Dodaj do ulubionych

Motodziennik: BMW wypala mózgi

• ionen76 Motodziennik: BMW wypala mózgi 21.12.10, 14:30
      Sorrki chodziło mi o B235R.

A do klubu VW dodałbym jeszcze Opla. Marki powszechnie uważanej za Niemiecką a projektowaną prze GM i robioną głównie w Polsce.

Fiat - najlepszy stosunek kasa/wartość i wbrew powszechnym opiniom Panda, Punto i Bravo to auta praktycznie bezawaryjne.
    • Gość: dżordź Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 14:38
      Panda jest bezawaryjna z tych samych powodów co 500 - małe prostackie autko w którym mechanika jest na poziomie którego solidne wykonanie opanowano 50 lat temu
    • Gość: floored Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 14:41
      Turbodiesel? Śmiech na sali. Nie cierpię tych aut, niezaleznie od pojemności i mocy, za sztuczność i niebezpośredniość reakcji na gaz. Za nisko - zdycha (benzyna nie), potem chwilka ciśnienia z turbiny (tak od około 2 do 4 na jedynce a na wyższych biegach 2,4 do góra 4,5 tys. obrotów) i znowu...dziura, obrotomierz się konczy. Wbrew pozorom także w dieslu trzeba więcej machac lewarkiem. Nie porównuje tu oczywiście do jakiejś małej benzynki 1.2 czy 1.4 ale już kawałka maszynerii o mocy około 200 KM i bez turbiny oczywiście
    • Gość: wieśwagen Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 14:45
      PODNOŚNIK TO JEGO ŻYCIE (o VW niemiecka gazeta) - zapytajcie właścicieli Mazd, Subaru, Hond, Mitsu kiedy ostatni raz zazywali nałogu firmy Volkswagen
    • Gość: xyz Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.elblag.vectranet.pl 21.12.10, 14:49
      szkoda, że połowa odcinka ściągnięta z automoto
    • Gość: Prześmiewca Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 21.12.10, 14:49
      e92: nie wiem jak jest w e92, ale w e71 różnica 35d a 35i to 1-2 litry. Także polecam zmienić lekarza, bo wg www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/x6/ to nawet benzyna mniej pali, choć wynika to pewnie z małej próbki danych. Co innego jak ktoś kupuje diesla, żeby oszczędzać, a ktoś kupuje benzynę, żeby ją cisnąć do oporu.
    • Gość: Marcin Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:52
      2.0 tfsi ma 350nm momentu od 1,5 tys. obrotów, czyli tyle samo co 2.0 tdi...
      tylko, że2.0 tfsi ciągnie bez problemu do 5-6 tys...

mowa o silnikach audi, przy innych markach jest podobnie...
    • Gość: asd Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 213.5.202.* 21.12.10, 15:00
      co za bzdury ... auto benzynowe zostalo stworzony zeby jezdzic na benzynie a nie LPG

zalozenie sekwencji to koszt 3000 tysiecy, nie zwroci sie wczesniej jak za rok w przypadku niedzielnego kierowcy... nie wspominajac o technicznych problemam, wystarczy poczytac w internecie

gaz sie sprawdza tylko w przypadku kogos kto auto traktuje przedmiotowo i jezdzi wiecej niz przecietny uzytkownik

gaz to ja sobie tez moge zalozyc, ale do starego Forda Fiesty gdzie tylko do roboty jade... do nowego BMW nigdy bym sie nie odwazyl
    • Gość: asd Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 213.5.202.* 21.12.10, 15:08
      prawdziwy fan motoryzacji nigdy nie zalozy do swojego ukochanego auta gazu

ale u sasiada gaz mi nie przeszkadza! chce to niech zaklada, skoro jest przekonany ze bedzie mial taniej (bzdura!)

Co do niezawodności ... stare BMW wciaz wyglada jak nowe i jest super... stary Fiat jest do dupy.... wiec zobaczymy za 20 lat co jest bardziej niezawodne , to czas pokazuje a nie rankingi gdzie ocenia sie auta 1-6 letnie

• Gość: Fiatcik Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 15:09
      A mój Fiat Punto jeździ bez awaryjnie już od 15lat!
    • Gość: szymong512 Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 15:13
      A co do komentarza pana asd to Polacy bardziej szanują stare bmw i częściej zaglądają nim do mechanika niż właściciel starszego Fiata jeździ nim a coś się rozwali. dlatego stare bmw wciąż wygląda jak nowe i jest super.
      Taka jest mentalność polaków.
    • Gość: asd Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 213.5.202.* 21.12.10, 15:18
      roznica w cenie 15 letniego Punto oraz 15 letniego BMW, mowi wiele

Notabene czy Polacy szanują BMW ... powiem Ci że NIE

Polacy nie szanują aut

Szkoda ze w tych mitach nie wspomniano o Skodzie i absurdalnych jego kiepskich opiniach na forach, to sa prawdziwe mity że to auto kapelusznikow

• Gość: zzz Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.12.10, 15:20
      Myślcie sobie i piszcie co chcecie. Przymierzając się do zakupu nowego Accorda najpierw faktycznie celowałem w benzynę 2.0l, ale po porównaniu z dieslem 2.2l, zmieniłem zdanie. Diesel zapewnia mi przede wszystkim płynniejszą jazdę i pozbawia wyrzutów sumienia które miałbym piłując benzynę.
    • Gość: asd Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 213.5.202.* 21.12.10, 15:25
      co do benzyne a diesel ... jak ktos naprawde duzo jezdzi, niech kupuje Diesla... ale jak ktos naprawde duzo jezdzi ... jak ktos malo jezdzi to roznica jest niewielka
    • Gość: Daniel Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 15:33
      Ranking fajny, bardzo fajny:)
      Lecz nie zgodzę się co do diesli. Taki silnik ma szansę w walce z benzyniakiem, ale tylko wtedy gdy jest uturbiony, a benzyniak nie.
      Jednak jeśli obaj mają turbinę to już nie jest tak różowo dla ropniaka.
    • Gość: kman Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 15:44
      Dobry odcinek, poruszenie tematu mitów to zawsze niełatwa sprawa. Zawsze pojawią się "obrońcy" i "obalający". Z rankingu można by było zrobić osobny dział "mity", jakiś dzień tygodnia. Na pewno dużo się tego uzbiera. Samo poruszenie tematu diesel kontra benzyna, obojętnie w jakim kontekście to murowana "walka" na forum.
      Osobiście wole turbo diesla od benzyny przy mniejszych pojemnościach( z wyjątkiem wolnego ssaka z Hondy z V-tec). Wybór tego typu jest raczej kwestia osobista (same liczby to nie wszystko), jak to mówią " organista lubi ogórki, a ksiądz jego córki". Samo porównanie turbo benzyny i turbo diesla było ciekawe. Oczywiście w kilku kategoriach.
    • Gość: jacek Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 15:47
      @zzz: kieyś jeździłem Toyotą z turbodizlem. Krótka przejażdżka Accordem z turbodizlem wywołała szok - to nie była różnica, ale przepaść. Podobny, choć trochę mniejszy szok był po chwili, gdy przejechałem się z kolei benzynowym Accordem. Piłowanie benzynowego Accorda nie wchodzi w grę - za wcześnie odcina i to jest jego największa wada.
    • Gość: grzes Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 16:13
      Folkswageny się psują na potęgę ;)
    • Gość: BTK Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 17:26
      BARDZO proszę NIE pisać mi o obalaniu mitów, że auta na "F" są mniej awaryjne!
      Przez to jeszcze masowo podniosą się ceny Fiatów, Fordów a nie chcę więcej bulić za porządny samochód : P Niech każdy myśli, że są do bani... wtedy sprzedający daje mniejszą cenę, a ja się ciesze heheh

