Dodaj do ulubionych

Jaki wybrac olej do samochodu?

20.02.11, 09:23
Właściwy wybór to długa i bezproblemowa eksploatacja pojazdu. Najlepiej wybierać wśród znanych i sprawdzonych przez innych kierowców marek. Linki do wyszukiwarek rekomendowanych olejów Mobil, Castrol, Elf, Total, Shell, Motul znajdziesz na stronie markoweoleje
Obserwuj wątek
    • big.helmut Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 20.02.11, 10:39
      olej Castrol dla auta
      i goracy hotdog dla kierowcy ;)
      • arojamajka22 Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 28.03.11, 20:01
        Marka oleju nie jest taka ważna tylko specyfikacja odpowiednia do przebiegu i zużycia silnika
        • bimota Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 29.03.11, 12:07
          Co ty powiesz... To jaki olej przy przebiegu 100000, a jaki przy 200000 ? Zuzycie silnika tez umiesz sprawdzic ? :)
          • wujaszek_joe Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 30.03.11, 12:54
            przed wymianą oleju badasz silnik pod względem zużycia?
            do focusa 1.6d wlewam olej z forda o takich parametrach, jakie sobie producent zażyczył.
            Ale z Lanosem to nie wiedziałem co zrobić. wiedziałem jedynie że ma być 15w40. więc w sklepie ze ściany olejów wydłubałem najtańszy w miarę markowy (shell helix w czerwonej bańce 70zł za 4litry). Lanos ma 108tyś km.
            I jak, dobrze robię? jakby miał 200tyś to mój wybór powinien być inny?
        • chris.w2 Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 30.09.11, 01:19
          arojamajka22 napisał:
          > Marka oleju nie jest taka ważna tylko specyfikacja odpowiednia do przebiegu
          i zużycia silnika. <

Zgadza sie.
          Ja uzywam olej HD 10W/40 (zalecany przez producenta mojego samochodu), a marka oleju jest mi obojetna. Kupuje najtanszy.
          Olej o tych parametrach i najtanszej marki uzywam od prawie 20-lat (tzn. tak dlugo, jak mam i jezdze samochodami, stale tej samej marki).
          Jest to tzw. "zloty" srodek: 15W jest dla silnikow o duzym przebiegu, 5W raczej dla samochodow nowych.
          Stosujac wymieniony olej nigdy nie mialem problemow z silnikiem samochodu.

Jezeli ktos ma za duzo pieniedzy i lubi przeplacac, moze kupowac drogie markowe oleje, ktore nie sa, moim zdaniem, tak istotnie b.duzo lepsze od tych tanszych.
    • jestklawo Re: płyty CD 29.03.11, 07:47
      > Właściwy wybór to długa i bezproblemowa eksploatacja kompa. Najlepiej wybiera
      > ć wśród znanych i sprawdzonych marek.

np. płyta marki "700 mb" model "CD-R", też fajna
    • biala_myszka1 Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 30.03.11, 08:49
      A czy wybór oleju nie jest głównie uzależniony i zdeterminowany przez miejsce, w którym serwisujemy samochód? Czy nie jest także, że warsztat ma jakies swoje "Ulubione oleje"? A ja jako klient mam prawo po prostu wiedzieć co wlewają mi do samochodu? Zasadniczo polegam na swoim mechaniku, w sumie warszawskim dealerze signelli, do którego zwykle oddaje mój samochód i nie przypominam sobie, żebym sama kiedykolwiek wlewała olej, Zasadniczo nigdy nie dociekałam jaki olej mi wlewają, ale chyba przy drugim serwisowaniu padła nazwa jakieś znanej marki. Całkowicie zaufałam tamtejszym mechanikom ale był to raczej dobry wybór, gdyż autko śmiga bez problemów.
      • ernest31 Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 31.03.11, 09:39
        Dam ci dobrą choć banalną radę: wlewaj tylko i wyłącznie olej jaki zaleca producent auta jeśli masz nowe auto. Kupując z drugiej ręki, może to być już obojętne jeśli poprzeni właściciel to olewał. Pamiętaj za każdym razem o wymianie filtru olejowego, to bardzo ważne.
        Stary olej musi dokładnie się wykapać zanim wlejesz nowy.
        W moim życiu przejechałem ponad milion kilometrów i nigdy nie miałem najmniejszych klopotów z żadnym silnikiem ale też nigdy nie wlałem innego oleju jak wpisano w kiążkę serwisową. Na twierdzenie mechanika, że inny jest też tak somo dobry zaproponuj mu uprzejmie aby używał go w swoim aucie a ty chcesz ten originalny, zalecany przez producenta co ma być wyraźne na rachunku. Pamiętaj, zalecane oleje nie są żadnym widzimisie.
        • filipwupe Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 17.06.11, 20:00
          Wystarczy, żeby spełniał normy i aprobaty producenta samochodu.
          Są w sieci narzędzia, które ułatwią Ci wybór, jak to dla olejów LM:
          www.liqui-moly.pl/serwis/katalog-wymiany-oleju
          • jot.michalski Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 22.06.11, 00:24
            Sprawdź ceny Liqui Moly na oliwiarce - mają najtaniej www.oliwiarka.pl
            • ulubiony19 A do sportu Orlen Trawol 22.06.11, 00:25

• bunkry Re: A do sportu Orlen Trawol 29.06.11, 16:18
                :DDDDDDD
                Niezły dowcip.
                oliwiarka.pl/6-oleje-silnikowe-syntetyczne

to do sportu :) albo Millers lub AMSoil
        • prawdziwy_kowalik Re: Jaki wybrac olej do samochodu? 27.09.11, 11:49
          Ja zawsze stosuje oleje Liqui Moly. Jest to niemiecki producent olejów itp. przez ostatnie dwa lata wybierany przez czytelników branżowej prasy jako producent najlepszych olejów na świecie. Ostatnio odkryłem internetowy sklep www.oliwiarka.pl/ , maja ich oleje w dużo niższych cenach niż w innych miejscach.
    • nazimno A do "glowki", jaki olejek??? Spam reklamowy... 27.09.11, 12:45
    • needmoney A filtry tylko z filtrona 29.09.11, 12:06
      A filtry (nie tylko oleju) tylko z filtrona popierajmy polską produkcję
      bo chińska poradzi sobie bez naszego poparcia ;-)
      www.filtron.pl/
      • moto-fun Re: A filtry tylko z filtrona 30.09.11, 13:21
        a serwis auta tylko w Baranowie u Karlika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka