do.ki 18.07.10, 21:56 jak ci Włosi to robią? Znowu udało im się stworzyc najpiękniejsze auto w swoim segmencie, a może i szerzej... Cholera, muszę przyznać, że zachwyciło mnie od pierwszego wejrzenia. Link Zgłoś Obserwuj wątek
ulubiony19 Dusza i pasja! 18.07.10, 22:02 A przy tym całkiem poważna alternatywa dla Golfa VI. Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: Dusza i pasja! 18.07.10, 23:07 Piekna. Lancia Delta tez piekna. W i koncu Lancie mozna spotkac co jakis czas na drodze (szkoda, ze glownie na zachodzie). Link Zgłoś
tucniak Re: Dusza i pasja! 19.07.10, 01:39 Nie sądzę. Golf jest tańszy, ma lepsze motory, lepsze skrzynie biegów, lepsze materiały wnętrza. AR pewnie góruje jedynie własnościami jezdnymi, choć zapewnia je przede wszystkim agresywna elektronika trakcyjna na nie mechanika zawieszenia. Link Zgłoś
do.ki Re: Dusza i pasja! 19.07.10, 11:20 tucniak napisała: > Nie sądzę. Golf jest tańszy zakladajac takie samo wyposazenie? > ma lepsze motory zgoda > lepsze skrzynie biegów pelna zgoda > lepsze materiały wnętrza A tu juz nie ma zgody. Volkswagenowskie materialy moga latwo przyprawic o depresje. Nawet jesli jakosc materialu jest OK, to sa smetne i niezbyt estetyczne. Nie mowie juz o samych liniach wnetrza. Golf, jak zawsze: quadratisch, praktisch, gut i tyle. Polotu sie nie doszukasz, nuda wieje. AR goruje designem, wygladem. Jesli glownym kryterium zakupu nie jest "za ile ja go potem sprzedam", to to jest jakas opcja. Link Zgłoś
tucniak Re: Dusza i pasja! 19.07.10, 13:06 do.ki napisał: > tucniak napisała: > > > Nie sądzę. Golf jest tańszy > > zakladajac takie samo wyposazenie? Nie wszystko co ma AR da się zamówić do Golfa. Ale to nie zmienia faktu, że za cenę AR149 1.4 T MAir w wersji Distinctive (ok. 83kPLN) można mieć solidnie napakowanego Golfa w wersji Highline z motorem 1.4TSI 160KM i niewiele brakuje by dorzucić do tego DSG którego AR nie ma w tym momencie w ogóle. > AR goruje designem, wygladem. Jesli glownym kryterium zakupu nie jest "za ile j > a go potem sprzedam", to to jest jakas opcja. To zawsze jest opcja, gdyż trudno znaleźć auto (w tej cenie) które pozwoli ci robić na drodze co chcesz bez wizyty w rowie. Ale jak piszesz, trudno rozważać zakup w optyce "za ile go sprzedam", bo Alfy z reguły nie zapewniają dobrej ochrony wartości. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Dusza i pasja! 19.07.10, 16:54 > A tu juz nie ma zgody. Volkswagenowskie materialy moga latwo przyprawic o depre > sje. Nawet jesli jakosc materialu jest OK, to sa smetne i niezbyt estetyczne Troszku mylisz pojęcia:) Wygląd swoją drogą (mnie na ten przykład w Golfie nic nie razi- mógłbym go mieć) ,ale jakość nie podlega dyskusji.Estetyka tworzyw,obić,materiałów... o ile słuszna wersja,na najwyższym poziomie. Pozdr Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Dusza i pasja! 19.07.10, 16:49 tucniak napisała: Golf ma lepsze motory Ojj,dyskutowałbym.Zwłaszcza w przypadku diesli i genialnego benzynowego TBi. lepsze skrzynie biegów Zależy,o której konkretnie mowa:) lepsze > materiały wnętrza. Generalnie fakt.Golf jest w tym względzie rewelacyjny.Ale Alfie Romeo też dużo nie brakuje.Główny zarzut ode mnie to miejscami dość przeciętne plastiki i gorszy poziom jakości wykonania niektórych detali,np. przełączników. AR pewnie góruje jedynie własnościami jezdnymi, choć zapewni > a > je przede wszystkim agresywna elektronika trakcyjna na nie mechanika zawieszeni > a. HA! I napisz mi tu teraz,że jechałeś tym autem:) Jeśli mi ktoś powie,że jest teraz jakiś inny przednionapędowy kompakt (zapomnijmy teraz o ich ostrzejszych wersjach,mowa o zwykłych egzemplarzach wprost ze salonu dilera),który jeździ lepiej niż Giulietta,to go opluję. Nie twierdzę też,że elektronika nie odgrywa żadnej roli,bo to byłaby nieprawda.Jest DNA,jest "mechanizm" Q2.To wszystko działa.To jedno z tych aut,w których takie układy nie drażnią. Link Zgłoś
szymizalogowany tylko ta nazwa... 19.07.10, 16:57 nie mogli nazwać jakimś polskim popularnym imieniem np Dżordż ? przecież tamtego to się nie da wymówić a napisać to juz wogle Link Zgłoś
cloclo80 Re: tylko ta nazwa... 19.07.10, 19:12 Za naszą południową granicą mówią na toto "Julda". Link Zgłoś
gyroscope Re: Dusza i pasja! 19.07.10, 17:21 ulubiony19 napisał: > HA! I napisz mi tu teraz,że jechałeś tym autem:) > Jeśli mi ktoś powie,że jest teraz jakiś inny przednionapędowy > kompakt (zapomnijmy teraz o ich ostrzejszych wersjach,mowa o > zwykłych egzemplarzach wprost ze salonu dilera),który jeździ lepiej > niż Giulietta,to go opluję. a focus? kiedyś jechałem i było wspaniale. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Dusza i pasja! 19.07.10, 17:26 > a focus? kiedyś jechałem i było wspaniale. Oj,gdybyś stał twarzą do mnie...:) Focus po prostu przyjemnie i bardzo pewnie jeździ.Ale bez rewelacji.W końcu puści i pojawi się obrzydliwa podsterowność. Link Zgłoś
gyroscope Re: Dusza i pasja! 19.07.10, 17:54 w focusie przynajmniej nie trzęsie (nie wiem jak w tamtym) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Dusza i pasja! 19.07.10, 22:15 gyroscope napisał: > w focusie przynajmniej nie trzęsie (nie wiem jak w tamtym) Nie trzęsie,ale nie można też powiedzieć o nim "naprawdę bardzo komfortowy samochód".Jest tak na -4,ganeralnie przyjemnie sprężyście:) A Giulietta resoruje albo wystarczojąco komfortowo (w mocnych odmianach) albo zaskakująco komfortowo (w słabszych).Poza tym miło,sprężyście,harmonijnie ogólnie;) Link Zgłoś
gyroscope Re: Dusza i pasja! 20.07.10, 01:10 ulubiony19 napisał: > A Giulietta resoruje albo wystarczojąco komfortowo (w mocnych > odmianach) albo zaskakująco komfortowo (w słabszych).Poza tym > miło,sprężyście,harmonijnie ogólnie;) prawie jak megane ;) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Dusza i pasja! 20.07.10, 14:54 gyroscope napisał: > ulubiony19 napisał: > > > A Giulietta resoruje albo wystarczojąco komfortowo (w mocnych > > odmianach) albo zaskakująco komfortowo (w słabszych).Poza tym > > miło,sprężyście,harmonijnie ogólnie;) > > prawie jak megane ;) No prawie:) Megane masz? Link Zgłoś
gyroscope Re: Dusza i pasja! 20.07.10, 18:41 > No prawie:) > Megane masz? Boże uchowaj ;) (tak naprawdę nigdy nie miałem do czynienia) Link Zgłoś
piesior666 Re: Dusza i pasja! 20.07.10, 19:45 tucniak napisała: > Nie sądzę. Golf jest tańszy, ma lepsze motory, lepsze skrzynie biegów, lepsze > materiały wnętrza. AR pewnie góruje jedynie własnościami jezdnymi, choć zapewni > a > je przede wszystkim agresywna elektronika trakcyjna na nie mechanika zawieszeni > a. Tylko,w przeciwienstwie do Golfa,Alfa wyglada.Nie kazdy jest samochodowym historyko-analitykiem,ze znajomoscia rynku szrotow w malym palcu. Link Zgłoś
tucniak Re: Dusza i pasja! 20.07.10, 22:10 Tobie wygląda co najwyżej ptak z niezapiętych spodni... Zobaczymy czy marketing AR będzie miał wesołe oblicza po pierwszym roku sprzedaży auta. 85kPLN za sensownie wyposażoną wersję to ździebko za dużo. A jeśli ktoś koniecznie szuka auta wg. wyglądu to ma do wyboru choćby Civic'a czy Lancera. Link Zgłoś
111slavo Re: Dusza i pasja! 21.07.10, 03:42 Bredzisz stary. Zachwycajc sie festyniarskim Civicem czy innym koszmarnie brzydkim wrecz pokemonem Lancerem udowadniasz, ze masz gust Andrzeja Leppera... tucniak napisała: > Tobie wygląda co najwyżej ptak z niezapiętych spodni... > Zobaczymy czy marketing AR będzie miał wesołe oblicza po pierwszym roku > sprzedaży auta. 85kPLN za sensownie wyposażoną wersję to ździebko za dużo. A > jeśli ktoś koniecznie szuka auta wg. wyglądu to ma do wyboru choćby Civic'a czy > Lancera. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dusza i pasja! 22.07.10, 01:59 Trzeba mieć oczy w dupie nie w głowie, żeby powiedzieć coś pozytywnego na temat AR149. W porównaniu z poprzednimi modelami wygląda ohydnie nie mówiąc już o kokpicie, bo to totalna wiocha. Niewiele brakowało a zamontowaliby budziki z Pandy. Tylko bylejakość konkurencji daje cień szansy, że to się będzie sprzedawać. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Giulietta 19.07.10, 01:51 A mnie nie. Nadwozie niczym nie wyróżnia AR149 od Megane, Bravo, Astry III i IV - z profilu wszystkie te auta są do siebie podobne. Gdyby na Bravo nałożyć przedni zderzak a'la Alfa Romeo efekt byłby taki sam. Nie można z resztą wykluczyć, że AR tak właśnie zrobi wracając do USA - odzieje Bravo w optyczną szatę AR zachowując bez zmian część mechaniczną. Amerykanom finezja zawieszenia AR nie jest do niczego potrzebna, ale niezniszczalne kolumny MacPhersona i belka skrętna z tyłu przydadzą się na pewno. Link Zgłoś
szymizalogowany A co oni tam beda sprzedawac? 19.07.10, 09:34 Amerykanom > finezja zawieszenia AR nie jest do niczego potrzebna, ale niezniszczalne kolumn > y > MacPhersona i belka skrętna z tyłu przydadzą się na pewno. pewnie ze nie jest potrzebna - w usa Alfa Romeo bedzie znana jako producent wygodnych wozkow golfowych a tam zawiecha niewazna, z samochodow niestety nic w ofercie na razie nie maja, jak zrobia nowa 166 to moga w segmencie mini-sedanow pokonkurowac z seria 5 Link Zgłoś
remo29 Re: Giulietta 20.07.10, 01:26 Co do polityki Fiata w segmencie C mam trochę mieszane uczucia. I Delta i Giulietta to taki przebrane Bravo. Delta bardziej przebrana na zewnątrz, Giulietta - w środku. Jakości materiałów w Alfie nie mogę ocenić, bo nie miałem dotąd do czynienia, ale Delta mnie przeraziła. Od auta w cenie blisko 100 tys. PLN oczekiwałbym wiele więcej. Silniki we wszystkich trzech samochodach są identyczne - turbobenzyna i turbodiesel jest różnicowany softem i niczym więcej. Delta ma więcej miejsca na tylnej kanapie, Bravo ma większy bagażnik, a Alfa? Dowiem się :) Jeśli miałbym kupić ładny, solidnie wykonany, dobrze wyposażony kompakt z mocnym silnikiem - kupiłbym Bravo. Może kutwa jestem, ale uważam Deltę i Giuliettę za propozycję dla fanów Lancii i Alfy. Skłonnych zapłacić za grill i lampy LED z tyłu 30% więcej. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Giulietta 20.07.10, 10:24 Jeśli mi ktoś powie,że jest teraz jakiś inny przednionapędowy kompakt (zapomnijmy teraz o ich ostrzejszych wersjach,mowa o zwykłych egzemplarzach wprost ze salonu dilera),który jeździ lepiej niż Giulietta,to go opluję. ----------- honda civic z silnikiem 1,8 140 KM co do alfy.. dwusprzęgłowa skrzynia - będzie lada moment (w dodatku sucha, bez kapieli olejowej) materiały - to jeszcze nie poziom golfa, ale design - na 100% lepszy Mój wniosek: golf jako auto bez polotu - dla coraz bardziej wymagającej klienteli - zacznie być mniej atrakcyjny.. Patrzcie że w oplu to zrozumieli i zarówno insignia jak i astra - są ładne. Szczególnie wnętrza.. To samo w renault. Możemy miec swoją opinię o megane - ale bez wątpienia aktualny model jest DUŻO ładniejszy od poprzedniego.. Alfa - podąża zatem za tendencją rynkową zgodnie z która ktos, kto wydaje 80 tys na KOMPAKT, chce auta oryginalnego i atrakcyjnego. Nie tylko technicznie - jak w vw jeep Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Giulietta 20.07.10, 15:16 jeepwdyzlu napisał: > Jeśli mi ktoś powie,że jest teraz jakiś inny przednionapędowy > kompakt (zapomnijmy teraz o ich ostrzejszych wersjach,mowa o > zwykłych egzemplarzach wprost ze salonu dilera),który jeździ lepiej > niż Giulietta,to go opluję. > ----------- > honda civic z silnikiem 1,8 140 KM No to wyjechałeś z hitem teraz!:) Civic poszedł na łatwiznę i jest po prostu twardy.Ale przynajmniej jest szczery w tym swoim jestestwie (nie to co,jak już ktoś gdzieś wspominał,koszmarnie miękki,a niekomfortowy Daewoo Lanos;nie jestem złośliwy,auto nie jest najgorsze,stanowi tylko dobry przykład dla wątku). Przyciskany Civic dużo szybciej wyjedzie przodem z zakrętu i mniej spontanicznie reaguje na zmiany kierunku jazdy.Ogólna przyczepność jest bardzo dobra,ale na tle Alfy Romeo widać,że można być sporo lepszym.Poza tym na ciasnym i nierównym winklu koła,zwłaszcza tylnej osi mają problem nadążyć z tłumieniem wszystkich nierówności.Ogólnie zawieszenie też głośniej pracuje. Pewnie jeszcze miałbym się do czegoś tam doczepić,ale musiałbym mieć te dwa auta na tacy. Ale żeby nie było,że jestem złośliwy.Civic normalnie sprawuje się bardzo fajnie i daje duże możliwości.Podoba mi się też układ kierowniczy,który ma wszystko to,co potrzeba-precyzję,niezłe czucie i sporą bezpośredniość.PRAWIE jak w 911:) (no i super fajna kierka- miła w uchywcie i ładna).Poza tym silnik,choć trochę przereklamowany,zostawia po sobie miłe wspomnienia.Ma nawet jakby seksowne brzmienie.Gooood. No i genialny na tle wielu innych kompaktów mechanizm zmiany biegów! PRAWIE jak w S2000:) Pozdr Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Giulietta 20.07.10, 14:52 I Delta i > Giulietta to taki przebrane Bravo. Nie mogę zaprzeczyć istnieniu konotacji między Bravo,a Deltą i Giuliettą.Wszystkie auta łączy jedna platforma (po odpowiednich dostosowaniach)-C-Evo,której autorem jest Fiat.W praktyce różnice są na tyle duże,że powinno się mówić o każdym aucie,jako odrębnym produkcie.Mimo tego,że na przykładzie Delty widać wyraźnie,jaki wóz stanowił bazę. Z kolei w przypadku pary Bravo-Giulietta koncern tak bardzo zróżnicował te konstrukcje,że wg. mnie tylko ignoranci i złośliwcy będą twierdzić,że nowa Alfa Romeo to Bravo w przebraniu. Masa pisania,więc jeśli temat Cię mocniej interesi,to poszperaj na włoskich stronach o tych autach;) Generalnie ja (i nie tylko) odbieram te auta,jako trzy różne fury:) Jakości materiałów w Alfie nie mogę ocenić, bo nie miałem > dotąd do czynienia, ale Delta mnie przeraziła. A to mnie zaskoczyłeś:0 Napisz coś wiecej.Ja np. uważam,że Delta prezentuje bardzo dobry poziom jakości tworzyw i materiałów.Jest też dość solidnie. Silniki we wszystkich trzech samochodach są > identyczne - turbobenzyna i turbodiesel jest różnicowany softem i niczym > więcej. A skąd wiesz?:) Delta ma więcej miejsca na tylnej kanapie, Bravo ma większy bagażnik, a > Alfa? Dowiem się :) Giulietta ma kufer o poj. 350 L.Jak na kompakt,raczej nieźle. A przestronność oceń sam.Ja myślę,że jest całkiem dobrze,dlatego widzę ją jako konkurentkę Golfa.Z tyłu napotkasz typowe "problemy" występujące w sporej grupie aktualnie sprzedawanych kompaktów- przeciętna ilość miejsca na nogi i głowę (czyli guliwery będą mlaskać). Może kutwa jestem, ale uważam Deltę i Giuliettę za > propozycję dla fanów Lancii i Alfy. Skłonnych zapłacić za grill i lampy LED z > tyłu 30% więcej. Może kutwą to nie jesteś,ale wyraźnie sceptycznie jesteś do tych aut nastawiony.Myślę,że gdy lepiej poznasz te konstrukcje,to zmianisz zdanie.;) Aha... Nie uważam,że Giulietta jest wyceniona zbyt drogo.To poziom większości najgroźniejszych kompaktów:) Pozdr Link Zgłoś
cloclo80 Re: Giulietta 20.07.10, 15:29 Dla ustalenia uwagi platforma C-Evo debiutuje w Juldzie i jest modyfikacją tego co było w Delcie i Bravie. Modyfikacją, nie kopią. Bravo i Julda. Nie chodzi tutaj o to, co jest w czyim przebraniu, tylko o to, że bez specjalnego kombinowania można nałożyć budę Juldy na podwozie Bravo i nikt nie zauważy różnicy dopóki nie pogna jak szalony po krętej drodze. Dziennikarzyny pytały kiedyś szefdesignera Bravo dlaczego nie dali niezależnej zawiechy z tyłu. Facio odpowiedział, że mogliby zerżnąć z Delty, ale po co skoro przydatność wielowahacza objawia sie dopiero w autach sportowych ktorym Bravo nie jest. A z cenami naprawdę nie radzę AR przeginać. Wkrótce pojawi się na rynku A1 i mimo, że to kurdupel na platformie Polo, może odebrać klientów, bo 4 kółka na mordzie są wyżej cenione niż jadowita gadzina z krzyżem. Link Zgłoś
tatoten Re: Giulietta 21.07.10, 04:10 .......jak to robia?.....daja taki abort pod takiego jelenia jak ty......propaganda badziewia wloskiego to jak za czasow faszystowskich.........syf jak strach ale reklama dziala......... Link Zgłoś
remo29 Re: Giulietta 22.07.10, 01:43 > propaganda badziewia wloskiego to jak za czasow > faszystowskich......... Wow... Powaliła mnie twoja analiza... Nie lansowałbyś się dziś na swojej wiosce w swym tjóningowanym Golfie, gdyby blisko 40 lat temu nie zaprojektował go jeden makaroniarz, którego nazwisko i tak ci nic nie powie, bo nie grał disco-polo. Co za prostak... Link Zgłoś
jestklawo Re: Giulietta 22.07.10, 07:58 remo29 napisał: > Powaliła mnie twoja analiza potrzeba naprawdę dużo dobrej woli, żeby nazwać to analizą :). Propaganda badziewia niemieckiego za czasów faszystowskich, jest, oczywiście, jak najbardziej wporzo >zaprojektował go jeden makaroniarz ale faszyści (ci dobrzy, ci wporzo) tak przerobili furmankę, że gościu zastanawiał się czy firmować złoma swoim nazwiskiem :) Link Zgłoś