także ciiiiiiii.... chooooo.... szaaaa auta na F są fatalne, psują się i w ogóle : P
    • Gość: auto Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.gemini.net.pl 21.12.10, 18:16
      Sam miałem już dwa F: Renault Megane (1) i Focusa (też 1). Renault co prawda trochę się blacharsko sypało na nadkolach, ale jak miałem czołówkę z mercedesem (po 50 km/h każdy) to meganka mniej ucierpiała niż 190. W Focusie raz mi wywaliło bezpiecznik od świateł stopu. Jeździłem też Punto 2 - i pomijając że gabarytowo za małe to cała reszta baardzo OK.
      __
      www.tanie-latanie.net/
    • Gość: JA Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 18:32
      Założyłem gaz w corolli 1332, 86 KM, spala ok 30% więcej gazu niż spalało benzyny, plus 1 litr benzyny na każde 100 KM, moc widocznie spadła, elastyczność spadła jeszcze bardziej. Kupiłem gaz BRC za 3000 zł... ogólnie żałuję - 100 Km kosztuje mnie 30 zł, na benzynie 38 zł. A z gazem koszta przeglądów, świec, przewodów .... szkoda gadać, za jakieś 2 do 3 lat może mi się zwróci.
    • Gość: władek Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 20:01
      Jak coś pali mniej niż 10l/100km w mieście to się nie psuje tego gazem.
    • Gość: Jarni Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:05
      taka ciekawa reklama :)
      www.youtube.com/watch?v=qG4IaHgqH00
    • Gość: Wojtek Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 21:33
      Po tych wszystkich komentarzach widać, że na 1 miejsce wśród idiotycznych mitów zasługuje stwierdzenie jakimi to Volkswageny są awaryjnymi i obciachowymi "wieśwagenami" itp. itd.

To ciekawe, że masa forumowiczów (i jak widać schlebiający ich "gustom" autor motodziennika) w ramach rzekomej walki z głupimi stereotypami potępia (słusznie) np. ślepe pogardzanie francuzami, ale jednocześnie z dziką przyjemnością udowadnia, że VW to największa tandeta, którą nie da się jeździć.

To przykre - faktem jest, że wiele firm ma dzisiaj wpadki. Zdobyte know-how z zakresu inżynierii przegrywa z chorymi wymaganiami księgowo marketingowymi niestety.

Zastanawiające jest jednak, że podając przykład obiektywnie nieudanego 2.0 TDI PD od VW nikt nie raczy pamiętać o koszmarze jakim było np. Renault Laguna II. Szkoda, że informacja o akcji serwisowej 71 tys. VW z twinchargerem TSI budzi tyle pogardy dla tej marki, gdy jednocześnie akcja przywoławcza 1,35 miliona Hond Jazz przechodzi bez echa. No ale przecież wtedy naruszony zostałby kolejny mit - Honda i Mazda to w końcu takie święte krowy, które nie mogą się popsuć, a doniesienia o jakiejś korozji Civiców, Mazd3 czy Focusów to przecież musi być tylko złe ludzkie gadanie.. (tych rzekomo zazdrosnych "golfistów" oczywiście).
    • Gość: e92 Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 21:42
      @Prześmiewca Nie no prosze cię nie jeździsz jak widzę i masz pojecie katalogowe. Dostałem częściowo "w spadku" z i dopłatą gotówki swojej 335i po kuzynie z rodziny. Powiem szczerze: jazda tym po mieście do pracy w korkach i zima odpada. Pracowałbym chyba tylko na benzynę. Mniej niż 12 nawet w lecie nie pali w mieście i to jeżdzone ecodrivem!. teraz mrozy, rozgrzewanie, korki, 14 jak nic i znowu lekko otwierając przepustnicę! przy ostrym wciskaniu typu do odcięcia gdzie zechcę latem: 18-23 litry. Nie mów mi człowieku że to różnica 1-2 litrów bo znajomy ma xdrive X6 35d, waży to coś 2 tony, czteronapędowe i teraz na mrozach łyka mu w mieście 10 ropy, latem mówił że spokojnie jeżdzone po mieście 8 się zadowalało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka