Dodaj do ulubionych

Lista samochodów uwalonych które nie powstaną :(

17.05.11, 09:48
Ja zaczynam, kto chce niech wpisze dalej swoje pozycje:

Cadillac Sixteen

Krótko: Concept car Cadillaca z 03 roku (już 8 lat!)

Co by było iękne w tym wozie:

- niesamowita sylwetka wzorowana na moim ulubionym okresie z historii motorzyzacji lat 20/30 - niski, szeroki, długi, a przede wszystkim bardzo długa maska i krótkie zwisy
- silnik: szesnastocylindrowy widlasty, pojemność ponad 13 litrów, 1000KM
- napęd na tył
- w koncepcie koła 24 cale (nawet jakby do serii trafiły mniejsze to i tak nie mniejsze zapewne niż 20 cali)
- nisamowita maska! dostęp do silnika jak w samochodach z lat 30 czyli otwierana z prawej/lewej do góry!

Opis:

www.seriouswheels.com/cars/top-Cadillac-Sixteen-Concept.htm
i parę zdjęć kąsepta:

www.seriouswheels.com/abc/Cadillac-Sixteen-Concept-Wet-Road-1280x960.htm
www.seriouswheels.com/abc/Cadillac-Sixteen-Concept-Rear-Angle.htm
www.seriouswheels.com/abc/Cadillac-Sixteen-Concept-Interior-1152x864.htm
silnik:
archive.cardesignnews.com/autoshows/2003/detroit/highlights/images/cadillac-sixteen3760.jpg
Stał się ofiarą eko-paranoi i kłopotów cadillaca (wynikłych po części z ekoparanoi)
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Lista samochodów uwalonych które nie powstaną 17.05.11, 09:59
      syrenka wyścigowa.
    • szymizalogowany Cadillac Cien 17.05.11, 10:16
      Następny:

Cadillac Cien

Kąsept z 2 roku (9 lat temu!)

www.seriouswheels.com/cars/top-Cadillac-Cien-Concept.htm
      - Silnik V12 ze znanej serii (już nie produkowanej chyba) Northstar 750KM
      - Typowy supercar mid-engine layout

Można go zobaczyć w "pseudo" akcji w filmie The Island (tym gdzie obiwankenobi jest klonem i posuwa tą zajebistą laskę DżordanEkoSiks czy jakoś tak hehe)

www.seriouswheels.com/abc/Cadillac-Cien-Concept-Satellites-1024x768.htm
      Ciekae czy wachadło się za ileś lat odwróci i wrócą czasy takich samochodów silników V16, V18, R8 itd. a dizajn będzie znowu piękny a nie stylizowany na jajka wielkanocne jak teraz.

• mameja21 Re: Cadillac Cien 17.05.11, 11:03
        szymizalogowany napisał:
        a dizajn będzie znowu piękny

Napisał posiadacz Toitoia, do tego z wnętrzem wyklejonym czymś czerwonym obciachowym hehe.
        Szymonie, szydzisz sam z siebie?
        • toreon Re: Cadillac Cien 17.05.11, 11:45
          Niewiele zjawisk potrafi rozłożyć na łopatki równie mocno jak skodziarz szydzący z Lexusa.
          • mameja21 Re: Cadillac Cien 17.05.11, 11:57
            Z posiadaczy ToiToi nie należy szydzić, nad nimi -jako ludźmi niedorozwiniętymi umysłowo,
            ginącymi w wypadkach z powodu mylenia pedałów gazu i hamulca- trzeba się litować hehe.
          • szymizalogowany Re: Cadillac Cien 17.05.11, 11:57
            > Niewiele zjawisk potrafi rozłożyć na łopatki równie mocno jak skodziarz szydząc
            > y z Lexusa.

Niech sobie szydzi, on tak z obowiązku co jakiś czas musi hehe

A swoją drogą to to wnętrze co ja mam:

s2.desktopmachine.com/pics/Lexus-GS430-44-1024.jpg
            To mi się podoba ALE wolałbym coś bardziej stonowanego - np. ciemne pseudo-drwno (to co na obrazku i ja mam to się nazywa jakaś tam "wiśnia" hehe)

No ale Lexus to jest samochód nie sportowy - ja to wiem, więc nie było opcji nawet dla tych co kupowali w salonie żeby wybrać zamiast tego czarny karbon. Mogli jedynie jasną skórę, choć ja akurat wolę czarną bo się mniej brudzi.
      • crannmer Jedyny uwalony 17.05.11, 12:04
        szymizalogowany napisał:
        > Ciekae czy wachadło się za ileś lat odwróci i wrócą czasy takich samochodów sil
        > ników V16, V18, R8 itd.

Jedynym sensem silnika w ukladzie V16, V18 czy R8 w samochodzie osobowym byloby brandzlowanie sie posiadacza. Albowiem pod wszelkimi wzgledami technicznymi takie silniki nie maja w samochodach osobowych sensu. W zasadzie nie maja sensu w zadnych samochodach, za wyjatkiem gigantycznych wywrotkek do pracy w kopalniach odkrywkowych.

A jedynym uwalonym jest autor watku.
        • szymizalogowany Re: Jedyny uwalony 17.05.11, 12:15
          > Jedynym sensem silnika w ukladzie V16, V18 czy R8 w samochodzie osobowym byloby
          > brandzlowanie sie posiadacza. Albowiem pod wszelkimi wzgledami technicznymi ta
          > kie silniki nie maja w samochodach osobowych sensu.

typofo kranmerofski post - "ja kranmer stawiam teze i jestem taki mondry że mam racje, nie musze żadnej argumentacji przedstawiać a wszyscy powinni wziąć kranmerskowską tezę za pewnik prawie aksjomat"

"brendzlowanie się posiadacza" to też jest powód powstania niektórych modeli, inaczej każdemu starczy zwykły passat do cywilnej jazdy a jednak powstało bugatti veyron z jakichś powodów

podstawowa sprawa - im więcej cylindrów pomijając jak silnik jest skonstruowany zakładamy że na wysokim poziomie tym bardziej miękko pracuje - niektórzy sobie to cenią i nie wystarcza im 2.0 TDI
          • crannmer Re: Jedyny uwalony 17.05.11, 12:42
            szymizalogowany napisał:
            > typofo kranmerofski post - "ja kranmer stawiam teze i jestem taki mondry że mam
            > racje, nie musze żadnej argumentacji przedstawiać a wszyscy powinni wziąć kran
            > merskowską tezę za pewnik prawie aksjomat"

Nie wszyscy. Lecz szymizalogowany jak najbardziej. Raz, ze argumentacji merytorycznej nie jestes w stanie zrozumiec, bo w temacie zielonego nawet pojecia nie masz. A dwa, ze nawet jak zrozumiesz, to i tak masz ja gdzies. Po co mam sobie scierac klawiature.

> "brendzlowanie się posiadacza" to też jest powód powstania niektórych modeli, i
            > naczej każdemu starczy zwykły passat do cywilnej jazdy a jednak powstało bugatt
            > i veyron z jakichś powodów
            >
            > podstawowa sprawa - im więcej cylindrów pomijając jak silnik jest skonstruowany
            > zakładamy że na wysokim poziomie tym bardziej miękko pracuje - niektórzy sobie
            > to cenią i nie wystarcza im 2.0 TDI

1. Kultura pracy to nie wszystko. Gdyby to bylo decydujace kryterium, to w najdrozszych i najbardziej wymagajacych konstrukcjach krolowaly by silniki elektryczne, turbiny gazowe i gwiazdowe silniki rotacyjne. A nie kroluja.
            2. Liczba cylindrow sama w sobie nie jest jedynym wyznacznikiem kultury pracy. Minimalizacja odstepow miedzy zaplonami to tylko jedne z aspektow. Powyzej pewnego poziomu (najdalej przy 12) pomijalny.

W odniesieniu do V12 z 60° katem miedzy rzedami cylindrow V16 czy V18 nie wnosi zadnej nowej jakosci. Zmniejszenie odstepu miedzy zaplonami jest pomijalne, a V12 jest sam w sobie zupelnie wywazony dynamicznie, wiec zwiekszenie liczby cylindrow nie obniza nieistniejacych wibracji. Moze co najwyzej wprowadzic nowe - przy V18. Za cene problemow z drganiami skretnymi walu korbowego lub/i niepotrzebnego wzrostu masy silnika oraz tracenia mocy na tlumiki drgan skretnych.

Oraz za cene zabieranego przez silnik miejsca w samochodzie.

R8 z kolei w stosunku do V12 to krok wstecz. Problemy z drganiami skretnymi, zwiekszenie w stosunku do V12 odstepow miedzy zaplonami, dlugosc silnika itp.
            • szymizalogowany Re: Jedyny uwalony 17.05.11, 13:08
              > 1. Kultura pracy to nie wszystko. Gdyby to bylo decydujace kryterium, to w najd
              > rozszych i najbardziej wymagajacych konstrukcjach krolowaly by silniki elektryc
              > zne

Zasilanie czym? Akumulatorami? Przy wadze i wielkości tak drogich samochodów luksusowych zasięc zapewne wynosił by 50 km. Skoro jesteś takim super inżynierem to może pomyśl nad przełomem w dziedzinie przechowywania energii elektrycznej tak o rząd wielkości lepszej niż najbardziej wydajen akumulatory dzisiaj znane.

Dopkóki się nie dokona przełom w chemii i fizyce i nie znajdzie się sposobu na o rząd wielkości efektywniejsze magazynowanie energii elektrycznej doputy samochody elektryczne to będą jedno/dwuosobowe koncepty z plastiku o zasięgu max. 150-200km z plastikowym nadwoziem i śmiesznymi kształtami aby zminimalizować masę i opór powietrza.

>turbiny gazowe

Zapewne za drogie i wymagające nowej infrastruktury uzupełniania paliwa. Do tego niesamowicie paliwożerne nawet w stosunku do jakiegoś v16 10 litowego.

> gwiazdowe silniki rotacyjne.

Nie znam tych silników oprócz tego że podobno samoloty z nich korzystają.

> 2. Liczba cylindrow sama w sobie nie jest jedynym wyznacznikiem kultury pracy.
              > Minimalizacja odstepow miedzy zaplonami to tylko jedne z aspektow. Powyzej pewn
              > ego poziomu (najdalej przy 12) pomijalny.

Sama w sobie nie jest, ale ma ogrmne znaczenie. Dlaczego pomijalny? Przy v16 masz odstęp między zapłonami 1.3 raza krótszy niż w v12 a w v18 1.5 raza krótszy - v12 do v18 to takie samo zmniejszenie odstępu między zapłonami jak v8 do v12

> Za cene problemow z drganiami skretnymi walu korbowego lub/i niepotrz
              > ebnego wzrostu masy silnika oraz tracenia mocy na tlumiki drgan skretnych.

Przy pojemnościach i wynikających z niej mocy tych silników tracenie mocy na elementy wyważające pracę jest jak to piszesz "pomijalne". To samo jeśli chodzi o masę silnika. Te silnik służyłyby w luksusowych limuzynach a nie samochodach sportowych które mają być lekkie.
              • kubek145 Re: Jedyny uwalony 17.05.11, 14:05
                szymizalogowany napisał:

> Zasilanie czym? Akumulatorami? Przy wadze i wielkości tak drogich samochodów lu
                > ksusowych zasięc zapewne wynosił by 50 km. Skoro jesteś takim super inżynierem
                > to może pomyśl nad przełomem w dziedzinie przechowywania energii elektrycznej t
                > ak o rząd wielkości lepszej niż najbardziej wydajen akumulatory dzisiaj znane.
                >
                > Dopkóki się nie dokona przełom w chemii i fizyce i nie znajdzie się sposobu na
                > o rząd wielkości efektywniejsze magazynowanie energii elektrycznej doputy samoc
                > hody elektryczne to będą jedno/dwuosobowe koncepty z plastiku o zasięgu max. 15
                > 0-200km z plastikowym nadwoziem i śmiesznymi kształtami aby zminimalizować masę
                > i opór powietrza.

tak tylko tu wtrace Rolls Royce Phantom 102EX na jednym ladowaniu wokol jeziora Genewskiego.. ale to poki co prototyp :)

• crannmer Re: Jedyny uwalony 17.05.11, 20:44
                szymizalogowany napisał:
                >> Zasilanie czym? Akumulatorami?

Czytaj uchem, a nie brzuchem.
                Napisalem:
                > > Gdyby to bylo decydujace kryterium, to
                > > w najdrozszych i najbardziej wymagajacych
                > > konstrukcjach krolowaly by silniki elektryczne
                >
                > >turbiny gazowe
                > Zapewne za drogie
                V18 tez jest drogie.

> i wymagające nowej infrastruktury uzupełniania paliwa.
                Wymagana infrastruktura to dystrybutor z dyzlem. Sprawa dostepna od stulecia.

> Do tego niesamowicie paliwożerne nawet w stosunku do jakiegoś v16 10 litowego.
                Nie.

> Nie znam tych silników oprócz tego że podobno samoloty z nich korzystają.
                Nie korzystaja, lecz korzystaly. W czasach I WS.

> Sama w sobie nie jest, ale ma ogrmne znaczenie.
                Powyzej przedstawiles jako jedyne uzasadnienie V16 i V18 (oraz R8) cytuje im więcej cylindrów [...]tym bardziej miękko pracuje

> Dlaczego pomijalny? Przy v16 ma
                > sz odstęp między zapłonami 1.3 raza krótszy niż w v12 a w v18 1.5 raza krótszy
                > - v12 do v18 to takie samo zmniejszenie odstępu między zapłonami jak v8 do v12

Na tym poziomie dalsze zmniejszanie odstepu zaplonow nie jest praktycznie odczuwalne, bo fazy nacisku kolejnych pracujacych cylindrow zachodza na siebie. Na pracujacym na biegu jalowym dobrym V12 mozesz postawic na sztorc monete. Skoro dobry V12 juz na biegu jalowym nie produkuje wibracji, to co ma sie poprawic?

> Przy pojemnościach i wynikających z niej mocy tych silników tracenie mocy na el
                > ementy wyważające pracę jest jak to piszesz "pomijalne".

Primo nie elementy wywazajace (V16 ich nie potrzebuje), lecz tlumiki drgan skretnych. Secundo silnik ma napedzac samochod. A nie ogrzewac atmosfere.

> To samo jeśli chodzi o
                > masę silnika. Te silnik służyłyby w luksusowych limuzynach a nie samochodach s
                > portowych które mają być lekkie.

Przyrost masy samego silnika oraz calego samochodu bedzie proporcjonalnie wiekszy, niz przyrost mocy silnika z czterech czy szesciu dodatkowych cylindrow. Ergo stosunek moc/masa oraz przyspieszenie bedzie gorsze. O gorszym prowadzeniu sie ciezszego pojazdu nie wspominajac.
          • rysiekk111 popodniecać to wystarczy sie wyglądem 18.05.11, 01:02
            szymizalogowany napisał:
            > "brendzlowanie się posiadacza" to też jest powód powstania niektórych modeli, i
            > naczej każdemu starczy zwykły passat do cywilnej jazdy a jednak powstało bugatt
            > i veyron z jakichś powodów

ten cel można osiągnąć stylizacją i wzglednie dobrym się auta prowadzeniem. Niekoniecznie trzeba stwarzac kolejne narzędzie do szkodnictwa ekologicznego.
            ..ale o wymagałoby poczucia odpowiedzielności od producentów
            • szymizalogowany Rysiu jak zwykle pie...sz hehe 18.05.11, 07:25
    • szatniarka BMW M8 17.05.11, 14:20
      Moje marzenie, które nigdy się nie ziści:

tiny.pl/hft7t
      • kubek145 Ferrari Pinin '80 17.05.11, 14:32
        ale patrzac na obecne Quattroporte nie zaluje ze 4-ro drzwiowe limuzyny poszly w rece Maserati :)
    • kubek145 Re: Lista samochodów uwalonych które nie powstaną 17.05.11, 14:41
      Maybach Exelero. Podobny styl do Caddieg'o 16tki..
    • qqbek Ja bardziej żałuję tych... 17.05.11, 15:09
      ...które w Polsce nie powstały, choć miały spore szanse.

Przed wojną:
      LuxSport (bo Fiat miał wyłączność ze swoim "508").

Po wojnie:
      Syrena 110, Warszawa 210 (bo kupiliśmy od Fiata licencję na "kredens").
      Beskid (bo brak dewiz a maluch nadal świetnie schodził).
      Wars (jak wyżej).
      • kubek145 Re: Ja bardziej żałuję tych... 17.05.11, 15:20
        co prawda to prawda, moze jakby powstaly, nadal mielibysmy przemysl motoryzacyjny...
      • rysiekk111 skończcie z zachwytami nad "legendami" PRLu 18.05.11, 01:20
        qqbek napisał:

> ...które w Polsce nie powstały, choć miały spore szanse.
        ..> Po wojnie:
        > Syrena 110, Warszawa 210 (bo kupiliśmy od Fiata licencję na "kredens").
        Toż to przecież kanciaki były !

> Beskid (bo brak dewiz a maluch nadal świetnie schodził).
        > Wars (jak wyżej).

Te już coś sobą prezentowały, ale nadal były skazane na niepowodzenie przez to, że wymagały kosztownej technologi tłoczenia (mogli wząść przykład z towarzyszy od Trabanta, , ale pewnie debilna duma nie pozwalała ). Komunisci zmarnowali czas kiedy majac włądze mogli zrobić coś pożytecnego, gdyby na poważnie realizowali swe slogany o trosce o dobro ludu i skupili sie na wytwarzaniu takich urządzen do przemieszczania jakch naprawdę lud potrzebował (a nie o jakich marzył, bo to zasadnicza różnica ).
        Tymczasem mielismy skazany, w warunkach biedy, na niepowodzenie pościg za zachodnią patologiczną motoryzacją i realizację jej karykatury po kosztach które w tamtych realiach były zabójcze dla systemu.
        Dziś obserwujemy zjawisko analogiczne, zwłaszcza w temacie dróg.
        Tak sie za każdym razem kończy nieracjonalne podejście i filozofia "zastaw się, a postaw się"

p.s. jedną z najbardziej żałosnych rzeczy, świadczącą o zaściankowej mentalności, którą obserwowałem było wyszydzanie Trabanta-"mydelniczki" przez osoby, które na malucha ledwo co uzbierały, a najczęściej nawet nie
    • toreon Re: Lista samochodów uwalonych które nie powstaną 17.05.11, 15:25
      Coś świeżego - Audi R4. Wyjątkowo urodziwe auto się zapowiadało o rozwiązaniach technicznych nie wspominając.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka