Dodaj do ulubionych

Paliwa "premium"

06.10.10, 17:36
Jak to jest z paliwami diesel sprzedawanymi przez koncerny jako >premium<. Np. verva, ultimate, gold. Z jednej strony producenci silników piszą w instrukcji, że nie zezwalają na dolewanie żadnych "ulepszaczy" do standardowego paliwa, z drugiej strony te >lepsze< paliwa są robione właśnie przez dodanie jakichś dodatków do zwykłego diesla.
Jak to jest naprawdę? Czy ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • nazimno Pogooglaj, to sie dowiesz. 06.10.10, 18:11
      Ogolnie - marketing jest podstawa obrotow.
      I nie chodzi o obroty silnika.
    • bmwracer Re: Paliwa "premium" 06.10.10, 18:37
      Z jednje strony jest duza roznica pomiedzy uzytkownikiem dolewajacym "ulepszacz" a firma paliwowa dolewajaca podobny.
      Firmy musza dbac o to aby paliwo spelnialo wymagania producenta i jesli dodaja to jest "wiadomo co i wiadomo ile" a rowniez jest ten proces poprzedony badaniami i testami czy kwalifikacjami. Przecietny uzytkownik dolewa "nie widomo co i nie wiodomo ile" a wiec resultaty sa nie wiadomo jakie.
      Ulepszacze firmowe to przede wszystkim detergenty czyszczace nagary na wtryskiwaczach, przewodach itp. Czy sa warte zachody i ceny? A to zalezy co sie czyta , gdzie sie czyta i w co sie wierzy ale na pewno duza czesc ktora placimy to markieting....
      Psychologia pokazuje ze jesli ludzie za cos wiecej placa to mocniej wierza ze to pomaga..
      Nie widzilaem wynikow badan ktore pokazuje ze warto uzywac drozszego (lepszego?) paliwa i koszt jako ponosimy przedluza zycie silnika czy zmienjsza jego koszty utrzymania w takim stopmniu ze to sie oplaca.
      • jorn Re: Paliwa "premium" 07.10.10, 00:39
        Kiedyś w jakimś piśmie motoryzacyjnym (chyba Motor, ale nie pamiętam na pewno) przeprowadzono test tych paliw. Wyszło, że jakaś tam poprawa zużycia paliwa jest, ale nie na tyle duża, żeby zrekompensować różnicę w cenie. Ja takie cudo zatankowałem raz (stacja Total przy niemieckiej autostradzie A2) i nie zauważyłem absolutnie żadnej różnicy w osiągach ani w zużyciu paliwa.
    • mariner4 Był kiedyś artykuł, bodaj w "Auto Świat" 07.10.10, 05:39
      ON premium jest podejrzewany o nieco gorsze właściwości smarne. Pisali, że to nie jest jeszcze sprawdzone do końca. Potrzebne są duże przebiegi aut z tym paliwem, aby to ustalić. Na wszelki wypadek radzili, aby lać to, co mówi fabryka. Ja leję do swojego 150 KM CTDI zwykłe paliwo dieslowskie. Reklama, że wyścigowe diesle na tym jeżdżą (np Le Mans) nic nie mówi, bo tam o trwałość silników nie chodzi. W ogóle stosuje zasadę: "To co w instrukcji".
      M.
    • pavulon78 Re: Paliwa "premium" 07.10.10, 08:28
      Najwięskze różnice między zwykłym ON a ON Premium zauważysz zimą przy dużych mrozach.
      Paliwa premium (na przykładzie LOTOS DYNAMIC) mają dużo niższą temp. mętnienia i temp. blokowania zimnego filtra. Jednym słowem zimą zwykły ON dużo szybciej gęstnieje i dużo szybciej wytrąca sie z niego parafina, co może unieruchomić silnik.
      • t-tk Re: Paliwa "premium" 07.10.10, 09:54
        Jednym słowem zimą zwykły ON dużo szybciej g
        > ęstnieje i dużo szybciej wytrąca sie z niego parafina, co może unieruchomić sil
        > nik.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Miałem w ręku kilka razy świadectwa jakości paliw, w tym zwykłego ON i 'premium' - dane były identyczne.
        • flugzeugwerke Re: Paliwa "premium" 07.10.10, 10:05
          StatOil np. w czasie zimy dla paliwa Gold zmienia całkowicie dodatek ulepszający( myjący) na dodatek obniżający temperaturę blokowania filtra.
        • pavulon78 Re: Paliwa "premium" 07.10.10, 10:09
          Tu masz podstawowe parametry zwykłego On:
          www.lotos.pl/handlowy/produkty/paliwa/oleje_napedowe/302_eurodiesel
          a tu ON Premium:
          www.lotos.pl/handlowy/produkty/paliwa/oleje_napedowe/350_lotos_dynamic_diesel
          Zwróć uwagę na to co z gwiadką przy LOTOS Dynamic. Mniej wiecej od połowy października ON Dynamic produkowany jest na bazie napędu arktycznego (IZ40) i jego paramtery w zakresie mętnienia i blokady filtra znacznie przekraczają parametry zwykłego napędu.

Porównaj świadectwa jakości do dostawy zrealizowanej w okresie zimowym. Co do innych uszlachetniaczy dodawanych do paliw premium się nie wypowiadam, bo te dwa parametry pokazują najwiekszą, widoczną gołym okiem różnicę.
          • nazimno A jaka masz pewnosc, ze stacja ma w zbiorniku 07.10.10, 10:18
            wlasnie "to" paliwo? Nie masz ZADNEJ pewnosci. Maja jakies certyfikaty - nie maja.
            Wszystko opiera sie na wierze.

• pavulon78 Re: A jaka masz pewnosc, ze stacja ma w zbiorniku 07.10.10, 10:35
              Odpowiem Ci na przykładzie lotosu bo ten koncenr znam najlepiej. Każda sieć obecna na polskim rynku posiada stacje firmowe i stacje franczyzowe. Cały system franczyzowy konstruowany jest tak, zeby klient detaliczny nie był w stanie odróżnić na jaką stację wjeżdża czy firmową (właścicielem jest koncern) czy franczyzową (prywatny własciciel, stacja w barwach koncernu). W przypadku stacji franczyzowych, właściciel może dostarczać paliwa zakupione w koncernie własną cysterną. Może to robić tylko ze paliwami zwykłymi. Paliwa premium dostarczane sa wyłącznie przez cysterny koncernu i to koncern a nie włascicel stacji decyduje o dostawach paliw premium.

A jak chcesz mieć pewność czy tankujesz zwykły ON czy premium, zrób mały eksperyment. Zimą jak bedzie mróz zatankuj sobie to 2 litrowej bańki zwykły ON, a do drugiej ON Premium. Zostaw baniaki za oknem na mrozie i rano zobaczysz różnicę w obu produktach. PRzy 15-20 stopniowym mrozie nie sposób nie zauważyć różnicy.
            • flugzeugwerke Re: A jaka masz pewnosc, ze stacja ma w zbiorniku 07.10.10, 10:40
              nazimno napisał:

> wlasnie "to" paliwo? Nie masz ZADNEJ pewnosci. Maja jakies certyfikaty - nie m
              > aja.
              > Wszystko opiera sie na wierze.

Bez przesadyzmu, skąd ta pewność?
              Są takie sieci stacji, że jak nie mają pewności 100% co zostało wlane do zbiornika podczas wyładunku, to zamykają placówkę do momentu wyjaśnienia sprawy. Ty opierasz się na wierze, ale oni MUSZĄ wiedzieć takie rzeczy, bo związane jest to z konsekwencjami finansowymi. Są stacje i są stacje;)
              • nazimno Zeszlej zimy bylem 07.10.10, 10:48
                samochodem firmowym (diesel) w Polsce. Po zatankowaniu na stacji ....(markowej)
                w Katowicach musielismy poprosic o asyste. Kosztowalo to nas caly dzien klopotow.
                Rzygac sie chce. Tyle.
                Dlatego zadalem to pytanie.

• nazimno I to: 07.10.10, 11:26

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/142084,lewe-paliwo-na-lewej-stacji-benzynowej.html
                  PS
                  Bedzie kiedys koniec?
                  • nazimno No i jak "to" jest zagrozone? 07.10.10, 11:28
                    Ano tak:

28-letni właściciel posesji odpowie za nielegalny obrót olejem opałowym. Może za to posiedzieć 2 lata w więzieniu i zapłacić grzywnę wysokości nawet 20 tysięcy złotych.

BUHAHAHAHAHAHAHHAHAAAAAAAA!!!!!!!
                    ZWLASZCZA TE GLUPIE 20 TYS.
    • flugzeugwerke Re: Paliwa "premium" 07.10.10, 09:59
      Pewnie zależy jakie paliwo premium rozważasz, BP może co innego rozumieć jako premium i StatOil może co innego rozumieć jako premium. Do tego różne sieci stacji paliw mogą inaczej rozumieć jakość paliwa standardowego. Jeśli wiesz już jakiego rodzaju dodatki stosuje dana firma, to wtedy możesz się zastanawiać jaki wpływ będzie mieć na Twój motor w aucie.
      Tankowanie Gold do mojego 12-letniego D223L dało mierzalny i przewidywalny efekt lepszej kultury pracy -cichszej pracy, mniejszego kopcenia i łatwiejszego odpalania. Taki efekt miał dać dodatek środka czyszczącego wg zapewnień StatOil. Efektów polegających na niwelacji braku siarki nie stwierdziłem, ale nie jest to dla mnie wykonalne:)
      Sprawa ekonomiczna jest taka, że między tankowaniem całego zbiornika paliwem standard, a premium różnica przy kasie jest rzędu 20PLN -to jest jakieś 8-9% całego rachunku. "Geniusz" twórców pompy wtryskowej VP44, każe mi myśleć o takim koszcie jak o śmiesznie niskim;)
      • wujaszek_joe Re: Paliwa "premium" 07.10.10, 11:05
        tak samo do tego podchodzę. Jakość paliw w Polsce jest podejrzana, koszt naprawy diesla może być ogromny. Więc jeśli tankuję dwa-trzy razy w miesiącu to wolę te 20zł w ciemno dopłacić.
        Różnic nie zauważyłem, bo tankuję gold praktycznie od momentu zakupu auta.
        • nazimno Na dodatek: 07.10.10, 11:07

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/87768,mafia-podrabiala-olej-mobil-one.html
          • flugzeugwerke zgroza... 07.10.10, 12:46
            W chorym systemie niestety trzeba się gimnastykować:( Staram się kupować niepopularny olej z Niemiec, tyle że jest droższy :/
            • nazimno Syf wyjatkowy... 07.10.10, 13:22
              Ja tez tak kupuje. Zdarza, ze woze olej dla mojej rodziny w Gliwicach, poniewaz
              akurat ten, ktory oni chca, jest w Niemczech tanszy niz Polsce, a dodatkowo
              w Niemczech wystepuje w bance 5 litrowej, natomiast w Polsce w 4 litrowej,
              a mimo to cena w Polsce za banke jest WYZSZA.

System jest chory, poniewaz "tak jakos sie sklada", ze nikomu sie nie chce
              (albo nie oplaca) wziac tego bajzlu za morde.

Paliwa, oleje, alkohol, ... "produkcja" niewykrywalna, oplacalna, kazdemu uda sie wykrecic
              przy uzyciu kauzyperdow oraz "innych motywatorow".
              • flugzeugwerke Re: Syf wyjatkowy... 07.10.10, 19:43
                Chyba bym się pochlastał jakbym musiał kupować "czwórkę" plus dwie dolewki :/
                Pozdrawiam,
                AB
                • nazimno Oni sadza to samo. Nie sa masochistami. 08.10.10, 09:31
        • nazimno W realu jest tak wlasnie: 07.10.10, 11:09

forum.gazeta.pl/forum/w,20,117264855,117301282,Jest_jeszcze_pewien_szczegol_.html
        • flugzeugwerke Re: Paliwa "premium" 07.10.10, 12:55
          wujaszek_joe napisał:

> tak samo do tego podchodzę. Jakość paliw w Polsce jest podejrzana, koszt napraw
          > y diesla może być ogromny. Więc jeśli tankuję dwa-trzy razy w miesiącu to wolę
          > te 20zł w ciemno dopłacić.
          > Różnic nie zauważyłem, bo tankuję gold praktycznie od momentu zakupu auta.

Taka mała obserwacja: często ludzie oszczędzający każdy grosz na tankowaniu dziwnie lekko go wydają przepłacając w sklepiku przy stacji.
          • piotr33k2 Re: Paliwa "premium" 07.10.10, 23:22
            od ponad roku jezdze tylko na dynamicu z lotosu ,przedtem albo na zwykłym dielsu i od czasu do czasu ultimate (oba z bp bo tam miałem karte he he) i nikt mi nie powie że nie ma roznicy oczywiscie z korzyscią na lotowskiego dynamica ,i w pracy silnika i nawet w spalaniu ,na dodatek dynamic jest chyba najtanszy z tych wszystkich "ulepszonych" paliw innych koncernów.
            • nazimno A kuku! 08.10.10, 09:36
              "Ten proszek do prania jest lepszy od innych proszkow, poniewaz jest lepszy,
              a tamten proszek do prania jest gorszy, poniewaz jest gorszy"

"Nasz krem usuwa 67,35% zmarszczek i kobiety sa szczesliwe"

"W naszym banku doznasz orgazmu biorac kredyt".

"Kupujac nasze produkty popierasz naszych lokalnych biznesmenow"

I tak dalej.
              Tylko skonczony naiwniak moze sie nabrac na te i podbna "retoryke".
              • flugzeugwerke Światem rządzi wyobraźnia;) (b/t) 08.10.10, 12:58
                • nazimno + mentalnosc stada baranow 08.10.10, 13:13
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka