Dodaj do ulubionych

NightVision - co o tym sadzicie?

IP: *.atlanta-41-42rs.ga.dial-access.att.net 03.03.02, 16:35
Tak mniej wiecej wyglada w czasie jazdy:
carpoint.msn.com/Merismus/AnnJob/articles/jl436142a.jpg

Sklada sie z kamery na podczerwien i wyswietlacza na szybe. Pozwala zobaczyc
obiekty na drodze, ktore sa poza zasiegiem swiatel.

carpoint.msn.com/Merismus/AnnJob/articles/jl436144a.jpg

Od kilku lat oferowane jest jako opcja do Cadillac'a DeVille. Moim zdaniem
super sprawa na polskie drogi :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: 195.13.24.* 03.03.02, 16:59
      To jest przyszlosc, moze nawet istotnkiejszy krok naprzod niz GPS.
      Miejmy nadzieje, ze nastepna generacja to juz beda samochody sterowane
      automatycznie.
      • Gość: Michal Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: *.telia.com 03.03.02, 17:32
        Marku to jest fantastyczne,widzialem takie urzadzenie w wersji wojskowej , ale
        to faktycznie za pare lat jak jeszcze potanieja elementy elektroniczne i
        nastapi jeszcze wieksze scalenie to faktycznie bedzie zapewnie standartem w
        wersjach lux.Co do Polski ,to 5tys. minimum uratowanych istnien ludzkich.
        Pzdr.Michal
        • Gość: Marek Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: *.atlanta-48-49rs.ga.dial-access.att.net 03.03.02, 17:36
          Jedyny problem to cena tej zabawki - dolozenie tej opcji w Cadillac'u kosztuje
          $2000. Ale jak sie jezdzi duzo po drogach gdzie wystepuja jelenie / pijaki, to
          chcialoby sie cos takiego miec. GM obiecuje ze w 2003 opcja ta bedzie dostepna
          w wiekszosci samochodow. Podobnie jak to nowe radio satelitarne.
          • Gość: Michal Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: *.telia.com 03.03.02, 17:40
            Marku w tej cenie proponuje nam Volvo instalowanie Satelit Navigation w swoich
            autach.Duzo ludzi to kupuje.2 tysiace to duzo, ale nie takie straszne.
            Ciekawe kiedy te urzadzenie przyjdzie do Europy,pewnie Volvo bedzie pierwsze
            albo mercan.Pzdr.Michal
          • Gość: Michal Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: *.telia.com 03.03.02, 17:40
            Powiedz cos o tym radiu.Pzdr.Michal
            • Gość: Marek Radio satelitarne XM IP: *.atlanta-06-07rs.ga.dial-access.att.net 03.03.02, 22:28
              Ostatnio sie zrobilo bardzo popularne w USA. Antenka wielkosci i grubosci
              czlonka (acz na szczescie w troszke innym ksztalcie). Radio ma w tej chwili
              100 kanalow, z czego 50 ma gwarantowana muzyke bez reklam, pozostale 50 to np.
              programy informacyjne bez reklam i z reklamami. Z ciekawych kanalow jest np.
              CNN radiowy. Miesieczna subskrybcja $9.99. Ale GM daje rok subskrybcji za
              darmo jak sie kupuje samochod z takim radiem (podobnie jak z OnStar). Jak
              perwszy raz o tym uslyszalem, to podejrzewalem ze padnie toto jak slynne
              Iridium (telefony satelitarne). Ale wyglada na to ze GM sie ostro wzial do
              promowania tej zabawki i coraz wiecej chetnych jest. Akcje firmy, ktora to
              dostarcza ida w gore jak szalone.
    • Gość: Mirek Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 19:23
      Zastanawia że urządzenie jest dostępne już od 2 czy 3 lat i nie wchodzi do
      innych samochodów. W końcu $2.000 kosztuje skóra.
      Bardzo jestem ciekaw tego i chętnie bym spróbował, szczególnie:
      - gdzie jest wyświetlany obraz pozorny, bo jeśli oko ma się ciągle akomodować
      to będzie mało przydatne
      - ze zdjęcia (i wczesniejszych które kiedyś widziałem) wynika że obraz jest
      znacznie mniejszy niż to co widać przez szybę, a to może być też męczące
      • Gość: Marek Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: *.atlanta-06-07rs.ga.dial-access.att.net 03.03.02, 22:33
        Obecnie w Grand Prix mam bardzo prosty Head Up Display - wyswietla predkosc,
        dane z radia + wszekie ostrzezenia. Zrobiony jest tak zdumiewajaco ze po paru
        minutach jazdy zapominasz o jego istnieniu i po prostu "wiesz" jak szybko
        jedziesz itp. Jest to szczegolnie przydatne przy zjezdzaniu z autostrady w
        nocy, gdy nie czuje sie predkosci. Poprzednim samochodem pare razy mialem
        ostre wejscia w zakrety z tego powodu.

Mysle ze ten system dziala podobnie - po peewnym czasie mozg jakos sobie
        dopasowuje to co widzi i wszystko sie zlewa razem.

Jezdzilem Cadillac'iem DeVille, ale w dzien wiec nie mialem mozliwosci
        wyprobowania tego systemu. Sam samochod mi sie BARDZO nie podobal.
        • Gość: Mirek Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 22:46
          > Jezdzilem Cadillac'iem DeVille, ale w dzien wiec nie mialem mozliwosci
          > wyprobowania tego systemu. Sam samochod mi sie BARDZO nie podobal.
          Dlaczego? Ja jechałem kawałek STS-em i mnie się podobał. Silnik mocny jak diabli,
          fajnie buja (ale pewnie, bo szeroki i niski), stylistyka wnętrza taka jak lubię.
          Co do jakości to słyszałem różne opinie.
          • Gość: Marek STS to nie DeVille IP: *.atlanta-06-07rs.ga.dial-access.att.net 03.03.02, 22:49
            STS jest samochodem bardzo fajnym. Jakbym mial odpowiednia ilosc kasy i nie
            wiedzial ze Lexus jest ladniejszy/lepszy to bym sie nad nim zastanawial :)

DeVille to trumna dla ludzi po 90'tce. Choc ma pare ciekawych pomyslow:
            - lampy tylne w calosci wykonane z LED'ow - zarowno pozycyjne/kierunkowskazy
            jak i stopy
            - system pilnujacy zeby nie wpasc w poslizg (robi to bardzo dobrze, ale ja i
            tak mu dalem rade)
            - silnik NorthStar
            • Gość: Mirek Re: STS to nie DeVille IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 23:17
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> DeVille to trumna dla ludzi po 90'tce.
              Dobre porównanie - niedaleko mnie ma gość toto i faktycznie posuwa nim
              (nieczęsto, bo widuję go ze dwa razy w roku) jak w kondukcie pogrzebowym :-)))
              Fajnie wygląda, złoty metalik, ma jakieś lampki karnawałowe nad przednią szybą.
      • Gość: Marek Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: 172.18.118.* 05.03.02, 18:33
        Gwoli scislosci - ta antenka jest rozmiaru czlonka NIE w stanie wzwodu :)
    • Gość: Marek Acura i GM IP: *.atlanta-03-04rs.ga.dial-access.att.net 04.03.02, 04:41
      Chyba sie jakos porozumialy, bo dzis widzialem reklame Acury 3.2 z fabrycznie
      zamontowanym systemem OnStar GM'a. Moze NightVision tez w Acurze sie pojawi?
    • Gość: Stanley Re: NightVision - co o tym sadzicie? IP: *.u.mcnet.pl 05.03.02, 18:14
      NightVision jest dostępne jako opcja na polskim rynku do Volvo XC90.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka