maks-777 19.06.11, 08:06 Interesuje mnie jak się tym jeździ, czy ktoś miał porównanie np. do DSG, proszę o opinie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
miszasty Re: Multidrive S Toyoty-opinie 19.06.11, 09:23 A co chcesz wiedziec? DSG jest super, CVT Toyki tez, ale dwie ZUPELNIE inne konstrukcje i jest tez roznica w jezdzie. DSG to wiesz - normalnie przerzuca istniejace biegi, tylko jako 2sprzeglowy automat robi to w ulamku sekundy. A w CVT biegow w sumie nie ma - tzn. niby sa, ale sztuczne, softowe - generalnie mozna na nich jezdzic niby jak na normalnych 7-miu. Ale jak dasz A, to nie ma zadnych szarpniec, przy zmianie biegow, jest w 100% plynnie. Ale musisz wiedziec, ze jak na A dasz do dechy to obroty wchodza na 5000 lub 6000 (przycisk sport), i tak trzymaja, auto sie rozpedza, jest glosno (bo obroty wysokie), az... puscisz troche gaz. Wtedy natychmiast obroty spadaja. Niektorym sie przez to wydaje, ze przyspieszenie gorsze, bo szarpniec nie ma. A to tylko zludzenie. Link Zgłoś
milos75 Re: Multidrive S Toyoty-opinie 19.06.11, 12:37 Skrzynia Multidrive-S jest dostępna w moim aucie (VERSO 1.8) ale nie zdecydowałem się na nią po jeździe próbnej, co prawda innym autem (Avensis) ale z tym samym silnikiem co u mnie. Dopłata nie była duża (5 kzl) ale jazda mi się nie podobała. Wycie silnika na wysokich obrotach przy próbie dynamicznego przyspieszenia, brak kick-down jak w tradycyjnym automacie i przejmujące uczucie sztuczności jazdy na zasadzie kierowca operujacy pedałem gazu sobie, a silnik sobie. Poza tym koledzy z forum Toyoty, którzy mają to samo auto z tym samym silnikiem co ja ale z Multidrive podają wyraźnie wyższe wartości spalania niż u mnie, co jest niezgodne z zapewnieniami producenta. Ja z manuala jestem bardzo zadowolony. Najbardziej jednak lubię jazdę z tradycyjnym automatem, szkoda tylko że w tym wypadku nie da się uniknąć wyższego spalania. Dsg jest ok (doświadczenia z Octavii) ale nie ma tej płynności co dobry automat, za to nie podwyższa spalania. Link Zgłoś
miszasty Re: Multidrive S Toyoty-opinie 19.06.11, 13:21 milos - ale przeciez jak ustawisz manuala w tym automacie, to lopatkami zmieniasz biegi i skrzynia zachowuje sie jak w zwyklym manualu. Mozesz wiec przerzucac biegi prawie dowolnie - to czego ci brakuje, jakiego kick-down? Link Zgłoś
milos75 Re: Multidrive S Toyoty-opinie 19.06.11, 15:38 Nie rozumiem o jakim automacie piszesz czy o dsg czy cvt? Zadna z tych skrzyń technicznie nie jest "automatem". Co do łopatek to nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego z kick-down w prawdziwych automatach? I kto kupuje samochód z automatem, dsg czy cvt, żeby samodzielnie zmieniać biegi? Jeżdżąc z tego typu skrzyniami to normalnie jest opcja, z której się nie korzysta. I nigdy nie działa to i nie zachowuje się tak jak manualna skrzynia, choćby z braku sprzęgła. Czy masz jakieś doświadczenie z tego typu skrzyniami bo dziwne rzeczy wypisujesz... Link Zgłoś
miszasty Re: Multidrive S Toyoty-opinie 19.06.11, 16:10 Jesli nie liczyc kilkudziesieciu lat jazdy takowymi, gdyby to pominac, to owszem - doswiadczenia nie mam hehe ;)) Odpowiedz - na przyklad JA kupuje takie auto z automatem z mozliwoscia ingerencji w zmiane biegow - bo zaden automat idealny nie jest. To ze nie kazdy tego uzywa, to ze TY nie uzywasz, to nie znaczy ze nie jest to dobre i ze inni nie uzywaja. Nie mierz innych swoja miara. Znam takich co nie korzystaja z ogrzewania tylnej szyby, bo to prad bierze, tak mowia. Ale to nie znaczy, ze kazdy taki jest. Mamy rozne podejscia, rozna wiedze, rozne potrzeby. I rozny poziom innych spraw hehe ;)) Link Zgłoś
milos75 Re: Multidrive S Toyoty-opinie 19.06.11, 16:36 Bardzo merytoryczna wypowiedź, w zasadzie tyle mi wystarczy, żeby uznać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Łopatki mają tyle wspólnego z kick-down jaka jest twoja wiedza w temacie. Ja do manuala przesiadłem się niedawno po latach jeżdżenia z tradycyjnym automatem. Następne auto będzie pewnie znów z automatem, może dam szansę skrzyni dwusprzęgłowej jeżeli będzie dostępna w interesującym mnie aucie, ale na pewno nie ze skrzynią bezstopniową w obecnym wydaniu Toyoty. Link Zgłoś
miszasty Re: Multidrive S Toyoty-opinie 19.06.11, 16:50 milos75 napisał: <CIACH!> Ave! Ave, Nieomylny Cezarze!! :))))))))))))))))))) Link Zgłoś
fredoo Re: Multidrive S Toyoty-opinie 19.06.11, 18:14 Z tego co zrozumiałem ten CTV to zwykła przekładnia bezstopniowa. Znana pewnie od początku XX wieku. W maszynach rolniczych np.kombajny jset wykonana na pasach stożkowych a w przemysłowych na łańcuchu. Cechyje ją niska sprawność i dość duża awaryjnoiść. Może Toyota coś udoskonaliła??? Niektórzy nazywają to hyżozmian. Link Zgłoś
miszasty Re: Multidrive S Toyoty-opinie 19.06.11, 18:42 Taaa.... a o 99% skuterach wasc widac zapomnial. Zero awaryjnosci w markowych skuterach - inna sprawa, ze w aucie to inne siły działają. Ale akurat te toyotowskie w przeciwienstwie do nissanowskich specjalnie awaryjne nie sa. Choc w przypadku powazniejszej awarii, faktycznie sajgon finansowy, ale to nie tylko w cvt. Link Zgłoś
v-6 Multidrive S vs DSG. 20.06.11, 00:36 Zasadniczo kolega miszasty napisał co trzeba, ale ponieważ mam styczność z obiema tymi skrzyniami, to dorzucę swoje trzy grosze. Mój brat ma kilkumiesięcznego avensisa z Multidrivem (silnik 2.0). Raz się tym przejechałem z ciekawości. Główne wrażenie jest takie, że to świetne auto do spokojnej jazdy, szczególnie w mieście. Dynamika, delikatnie mówiąc, przeciętna. Za to komfort, w tym "jedwabistość" zmiany biegów - na piątkę. Tryb sportowy trochę pomaga, ale wtedy skrzynia utrzymuje wysokie obroty silnika po osiągnięciu zadanej prędkości. Tak samo dzieje się w przypadku mocnego depnięcia gazu w zwykłym trybie. Robi to wrażenie jakiegoś niedopracowania softu. Lekarstwo podał miszasty: trzeba odjąć gazu. Wtedy skrzynia jakby przytomnieje i odpuszcza - to takie uczucie, jakbyś wrzucił wyższy bieg w manualu. Nie jest to jakaś wielka uciążliwość, szczególnie w avensisie, który jest świetnie wyciszony i silnika nawet na wysokich obrotach specjalnie nie słychać. Ale na zużycie paliwa pewnie to wpływa. Tu dygresja: w mieście to auto pali 10l/100, brat twierdzi, że to dużo. Przedtem miał audi a4 1.8T, 160 KM z Multitronikiem, a więc też CVT. Paliło 8.6/100 a dynamika była wyraźnie lepsza. Ale było głośniejsze, więc tu plus dla avensisa. Aha, brat jeździ spokojnie. O DSG tyle już pisano, także na forum, że nie chce mi się powtarzać. Na pewno to lepsza skrzynia dla kogoś, kto ceni sobie dynamikę czy choćby tylko wrażenie dynamiki. Ale do jazdy po mieście w godzinach szczytu lepszy jest Multidrive, bo spokojniej i łagodniej pracuje. DSG, przynajmniej to Volkswagena/Audi ma tak dobre oprogramowanie, że tryb zmiany ręcznej jest zupełnie zbędny. Natomiast w przypadku Multidrive może się rzeczywiście przydać, żeby zdynamizować jazdę i zastąpić kick down. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
miszasty Re: Multidrive S vs DSG. 20.06.11, 09:40 Zgadza sie Kolego v-6 :)) Ze swojej strony dodam dwie sprawy: - Avensis 2.0 CVT tez da przyjemnosc z jazdy i to niemałą, jak: wciśniesz przycisk sport i przełączysz na manual, biegi zmieniajac lopatkami przy kierownicy. Auto zachjowuje sie (w sensie pracy na poszczegolnych biegach) jak na zwyklym manualu (ale szybkim jak dsg), do tego prowadzenie miodzio i... całkiem całkiem :) Inna sprawa, ze na zakretach ciut lepiej sedanem niz kombi - ale i tak polecam sie tak przejechac: najlepiej kreta dosc malo uczeszczana droga :) - dsg softa ma super poza jedna sprawa: jak auto jedzie z predkoscia graniczna pom. 1 a 2 biegiem: czasami glupieje. No a plynnosc w cvt w miescie jest nie do osiagniecia przez zadna inna konstrukcje z dsg wlacznie :) Link Zgłoś
trypel Re: Multidrive S vs DSG. 20.06.11, 10:03 nie jezdziłem CVT toyoty ale porównując dwie skrzynie z VAGa czyli Multitronika i DSG to DSG zostaje daleko w lesie przy moim stylu jazdy. A to wariowanie w korkach DSG to masakra - skoki to w tą to we w tą. Multitronik przez 10 km dojazdu do biura działał tak że nie słyszałem ani silnika a obroty nie przekraczały 1500. Palił mniej niż manual i przyznam sie że moze ze 3 x w ciągu 3 lat przerzuciłem na tryb ręczny (8 zdefiniowanych przełożeń). Dsg jezdziłem zastępczo i to nie to. To już wolę obecnego tradycyjnego automata 4 biegi + blokada przetwornika. Link Zgłoś
miszasty Re: Multidrive S vs DSG. 20.06.11, 10:09 O tak, racja! DSG jest super... ale do korkow! Zgadzam sie w 100%, z tym zwykłym automatem włącznie :) Link Zgłoś