Dodaj do ulubionych

Fiat Freemont | Pierwsza jazda

• Gość: fr Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 11:56
      Mazda jest droższa??? Polecam przestudiowanie cenników Mazdy i dopiero potem wypisywanie głupot. Mazda jest mniejsza?? Też głupota do potęgi. Poza tym Mazda ma ODSUWANE drzwi! I to jest MAZDA, do której Fiatowi jeszcze lata świetlne. Świetny, ale reklamowy artykuł. Amerykański Badziew pozostanie badziewiem, nawet jeżeli zmienił troszkę skórkę.
    • Gość: heliogabal Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.dolsatbelchatow.pl 04.07.11, 12:15
      A mnie tam sie to podoba, byle był pentastar i 4x4. Ale punkt "nadmierny hałas w kabinie" jak dla mnie również dyskwalifikuje totalnie to auto.

Poza tym i tak kupiłbym outbacka 2.5 XT :-)
    • Gość: Gościu Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.tvk-net.pl 04.07.11, 13:55
      Hehe v6 w Fiatach ładnie się rozwijają. I ja im kibicuję. A teraz coś dla ludzi z pod remizy.

W skład grupy FIAT wchodzą:

Ferrari i Maserati - luksusowe samochody sportowe
      Jeep i Dodge - Samochody ciężarowo-terenowe (Dodge także auta rodzinne)
      Alfa Romeo i Lancia
      Iveco - ciężarówki, samochody dostawcze i autobusy (pod marką Irisbus)
      Abarth i Chrysler.

źródło wikipedia.pl

Śmieszą mnie prostaki co się śmieją ze znaczka Fiata a te same technologie pod innym znaczkiem łykają jak pelikany. Pewnie co poniektórzy nawet nie wiedzą że tak naprawdę Fiatem jeżdżą. Pozdrawiam normalnych fanów motoryzacji.
    • Gość: MAJKI Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.noc.fibertech.net.pl 04.07.11, 14:20
      Mi się ten samochód podoba. I chętnie go przetestuję. Jeśli będzie zbyt głośny, to niestety nie będę się nim bliżej interesował.

@ FIAT - dorzućcie dodatkowe maty tłumiące, bo inaczej będzie słaby debiut samochodu i podzieli rynkowy los Cromy !

Czego mi w Freemont już teraz brakuje (pomijam to, że dopiero jesienią 4x4 i automat) :
      - światła ksenonowe
      - składana siatka oddzielająca bagażnik od części pasażerskiej (nie każdy będzie mieć zawsze rozłożone 7 foteli)
      - drobiazg, ale też dla mnie interesujący czyli czujniki parkowania z przodu
      A, i dobija mnie na zmianę z rozweseleniem fakt, że wycieraczki włącza się tą samą wajhą co kierunkowskazy :)

Ja bym też wolał Volvo np. V70 (w przypływie fascynacji marką). Ale realnie patrząc komfort jest zupełnie identyczny w tańszym o 40% Citroenie C5. Są dni kiedy chciałbym mieć coś markowego, a są i dni, kiedy kieruję się pragmatyzmem i realizmem.
      Po pierwsze różne układy kupuje się gotowe od Delphi, Valeo itp.
      Po drugie silniki wraz z osprzętem są współdzielone. Np. diesel 1.6 jest w Peugeot, Citroen, Mazda, Ford, Volvo.
      To już nie to samo, co dawniej, że marka mówiła o jakości. Za to na pewno są specjalnie gorzej wykańczane np. Skody (mówię o wyciszeniu kabiny, możliwych do dokupienia dodatkach itp) w porównaniu do VW. W końcu jakoś trzeba uzasadniać klientom dlaczego mają zapłacić więcej :)
    • Gość: k Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.11, 14:26
      Wyglądem niczego sobie, ale to tylko zdjęcia.

A eksperci of f niech się tak nie rajcują, bo ja ostatnio czytałem, że Audi w niektórych swoich limuzynach nie potrafi zrobić rozrządu, gdyż mają tak źle opracowaną konstrukcję, że nie da się z tym nic zrobić.
    • Gość: unnamed Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.07.11, 14:36
      Gościu, dodam jeszcze ze 80 % samochodów które widzimy na ulicy, ma reflektory przednie oraz lampy tylne robione we włoskiej fabryce, której udziały ma FIAT. o Magneti Marelli nie wspominając ....
    • remo29 Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda 04.07.11, 14:44
      @ MAJKI
      > To już nie to samo, co dawniej, że marka mówiła o jakości.

Otóż to! Nie ma już aut "na F", niemieckich czy japońskich - elektryka robi się w Meksyku, plastiki w Turcji, elementy tapicerki w Polsce, a układ hamulcowy w jakimś azjatyckim pierdzichowie. Resztę robi marketing, reklama i stereotypy. Później ludzie się dziwią, że A8 za pół miliona się psuje, albo odwrotnie - nie wierzą, że jakaś fiacina warta 2 euro przejechała 300 tys. km bez żadnej usterki.
      --
      parada karzełków
      • rafik86 Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda 04.07.11, 16:09
        W dużej mierze masz rację, jednak rankingi niezawodności też obrazują kto jakich ma dostawców ;)

> @ MAJKI
        > > To już nie to samo, co dawniej, że marka mówiła o jakości.
        >
        > Otóż to! Nie ma już aut "na F", niemieckich czy japońskich - elektryka robi się
        > w Meksyku, plastiki w Turcji, elementy tapicerki w Polsce, a układ hamulcowy w
        > jakimś azjatyckim pierdzichowie. Resztę robi marketing, reklama i stereotypy.
        > Później ludzie się dziwią, że A8 za pół miliona się psuje, albo odwrotnie - nie
        > wierzą, że jakaś fiacina warta 2 euro przejechała 300 tys. km bez żadnej uster
        > ki.
        > --
        > parada karzełków
    • koles_ziom Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda 04.07.11, 14:44
      @jacek: to ja w salonie oglądałem co innego zupełnie, chyba, że na Polskę stare 2010 przeznaczyli jako 2011 ;-), albo dokonali zmiany w połowie roku.

W każdym razie z powodu, że nie kupuje się aut na f, Freemonta nie kupiliśmy, ale za to 5008 już zdążył przez weekend prawie 1k kilometrów zrobić ;). Śmieszą mnie fanboje Wieśwagenów, a jeździjcie sobie tym szmelcem dalej :).
    • Gość: ben Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 15:08
      W dzisiejszym Motorze jest test Freemonta - napisali, że wysoko należy ocenić wygłuszenie wnętrza, 64db przy 100 km/h
    • Gość: misiek Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: 82.139.175.* 04.07.11, 15:24
      odbijając odrobinę od gustów, guścików i ogólnej dyskusji nad "F" :D

może oglądaliście film Stare Wygi/ Old Dogs z Travoltą i Williamsem. Główny bohater zamiast wytatuować sobie na klacie "free man" wytatuował właśnie "fremont"
      taka ciekawostka ze świata kina.

ps: może i w fiacie coś sie im z literkami po angielsku pomyliło :D
    • Gość: misiek Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: 82.139.175.* 04.07.11, 15:32
      do nerwowych : wiem że to nazwa miasta
    • wielewiem Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda 04.07.11, 16:16
      Co to za problem, że wycieraczki włącza się tą samą dźwignią co kierunkowskazy?
      Miałem takie rozwiązanie w starym Mercedesie W201 i jakoś nie narzekałem. Sztucznie wymyślanie problemów.
    • tomesio Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda 04.07.11, 16:59
      Croma i multipla nic ich nie nauczyła?
      Fiat robi świetne samochody miejskie.
      Reszta to klony i porażki.
      No bo kto normalny kupi Fiata za 80 tysi lub więcej?
    • momk Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda 04.07.11, 19:21
      Przy tej długości to bagażnik malutki. Minivany o przynajmniej 40 cm krótsze mają taką pojemność bagażnika.
    • Gość: Sokrates Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.07.11, 19:41
      Jesli szalku zawsze kusił Cię amerykański samochód, ale obawiałeś się miękkiego zawieszenia, słabych hamulców i tandetnego wykończenia, a na myśl o paliwożernym V8 robiło Ci się słabo - znaczy ze goovno znasz sie na samochodach, ale możesz juz rozluznic zwieracz odbytnicy. Teraz wraz ze znaczkiem Fiata na pewno otrzymasz wszystko to, czego wczesniej sie obawiales, wraz z kopem w zadek, jesli przyjdzie ci ochota reklamowac wloska tandete.
    • Gość: : Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.multimo.pl 04.07.11, 21:44
      zmieniliby trochę karoserie... na taką zunifikowaną z fiatem i nowocześniejszą jak choćby sporo droższy touareg

sprzedawaliby klony i pod marką dodge i fiat może coś by z tego było...
    • fiatosgratos Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda 04.07.11, 22:52
      BMW to obciach, mercedes to siara, VW to pospulstwo, japonczyki i koreance to chałtura, francuzy to szajs , zatem co kupić? amerykanski Fiat - to jest to
    • Gość: MAJKI Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 00:33
      A niech tam sobie każdy kupuje co mu się podoba. Jedni będą się cieszyć, że jeżdżą samochodami prestiżowych marek (cokolwiek by to nie znaczyło i z jaką prawdą czy fikcją się nie wiązało), a inni będą zadowoleni, że wydali mniej pieniędzy, choć może czasem jakość materiałów, wykonanie czy awaryjność będą gorsze niż klasy premium.
      Ja osobiście nie daję sobie wciskać marketingowego kitu. Samochód trzeba wypróbować i wybrać taki, na który człowieka stać, a spełnia potrzeby. Nie ma żadnej gwarancji, że dana marka będzie się psuć mniej niż inna. To się waha między modelami. Ba, nawet między rocznikami tego samego modelu.

Mówić, że marka X to coś , marka Y to cośtam, a X to jeszcze coś innego - totalnie bzdurne uogólnianie. To jak by mówić, że laski z Radomia wszystkie i ciągle dają d..., laski z Poznania są nietykalskie a z Katowic wyrachowane. Ludzie, oprzytomnijcie :)
    • Gość: gość;roman Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 19:22
      POLEJCIE MAJKI-emu, a najlepiej gruszeczki
    • Gość: LeonFR Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.siedlce.domtel.com.pl 07.07.11, 20:14
      @Jacek
      @paweł

A po co był lifting journey'a w ub roku, który już w tym roku nie jest oferowany w EU (poza UK i IRL)? Pewnie Fiat podjął decyzję o zmianie znaczka ad hoc, podczas jednego popołudnia, w przerwie między łykiem kawy a ugryzieniem pączka przez Marcionne? (czy jak tam się to nazwisko pisze). Dalej byłby kanciasty byle jaki plastik gdyby amerykańce o tym decydowali.

@MAJKI
      Dużo racji, zwłaszcza z wycieraczkami - myślę że to pozostałość po automacie, od którego wajcha jak to w amerykańcu po prawej stronie kolumny kierownicy.

@Juliusz Szalek
      4,6 cala ekran, dotykowy, jest standardem
      8,4 cala będzie w najbogatszej wersji z navi i DVD od nowego roku

przy 120-130 silnika już dawno nie słychać - zagłusza go szum opon i powietrza - normalne przy wysokim aucie z szerokimi oponami i relingami do tego - panie nie ośmieszaj się pan :)
    • Gość: Inter Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 22:43
      Ale jak ma dwa F (Fiat Freemont) to chyba podwojnie nie nalezy go kupowac? :)
      A serio - nie ufam temu mariażowi. Nic co z Jeepa nie jest fajne...

--------------
      Toyota w Goodwood. Tylko na Fan Klubie Toyoty.
      www.fanklubtoyota.pl/co-nowego/wiadomosci/269.html
    • Gość: FF Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.11, 21:13
      Wlasnie swietne zestawienie!
    • Gość: joe brody Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.internetia.net.pl 17.07.11, 00:10
      Jeśli szacowne forumowe wrony wieszczące klęskę Freemonta jeszcze zaglądają czasem po tygodniu do swych wypocin, to proszę, niech przeczytają TO:
      moto.pl/MotoPL/1,88571,9957424,Fiat_Freemont_na_topie.html
    • Gość: Gość Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 12:29
      Bardzo fajny!!!!
      Bardzo śmieszą mnie te ufoludki takie jak ten pogromca ciemności i czujny .
      Ten pierwszy jest pewnie taki ciemny że nie wie że FIAT jest numerem 1 z samochodów najchętniej kupowanych w europie.
      aha i jeszcze np fiat Bravo w testach wypadł lepiej niż Astra IV , Golf ,Leon i Megane
      Fiat Górą.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Gość Re: Fiat Freemont | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.12, 18:55
      Jestem od dwóch tygodni właścicielem Freemonta. Z samochodu nie chce się wychodzić. Komfort jazdy rewelacyjny, spalanie zgodne z danymi producenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka