Dodaj do ulubionych

Auto rodzinne, a testy NCAP?

26.07.10, 15:06
Mam 8-letnia Megankę kombi. Pomalu mysle nad wymiana jej na cos innego. Dla rodziny 2+2 do wypadow na dzialke, wycieczki, wakacje (wowczas zabieramy kuuupe bagazy). Po miescie bedzie jezdzone sporadycznie. Glowny priorytet mojej zony to bezpieczenstwo dzieci (ponizej 10 lat). Nie wiem jak na to patrzec. Niby moge zobaczyc testy zderzeniowe, ale tam (poprawcie mnie, jesli sie myle) uwzglednia sie kierowce i pasazera z przodu oraz male dzieci w fotelikach z tylu. A mnie interesuje bezpieczenstwo 8-10 latkow na tylnej kanapie. Czy mam kupic auto z 8 poduszkami zeby zapewnic im podobny poziom bezpieczenstwa? To chyba maja tylko wypasione wozy z segmentu C, nie? I przy okazji sa drogie :( Nowki raczej nie kupie, bede polowal na 2-3 latka z przebiegiem do 50 tys. Mozecie cos polecic z priorytetem: bezpieczenstwo?

Dzieki
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik NCAP 26.07.10, 17:17
      Zacznijmy od tego, że testy Euro NCAP są dość specyficzne. Punkty za bezpieczeństwo są tam przyznawane według różnych dziwnych kryteriów (np. punkty za przypominanie o niezapiętych pasach bezpieczeństwa).
      Tak więc nie sugeruj się tym, że jakiś samochód ma 5 gwiazdek a inny 4, bo to nie musi automatycznie oznaczać, że ten 5 gwiazdkowy jest bezpieczniejszy.
      Gdzieś widziałem porównanie w którym wyszło, że wedle testów Euro NCAP czołg Leopard 2 miałby może 1 gwiazdkę. A w czym wolisz iść na czołówkę - w 5 gwiazdkowym POLO czy 1 gwiazdkowym Leo? ;)
    • bezzebnypirat Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 26.07.10, 17:22
      W przypadku zderzen czolowych bezpieczenstwo osob na tylnej kanapie w rozsadnych
      predkosciach i w aucie 'normalnym' czyli z zaglowkami, pasami 3 punktowymi i nie
      bedacym autem chinskim lub z lat 60 bedzie na porownywalnym poziomie. Sztywnosc
      karoserii nowoczesnych aut nie doprowadzi do zmiazdzenia kabiny az tam. W
      przypadku zderzen bocznych kurtyny rzeczywiscie ratuja pasazerow, wiec to jedyna
      Twoja opcja - auto z kurtynami na calej dlugosci. Patrzac na to zdroworozsadkowo
      to z wiekszosci opresji wyratuje Cie SUV, poniewaz wiekszosc aut jezdzacych po
      naszych drogach uderzy nisko, odksztalcenia nie beda az tak grozne, tylko sprawa
      moze skonczyc sie wywroceniem pojazdu - co jednak nie jest przesadnie grozne.

Za 50 klockow 2-3 latka SUV nie dostaniesz, wiec kup po prostu normalne auto
      klasy sredniej, ktore najbardziej Ci sie podoba. To chyba styknie na jakiegos
      golasa z biednym silnikiem.
    • carfan Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 26.07.10, 17:25
      Kombi w klasie kompaktów? Popatrz na testy obecnego Golfa. Tylko, że kombi Mk6
      wyszło w zeszłym roku i 2-3 latka nie dostaniesz. Jednak jeśli bezpieczeństwo
      uznajesz za tak istotny element to warto pomyśleć.
      www.euroncap.com/results/vw/golf.aspx
    • cloclo80 Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 26.07.10, 19:30
      Kupcie dwa auta i połowa rodziny jedzie jednym, połowa drugim.
      W razie bum ze 100% pewnością połowa rodziny wyjdzie bez szwanku, czego nie
      zagwarantuje ci żadne auto z kompletem pasażerów.
      • wicio2004 Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 27.07.10, 14:54
        Rzeczywiscie z punktu widzenia bezpieczenstwa niewatpliwie masz racje (vide pakowanie rzadu do jednego pojazdu i tego efekty), no ale chyba takie rozwiazanie mnie nie interesuje jednak.
        • gringo68 Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 27.07.10, 15:20
          2-3 latek? pewnie jeszcze igła of dziadka...powodzenia
          • wicio2004 Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 27.07.10, 15:33
            No moja meganke kupilem jak miala niecale 3 lata i 40 tys. przebiegu. Gosciowi urodzily sie blizniaki (jakis rok wczesniej) i stwierdzil, ze meganka bedzie za mala. Okazje sie zdarzaja. Oczywiscie nie moge wykluczyc ze licznik byl krecony, ale historia w ksiazce gwarancyjnej byla, w warsztacie stwierdzono ze nic sie nie dzieje specjalnego ponad to co u 3latka. No i przez kolejne 5 lat wiekszych problemow nie mialem...
    • conveyor Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 27.07.10, 16:12
      Kup cokolwiek, i zainwestuj 400 PLN w kurs doskonalenia techniki jazdy.
      • conveyor Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 27.07.10, 16:13
        Aha, jak juz kupisz to zaloz dobre opony i sprawdz amortyzatory czy nie zuzyte.
    • fredoo Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 27.07.10, 18:02
      Polonez jest bezpieczny i jaki tani.
      • wicio2004 Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 28.07.10, 02:35
        Poloneza mialem przed meganka. Staram sie zmieniac samochody raczej na lepsze, nowoczesniejsze i wygodniejsze, a nie odwrotnie.
    • mjf1 Re: Auto rodzinne, a testy NCAP? 27.07.10, 19:55
      Jak nie boisz się Renault, to szukaj Laguny II FL.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka