Gość: Naskórek IP: *.chello.pl 01.03.02, 11:48 No właśnie czy światła przeciwmgielne (takie montowane w zderzaku) podlegają ustawianiu? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jarek Re: Ustawienie świateł IP: *.siemens.pl 01.03.02, 12:00 Zwykle nie. Po prostu uzywa sie ich w warunkach pogorszonej widocznosci (one sie nazywaja PRZECIWMGIELNE!!!) a nie caly czas a zwlaszcza nie noca. I nie ma problemu J. Link Zgłoś
Gość: Naskórek Re: Ustawienie świateł IP: *.chello.pl 01.03.02, 12:30 Czy chcesz przez to powiedzieć, że jeśli podczas MGŁY reflektory świecą jeden za bardzo w górę, drugi na dół to wszystko OK? Rozumiem, że pijesz do jazdy na przeciwmgłowych podczas normalnej przejrzystości powietrza... Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Ustawienie świateł IP: *.siemens.pl 01.03.02, 12:38 Oczywiscie ze do tego pije, ale jesli przeciwmglowe sa tak ustawione jak piszesz, to swoja droga jest cos nie tak. CHodzilo mi o to, ze te swiatla nie sa regulowane na takich zasadach, jak chocby mijania. Link Zgłoś
Gość: Naskórek Re: Ustawienie świateł IP: *.chello.pl 01.03.02, 12:40 O właśnie !! I o to mi chodzi !! Jak ?? Link Zgłoś
Gość: MS Re: Ustawienie świateł IP: 217.153.102.* 01.03.02, 13:50 Światła przeciwmgielne nie mają wyraźnej granicy cienia, więc ich się nie ustawia tak jak mijania. Mają tylko zgrubną regulację położenia, można je ustawić z dobrym skutkiem na oko. W niektórych autach nawet brak jest regulacji. Link Zgłoś
aram Re: Ustawienie świateł 01.03.02, 13:46 Odpowiedź można by ująć tak: Nie widziałem przyrządu do ustawiania świateł p.mgielnych. Ale rozumem rzecz biorąc – w Twoim interesie jest aby świeciły skutecznie we mgle. I tylko we mgle (lub na krętej, oznaczonej, drodze). Z praktyki wiem, że źle jest gdy świecą ponad światła mijania. Jak to sprawdzić? Zwyczajnie. Podjechać na parę metrów ( np. 5) do ściany, zaświecić światła mijania, zaznaczyć krawędź oświetlenia, zaświecić p.mgielne, kartonem zasłonić ś. mijania i popatrzeć jak świecą przeciwwmgielne. Jeśli do góry to jest to bezmyślne niedoświetlanie jezdni. Na drodze ich zasięg nie powinien przekraczać 20 – 30 metrów, bo we mgle i tak dalej nie sięgną, a im wyżej są ustawione tym gorzej oświetlają jezdnię i tworzą przed samochodem oślepiającą plamę na mgle. Pozdr. Link Zgłoś