Dodaj do ulubionych

polisa oc podwója co dlaej

12.01.11, 18:34
Witam
22.10.2010 kupiłam samochód jestem II właścicielem auto automatycznie ubezpieczyłam w Pzu opłaciłam cały pakiet, I właściciel miał auto ubezpieczone w alilianz i po sprzedazy wypowiedział im umowe. a dziś ja dostał z Allianz umowę polisy do opłacenia.Na infolinii poinformowano mnie ze od momentu zakupu auta mam 30 dni na wypowiedzenie umowy poprzedniemu ubezpieczycielowi skoro nie chce kontyniuwać umowy u nich

ja z tego wybrnać czy musze im płacić??
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: polisa oc podwója co dlaej 12.01.11, 18:38
      • qqbek Re: polisa oc podwója co dlaej 12.01.11, 18:43
        tocqueville napisał:

to jakaś plaga czy nowa forma reklamy?
        kilka wpisów niżej jest identyczny wątek

nic sie nie da zrobić, trzeba bedzie zapłacić

Ano... plaga... od dawna obecna w narodzie... głupoty.
        Umowę ubezpieczenia pojazdu wypowiada nowy właściciel... staremu (przynajmniej w 90% przypadków) może to zwisać i powiewać.
        Jakoś tak się składa, że kupowałem przez ostatnie dwa lata dwa samochody i zawsze pierwsze co robiłem po rejestracji autka na siebie, to wypowiedzenie umowy poprzedniego właściciela (z pisemnym potwierdzeniem, pieczątką i datą na dowód, że to zrobiłem).
        • airjanek82 Re: polisa oc podwója co dlaej 27.01.11, 13:57
          No , ale dla wielu to jest za trudne, a potem pretensje do całego świata, podobnie jak z olewaniem OWU i podpisywaniem polis w ciemno niemalże.
    • rknata Re: polisa oc podwója co dlaej 12.01.11, 19:30

plaga nie plaga

ciekawe jest to mój 3 samochód i z poprzednimi nie miała takich problemów
      nigdzie nie słałam żadnych pism nikt mnie nie wzywał do zapłaty czegoś co nie moje

a tu nagle wyjdzmy z założenie do 3x sztuka

• hrabia-monter-christo Re: polisa oc podwója co dlaej 14.01.11, 00:51
        rknata napisała:

> ciekawe jest to mój 3 samochód i z poprzednimi nie miała takich problemów
        > nigdzie nie słałam żadnych pism nikt mnie nie wzywał do zapłaty czegoś co nie moje

zmyslasz ...... chyba ze poprzednie auta mialas pol wieku temu :-(
        przy odkupieniu auta, OC sprzedajacego - z mocy przepisow - automatycznie przechodzi na kupujacego
        i TYLKO kupujacy moze je wypowiedziec, wiec nie opowiadaj bajek, ze ten co ci sprzedal auto wypowiedzial OC

• tocqueville Re: polisa oc podwója co dlaej 14.01.11, 01:00
          niekoniecznie zmysla
          ten przepis wszedł dopiero (chyba) 5 lat temu
        • rknata Re: polisa oc podwója co dlaej 14.01.11, 15:46
          witam
          niestety cię rozczaruje ale nie zmyślam
          pierwszy samochód kupiłam w 2002(nie dotyczy) drugi kupowałam w 2008 roku i po dzień dzisiejszy nie dostał żadnego pisma od poprzedniego ubezpieczyciela (a jak już wiem zmieniające przepisy o OC weszły w życie 2006) zarówno w 2008 jaki 2010 nie usłyszał m żadnej info. ze ja muszę wypowiedzieć komuś umowę a winien to zrobić choćby przedstawiciel nowej firmy ubezpieczeniowej
          a ze polak mądry po szkodzie to szukam obecnie informacji na ten temat i na chwile obecną:
          nie pozostaje nic innego jak pisać reklamacje i tu dobra wola ubezpieczyciela
          zapłacić i nie bawić się w reklamację ale przed zapłatą warto przejśc się do ubezpieczyciela w celu przeliczenia polsy wg.twoich zniżek (ja mam zaniżone)
          a poza tym w ciągu 5 lat mogą sobie o mnie przypomnieć

a co do bajek ze sprzedający wypowiedział OC to to jest jedna wielka prawda za to z wielkim błędem mianowicie on wypowiedział umowę polisy OC z tym ze pracownik zakładu ubezpieczeń w salonie deweloperskim gdzie auto było wcześniej ubezpieczone nie powinien tego pisma w ogóle przyjmować chyba ze była bym z zbywcą w tym salonie to tak

a tu jak widzisz przyjęli pismo od zbywcy potwierdzone wyrejestrowaniem auta w urzędzie komunikacji oraz umową sprzedaży, następnie zbywca otrzymał od nich pisemko ze ma przesłać numer konta by przelali mu kasę za nie wykorzystany okres pakietu i temat uważali za zakończony
          a mnie po 2,5miesiaca przysłali polisę automatycznie wznowiona i teraz to odkręcam

polecam konsultacje z rzecznikiem ubezpieczonych (telefoniczne) numer wiecznie zajęty ale warto próbować się dodzwonić
          www.rzu.gov.pl
    • rknata Re: polisa oc podwója co dlaej 12.01.11, 19:35
      przeczytałam post niżej
      jest tam różnica w treści ze u mnie poprzedni właściciel wypowiedział umowę a ja nie wypowiedziałam tak jak pisąłm powyżej przy 2 pierwszych autach nie miałam takiego problemu tylko z allianzem
      • tiges_wiz Re: polisa oc podwója co dlaej 12.01.11, 19:44
        poprzedni wlasciciel moze co najwyzej poinformowac o sprzedazy auta.
    • brms Re: 13.01.11, 10:07
      Pomijając plagi, zastanawia mnie zasadność tego przepisu: rozwiązywanie umowy, zawiązanej przez kogoś innego to raz, niemożność rozwiązania umowy przez osobę, która ją zawiązała. Dwa garbki prawne na pierwszy rzut oka. Czy to oznacza np. że jeśli nowy nabywca nie rozwiąże umowy, korzysta z kontynuacji OC wraz ze zniżkami etc. poprzedniego właściciela? I nabija mu licznik swoimi stłuczkami? Albo OC jest przypisane do samochodu (i wtedy temat zniżek i uprawnionych do jego prowadzenia znika) albo też OC przypisane jest do człowieka (i nie manipulujemy umowami zawiązanymi przez innych)
    • nom73 Re: polisa oc podwója co dlaej 14.01.11, 19:39
      rknata napisała:

> ja z tego wybrnać czy musze im płacić??

Ja bym nie płacił. Po pierwsze nie podpisywałaś z Aliantzem żadnej umowy. Przepis z automatycznym przechodzeniem umowy na kupującego jest bez sensu i godzi w konsumenta, chyba zakwestionowali go i mieli zmienić. Tak samo jak umowa, która automatycznie się odnawia. Jak podpisałem polisę na rok to jest rok ważna, na następny rok podpiszę nową.
      • zgryzliwy1 Re: polisa oc podwója co dlaej 16.01.11, 05:30
        nom73 napisał:

> Ja bym nie płacił. Po pierwsze nie podpisywałaś z Aliantzem żadnej umowy. Przep
        > is z automatycznym przechodzeniem umowy na kupującego jest bez sensu
        i godzi w
        > konsumenta, chyba zakwestionowali go i mieli zmienić. Tak samo jak umowa, która
        > automatycznie się odnawia. Jak podpisałem polisę na rok to jest rok ważna, na
        > następny rok podpiszę nową.

niestety, jestes ignorantem
        opisujesz swoje wyobrazenia a nie stan faktyczny - OC reguluje ustawa i co najwyzej mozesz sobie pogdybac

-
        • qqbek Re: polisa oc podwója co dlaej 16.01.11, 14:44
          zgryzliwy1 napisał:

> nom73 napisał:
          >
          > > Ja bym nie płacił. Po pierwsze nie podpisywałaś z Aliantzem żadnej umowy.
          > Przep
          > > is z automatycznym przechodzeniem umowy na kupującego jest bez sensu

> i godzi w
          > > konsumenta, chyba zakwestionowali go i mieli zmienić. Tak samo jak
          > umowa, która
          > > automatycznie się odnawia. Jak podpisałem polisę na rok to jest rok wa
          > żna, na
          > > następny rok podpiszę nową.

>
          > niestety, jestes ignorantem
          > opisujesz swoje wyobrazenia a nie stan faktyczny - OC reguluje ustawa i co najw
          > yzej mozesz sobie pogdybac
          >

Ma trochę racji. Od czerwca bieżącego roku ma się to zmienić (tzn. wraz z podpisaniem nowej umowy OC stara będzie automatycznie rozwiązywana).
          Co do automatyczności przedłużania OC, to mi nawet odpowiada... jak ma się jeden samochód od 6 czy 7 lat, to może i łatwiej pamiętać o dacie opłaty kolejnej składki... jak ma się dwa samochody na raz od kilku lat, do tego kilka razy w międzyczasie się je zmienia, to automatyczne przedłużenie umowy wcale nie jest takie upierdliwe.
          Boleć może jedynie "celowo zapominalskich" i osoby, które nie posiadają zniżek. Ja ten automat postrzegam jako zaletę naszego systemu prawnego.
          • zgryzliwy1 Re: polisa oc podwója co dlaej 16.01.11, 20:56
            qqbek napisał:

> Ma trochę racji. Od czerwca bieżącego roku ma się to zmienić (tzn. wraz z podpi
            > saniem nowej umowy OC stara będzie automatycznie rozwiązywana).

poki co, mamy dopiero styczen
            • organista_pl Re: polisa oc podwója co dlaej 17.01.11, 13:31
              Zmiana ustawy wprowadzi inne problemy ponieważ jeżeli polisa nie przedłuży się automatycznie a ty nie podpiszesz nowej i w międzyczasie spowodujesz kolizje to kłopoty dopiero się zaczną jak będziesz płacić za szkodę ze swojej kieszeni
              • kinman Re: polisa oc podwója co dlaej 25.01.11, 23:39
                Wypowiedzenie i podpisanie nowej umowy na OC byle w dobrej Polskiej ubezpieczani żeby później krzyku nie było że coś jest nie tak.
                • ubezpieczenia_oc Re: polisa oc podwója co dlaej 27.01.11, 15:19
                  Nie pisz bzdur człowieku
                  • kinman Re: polisa oc podwója co dlaej 04.02.11, 23:39
                    Moim zdaniem jak się ubezpieczymy w takiej sobie ubezpieczalni to później otrzymanie pieniążków trwa bardzo długo.
                    • ubezpieczenia_oc Re: polisa oc podwója co dlaej 05.02.11, 14:07
                      kinman napisał:

> Moim zdaniem jak się ubezpieczymy w takiej sobie ubezpieczalni to później otrzy
                      > manie pieniążków trwa bardzo długo

Ty jak zwylke piperzysz od rzeczy na wypłate odszkodowania z OC TU ma 30 dni i jest to zapisane w ustawie matole po tym terminie jak nie ostajesz kasy to wysyłasz im pisemka ze zapłaca z odsetkami
                      • white_mouse Re: polisa oc podwója co dlaej 05.02.11, 18:27
                        Chyba że sprawa trafia do sądu i ciągnie się latami..
                        Dlatego lepiej mieć tez AC i z niego wszystko załatwiać
                        • kinman Re: polisa oc podwója co dlaej 05.02.11, 23:00
                          Najlepiej ubezpieczyć się w dobrej ubezpieczalni ;) i mamy ten problem z głowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka