Dodaj do ulubionych

Ograniczenie importu aut

IP: *.wiwi.uni-frankfurt.de 22.02.02, 21:19
Wkurwilem sie.W imie bezpieczenstwa uzytkownikow drog planuje sie ograniczenie
importu aut uzywanych.Irytuja mnie glosy laikow,ktorzy uwazaja,ze do Polski
sprowadza sie zlom za ktorego utylizacje bedziemy wszyscy placili.Mizerna
kondycja finansowa Polakow jest doskonale wszystkim znana.Kazdy kupuje to na co
go stac.Czy nasi politycy zastanowili sie kurwa ile drobnych firm nie powstalo
tylko dlatego,ze ceny aut sa zawyzone.Mobilnosc to podstawowy warunek
funkcjonowania kazdej komorki gospodarczej.Bez samochodu nie mozna nawet
pietruszki na bazarze sprzedawac.Rozumiem,ze import gratow z lat 80-tych moze
miec negatywny wplyw na srodowisko i ze wzgledu na koszty zlomowania byc
nieoplacalny.Ale propozycja ministerstwa-60 proc. akcyzy na auta starsze niz 4-
letnie jest zbyt radyklna.Uczmy sie od Rumunow-zakaz importu aut nie
spelniajacych norm czystosci spalin euro-2 ,obowiazujacych od poczatku lat 90-
tych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wally Re: Ciesze sie IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 21:27
      Za pol roku sprzedaje swoj samochod i milo bedzie jak ceny wzrosna.
    • zadaro Re: Ograniczenie importu aut 22.02.02, 21:32
      Jestem za ograniczeniem importu aut nie spełniających wymagań technicznych.
      Samochód może być stary, ale sprawny, lepszy niż 3-letni maluch. Jednocześnie
      kilkuletnie auto powypadkowe to może być jeżdzącą trumna. Wydaje mi się jednak,
      żę problem leży w sposobie wyegzekwowania ww sprawności. Przecież w Polsce
      tylko ryby nie biorą, czego więc wymagać od stacji diagnostycznych. Mając taką
      świadomość, decydenci idą na łatwiznę
    • Gość: Doki Re: Ograniczenie importu aut: nie calkiem na temat IP: 62.235.199.* 22.02.02, 22:30
      Gość portalu: WURST napisał(a):

Mobilnosc to podstawowy warunek
      > funkcjonowania kazdej komorki gospodarczej.Bez
      samochodu nie mozna nawet
      > pietruszki na bazarze sprzedawac.

Polska ma jeszcze szanse nie zapedzic sie w slepa
      uliczke, w ktorej siedzi Europa zachodnia wskutek takiego
      wlasnie podejscia do mobilnosci. Chinczycy tez sa mobilni.
      Nie ma to moze wiele wspolnego z importem aut, ale moze
      po prostu nie ma sensu rozwijac prywatnego posiadania i
      uzytkowania aut?? Propozycja taka, pod dyskusje.
    • Gość: Diagno Re: Ograniczenie importu aut IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.02, 10:12
      I bardzo dobrze - mowienie, że to kolejno celnicy, diagnosci i rzeczoznawcy
      oraz policja maja dbac aby trupy nie mogły uczestniczyc w ruchu to czysta
      demagogia. Tylko fiskus działający wg sztywnych reguł może spowodować, że
      import zlomu zostanie przyhamowany. Co norm Euro to niestety sa one wyrazone w
      innych jednostkach niz te ktore moga zbadać diagności. Urzadzenia do ustalania
      norm Euro są k i l k u n a s t o k r o t n i e droższe niz dzisiejsze
      wyposażenie stacji diagnostycznych. I co z tego, że ja gościowi odmówie
      wystawienia badania - jedzie gdzie indziej i przechodzi.
    • Gość: ffmarkus Re: Ograniczenie importu aut IP: *.icpnet.pl 23.02.02, 23:50
      Gość portalu: WURST napisał(a):

> Wkurwilem sie.W imie bezpieczenstwa uzytkownikow drog planuje sie ograniczenie
      > importu aut uzywanych.

SŁUSZNIE !!!

Irytuja mnie glosy laikow,ktorzy uwazaja,ze do Polski
      > sprowadza sie zlom za ktorego utylizacje bedziemy wszyscy placili.

Dane mówią same za siebie!!! Aut starszych niż 4-letnie jest 95% (!!!). A
      zdecydowana większość aut sprowadzanych w tym roku została wyprodukowana w
      latach 1985-89 (czyli mają 13-17lat). I to nie są kolekcjonerzy tylko chyba
      nieświadomi kierowcy. Inna kwestia to właśnie utylizacja. Ile te auta pojeżdżą?
      Max 3-5 lat a wtedy to co się z nimi stanie? Ulotnią się? A w polsce nie mamy
      utylizatorni(czy jakoś sie to zwie) z prawdziwego zdarzenia. Auta więc będą
      sterczeć na stosach.

Mizerna
      > kondycja finansowa Polakow jest doskonale wszystkim znana.Kazdy kupuje to na co
      >
      > go stac.

A w Polsce mamy mały wybór wśród używanych?

> nieoplacalny.Ale propozycja ministerstwa-60 proc. akcyzy na auta starsze niz 4-
      > letnie jest zbyt radyklna.

Mówi się teraz o 50% i dobrze. Przynajmniej ożywi się rynek aut używanych w
      Polsce. Chyba każdy chce sprzedac swoje auto, a przy napływie starców z zachodu
      może to być bardzo utrudnione.

Uczmy sie od Rumunow-zakaz importu aut nie
      > spelniajacych norm czystosci spalin euro-2 ,obowiazujacych od poczatku lat 90-
      > tych.

To jest idealny przepis na wzrost sprzedaży Poczty Polskiej( bo chyba tylko ona
      sprzedaje koperty). Ale taki to już kraj i taka mentalność.
      • Gość: Pete Re: Ograniczenie importu aut IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.02.02, 10:08
        Mało mnie obchodzi że ktoś ma kłopoty ze sprzedaniem swojego auta w Polsce -
        jest takie prawo rynku - obniżasz ceny - sprzedasz. A na rupciowatego Lanosa
        za 30 tys mnie nie stać. Natomiast samochody z Niemiec są naprawiane w
        warsztatach, a nie tak jak u nas częściami ze szrotu. Mam 24 lata, studiuję. a
        dzięki decyzjom naszego rządu stać mnie teraz będzie jedynie na zakup malucha
        i wybór - maluch town czy bis. A takiego zawodu jak LAWECIARZ nie ma, w
        większości te osoby nie płacą podatków, a zrobienie śmiesznego testu geometrii
        nadwozia nie będzie dla nich problemem, bo na stacjach pracują ich znajomi, i
        kwestia tylko 'ile dasz zarobić'. To wszystko to bzdury i kolejny sposób na
        obdarcie ludzi z ich ciężko zarobionych 700-900 zł. Na rowery Rodacy!!!
        • Gość: jangar Re: Ograniczenie importu aut IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 25.02.02, 14:11
          Niestety problem uzywek nie dotyczy polityków , wszak oni jeżdzą nowymi
          autami. Zblizamy się do europy a jednak odizolowujemy się . Wydaje mi sie , ze
          nie powinno być rzadnych ograniczeń ustawowych dotyczących importu aut. Kwestia
          czy auto nadaje się do uzytku czy nie powinna byc rozstrzygana przez
          diagnostę. Jest jeszcze wiele innych parametrów oprócz spalin, które mogą
          zadecydować o dopuszczeniu lub nie auta np. Głośność, sprawność amortyzatorów,
          wycieki olejitp. Tymczasem diagnośći sprawdzają jedynie światła . Sam
          sprowadziłem kilka aut i wiem jak to wygląda. nie tzreba mieć znajomości.
          Jeżeli chcemy powoli wycofywać stare auta z rynku , to róbmy tak jak niemcy. U
          nich podatek oraz ubezpiecvzenie OC zwiększa się wraz z wiekiem. Nic dziwnego w
          końcu auto bez ABS jest bardziej niebezpieczne niż z ABS tak samo Auto , ktore
          nie spełnia norm EURO powinno łożyć więcej na ochronę środowiska.
          • Gość: Rad Re: Ograniczenie importu aut i bardzo dobrze!!! IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 25.02.02, 15:21
            Rozumiem ludzi którzy sami jadą i na własny użytek coś tam sobie w jakimś
            komisie za odrą znajdą, ale gro tego złomu ściągane jest przez cwaniaczków z
            szemranych warsztatów, a Polak jak to Polak nie stać go nawet na rower, ale
            jakieś gówno posklejane kupi i będzie sie cieszył jaka to okazja mu sie
            trafiła... a zachód łapki zaciera że ma gdzie upchnąć ten złom....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka