octavian-33 01.05.11, 14:36 dlaczego kupujecie ten badziew dla kupujących w biedronce? Link Zgłoś Obserwuj wątek
szymizalogowany Skodowcy dzisiaj w Rzymie som hehe 01.05.11, 14:58 albo oglondajom Rzym na sfoich flat-skrinach Samsunga kredytowanych przez Sygma Bank hehe Link Zgłoś
v-6 Re: Skodowcy dzisiaj w Rzymie som hehe 01.05.11, 21:11 Nie wiem czy to skodowcy czy nie, ale ta idiotyczna, średniowieczna szopka z cudami i relikwiami to rzeczywiście coś niebywałego. Zbiorowe czuwanie w Circo Massimo? OK, ale dlaczego nie wypuszczono lwów? Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Skodowcy dzisiaj w Rzymie som hehe 01.05.11, 22:25 > Nie wiem czy to skodowcy czy nie, ale ta idiotyczna, średniowieczna szopka z cu > dami i relikwiami to rzeczywiście coś niebywałego. Zbiorowe czuwanie w Circo Ma > ssimo? OK, ale dlaczego nie wypuszczono lwów? Sądzę, że niektórym są te szopki naprawdę potrzebne. Ci różni biedni ludzie chorzy którzy uwierzyli w cuda, to chyba naprawdę na ich psychikę pozytywnie działa. Innego powodu organizacji tego zbiorowego szoł nie mogę pojąć hehe. Link Zgłoś
v-6 Re: Skodowcy dzisiaj w Rzymie som hehe 02.05.11, 00:32 szymizalogowany napisał: > Sądzę, że niektórym są te szopki naprawdę potrzebne. Ci różni biedni ludzie cho > rzy którzy uwierzyli w cuda, to chyba naprawdę na ich psychikę pozytywnie działa. Tak, oczywiście. Wiara to prywatna sprawa każdego i jeśli mu pomaga, to z Bogiem. Wątpliwości zaczynają się wtedy, kiedy pojawia się wystawny obiad na 600 osób za państwowe, w tym moje - ateisty - pieniądze. Albo kiedy dochodzi do tuszowania przestępstwa kryminalnego i to wyjątkowo ohydnego - pedofilii. To już nie są niczyje prywatne sprawy. > Innego powodu organizacji tego zbiorowego szoł nie mogę pojąć hehe. Powód to jest, bardzo ważny. Odkąd mózg homo sapiens osiągnął pewien poziom rozwoju, człowiek nie może pogodzić się z własną śmiertelnością. Stąd wiara w bóstwa, które w zamian za przestrzeganie pewnych (niespecjalnie uciążliwych) obrzędów gwarantują wiernym nieśmiertelność, w takiej czy innej postaci. Prosto, łatwo i przyjemnie. W biblijnym Edenie, pogańskiej Arkadii, w otoczeniu hurys czy w Krainie Wiecznych Łowów - do wyboru, do koloru. Co za pole do nadużyć dla cynicznych spryciarzy czy wręcz zbrodniarzy! Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
statystyczny.polak Re: Skodowcy dzisiaj w Rzymie som hehe 02.05.11, 09:13 v-6 napisał: Stąd wiara w bóst > wa, które w zamian za przestrzeganie pewnych (niespecjalnie uciążliwych) obrzęd > ów gwarantują wiernym nieśmiertelność, w takiej czy innej postaci. Prosto, łatw > o i przyjemnie. W biblijnym Edenie, pogańskiej Arkadii, w otoczeniu hurys czy w > Krainie Wiecznych Łowów - do wyboru, do koloru. Ale chyba przyznasz, że Kraina Wiecznych Łowów jest OK? :) Link Zgłoś
v-6 Dziś to i ja się raduję! 02.05.11, 12:01 statystyczny.polak napisał: > Ale chyba przyznasz, że Kraina Wiecznych Łowów jest OK? :) Nie strzelam do zwierząt :) Bardziej mnie zastanawia wizja raju jako krainy wiekuistego jeb.nia (hurys). Ciekawe, jak wielu osobników płci męskiej może to skusić. Swan, jesteś tam gdzieś? ;) Jednak świat bywa sprawiedliwy, tylko trzeba sobie na tę sprawiedliwość zapracować. W ten długi weekend mają święto katolicy, mają socjaliści, ale i ja też coś dostałem. Dopadli sk...syna, najgorszy rodzaj mendy na tym świecie: zabijającego wiernych jednego boga w imię innego! Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 04.05.11, 19:52 parę lat temu brałbym w ciemno prespektywę wieczności z hurysami ale dziś to się nieco - jak ten góral z dowcipu - wahom sie... :-) tak na marginesie Twojego świeta; jaka jest dziś róznica między tłumem rozradowanych widokiem walących się wież Arabów a tłumem Amerykanów rozradowanych, że fiuta dopadli? Jesli na serio bierzemy nasza demokrację i respektujemy zasady jakimi ona sie kieruje i jesli dodatkowo jeszcze ta demokracja ma swoje podwaliny w cywilizacji chrześcijańskiej to do czegoś to jednak zobowiązuje... Wasz Barack wydając wyrok śmierci tak naprawdę zaczął wysadzac fundamenty waszej demokracji bo prawo do sądu ma każdy bandyta więc i ten arabski obwieś też... A swoją drogą; ja poczułem się conajmneij dziwnie gdy dowiedziałem się że Amerykanie zapakowali do helikoptera pluton egzekucyjny, polecieli nim do niepodległego państwa gdzie zaciukali bandziora na oczach jego 12 - letniej córki strzelając mu dwa razy w łeb.. Nie jestem jakoś pewien czy mi się takie postepowanie podoba choć mam świadomość, że gdyby go tylko schwytali i zywego postawili przed sądem to być może zginełaby jeszcze cała masa ludzi porywanych po to by wymienić ich potem na Bin Ladena... A tak swoja drogą; ciekawe co zrobi teraz jego 300 osobowa naszmalowana jak cholera rodzina, która zg. z ich odwiecznym zwyczajem jest zobowiązana w oczach społeczeństwa w którym żyją do zemsty.. Jak się nie zemszczą to straca twarz co jest dla nich gorsze niż utrata życia.. :-) Link Zgłoś
do.ki Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 07:10 A swoją drogą; ja pocz > ułem się conajmneij dziwnie gdy dowiedziałem się że Amerykanie zapakowali do he > likoptera pluton egzekucyjny, polecieli nim do niepodległego państwa gdzie zaci > ukali bandziora na oczach jego 12 - letniej córki strzelając mu dwa razy w łeb. I zostawili corke. To nie bylo madre. > A tak swoja drogą; ciekawe co zrobi teraz jego 300 osobowa naszmalowana jak cho > lera rodzina, która zg. z ich odwiecznym zwyczajem jest zobowiązana w oczach sp > ołeczeństwa w którym żyją do zemsty.. Jak się nie zemszczą to straca twarz co j > est dla nich gorsze niż utrata życia.. :-) Nie zemszcza sie, bo juz dawno wyrzekli sie Osamy, on tez demonstracyjnie z nimi zerwal i przeniosl sie do jaskin w Afganistanie. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 10:24 > I zostawili corke. To nie bylo madre. tak Killerze; ty byś pozamiatał tam do czysta... Na pewno byś tak zrobił :-) Nie zemszcza sie, bo juz dawno wyrzekli sie Osamy, on tez demonstracyjnie z nim > i zerwal i przeniosl sie do jaskin w Afganistanie. i to ich zwalnia z obowiązków rodzinnych? Szkoda... liczyłem na drugi odcinek.. Link Zgłoś
do.ki Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 10:37 > tak Killerze; ty byś pozamiatał tam do czysta... Na pewno byś tak zrobił :-) Nie o to chodzi, swan. Chodzi o to, czy to bylo madre zastawic mloda przy zyciu. Zwlaszcza, ze jest w rekach pakistanskich sluzb... Jak to ujal moj pewien znajomy, cytatem z filmu: "When the Grey Hair is dead, Magua will eat his heart. Before he dies, Magua will put his children under the knife, so the Grey Hair will know his seed is wiped out forever." - Last of the Mohicans > i to ich zwalnia z obowiązków rodzinnych? Szkoda... liczyłem na drugi odcinek.. Do tego nie trzeba rodziny, wystarczy paru pozytecznych idiotow. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 10:50 no więc właśnie; "na wieki zniszczona"... Mogli wyprowadzić stamtąd dzieciaka i dopiero potem wykonać wyrok Obamy tym bardziej, ze podobno nikt z mieszkańców tego domu do nich nie strzelał i nikt sie nie bronił... Albo wziąść żywego i dopiero w helikopterze go zaciukać a nie tak kuziwa przy dzieciaku.. Dlaczego uważasz, ze pakistańska ISI jest groźna dla rodziny BenLadena? Mylisz, ze ich zabiją w ramach zacierania śladów po swojej współpracy z AlKaidą i pomocy w ukrywaniu dziada? Link Zgłoś
do.ki Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 13:33 > Dlaczego uważasz, ze pakistańska ISI jest groźna dla rodziny BenLadena? Mylisz, > ze ich zabiją w ramach zacierania śladów po swojej współpracy z AlKaidą i pomo > cy w ukrywaniu dziada? To by nie bylo takie zle, ale do tego nie dojdzie. Pakistanskie sluzby sa grozne dla nas i dla swoich sasiadow (Pakistanczyki maja bombki), a teraz dostaly do reki potencjalnie grozna propagandowa bron. I nie zawahaja sie jej uzyc. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 14:55 Pakistanskie sluzby sa grozne dla nas i dla swoich sasiadow (Pakistanczyki maja bombki), Doki.... nasza buda z kraja; bombki Pakistańczyków to największy problem Indii jest a nie UE czy USA bo do nas nie dolecą... :-) No i jest to jeszcze problem Chińczyków bo to własnie im zalezy najbardziej na zmianach polityczno-gospodarczych wpływów USA.. To m.in. dlatego Kadafi musi odejść bo za bardzo żółte kolory polubił... Zresztą nie tylko on ostatnio zagustował w tej tonacji kolorystycznej bo dotyczy to sporej częsci Afryki ale i nie tylko... Na netowych stronach Hudson Institute jest opracowanie o tytule "The Great Siberian War of 2030" ( www.dod.gov/pubs/foi/reading_room/09-F-0759theGreatSiberianWarOf2030.pdf ) Sporo czytania ale ponieważ nie jest z pokolenia "160 znaków " to pewnie w wolnej chwili zapoznasz się z amerykańską perspektywą świata, którego obaj mamy szanse dożyć.. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 04.05.11, 19:58 zabijającego wiernych jednego boga w imię innego! motyw jego działania był nieco bardziej złozony niż religijne mordy... Zamachnął się na wieże nie dlatego, że Ameryka to kraj chrześcijan tylko dlatego, ze zbudowane zostały w ojczyźnie Amerykanów.. Innymi słowy; on z wami walczył a nie z waszą religią... Link Zgłoś
v-6 Re: Dziś to i ja się raduję! 04.05.11, 22:27 Niestety masz rację. Kiedy to pisałem, znałem tylko pierwszą relację: zasłonił się kobietą, zaczął strzelać, żołnierze zabili oboje. W miarę ujawniania nowych szczegółów sprawa robi się nie taka jednoznaczna. Pamiętaj jednak, że USA celowo nie podpisywały rozmaitych międzynarodowych konwencji, np. nie uznają jurysdykcji Trybunału Haskiego. W sensie prawnym mają dużo większą swobodę tego typu działań, niż np. Polska. Co oczywiście nie budzi zachwytu tych, którzy się do przestrzegania różnych norm zobowiązywali. Co do tańców na ulicach - można powiedzieć "zdziczenie". Ale ja myślę, że zbiorowe, spontaniczne intonowanie hymnu to patriotyzm. Uczucie w Polsce wygasłe, więc może trudno zrozumieć. Natomiast dżihad jest bez wątpliwości wojną religijną, nie państwową. A bin Laden był dżihadystą. Jego ludzie zabijali przecież też Rosjan, Hiszpanów, Anglików. Francuzów i Niemców luźne komórki Al-Kaidy nie zabijały tylko dlatego, że im nie wyszło (źle skonstruowane bomby w pociągach, wyprzedzająca akcja służb specjalnych). Oczywiście Ameryka jest Szatanem nr 1, ale pomniejszym diabłom dżihad też nie przepuści. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 00:39 jest jeszcze gorzej niż obaj myśleliśmy; nie zasłaniał sie kobietą tylko ta kobieta sam chciał go zasłonić więc przestrzelili jej nogi.... Wg. zeznań jego 12-letniej córki najpierw go złapali a dopiero potem zastrzelili bo podobno bali się, że ma jakąś bombę w majtach. Czyli nie zginął w walce tylko wykonano na nim wyrok Obamy po przez rozstrzelanie... W sumie i tak za bardzo honorowa śmierć dla gnidy bo powinni byli mu granat w doopę wsadzić za to co robił... Tyle, ze mogli go stuknąc jak bo go juz wyprowadzili z tego domu... W kazdym razie nie na oczach jego córki - w końcu czymś powinniśmy się jednak różnić od zwierząt.. Jego ludzie zabijali przecież też Rosjan, Hiszpanów, Anglików. Francuzów i Niemców no za bliższe kontakty z Ameryka trzeba płacić.. Czasem nawet krwią... Oni strzelają do europejczyków dlatego, że europejczycy przystąpili z nimi do wojny np; w Iraku czy teraz w Afganistanie czy jutro w Jemenia albo Syrii - Barack jeszcze nie zdecydował, który kraj jako pierwszy wyzwoli... :-) Link Zgłoś
v-6 Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 01:00 Francuzów to zdaje się chcieli wysadzać w powietrze za te chusty, co rząd zakazał nosić. A co do interwencji amerykańskich - rozumiem jedynie Afganistan. Zawsze byłem przeciwny atakowi na Irak, to albo kolosalny błąd, albo cyniczna i bezprawna próba skolonizowania terenu roponośnego. Codziennie wyładowuje się w Stanach ok. pół miliona baryłek irackiej ropy ... A już dlaczego Obama dał się wpuścić Europejczykom w wojnę libijską, pozostanie dla mnie zagadką stulecia. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 10:34 rozumiem jedynie Afganistan. Zawsze byłem przeciwny atakowi na Irak, no patrz; a ja mam dokładnie odwrotnie..:-) Wiem i rozumiem po co była zadyma w Iraku (bardzo dobre powody sam podałeś niżej) ale po cholerę siedzieć w Afganistanie tego naprawdę nie rozumiem bo tam nie ma nic poza skałami i piachem po co więc narażać ludzi na utratę życia? W imię demokracji? Link Zgłoś
do.ki Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 10:41 > Wiem i rozumiem po co była zadyma w Iraku (bardzo dobre powody sam podałeś niże > j) ale po cholerę siedzieć w Afganistanie tego naprawdę nie rozumiem bo tam nie > ma nic poza skałami i piachem po co więc narażać ludzi na utratę życia? W imię > demokracji? Swan, badz konsekwentny. Albo uwazasz, ze ukatrupienie Osamy podkopuje fundamenty cywilizacji (ale lepiej tak nie uwazaj, bo to niemadre. Ukatrupienie Osamy cywilizacje bialych umacnia, bo daje sygnal, ze sa granice, poza ktorymi konczy sie politpoprawne pipczenie), albo watpisz, ze demokracja jest tak wspaniala, ze po prostu musimy sie nia z calym swiatem podzielic. :-) Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 11:16 nie ma w tym co piszę, żadnej