ionen76 Motodziennik: BMW wypala mózgi 21.12.10, 14:30 Sorrki chodziło mi o B235R. A do klubu VW dodałbym jeszcze Opla. Marki powszechnie uważanej za Niemiecką a projektowaną prze GM i robioną głównie w Polsce. Fiat - najlepszy stosunek kasa/wartość i wbrew powszechnym opiniom Panda, Punto i Bravo to auta praktycznie bezawaryjne. Link Zgłoś
Gość: dżordź Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 14:38 Panda jest bezawaryjna z tych samych powodów co 500 - małe prostackie autko w którym mechanika jest na poziomie którego solidne wykonanie opanowano 50 lat temu Link Zgłoś
Gość: floored Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 14:41 Turbodiesel? Śmiech na sali. Nie cierpię tych aut, niezaleznie od pojemności i mocy, za sztuczność i niebezpośredniość reakcji na gaz. Za nisko - zdycha (benzyna nie), potem chwilka ciśnienia z turbiny (tak od około 2 do 4 na jedynce a na wyższych biegach 2,4 do góra 4,5 tys. obrotów) i znowu...dziura, obrotomierz się konczy. Wbrew pozorom także w dieslu trzeba więcej machac lewarkiem. Nie porównuje tu oczywiście do jakiejś małej benzynki 1.2 czy 1.4 ale już kawałka maszynerii o mocy około 200 KM i bez turbiny oczywiście Link Zgłoś
Gość: wieśwagen Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 14:45 PODNOŚNIK TO JEGO ŻYCIE (o VW niemiecka gazeta) - zapytajcie właścicieli Mazd, Subaru, Hond, Mitsu kiedy ostatni raz zazywali nałogu firmy Volkswagen Link Zgłoś
Gość: xyz Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.elblag.vectranet.pl 21.12.10, 14:49 szkoda, że połowa odcinka ściągnięta z automoto Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 21.12.10, 14:49 e92: nie wiem jak jest w e92, ale w e71 różnica 35d a 35i to 1-2 litry. Także polecam zmienić lekarza, bo wg www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/x6/ to nawet benzyna mniej pali, choć wynika to pewnie z małej próbki danych. Co innego jak ktoś kupuje diesla, żeby oszczędzać, a ktoś kupuje benzynę, żeby ją cisnąć do oporu. Link Zgłoś
Gość: Marcin Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:52 2.0 tfsi ma 350nm momentu od 1,5 tys. obrotów, czyli tyle samo co 2.0 tdi... tylko, że2.0 tfsi ciągnie bez problemu do 5-6 tys... mowa o silnikach audi, przy innych markach jest podobnie... Link Zgłoś
Gość: asd Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 213.5.202.* 21.12.10, 15:00 co za bzdury ... auto benzynowe zostalo stworzony zeby jezdzic na benzynie a nie LPG zalozenie sekwencji to koszt 3000 tysiecy, nie zwroci sie wczesniej jak za rok w przypadku niedzielnego kierowcy... nie wspominajac o technicznych problemam, wystarczy poczytac w internecie gaz sie sprawdza tylko w przypadku kogos kto auto traktuje przedmiotowo i jezdzi wiecej niz przecietny uzytkownik gaz to ja sobie tez moge zalozyc, ale do starego Forda Fiesty gdzie tylko do roboty jade... do nowego BMW nigdy bym sie nie odwazyl Link Zgłoś
Gość: asd Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 213.5.202.* 21.12.10, 15:08 prawdziwy fan motoryzacji nigdy nie zalozy do swojego ukochanego auta gazu ale u sasiada gaz mi nie przeszkadza! chce to niech zaklada, skoro jest przekonany ze bedzie mial taniej (bzdura!) Co do niezawodności ... stare BMW wciaz wyglada jak nowe i jest super... stary Fiat jest do dupy.... wiec zobaczymy za 20 lat co jest bardziej niezawodne , to czas pokazuje a nie rankingi gdzie ocenia sie auta 1-6 letnie Link Zgłoś
Gość: Fiatcik Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 15:09 A mój Fiat Punto jeździ bez awaryjnie już od 15lat! Link Zgłoś
Gość: szymong512 Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 15:13 A co do komentarza pana asd to Polacy bardziej szanują stare bmw i częściej zaglądają nim do mechanika niż właściciel starszego Fiata jeździ nim a coś się rozwali. dlatego stare bmw wciąż wygląda jak nowe i jest super. Taka jest mentalność polaków. Link Zgłoś
Gość: asd Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 213.5.202.* 21.12.10, 15:18 roznica w cenie 15 letniego Punto oraz 15 letniego BMW, mowi wiele Notabene czy Polacy szanują BMW ... powiem Ci że NIE Polacy nie szanują aut Szkoda ze w tych mitach nie wspomniano o Skodzie i absurdalnych jego kiepskich opiniach na forach, to sa prawdziwe mity że to auto kapelusznikow Link Zgłoś
Gość: zzz Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.12.10, 15:20 Myślcie sobie i piszcie co chcecie. Przymierzając się do zakupu nowego Accorda najpierw faktycznie celowałem w benzynę 2.0l, ale po porównaniu z dieslem 2.2l, zmieniłem zdanie. Diesel zapewnia mi przede wszystkim płynniejszą jazdę i pozbawia wyrzutów sumienia które miałbym piłując benzynę. Link Zgłoś
Gość: asd Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 213.5.202.* 21.12.10, 15:25 co do benzyne a diesel ... jak ktos naprawde duzo jezdzi, niech kupuje Diesla... ale jak ktos naprawde duzo jezdzi ... jak ktos malo jezdzi to roznica jest niewielka Link Zgłoś
Gość: Daniel Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 15:33 Ranking fajny, bardzo fajny:) Lecz nie zgodzę się co do diesli. Taki silnik ma szansę w walce z benzyniakiem, ale tylko wtedy gdy jest uturbiony, a benzyniak nie. Jednak jeśli obaj mają turbinę to już nie jest tak różowo dla ropniaka. Link Zgłoś
Gość: kman Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 15:44 Dobry odcinek, poruszenie tematu mitów to zawsze niełatwa sprawa. Zawsze pojawią się "obrońcy" i "obalający". Z rankingu można by było zrobić osobny dział "mity", jakiś dzień tygodnia. Na pewno dużo się tego uzbiera. Samo poruszenie tematu diesel kontra benzyna, obojętnie w jakim kontekście to murowana "walka" na forum. Osobiście wole turbo diesla od benzyny przy mniejszych pojemnościach( z wyjątkiem wolnego ssaka z Hondy z V-tec). Wybór tego typu jest raczej kwestia osobista (same liczby to nie wszystko), jak to mówią " organista lubi ogórki, a ksiądz jego córki". Samo porównanie turbo benzyny i turbo diesla było ciekawe. Oczywiście w kilku kategoriach. Link Zgłoś
Gość: jacek Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 15:47 @zzz: kieyś jeździłem Toyotą z turbodizlem. Krótka przejażdżka Accordem z turbodizlem wywołała szok - to nie była różnica, ale przepaść. Podobny, choć trochę mniejszy szok był po chwili, gdy przejechałem się z kolei benzynowym Accordem. Piłowanie benzynowego Accorda nie wchodzi w grę - za wcześnie odcina i to jest jego największa wada. Link Zgłoś
Gość: grzes Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 16:13 Folkswageny się psują na potęgę ;) Link Zgłoś
Gość: BTK Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 17:26 BARDZO proszę NIE pisać mi o obalaniu mitów, że auta na "F" są mniej awaryjne! Przez to jeszcze masowo podniosą się ceny Fiatów, Fordów a nie chcę więcej bulić za porządny samochód : P Niech każdy myśli, że są do bani... wtedy sprzedający daje mniejszą cenę, a ja się ciesze heheh także ciiiiiiii.... chooooo.... szaaaa auta na F są fatalne, psują się i w ogóle : P Link Zgłoś
Gość: auto Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.gemini.net.pl 21.12.10, 18:16 Sam miałem już dwa F: Renault Megane (1) i Focusa (też 1). Renault co prawda trochę się blacharsko sypało na nadkolach, ale jak miałem czołówkę z mercedesem (po 50 km/h każdy) to meganka mniej ucierpiała niż 190. W Focusie raz mi wywaliło bezpiecznik od świateł stopu. Jeździłem też Punto 2 - i pomijając że gabarytowo za małe to cała reszta baardzo OK. __ www.tanie-latanie.net/ Link Zgłoś
Gość: JA Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 18:32 Założyłem gaz w corolli 1332, 86 KM, spala ok 30% więcej gazu niż spalało benzyny, plus 1 litr benzyny na każde 100 KM, moc widocznie spadła, elastyczność spadła jeszcze bardziej. Kupiłem gaz BRC za 3000 zł... ogólnie żałuję - 100 Km kosztuje mnie 30 zł, na benzynie 38 zł. A z gazem koszta przeglądów, świec, przewodów .... szkoda gadać, za jakieś 2 do 3 lat może mi się zwróci. Link Zgłoś
Gość: władek Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 20:01 Jak coś pali mniej niż 10l/100km w mieście to się nie psuje tego gazem. Link Zgłoś
Gość: Jarni Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:05 taka ciekawa reklama :) www.youtube.com/watch?v=qG4IaHgqH00 Link Zgłoś
Gość: Wojtek Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 21:33 Po tych wszystkich komentarzach widać, że na 1 miejsce wśród idiotycznych mitów zasługuje stwierdzenie jakimi to Volkswageny są awaryjnymi i obciachowymi "wieśwagenami" itp. itd. To ciekawe, że masa forumowiczów (i jak widać schlebiający ich "gustom" autor motodziennika) w ramach rzekomej walki z głupimi stereotypami potępia (słusznie) np. ślepe pogardzanie francuzami, ale jednocześnie z dziką przyjemnością udowadnia, że VW to największa tandeta, którą nie da się jeździć. To przykre - faktem jest, że wiele firm ma dzisiaj wpadki. Zdobyte know-how z zakresu inżynierii przegrywa z chorymi wymaganiami księgowo marketingowymi niestety. Zastanawiające jest jednak, że podając przykład obiektywnie nieudanego 2.0 TDI PD od VW nikt nie raczy pamiętać o koszmarze jakim było np. Renault Laguna II. Szkoda, że informacja o akcji serwisowej 71 tys. VW z twinchargerem TSI budzi tyle pogardy dla tej marki, gdy jednocześnie akcja przywoławcza 1,35 miliona Hond Jazz przechodzi bez echa. No ale przecież wtedy naruszony zostałby kolejny mit - Honda i Mazda to w końcu takie święte krowy, które nie mogą się popsuć, a doniesienia o jakiejś korozji Civiców, Mazd3 czy Focusów to przecież musi być tylko złe ludzkie gadanie.. (tych rzekomo zazdrosnych "golfistów" oczywiście). Link Zgłoś
Gość: e92 Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 21:42 @Prześmiewca Nie no prosze cię nie jeździsz jak widzę i masz pojecie katalogowe. Dostałem częściowo "w spadku" z i dopłatą gotówki swojej 335i po kuzynie z rodziny. Powiem szczerze: jazda tym po mieście do pracy w korkach i zima odpada. Pracowałbym chyba tylko na benzynę. Mniej niż 12 nawet w lecie nie pali w mieście i to jeżdzone ecodrivem!. teraz mrozy, rozgrzewanie, korki, 14 jak nic i znowu lekko otwierając przepustnicę! przy ostrym wciskaniu typu do odcięcia gdzie zechcę latem: 18-23 litry. Nie mów mi człowieku że to różnica 1-2 litrów bo znajomy ma xdrive X6 35d, waży to coś 2 tony, czteronapędowe i teraz na mrozach łyka mu w mieście 10 ropy, latem mówił że spokojnie jeżdzone po mieście 8 się zadowalało Link Zgłoś