Gość: gość IP: *.chelm.mm.pl 22.03.11, 10:08 SUMMA SUMMARUM Cee'd jest najtańszym na rynku autem kompaktowym z tak mocnym silnikiem wolnossącym. Proponuję odstawić leki;) Link Zgłoś Obserwuj wątek
toreon Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą 22.03.11, 10:09 Na pewno moc tego silnika to 90 PS? Mnie coś się kojarzy 109... Link Zgłoś
Gość: ENERGETYK Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.zep.com.pl 22.03.11, 10:23 W tym miodelu są 2 silniki 1.4 90KM i 110KM lub 105KM (nie pamiętem dokładnie. Tak czy inaczej słabsza wersja silnika wypała z oferty na rok modelowy 2011. Który motor był w dyspozycjie redakcji to już najlepiej wiedzą oni sami. A do autora pierwszego posta mam pytanie - jakie auto kompaktowe jest tańsze? Link Zgłoś
Gość: ENERGETYK Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.zep.com.pl 22.03.11, 10:30 Małe sprostowanie - chodziło o rok produkcyjny a nie rok modelowy. Silnik 1.4 ma teraz 105KM a podstawowa wersjia kijanki kosztuje 46.500 + lakier metalizowany ubezpieczenia itp. Osobiście wolał bym SW (dużo ładniejsze i przestronniejsze za 49.500. Do powyższych dochodza jeszcze promocje na modele z rocznika 2010 w przypadku CEED'a na model z ubiegłego roku dostaniemy 6000 rabatu. Ponawiam pytanie: Gdzie jest taniej? Link Zgłoś
Gość: wtcc Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 10:41 Moze nie tyle taniej co podobnie Astra III 1.6 115KM Octavia Tour Fiat Bravo Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 11:40 a wzięliście pod uwagę wyposażenie? bo w tym wypadku to inne samochody nie mają szans :) Link Zgłoś
Gość: wtcc Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 12:06 Bzdury , wyposazenie jest podobne Link Zgłoś
Gość: coś Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.multimo.pl 22.03.11, 12:10 Błędy: SUMMA SUMMARUM Cee'd jest najtańszym... Kia Venga 1.4 L | Kompendium... Plus zamieszanie w silnikach, co zauważyli komentujący powyżej. Wypada też dodać jakie jednostki napędowe oferuje kijanka. Link Zgłoś
Gość: tomekl80 Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 12:22 Mam pytanie do użytkowników Kia Cee'd. Mam Skodę Fabię 2 i nie narzekam na komfort, ale jak Wam się jeździ Cee'dem? Mam zamiar właśnie kupić kompakta nowego, dlatego pytam o opinię. Hyundai i30 niby to samo, ale też jestem ciekaw opinii. Link Zgłoś
Gość: g Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.legnica.vectranet.pl 22.03.11, 15:46 @coś Kia Venga nie jest kompaktem. Tak wyliczając to tańszy jest przecież Fiat Grande Punto, itd. @wtcc zestawiasz do porównania starsze modele, przecenione ze względu na pojawienie się następców wziąłem pierwszą z brzegu astrę III, kurtyn brak, dopłata nawet za trzeci zagłówek z tyłu, brak dojazdówki lub koła zapasowego (dają zestaw naprawczy bez podnośnika i narzędzi) kurtyn brak, Link Zgłoś
Gość: wtcc Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 16:21 KIA tez daleko do dobrtego wyposazenia Klimatyzacji brak , szyby tylne korba ESP brak Jak sie to doposazy to mamy prawie 60tys Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.multimo.pl 22.03.11, 15:57 Poprawili artykuł- czyli czasem czytają komentarze czytelników. Link Zgłoś
Gość: mal content Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: 163.244.62.* 22.03.11, 16:32 tomekl80, Mi sie jezdzi bardzo dobrze. Tyle ze pro_cee'd, wiec 3-drzwiowa wersja, 1.6 benzyna. Twarde zawieszenie (mysle ze jedno z najtwardzszych w klasie) . Bardzo pewne zachowanie na drodze, ogromna fraje sprawia szybka jazda po kretych dobrych drogach (na zlych nawierzchniach trzeba zwolnic bo mocno trzesie...). 5-drzwiowa jest mieksza z tego co wiem i byc moze bardziej wszechstronna. Zuzycie paliwa przy raczej dynamicznej jezdzie na trasie (100-130km/h) 6.8 - 7.5. Autostrada - 7,5 - 8 l (przy 140-160 km/h). Jak sie postaram to da sie zejsc na 6l. ale trzeba jechac delikatnie - 80-100km/h. Wydaje mi sie ze jest glosniejszy w srodku niz konkurencja z japonii albo europy, ale nie razi to specjalnie i dla mnie nie ma wiekszego znaczenia. Po 33 000 km nie moge naprawde na nic narzekac i kupilbym go jeszcze raz. pozdr. Link Zgłoś
Gość: ENERGETYK Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.zep.com.pl 23.03.11, 09:39 tomekl80, Mamy w firmie i30CW i tez nie jest źle chociaz te auta pomimo ze bliźniacze z Kią są juz trochę droższe. Były problemy ze stukami w przedmim zawieszeniu. Moim zdaniem w kwestji wykończenia jest ok. Mogły by być trochę lepsze materiały we wnętrzu, prowadza się dobrze ale jak na auta służbowe to są trochę za nisko zawieszone (kia stoi troche wyżej) Wiadomo że najlepszy samochód terenowy to samochód służbowy ;) wtcc - obejżyj dokładnie cenniki i podoposażaj auta tak żeby miały to samo to wyjdzie Ci drożej niż Kia. Octawia z podstawowym silnikiem nie jedzie, fiat juz troche lepiej a astra III w tym porównaniu to chyba jakies nieporozumienie... Link Zgłoś
Gość: wtcc Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 10:01 Octavia Tour 1.6 wyjdzie wyraznie taniej przy jednakowym wyposazeniu i jeszcze dostaniemy instalacje LPG z ktorej mozna zrezygnowac otrzymujac jej rownowartosc (-4 tys zl) Nie bardzo rozumiem dlaczego Astra II jest nieporozumieniem - z rocznika 2011 jest o 1 tys tansza od Ceed przy poodbnym wyposazeniu .Oba z klimatyzacja, ESP kompletem poduszek itd wyjda po ok 55 tys Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.11, 12:50 KIA chwali się 7-letnią gwarancją ale nie mówi jakie są jej koszty (np. na stronie fiata jest cennik ich ASO i usług). Gwarancja jest 7-letnia ale co roku trzeba się stawiać w ASO na przegląd (ile kosztują te przeglądy?). Czego 7-letnia gwarancja nie obejmuje? Jakoś Kia unika odpowiedzi na te pytania. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.03.11, 13:27 Popsuła się, że stoi na pasie rozbiegowym?Skoro Panu fotografowi zdechła na poniatoszczaku to nam też się może tak zdarzyć.Wniosek-nie kupować Ceeda:) Swoją drogą na allegro widuje się lepsze zdjęcia. Link Zgłoś
Gość: g Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.ip.netia.com.pl 23.03.11, 18:33 @gość Ceny przeglądów są różne w różnych ASO (możesz zrobić za 500, możesz i za 900) . Link Zgłoś
Gość: keerk Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 03:33 Dobry samochód za przyzwoite pieniądze. Jeździłem 3 lata to wiem. Nie rozumiem tylko, na jakiego wała testować wersję 1.4 (najsłabszą), skoro silnik 1.6 w benzynie jest o niebo lepszy (wiem bo taki miałem). Po wprowadzeniu 6. biegu (wreszcie) z tym silnikiem powinno być optymalnie. Dobry, funkcjonalny i przemyślany samochód - wady - głośne zawieszenie, słaby zasięg fabrycznego radia, zbyt częste przeglądy (co 15 tys.). Ale i tak warto - kupiłem auto innej (niby lepszej), a ciągle porównuję, że to a tamto w Ceedzie było lepsze, lepiej przemyślane. A propos wyglądu - od początku uważałem Ceeda za najładniejszego z kompaktów (3 lata temu) i nadal mi się bardzo podoba (moim zdaniem stara wersja była ładniejsza). Uwagi autora artykułu , że "nieszczególnie interesujący wizualnie" nie rozumiem - po fejwerki to do Maserati, to klasa kompakt, a w tym zakresie jest całkiem miło. @tomekl80 - warto kupić - ale z silnikiem 1.6 benzyna, a jeszcze lepiej diesel. Link Zgłoś
pandzik Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą 30.03.11, 15:25 wtcc za instalacje gazowa O2 Tour nikt ci nic nie zwróci. Bierzesz albo nie. Link Zgłoś
Gość: kulek g Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 01:53 "Skąd taka popularność tego niczym nie wyróżniającego się auta?" Zadaje sobie co dzień to pytanie, patrząc na niemieckie samochody typu audi czy vw. Link Zgłoś
Gość: marokańczyk Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 16:08 odnośnie silników 1.4: do RM 2010 miały 109 KM, RM 2010 moc 90KM, RM 2011: 90/105 KM. i30 ma nieco bardziej komfortowe zawieszenie, w wersji kombi bagażnik tylko 400l zamiast 500 w ceedzie, wciąz mają silnik o mocy 109 KM. Niestety za wyposażenie Hyundai każe sobie płacić więcej. Mam od roku 1.4 109 KM, największe wady - spalanie w mieście, hałas (przydałby się VI nadbieg), słaba powłoka lakiernicza, drogie przeglądy. Zalety: wygodne fotele, stosunkowo fajne wyposażenie, cena zakupu. W porównaniu do poprzedniego auta czyli gołej fabii z 60-konnym 1.4 to jest klasa:) Link Zgłoś
Gość: Nielot Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: 91.212.223.* 22.06.11, 14:51 tomekl80 - w robocie mamy służbową fabię a na codzień jeżdżę hyundaiem i30 -( brat bliźniak ceed'a)- różnica to przede wszystkim ilość miejsca w środku , i30/ceed to odpowiednik skody Oktawii. Ponadto lepsze zawieszenie - fabia ma belkę skrętną a ceed zawieszenie wielowahaczowe. Link Zgłoś
Gość: dertyka Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 22:55 Mam 1,6 SW z roku modelowego 2010. Samochód ogólnie bardzo dobry, poza jednym bardzo istotnym wyjątkiem. Fotel kierowcy (jedyny jakiego używam) jest dla mnie "piekielnie" niewygodny. Z uwagi na twardość, wyprofilowanie, bądź jakąś wadę wykonawczą mam wrażenie jakby nierównego, pochylonego w bok siedziska, powodującego boczne wykrzywienie kręgosłupa, wrażenie wypadania z fotela w bok w trakcie przechyłów, a także drętwienia ud i łydki. Czy Ktoś miał podobne doświadczenia, bądź wie, w czym tkwi problem? Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.193.160.9.tvsat364.lodz.pl 23.06.11, 09:41 Mało interesująca stylistyka nadwozia? Nie powiem żeby była ekscentryczna, ale co w takim razie powiedzieć o Fabii II, Golfie itp nudnych do bólu wozidełkach? Link Zgłoś
Gość: Zyta Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 20:52 Warto kupić. Zapewniam. Używam 1,4 hatch, 109 KM przed liftem, od 2 lat. Mam go od nowości. Pyszczek ma nawet ładniejszy niż po lifcie. Warto kupić także używany z rozsądnym przebiegiem, zadbany. Także z tym właśnie silnikiem. Motor niewysilony. Starcza do każdych warunków drogowych. Auto w rękach i nogach normalnego , dojrzałego kierowcy jest bezawaryjne. Auto dla ludzi szanujących swoje pieniądze, którzy chcą być zadowoleni ze swojego zakupu. W środku ilość miejsca dla 4 osób rewelacyjnie duża w porównaniu z autami tego segmentu. Na rynku wtórnym auta zadbane bardzo dobrze trzymają cenę. Nie żałuję, że nabyłam go zamiast niemieckiego G. A w salonach przed zakupem bardzo uważnie oceniałam wiele aut tego segmentu. Na drogach w PL codziennie obserwuję, że tak jak ja wybrało tysiące kierowców. Link Zgłoś
Gość: g4 Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.11, 17:50 Samochod dla pedalow!!! hahaha sram na koreanskie wyroby samochodo podobne~!!!! Link Zgłoś
Gość: wasyl Re: Kia Cee'd 1.4 | Za kierownicą IP: *.centertel.pl 06.07.11, 15:42 @g4. Mogę ci pomóc. Znam wziętego psychologa od tak beznadziejnych przypadków osób nie akceptujących rzeczywistości. To podstępna choroba. Po kilku latach jej przebiegu nie pomoże ci nawet szpital psychiatryczny. Link Zgłoś