i kuniec! On juz wie, ze tak jest. Nie ma znaczenia, ze Haldexa na oczy nie widzial, nie jezdzil autem z Haldexem i nie zna zasady jego dzialania i dolaczania tylnej osi. Wazne jest, ze Haldex to syf - tyle zapamietal wiec tak musi byc. Link Zgłoś
greenblack Typowy skodziarz 21.03.04, 11:23 Kupił se oktawiana z haldexem i się chwali, że to tańsze Audi A4 quattro, cha, cha! Oktawian klasa średnia, cha, cha! Link Zgłoś
greenblack Re: Bełkot........czyzby ?? Pomieszalo ci sie s 21.03.04, 11:26 Mam w dupie testy jakiejś szwedzkiej gazetki o symbolicznym nakładzie i jeszcze mniejszym znaczeniu. Volvo może wygrać np. pod względem wielkści bagażnika czy spalania, ale jak ktoś twierdzi, że ma lepsze 4x4 od Legacy czy Touarega, to jest po prostu głupi. Link Zgłoś
dado Re: Bełkot........czyzby ?? Pomieszalo ci sie s 21.03.04, 11:38 Glupi test , mam w dupie ..ok. Mozesz miec . Nie posiadasz Skody 4x4 , nigdy nie jezdziles nie masz co mowic . Moze wogole nie jezdzisz 4x4 i tylko smecisz ? Dyskutowac z kims kto nie ma pojecia i nie rozroznia roznicy w napedach trudno. Ja tez mam Octavie 4x4 nie mam zastrzezen (no moglaby byc 2-3 cm wyzsza) ale na to jest rada . Dobra nie rzucajaca sie w oczy , solidna fura . Mozna ja zamowic z calym dodatkowym wyposazeniem dostepnym w rodzinie Audi,Skoda,VW . A najlepszy jest Climatronic (takze w zimie ). Link Zgłoś
greenblack Re: Bełkot........czyzby ?? Pomieszalo ci sie s 21.03.04, 11:44 Słuchaj, nie mówię, że Octavia 4x4 to syfny samochód, którym nie da się jeździć. Mówię tylko, że w porównaniu z prawdziwymi systemami 4x4 Haldex to badziew. Najśmieszniejsze, że Haldex jako opcja kosztuje tyle, co Torsen. 3 ostatnie moje samochody miały 4x4, w tym 2 Torsen. Jeździłem Haldexem w Volvo S60. Nie podoba mi się nieprzewidywalność i tymczasowość działania tego systemu. Służy jedynie do wyjechania ze śliskiego podłoża. Nie ma stabilizacji przez permanentny napęd obu osi. Pozdrawiam Link Zgłoś
dado Re: Bełkot........czyzby ?? Pomieszalo ci sie s 21.03.04, 12:20 greenblack napisał: > Słuchaj, nie mówię, że Octavia 4x4 to syfny samochód, którym nie da się > jeździć. Mówię tylko, że w porównaniu z prawdziwymi systemami 4x4 Haldex to > badziew. Najśmieszniejsze, że Haldex jako opcja kosztuje tyle, co Torsen. > > 3 ostatnie moje samochody miały 4x4, w tym 2 Torsen. Jeździłem Haldexem w Volvo > > S60. Nie podoba mi się nieprzewidywalność i tymczasowość działania tego > systemu. Służy jedynie do wyjechania ze śliskiego podłoża. Nie ma stabilizacji > przez permanentny napęd obu osi. > > Pozdrawiam Jasne ze to nie prawdziwy 4x4 terenowy , to system do bezpiecznej jazdy . Volvo s60 ma tylko jeden model dostepny z 4x4 jest to dosc rzadko spotykany S60 AWD. Nie wiem czy to akurat Haldex , moze to ten starszy model uzywanego przez nich napedu. Moja Skoda z ESP +Haldex sprawuje sie bez zarzutu na sliskich drogach , ostrych oblodzonych podjazdach . Tak naprawde chcialem Subaru ale wysokoprezny silnik + 6 biegow przekonaly mnie do Skody. Zdjalem wszystkie oznaczenia 4x4 , szpanu nie potrzebuje ani zeby mi podprowadzili samochod. Nastepny bedzie zapewne Rav4 . pzdr takze. Link Zgłoś
hip-hopp Re: Bełkot........czyzby ?? Pomieszalo ci sie s 24.03.04, 09:44 Drogi GB wiesz że Audi też stosuje Haldexa? A wiesz czemu? Bo w modelach z silnikiem ułożonym podłużnie jest Torsen a poprzecznie Haldex.... Link Zgłoś
greenblack Re: Bełkot........czyzby ?? Pomieszalo ci sie s 24.03.04, 19:57 Oczywiście, że wiem. Przecież A3 to krewniak Golfa i Octavii. Haldex to oszczędnościowe, kompromisowe rozwiązanie. Link Zgłoś