nie konsekwencji bo przeciez realizm w działaniu nie stoi w sprzecznosci do zasad demokracji i dlatego uważam, ze wojny w imię zdobycia surowców są akceptowalne ale za to wojny prowadzone w imię jakiejkolwiek ideii już nie... Dlaczego tak? Wojna w Iraku to była inwestycja, która prędzej czy później zbilansuje się podatnikom (przynajmniej amerykańskim) ale za to koszty wojny w Afganistanie nie zwrócą się nigdy.. Po co więc ją prowadzić? Nie - nie uważam demokracji za system idealny ale póki niczego lepszego nie wymyślono to trzeba przy niej trwać... To nie śmierć bandziora Osamy podkopuje fundamenty demokracji tylko sposób w jaki inny bandzior (też Osama) zdecydował o śmierci tego pierwszego bo ja tu widze wyraźną kolizję z dobrym obyczajem choć cały ten skandal łagodzi nieco fakt, ze ten pierwszy bandzior publicznie przyznał do swojego sprawstwa kierowniczego w zamachach wiec ten drugi Osama ma dość poważne argumenty by móc obronić swoje decyzje. Doki - naprawdę uważasz, ze cywilizacja białych umacnia się wskutek porannych samosądów? Nie przypadkiem pisałem o prawie do zemsty bo to jest prawo tamtej cywilizacji a nie naszej; my wieki temu zrezygnowaliśmy z takiej osobistej satysfakcji (też żałuję ale co zrobić?) i zastąpiliśmy ją instytucją sądu... I tego powinniśmy sie trzymać jeśli mamy mówić o rozwoju.. Jesli natomiast wraca instytucja sprawiedliwej zemsty to ja osobiście nie mam nic przeciwko temu (nawet mam na oku paru kandydatów) ale wtedy nie możemy mówić o wzmacnianiu cywilizacji białego człowieka czy rozwoju tylko raczej o uwstecznianiu i końcu ery białego człowieka.. Link Zgłoś
do.ki Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 13:37 swan_ganz napisał: > Wojna w Iraku to była inwestycja, która prędzej czy później zbilansuje się poda > tnikom (przynajmniej amerykańskim) ale za to koszty wojny w Afganistanie nie zw > rócą się nigdy.. Po co więc ją prowadzić? A chocby po to, zeby uprawiano tam mniej maku na europejski rynek. > > Nie - nie uważam demokracji za system idealny ale póki niczego lepszego nie wym > yślono jak to nie? A monarchia absolutna oswiecona? Ale chyba odplynelismy od tematyki tego forum... to trzeba przy niej trwać... To nie śmierć bandziora Osamy podkopuje fun > damenty demokracji tylko sposób w jaki inny bandzior (też Osama) zdecydował o ś > mierci tego pierwszego bo ja tu widze wyraźną kolizję z dobrym obyczajem choć c > ały ten skandal łagodzi nieco fakt, ze ten pierwszy bandzior publicznie przyzna > ł do swojego sprawstwa kierowniczego w zamachach wiec ten drugi Osama ma dość p > oważne argumenty by móc obronić swoje decyzje. > Ee tam. A gdyby Stauffenbergowi sie udalo? To bylby to moralnie dobry uczynek, czy zly- no bo jednak nie dosc, ze mord polityczny bez sadu, to jeszcze zdrada wodza. A jaki sens mialo wleczenie przed sad Eichmanna, gdy juz nikomu nie mogl zaszkodzic? > Doki - naprawdę uważasz, ze cywilizacja białych umacnia się wskutek porannych s > amosądów? > Nie przypadkiem pisałem o prawie do zemsty bo to jest prawo tamtej cywilizacji > a nie naszej; my wieki temu zrezygnowaliśmy z takiej osobistej satysfakcji (też > żałuję ale co zrobić?) i zastąpiliśmy ją instytucją sądu... I tego powinniśmy > sie trzymać jeśli mamy mówić o rozwoju.. Jesli natomiast wraca instytucja spraw > iedliwej zemsty to ja osobiście nie mam nic przeciwko temu (nawet mam na oku pa > ru kandydatów) ale wtedy nie możemy mówić o wzmacnianiu cywilizacji białego czł > owieka czy rozwoju tylko raczej o uwstecznianiu i końcu ery białego człowieka.. Zgadzamy sie co do upadku cywilizacji bialych, roznimy sie w ocenie przyczyn i objawow upadku. Ja ponad to uwazam, ze cywilizacja tak, jak Ty ja rozumiesz, jest systemem wewnetrznie sprzecznym i musi upasc, natomiast w wydaniu amerykanskim ma wiecej szans powodzenia. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 15:01 A monarchia absolutna oswiecona? bardzo dobry i sprawdzony system społęczny... Ale dla Twojego kraju a nie Polski.. Z powodu "grubej kreski" nie dorobiliśmy sie państwowotwórczych elit spośród których moglibyśmy przeprowadzić elekcję na Króla... Doki - my tu mamy takie elity, że przed elekcją trzeba im wpierw zrobić selekcję i przeprowadzic ją przy pomocy kałasznikowa pod jakimś murem... I dopiero potem możemy myśleć tworzeniu monarchii :-) Link Zgłoś
do.ki Re: Dziś to i ja się raduję! 08.05.11, 00:22 > bardzo dobry i sprawdzony system społęczny... Ale dla Twojego kraju a nie Polski.. A to dlaczego? Ja tam mogę się zgodzić na króla, ba, mogę nawet dynastię założyć, ale mam swoje warunki. Pierwszym moim postanowieniem bedzie powołanie na stanowisko kata, bo jest niezbędny w tym bałaganie. Drugim bedzie przeniesienie stolicy na właściwe miejsce, czyli do Krakowa. Bez tego nie zabieram się do rządzenia Polską. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 08.05.11, 14:24 > A to dlaczego? Ja tam mogę się zgodzić na króla ja tez mogę aspirować; połowa ludzkiej populacji pewnie by chciała i mogła.. Doki pisałem przecież, że w Polsce nie ma państwowo - twórczych elit a te które są na takie lansowane w praktyce działają dokładnie w drugim kierunku; chcą Polskę zniknać.. Po to się właśnie tworzy te wszystkie podziały społeczne i kreuje między nimi bariery... Kiedyś byliśmy po prostu Polakami a dziś nas ometkowano i poustawiano na z góry przypisanych pozycjach w taki sposób by społeczeństwo już nie tworzyło jednosci a wrecz przeciwnie; by poszczególne jego grupy stały do siebie w kolizji.. I to im się udało; homofobi vs pedały, szowinisci vs feministki, wierzący vs ateiści itd. Czyli tak defacto; władza zmierza w kierunku oczekiwanym przez Ciebie (władzy absolutnej) tyle, ze nigdy nie nazwą jej monarchią z powodu bezpieczeństwa własnego... Jak monarchowie tracą władze to z reguły wraz z głową więc nasi rzadzący wolą jednak ubrać się w piórka demokratów bo tu ryzyko sprowadza się tylko do utraty stołka ale nie życia czy korzyści jakie w czasie swojego rządzenia sobie skumulowali... Czytałes może dzieło Canettiego pod tytułem „Masa i władza” ? Facet żył na początku ub. wieku ale znacznie bradziej precyzyjniej niż powszechnie znany Orwell przewidział naszą dzisiejszą rzeczywistość i dążenia władzy.... Świetnie również wyjaśnia powody dla których nasz premier podjął "walkę" z kibolami... Lemingi bezkrytycznie łykają, ze idzie o ich bezpieczeństwo i jak dojdzie do nich prawda to będzie już za późno.... Oczekiwałbym po Tobie Doki, ze tez będziesz nosił kaganek wiedzy to moze razem będziemy w stanie odwrócić to co dziś wydaje się nie uniknione bo sam iwesz jacy są dziś ludzie... Taki szymi np; sam deklaruje, ze więcej niż 160 znaków w tekście nie pokona skąd więc chłopina ma wiedzieć co go czeka a Ty mu tego nie powiesz ? Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Dziś to i ja się raduję! 08.05.11, 14:50 hyhy wytłumaczcie co mnie czeka bo ja wszystkie swoje opinie biorę z własnych przemyśleń gdyż więcej niż 160 linijek nie przeczytam, no może poza ostatnio udało mi się przebrnąć przez księcia nikolo macziawelego i to w nie polskiej wersji jenzykowej (po polsku robie błendy w pisaniu i czytaniu wienc czytam książki w wersji chińskiej) co do ustroju polski to nie zgadzam siem ze swanem (ani z oryginalnym tfurcom koncepcji wprowadzenia monarchii jego ekscelecjom Korwinem) - niestety co do naszego grajdołu jestem pesymistą, zapewne mając króla nic by się nie zmieniło gdyż byłby on debilem, innym narodom udaje się osiągnąc w miarę dobrze działające struktury państwa nawet będąc pogrążonym w gó...anej demokracji - u nas zawsze jest wytłumaczenie "dlaczego coś znowu spie...liśmy: a to winna wojna, a to PZPR, a to 50 lat komuny, a to niemcy a to rosjanie a to anglicy co nas niby sprzedali itp. itd. teraz wg. swana winny jest ustrój - nigdy w polsce nie ma refleksji nad tym że winni jesteśmy my polacy bo czegoś nie potrafimy, i to jest główny powód naszego zapóźnienia cywilizacyjnego - człowiek uczy się na własnych błędach, naród przekonany o włąsnej nieomylności, nasiąknięty mickiewiczowskimi bzdurami o włąsnej wyjątkowości (mesjasz narodów hehe) i przekonany o niecnych zamiarach wszystkich naokoło nigdy niczego się nie nauczy (bo nie wierzy że coś źle robi - zawsze winni są "oni", niogdy "my") btw kaneti nie jest nieznany - dostał nawet nobla, choć nie za swoje dział dot. psychologii tłumu Link Zgłoś
swan_ganz jak ty mnie tera Szymek zaimponowałeś.... 09.05.11, 12:28 poważnie pisałes o tym macziawellim? ja to nie daje z nim rady; ledwo przez tytuł jakoś przebrnę i musze odpocząć.. A potem jak wracam to tego tytułu już nie pamiętam i musze zacząć od nowa... I tak od od dobrych dziesięciu lat bo wczesniej to tylko doopy były mi w głowie... Odpowedź dla ciebie wymaga nieco czasu boś mi na wkładał rzeczy o których ja nie mówiłem i to wymaga czasu którego teraz nie mam.. Wieczorem ją popełnię.. Tak na szybko; pytasz o swoją przyszłość? To akurat jest jasne i proste; trafisz do obozu reedukacyjnego po wyjściu z którego wszyscy będa ci mówić per "rysiu" bo będziesz po takiej reedukacji obywatelskiej napie...ł takimi samymi bezsensownymi tekstami jak ten tutejszy...:-) Link Zgłoś
szymizalogowany Re: jak ty mnie tera Szymek zaimponowałeś.... 09.05.11, 12:48 Swan, czytanie księciunia Mr. Macziawellego to akurat była naprawdę przyjemność - po prostu czytasz i co pół strony kojarzysz te egoistyczne zachowania ludzkie opisane przez niego apręset lat temu do wydarzeń z własnego życia. Nie ma sympatyczniej czytanych książek niż takie gdzie od razu czytając widzisz idealne podobieństwo do tego co się dzieje w obecnych czasach i że psychika ludzka uchwycone przez niego nic się nie zmnienia przez setki lat. Możesz zacząć na rozgrzewkę od 48rulesofpołer - to taki pół poradnik jeszcze łatwiejszy w czytaniu, potem księcia łykniesz w parę dni. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Dziś to i ja się raduję! 05.05.11, 00:55 zbiorowe, spontaniczne intonowanie hymnu to patriotyzm.Uczucie w Polsce wygasłe polski patriotyzm jest z powodów historycznych nierozerwalnie związany z katolicyzmem; po prostu na przestrzeni wieków to właśnie dzięki kościołowi katolickiemu i środowiskom z nim ściśle związanym możliwe było odrodzenie Polski po rozbiorach jako państwa niepodległego.. Można śmiało powiedzieć, ze gdyby nie kościół to dziś Polski by nie było... To tak przy okazji Twoich wcześniejszych wypowiedzi antyklerykalnych..:-) Wiesz... mnie mój proboszcz wywalił z parafii za dyskusje z nim na tematy światopoglądowe co skończyło się najpierw wyrzuceniem go z mojego domu a potem jego odpowiedzią jak wyżej :-) Szczerze mówiąc; wisi mi ten cały kościół ale ze względu na ich zasługi dla Polski nigdy nie ustawię sie w stosunku do nich w opozycji bo oni to własnie polski patriotyzm.. Tez mnie to wcurwia ale co zrobić...:-) Link Zgłoś
greges58 Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 01.05.11, 15:29 octavian-33 napisał: > dlaczego kupujecie ten badziew dla kupujących w biedronce? Oto Skoda : www.cc.skoda.pl/get.php?show=66548b5e433f47da87669700f5bf9e12&2e454f844a8a3ac9aced166dc59b35a8 Jeszcze za tanio ? Biedroneczko... Pozdrawiam ^ ^ Grzesiek Link Zgłoś
octavian-33 Re:Za taki badziew tyle szmalu. Naprawdę czeba być 01.05.11, 16:19 porypanym rzeby zapłacić! To naprawdę tylko ci kupują z biedronki. Pozdrowienia od biedroneczki. Link Zgłoś
sebaw471879 Re:Za taki badziew tyle szmalu. Naprawdę czeba by 01.05.11, 16:50 Trzeba byc czlowiekiem chorym na umysle, zeby widziec "przeciwnika" w innym kierowcy tylko dlatego, ze prowadzi pojazd marki Skoda. NIe wierze, ze osoby kryjace sie po nickami szymizalogowany i oktawian33 sa pelnoletnie. Proponuje nie odpowiadac wiecej tym "jestestwom" na zaczepne posty. Szkoda czasu. Pozdrawiam Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re:Za taki badziew tyle szmalu. Naprawdę czeba by 04.05.11, 18:56 octavian-33 napisał: "czeba" być "rzeby" zaplacic a idz ty qvra do Biedronki z metek poduczyc sie polskiego Link Zgłoś
octavian-33 Re:Nie wiem czy załapałeś, że robię sobie jaja. 04.05.11, 22:08 Ostatnio takie wpisy widziałem na onecie i byłem czy to chwyci na tym forum. A tu z tego zrobiła się nawet polityka i wyznania religijne albo antyreligijne. Tutaj są ostrzejsi zawodnicy. Pozdrawiam Link Zgłoś
eventhorizon Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 01.05.11, 17:04 Jeżdzę starą skodą felicią. Dlaczego? Bo mi kompletnie wisi i powiewa, jakim jadę samochodem, byle by jechał i był sprawny technicznie (tego pilnuję). Ponadto mam gdzieś, czy mi go ktoś zarysuje, obtłucze czy cokolwiek, bo auto jest warte mniej, niż moja jedna wypłata. Wozi mi moje 4 litery po miescie, czyli robi to, co powinno i styka. Ponadto wychodzę z założenia, że każda kasa wpakowana w samochód - ponad to co niezbędne - jest jak psu pod ogon i wolę moje pieniądze wydawać na swoje pasje i hobby, a trochę ich mam. A w biedronce nie kupuje w ogóle, wolę Bomi. Mam nadzieję, że pomogłem :) Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 01.05.11, 17:39 Klienci biedronki nie odpiszą, bo teraz piją markowego łiskacza (nie podam marki, aby nie robić reklamy) i śmieją się z nas, bo my płaciliśmy za tego samego łiskacza około 65 PLN w Almie, a oni kupili go za około 38 PLN. Link Zgłoś
octavian-33 Re: Zgadzam się z tobą. Wyższe pytanie zadano 01.05.11, 21:25 w onecie i dlatego dla jaj je przepisałem. Byłem ciekawy, czy będzie taki sam odzew jak na onecie. Link Zgłoś
boomslang99 Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 04.05.11, 08:42 No proszę, typowy skodziarz - wisi mu czym jeździ. Nie ma w sobie nic z motomaniaka. Woli wydać na nową sadzonkę na działkę niż odłożyć na lepsze auto Link Zgłoś
qqbek Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 04.05.11, 15:59 boomslang99 napisał: > No proszę, typowy skodziarz - wisi mu czym jeździ. Nie ma w sobie nic z motoman > iaka. Woli wydać na nową sadzonkę na działkę niż odłożyć na lepsze auto Jeżeli do miasta tylko ta Felcia by była, to też nie miałbym nic przeciwko turlaniu się takim wynalazkiem (no może bagażnik trochę za mały). Swego czasu miałem do miasta 60-konną, mocno wiekową Astrę i bardzo mi się ten samochód w roli zakupo-/dupowozu podobał. Dopóki jeździsz jak człowiek, a nie ostatnia sierota, to jeździj sobie nawet CC (byle nie "700" i poza miastem, bo do 100-110km/h to toto się już po jakimś Parseku rozpędza). Co prawda lubię swoje samochody, ale nigdy nie przywiązuje się do nich tak, by dbać o każdy detal, pucować po 10 razy miesięcznie i traktować jakoś szczególnie. Jeździłem masą samochodów w życiu i Felcia (1,3i) wcale nie była najgorszą Skodą, jaką prowadziłem (a do najgorszego auta [ZAZ Tavria] jej sporo jeszcze brakuje). Obecnie na stanie mam 4-ty i 6-ty w życiu, własny samochód (piątym była wspomniana powyżej Astra) i już zdołałem odzwyczaić się od jakiegoś nadzwyczajnego traktowania auta. Ma być sprawne technicznie, nadawać się do tego, do czego ma się nadawać i w wypadku auta "zamiejskiego" być wygodne i pewnie prowadzące się na trasie i umożliwiać dynamiczne wyprzedzanie. Tyle. Ach nie... jeszcze jedno... musi mieć klimatyzację, choćby ręczną. Link Zgłoś
jorn Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 02.05.11, 00:41 Bo stać nas na nowy samochód i nie musimy się podniecać znaczkiem VW na przerdzewiałym wraku:) Link Zgłoś
celicaman Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 02.05.11, 08:08 > Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierowcom Mylisz sie, ktoś kto zadaje takie pytanie nie jest normalnym. Ale odchylenie jest lekkkie, raczej nieszkodliwe i nie wymaga ambulatoryjnego leczenia. Więc możesz sobie spokojnie z tą fobią żyć. P.S. Nie jeżdżę skodą Link Zgłoś
stanczyk-5 Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 04.05.11, 16:19 normalni kierowcy jezdza SKODA "Fabia" i kupuja w "Biedronka" by na paliwo zaoszczedzic ! Link Zgłoś
kontik_71 Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 04.05.11, 16:22 Normalnemu kierowcy zwisa i powiewa czym jezdza inni uzytkownicy drogi. Link Zgłoś
qqbek Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 04.05.11, 19:29 kontik_71 napisał: > Normalnemu kierowcy zwisa i powiewa czym jezdza inni uzytkownicy drogi. Dokładnie. Mogę sobie forować z "Fabied"... ale to bardziej chodzi o zachowanie użytkowników tych aut, niż o generalizację, wymierzoną w właścicieli Skód. Link Zgłoś
loyezoo Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 04.05.11, 19:30 W jednym z programów moto,kierowca jadąc nowym audi A4 stwierdził "jeździ się tak samo jak Skodą",co mnie nie dziwi, skoro płyta podwoziowa,zawieszenie,silnik etc. jest dokładnie to samo.Pomijam wnętrze ale porównanie cena-jakość ma się nijak do rzeczywistości.Płaci się za znaczek,tak było jest i będzie. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 04.05.11, 19:34 .Płaci się za znaczek,tak było jest i będzie. czyli jadąc Felicja mozna powiedzieć, ze jedzie się A3? Link Zgłoś
mameja21 Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 05.05.11, 08:22 swan_ganz napisał: > .Płaci się za znaczek,tak było jest i będzie. > > czyli jadąc Felicja mozna powiedzieć, ze jedzie się A3? Pocieszaj się, pocieszaj hehe. "Donald Tusk jest dotknięty przez Boga wielkim geniuszem"- Sławomir Nowak z PO "A moja czteromiesięczna Zosia słuchała Donalda Tuska na żywo, od tamtej pory nie schodzi jej uśmiech z twarzy" - Agnieszka Pomaska z PO Link Zgłoś
swan_ganz Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 05.05.11, 10:39 ty sie Mamej nie mądrzyj tylko do roboty się weź... Klienta ci znalazłem na forum takiego jak najbardziej lubisz z golfikiem drugim 2.0 tdi.... Poszukaj na forum w ostatnio uzywanych postach w których ktoś pyta o realny przyrost mocy i do roboty... Link Zgłoś
mameja21 Re: Skodziarze, wytłumaczcie nam normalnym kierow 05.05.11, 13:58 swan_ganz napisał: > ty sie Mamej nie mądrzyj tylko do roboty się weź... Widzę, że mocno się frustrujesz faktem, że Audi dzieli części ze Skodą hehe. Nic na to nie poradzisz, postaraj się jakoś z tym żyć hehe. "Donald Tusk jest dotknięty przez Boga wielkim geniuszem"- Sławomir Nowak z PO "A moja czteromiesięczna Zosia słuchała Donalda Tuska na żywo, od tamtej pory nie schodzi jej uśmiech z twarzy" - Agnieszka Pomaska z PO Link Zgłoś
v-6 Kto ci tych bzdur naopowiadał? 05.05.11, 22:20 loyezoo napisał: > W jednym z programów moto,kierowca jadąc nowym audi A4 stwierdził "jeździ się t > ak samo jak Skodą",co mnie nie dziwi, skoro płyta podwoziowa,zawieszenie,silnik > etc. jest dokładnie to samo. Octavia - płyta PQ35, jak w golfie 5. A4 - płyta B8. Octavia - przód kolumny McPherson, audi - wielowahaczowe i to skomplikowane. Tył - obydwa wielowahaczowe, ale różne. Silniki oczywiście częściowo się pokrywają, ale już dwusprzęgłowe skrzynie biegów w modelach audi z wyższym momentem są inne. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
pacanek_ten_prawdziwy Re:do v-6 06.05.11, 08:10 Hallo kolego Czy mozesz mi prosze wytlumaczyc to twoje stwierdzenie : "ale już dwusprzęgłowe skrzynie biegów w modelach audi z wyższym momentem są inne." na czym polega ta "inchszosc" ???? Inna skrzynia ???tzn co jest w nich innego ??? Pozdrawiam Link Zgłoś
v-6 Re:do v-6 06.05.11, 15:22 Na pierwszy "rzut ucha" brzmi tak samo: 7-biegowa skrzynia dwusprzęgłowa. Jednak ta w octavii i w modelach audi z silnikami o momencie powyżej 250 Nm to różne konstrukcje. W octavii jest "sucha" i nie uciągnie powyżej 250 Nm. W audi jest "mokra", przystosowana do silników ustawionych wzdłużnie i napędu quattro (tego "prawdziwego", tj. torsena). Daje radę bodajże do 550 Nm i ma skomplikowaną budowę, także w porównaniu z "mokrymi", 6-biegowymi skrzyniami Skody i VW do mocniejszych diesli ustawionych poprzecznie. Ma np. podwójne smarowanie i inne cuda, głównie umożliwiające pracę z dużym obciążeniem. To pean na jej cześć: www.furious.pl/news2008/kwiecien-2008/nowa-skrzynia-stronic-audi.htm Możnaby pomyśleć, że wystarczy rozpoznać ją po innej nazwie handlowej - S-tronic. Jednak Audi stosuje tę samą nazwę do wszystkich skrzyń dwusprzęgłowych montowanych w samochodach tej marki, także tych identycznych z DSG Volkswagena i Skody. Dokładnie ten sam zabieg, co z rozszerzeniem nazwy quattro na haldexa. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
stanczyk-5 kpicie z Fabi ? chcecie w pysk ? ... 07.05.11, 13:25 .. niema lepszego auta rodzinnego niz SKODA "Fabia" z silnikiem pól V6 !!! ;) Link Zgłoś
mariner4 Przejrzałem ten wątek i doszedłem do wniosku, 06.05.11, 09:48 że jesteś totalny debil. Każdy kupuje auto na jakie go stać. Ale pewnie młody jesteś, tatuś kupił Ci lepsze auto, jak to bywa w zawodzie "syn". Doopku. M. Link Zgłoś
pacanek_ten_prawdziwy Re: jeszcze raz do v-6 07.05.11, 18:59 Hallo v-6!!!!! Dzieki za odpowiedz . Ale w takim razie to mocno naciagane stwierdzenie swan_ganz : "czyli jadąc Felicja mozna powiedzieć, ze jedzie się A3? " jest w pewnym stopniu wlasciwe jezeli chodzi o skrzynie dsg ??? Bo przeciez to sa te same skrzynie biegow . Link Zgłoś
v-6 Re: jeszcze raz do v-6 08.05.11, 00:08 pacanek_ten_prawdziwy napisała: > Ale w takim razie to mocno naciagane stwierdzenie swan_ganz : > "czyli jadąc Felicja mozna powiedzieć, ze jedzie się A3? " jest w pewnym stopni > u wlasciwe jezeli chodzi o skrzynie dsg ??? > > Bo przeciez to sa te same skrzynie biegow . Produkcję Felicji zakończono w 2001, DSG wprowadzono (w obecnej postaci) w 2003 ... Jednak z ciekawości sprawdziłem i okazuje się, że jest fabia z silnikiem 1,2 TSI 105 KM i DSG oraz a3 z tym samym silnikiem i skrzynią S-tronic. I to są takie same skrzynie, pomimo innej nazwy. Nie jechałem ani a3, ani fabią, ale jestem przekonany, że jest duża różnica :) Szczególnie, że to różne segmenty. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
swan_ganz Re: jeszcze raz do v-6 08.05.11, 14:39 To było tylko przyśmiecze pytanie bo ja nie ma żadnych wątpliwości co do felicji/fabii i A3... Następnym razem obiecuję, ze postawię stosowne smile by juz nikt nie miał wątpliwości co do intencji...:-) Link Zgłoś