Dodaj do ulubionych

Auto z charakterem

02.10.10, 15:59
Auto z charakterem - co to wlasciwie znaczy?

Wielu piszacych ( a w TV - mowiacych) niejednokrotnie okresla jakies auto jako auto z lub bez charakteru.
Podejrzewam jednak ze dla kazdego to znaczy cos innego.

Co to znaczy dla Ciebie? Opisz prosze. Moze uda sie znalezc jakas definicje 'charakteru'
Obserwuj wątek
    • milos75 Re: Auto z charakterem 02.10.10, 16:15
      Dla mnie są to auta, które są "jakieś" i nie udają innych, niż są w rzeczywistości. Może to być prawdziwa terenówka, pick up czy też auto sportowe (niezależnie czy coupe, kabrio, roadster czy prawdziwy potwór czy tylko usportowiona limuzyna) ale także limuzyna z klasą, czy (aż strach napisać) pełnowymiarowy minivan. Przeciwieństwem aut z charakterem są auta, które udają co innego - przede wszystkim modne SUV-y udające terenówki, zwykłe kompakty z 1.6 pod maską udające hot hatche czy obłe bezpłciowe autka miejskie a zwłaszcza crossovery udające... samochody.
    • conveyor Re: Auto z charakterem 02.10.10, 16:20
      Zdefiniowanie czegos tak niedefiniowalnego jak "charakter" samochodu jest bardzo proste. Sa to walory uzytkowe pojazdu porownane do wlorow innych pojazdow jakie mozna za podobna cene kupic. Im mniej walorow uzytkowych tym wiekszy tzw."charakter".
      • galtom Re: Auto z charakterem 02.10.10, 18:28
        conveyor napisał:

> Im mniej walorow uzytkowych tym wiekszy tzw."charakter".

No nie wiem.. to by bylo za prosto ;-)
        Mojej Jajeczko ma bardzo duzo walorow uzytkowych. Wlasciwie, mozna by powiedziec, ze nie ma innych walorow - ani szybkie, anie ladne, ani zgrabne, ani ekonomiczne, itd..itd... ale sadze, ze nalezy do kategorii aut z charakterem :-)
        • conveyor Re: Auto z charakterem 02.10.10, 18:32
          Dobra definicja to prosta definicja, a to ze Previa nalezy do aut z tzw."charakterem" to juz jest tylko Twoja opinia, hehehe.
    • green_cactus Re: Auto z charakterem 02.10.10, 23:41
      LR Defender - charakter
      MB ML - plastik i syf
      jak wyczuwasz różnicę, to już wiesz.
      • amatorski Przykłady 03.10.10, 11:10
        Pytanie nie rozumiem, bo każde auto ma charakter, tak jak każdy człowiek, pies, czy chomik.
        To tylko wyrażenie ze słownika prezenterów i redaktorów pism motoryzacyjnych, podchwycone przez marketingowców (lub odwrotnie).

Wiem za to co to są auta bezpłciowe, czy nijakie:
        - najnowsza Micra
        - wszystkie Hyundaie i Kie
        - wszystkie Taty
        - wszystkie Ople
        - większość Fordów
        - wszystkie Dacie
        - Honda City
        - wszystkie Daewoo
        - Skody (oprócz Yeti i Roomstera)
        - dawne Seaty i niektóre obecne

• dr.buzz Re: Przykłady 10.11.10, 11:38
          ale peepcys...

Insignia czy nowa Astra nie ma stylu? speedster czy GT to bezplciowe auta? nowa venga czy proceed sa bezplciowe? poprzedni civic ma charakter? :D nie mowiac o reszcze dawnych japoncow...

nie kompromituj sie
          • amatorski Re: Przykłady 10.11.10, 12:59
            widzisz, dla takich jak ty tworzą te marketingowe brednie, a ty kupujesz.
            Insignia i Astra wygladaja jak obecnie kazdy inny samochód tej klasy. W USA Insignii nikt nie zauwazy na parkingu, a firmy projektowe mają chyba ten sam program, bo czym poza atrapą i lampami różnią się nowe: Kie, Fordy, Hyundaie, Ople, Peugeoty, Citroeny itd.?
            No, chyba że wszystkie mają taki sam charakter :D
            • dr.buzz Re: Przykłady 10.11.10, 13:17
              a swoje brednie dla kogo tworzysz? dla samego siebie?
              poza tym trudno zauwazyc Insignie na parkingu w USA biorac pod uwage fakt ze sie jej tam nie oferuje...
              • amatorski Re: Przykłady 10.11.10, 16:58
                oferuje, tylko pod inną nazwą - "znafco"

• dr.buzz Re: Przykłady 11.11.10, 00:13
                  zatem pisz uzywajac glowy, nie tylko palcow....bebloku
        • nazimno Co za brednie...buhaaaaaaaahaaahahahahaha!!!! 10.11.10, 12:25
          Tego rodzaju klasyfikacja jest swiadectwem przemiany substancji szarej
          w mozgoczaszce jej autora w cos na kszatalt rozowej galaretki sterowanej tabloidami
          motoryzacyjnymi pod egida "redaktorow" z bozej laski, zeby nie uzyc jakiegos
          bardziej dosadnego slowa.
    • fredoo Re: Auto z charakterem 10.11.10, 15:17
      Wszystkie nowe nie mają charakteru bo są produkowane z tych samych części i wyglądają podobnie.Charakter mają tylko te bardzo drogie od Porshe w górę. Stare nabierają chrakteru mimo że kiedyś go nie miały.
      Przykłady: Syrena Duży Fiat VW Garbus itd. Kiedyś nowe miały charakter niektóre np: Citroen DS. Takie jest moje zdanie.
    • qqbek Re: Auto z charakterem 10.11.10, 17:12
      zwn51 napisał:

> Co to znaczy dla Ciebie? Opisz prosze. Moze uda sie znalezc jakas definicje 'ch
      > arakteru'

Dla mnie?
      Charakter to coś, czego spodziewasz się po aucie renomowanej marki... i często tego potem nie dostrzegasz.
      To coś, co potrafisz dostrzec w nawet najbardziej śmiesznym aucie (vide moja przygoda z KIĄ Pride jakieś 12 lat temu), wbrew temu, co o nim piszą/gadają.
      Charakter to 480KM w Porsche 997 Turbo, którym udało mi się pojeździć... ale także te marne 105KM w moim E36 (ale już nie 102KM w mojej Astrze G).
      Charakter to coś więcej niż "charakterek" większości aut podobno obdarzonych "charakterem", którymi dane mi było jeździć (a bardzo wiele ich było).
      Charakter miała Fiesta RS2... a nie ma go Fiat 500 Abarth... tak to durnie, z mojego punktu widzenia, wygląda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka