Dodaj do ulubionych

Nissan almera

03.09.10, 11:01
Szukamy autka dla kobiety. Rocznik jakiś 2003-2004. W miarę ładny i z przyzwoitym wyposażeniem, czyli klima, el. szybki, zadbany. Coś w okolicach 18 tysiaków. I czy taki Nissan to dobry kandydat? Ma ktoś i może mi tu ponarzekać?
Obserwuj wątek
    • antyrybiarz Re: Nissan almera 03.09.10, 12:05
      napisałem Ci na maila
    • k2i Re: Nissan almera 05.09.10, 10:12
      Bardzo dobry wybór
    • frax1 Re: Nissan almera 05.09.10, 16:02
      Moim zdaniem kiepskie auto jak na ten rocznik. Beznadziejne fotele, kiepskie
      wnętrze (b.skomplikowany układ klimatyzacji i audio), korozja (szczególnie tylna
      klapa), paliwożerne i mało dynamiczne silniki (np. 1.5 dużo słabszy i
      głośniejszy niż 1.4 w corolli), słabe zawieszenie - ani dobrze się nie prowadzi,
      ani nie jest komfortowe. Miałem styczność ze sporą liczba egzemplarzy i
      generalnie nie polecam. Żadne auto nie jest idealne, ale Almera to jeden ze
      słabszych kompaktów z tych lat.
      Pozdrawiam
      • antyrybiarz Re: Nissan almera 07.09.10, 08:46
        Widze że ktoś pokasował wpisy tylko po co ?

Wersja 1,8 nie ma tych wad o których piszesz , ten sam segment co accord i mondeo ale fakt o wiele gorszy .

Za 10 tyś mniej mozna mieć świetne auto . a rocznik 2004 zadbany posłuzy dlugie lata
        • milos75 Re: Nissan almera 10.09.10, 09:34
          antyrybiarz napisał:

>
          > Wersja 1,8 nie ma tych wad o których piszesz , ten sam segment co accord i mondeo ale fakt o wiele gorszy .
          >

Almera to ten sam segment co Accord i Mondeo ? Dobrze się czujesz ?
          • antyrybiarz Re: Nissan almera 07.10.10, 12:10
            milos75 napisał:
            Almera to ten sam segment co Accord i Mondeo ? Dobrze się czujesz ?

Oczywiście że tak , mondeo i accord są lepiej wykonane ale to ta sama segment , to sedan i to sedan , a ja nie porównałem almery do mercedesa S600 przecież .

Oczywiście jakościowo almera jest gorsza .

Co innego jak bym porównał almere sedan do bmw X7 tak. To całekim inne nawdowzie .
            • milos75 Re: Nissan almera 07.10.10, 15:29
              antyrybiarz napisał:

> milos75 napisał:
              > Almera to ten sam segment co Accord i Mondeo ? Dobrze się czujesz ?
              >
              >
              >
              > Oczywiście że tak , mondeo i accord są lepiej wykonane ale to ta sama segment ,
              > to sedan i to sedan , a ja nie porównałem almery do mercedesa S600 przecież .
              >
              >
              > Oczywiście jakościowo almera jest gorsza .
              >
              > Co innego jak bym porównał almere sedan do bmw X7 tak. To całekim inne nawdowzi
              > e .
              >

Dobre ! You made my day jak to mówią :-)

Ps. Ale nie rozumiem naprawdę dlaczego Almera sedan i S600 nie są w tym samym segmencie. Dlaczego Almera i bmw x7 nie są, to rozumiem bo to różne nadwozia, ale Almera i S600 ??? Przecież to sedany, klasa S nawet nie występuje w innym nadwoziu. To, że S-klasse jest lepiej wykonana, to przecież jak napisałeś nie ma znaczenia bo 'to ta sama segment'. Tak samo jak np. Logan i BMW7. Według mnie jesteś więc odrobinę niekonsekwentny ale to tylko moje zdanie ;-)
              • antyrybiarz Re: Nissan almera 07.10.10, 15:40
                A czym wg ciebie tak drastycznie różni sie Almera sedan od mondeo i accorda ?

Bo jak narazie atakujesz moje wypowiedzi bez swojej konkretnej analizy

Podałem swój punkt widzenia , sedan do sedana , w czym ty widzisz róznice oprócz detali i jakości ?

Sory ale dla mnie to nadal ta sama półka
                • milos75 Re: Nissan almera 07.10.10, 18:07
                  Cóż, jeśli ktoś twierdzi że auto klasy kompaktowej to ta sama półka czy segment co auto klasy średniej, to może on by uzasadnił swoje rewolucyjne twierdzenia ? Zwłaszcza, że w dodatku Mondeo to wyjątkowo duże auto klasy średniej a Accord to auto klasy średniej premium (dokładnie Acura TSX). Czy uważasz więc, że Almera to auto klasy średniej czy Accorda i Mondeo uważasz za kompakty ? Czy jest tak dlatego, że jeździsz Almerą ? Jak byś mi odpowiedział na pytanie czym różni się Suzuki SX4 od Land Cruisera ? A czym różni się wobec tego Almera od S600 ? Jak odpowiesz sobie na te pytania, to... nie musisz już nic pisać :-)
                  • antyrybiarz Re: Nissan almera 08.10.10, 09:49

Almera Sedan to kompakt ? źródło informacji poprosze . :)

Wiem czym sie różnią te modele od siebie i skoro ty tez to wiesz to po co mam sie rozpisywać.

Jeżeli ty uważasz że istnieje ogromna różnica między gufniatym fordem mondeo a nissanem almerą sedanem to twoje podejscie bo dla mnie to ten sam shitt tylko mondeo troche droższe.
                    • dgr Re: Nissan almera 08.10.10, 11:35
                      Czy Ty widziałeś nissana almerę ?
                      Zapytam się inaczej. Czy uważasz że ford focus i ford mondeo, jest w jednej klasie ? Bo wg tego co twierdzisz, to focus powinien być w niższej klasie niż almera :)
                      Pytam się, bo jeździłem focusem oraz almerą i almera jest mniejsza od focusa.
                      I jakie ma znaczenie czy mówimy o sedanie, czy o hatchbacku. Jeden i drugi w środku jest taki sam, różnią się tylko długością ( wielkością bagażnika ).
                      • antyrybiarz Re: Nissan almera 09.10.10, 18:14
                        Mialem almere 2 lata , sedana .

Nie pisałem o focusie i mondeo .

Pisalem o segmencie bijąc do mondeo, almery i accorda wersja sedan .

I jak narazie nikt konkretnie nie poparł argumentami swojej wypowiedzi że jest inaczej , że różnią sie czyms wiecej niz jakościa wykonania .
        • josner Re: Nissan almera 17.09.10, 08:11
          To primera w jakim jest segmencie? Statków kosmicznych? :)
    • legend3.2 Re: Nissan almera 06.09.10, 10:20
      Almera to dobre autko, ma b. wytrzymałe silniki i nie wiem skąd tyle krytyki:) Znajomy ma i jest zadowolony, zero awarii, estetyka wnętrza tylko pozostawia wiele do życzenia ale to kwestia gustu. Mechanicznie i blacharsko ok:)
    • fredoo Re: Nissan almera 06.09.10, 10:52
      Kolega ma taka Almerę i ciągle ma jakieś wydatki. O dziurawych progach nie wspomnę.
      • legend3.2 Re: Nissan almera 10.09.10, 08:57
        To kolega ma almere chyba po dużej szpachelce:D i spawaną ze ścianek przystanków przywiezionych z za zachodniej granicy:) Dziury w progach w autku 6-7 letnim to raczej żadkość. Gdyby to był jakiś 15 latk to bym prędzej uwieżył. A wydatki są zawsze przy używanym aucie.
    • jasiek-23 Re: Nissan almera 08.09.10, 00:38
      Dla wiekszości forumowiczów (99,9%) argument rocznika to najbardziej kluczowy jeśli praktycznie nie jedyny argument.. po co dalej wnikać.Dobry rocznik = dobre auto.Im modsze tym lepsze. a najlepsze prosto z salonu.Polecam zatem bardziej dacie sandero na korzystne raty.Po co sie babrać w stare gruchoty???
    • novationen Re: Nissan almera 10.09.10, 09:20
      ale jesteś na maxa zdecydowany na almerę?

ja mam astrę II, 1.7 dti - no niby żaden szał, ale elektryka jest, poduchy są, klimatyzacja (bardzo dobra!) jest, radio CD, sterowanie w kole kierownicy, fotele trochę twarde, ale ogólnie wygodnie się w nich siedzi no i ten dieselek - na zbiorniku robię 800 km, z czego połowa to miasto (Warszawa) a reszta trasy - średnie spalanie ze zbiornika wyszło 6 litrów (równe).

fakt faktem - auto siermiężne trochę, proste i niezbyt wyrafinowane, ale zawieszenie się trzyma, silnik moim zdaniem wystarczający, spalanie b. dobre, dzięki tej prostocie bezproblemowe - to tylko taka sugestia.

także powodzenia w poszukiwaniu tego odpowiedniego bo samochodów dużo, ale wybór przej*bany :P
      • novationen Re: Nissan almera 10.09.10, 12:25
        tak sobie też myślę, że sam nissan nie jest zły, ale tyle o ile wiem, to ta jednostka 1.5 to bodajrze dci z meganki/clio...

w sumie z całym szacunkiem do renault bo lubię te samochody to 1.5 był paskudnym silnikiem (biorąc pod uwage rocznik Cię interesujący)...
        • frequentflyer Re: Nissan almera 10.09.10, 14:38
          miałem clio 15dci 80KM i złego słowa nie dam powiedzieć na sam silnik, przez 5 lat i 100000 km jedyny problem dotyczył klimy, która przestała chłodzić przez nieszczelność w osuszaczu, silnik kłopotów nie sprawiał żadnych, choć przy wymianie paska rozrządu niedługo przed sprzedaniem okazało się że tylko 1 z 4 podgrzewaczy czy świec żarowych (chyba Bosch) grzał, ale że było to latem, trudno było zauważyć problemy z zapłonem. więcej było chyba narzekań na wersje 65KM tegoż agregatu. a na pewno 15 dci jest o wiele lepszy niz 14TDi w polo czy fabii, który był chyba nawet gorszy od 1.2 HTP.
          • novationen Re: Nissan almera 10.09.10, 14:50
            w sumie racja, natomiast w 105 konnych wersjach - problemy wyeliminowano...
            • k2i Re: Nissan almera 10.09.10, 20:44
              Tak ludzie narzekają na renault że są ogólnie do bani.... a prawda jest taka że w renówkach najmocniejszym ogniwem są właśnie silniki i jedno jest pewne nissan gdyby nie był pewien że te jednostki są szmelcowate to nie odważyłby sie tego wsadzic do almery....a w renówkach chrzani sie głownie osprzęt silnika i zawieszenie a nie sam silnik.
              a tak w ogóle to silniki z renówek są montowane też w mercedesach;) a następna seria "w" będzie oparta na tych jednostkach tyle że mercedes wsadza tam swoja elektronikę...to samo zrobił nissan i dlatego almera jest niebo mniej awaryjna niż clio czy megane
              • frax1 Gdzie zniknęły posty? 10.09.10, 20:52
                Ja pisałem o almerze 1,5 benzyna. Ciekaw jestem gdzie wcieło połowę dyskusji...
                Pzdr
              • novationen Re: Nissan almera 10.09.10, 20:56
                kolego - ależ ja nie mam nic do renówki!!! :D w "domu" śmiga laguna II, właśnie z dieslem tyle że 1.9 i złego słowa nie można powiedzieć!!!

co do 1.5 to tylko piszę co mówił mi znajomy z ASO - być może była to zbyt uogólniona opinia, a wady wynikały ze złego użytkowania...

tak czy siak jak dla mnie reno jest OK i marki będę bronił, a co do opla to trafiła mi się okazja :D 2003 r Astrę II, 1.7 dti kupiłem za 8 tysięcy z wyposażeniem o którym wcześniej wspomniałem :D (auto pofirmowe - było służbowym mojego taty, a że miał prawopierwokupu po takiej cenie...)
    • egolit Re: Nissan almera 16.09.10, 10:02
      za te pieniądze kupisz Hondę JAZZ w przyzwoitym stanie. O aucie dużo jest na forum więc na tym zakończę:)
      • wolfgang87 Re: Nissan almera 16.09.10, 10:12
        Ale to auto małe się wydaje, a co by nie mówić almera odrobinkę większa.
        • egolit Re: Nissan almera 16.09.10, 10:50
          ok, JAZZ jest klasę niżej, ale z tym gdzie jest więcej miejsca, bym dyskutował. Z przodu wydaje mi się, że w JAZZ-ie, z tyłu nie wiem, ale z pewnością osoby wysokie bardziej komfortowo jeżdżą w JAZZ-ie, bo jest wyższy:)
          • wolfgang87 Re: Nissan almera 16.09.10, 14:10
            Wiesz... Ostatnio wsiadlem do Toyoty Yaris i z przodu bylo naprawde całkiem wygodnie :) Byłem w szoku.
            Gorzej z tyłu i pod maską.
            • egolit Re: Nissan almera 16.09.10, 15:25
              no to wsiądź do JAZZA a "tył" i "pod maską: Cię nie zawiedzie. POWODZENIA W WYBORZE!!!
    • przemekgut Re: Nissan almera 16.09.10, 11:43
      mam almere 1.5 z 2002 więc trochę starszą niż w chce kupić autor tego wątku. Jeżdżę nią od 5 lat i nie było z nią żadnych problemów - normalne wymiany oleju, klocków, żarówek, ostatnio przepalony tłumik się trafił. Z bardziej poważnych napraw była wymiana czujnika położenia wału korbowego (standardowa w tych silnikach), małe ognisko korozji na tylnej klapie (też standard) i nic więcej. Pali od 6 do 11 litrów w zależności od trasy, pory roku, ilości pasażerów. Ogólnie auto bezproblemowe i godne polecenia jak każdy nissan.... Obecnie ma przebieg 150.000 km.
      pozdrawiam
    • sensor83 Re: Nissan almera 16.09.10, 12:16
      ja mam kilka lat nissana almere 2004 hatchback
      jest super, dobrze trzyma sie drogi, dosc pojemny bagaznik. porzadne auto, nie awaryjne
      i najwazniejsze- w kolorze złoty szampan ;)
      a dach-falka jest mega babska!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka