Dodaj do ulubionych

Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 23:48
Mam na mysli to, czy ktos kiedys jezdzil dieslami ale z jakichs powodów
uznal, ze to nie jest to, czego potrzebuje i teraz jezdzi benzynowcem. Bo ze
zwykle jest odwrotnie to rzecz wiadoma. Tak sobie mysle, ze jak kupie diesla,
a nigdy nie jezdzilem dieslem, to moze to bedzie dosc dziwne odczucie i bede
niezadowolony.
Obserwuj wątek
    • Gość: Poll Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 01:44
      Ja kiedyś jezdziłem dieslem a teraz benzyną. Dieslem duzo taniej, fajowo ale
      benzyna to inna bajka. Do luksusowych samochodów silniki benzynowe lpiej
      pasują, nie są może znacząco cichsze od diesli ale barwa głosu benzyny to też
      inna historia a że drogo - trudno.
    • Gość: AdM Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 07:41
      jeździłem kiedyś dość szybką benzyną wolnossącą. teraz b.szybkim tdieslem. ale
      następny mój samochód będzie benzyną. nie ze wzgledu na argumenty przeciwko d
      przytaczane na tym forum, bo to w większości brednie ludzi nigdy nim nie
      jeżdżącymi, ale dlatego, że wkurza mnie nieharmonijna praca dynamicznego
      silnika z turbiną(obojętnie czy d czy b)
      • Gość: Szymi Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 16:34
        > jeździłem kiedyś dość szybką benzyną wolnossącą. teraz b.szybkim tdieslem

jaki to jest b.szybki turbodiesel (chyba nie 1.9TDi 130KM albo nawet 150 KM)?
        bardzo szybka to jest impreza a generalnie mozna przyjac ze b.szybki samochod
        ma ponizej 6s do 100

hehe ;)
        • Gość: AdM Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 16:42
          b.szybki turbo diesel to w moim przypadku auto z b.dobrym zawieszeniem,
          b.dobrymi hamulcami, doskonałym ukł.kierowniczym, momentem370nm, mocą160km,
          max.235km/h i poniżej 9s do 100. jak na diesla jest b. szybki.

a o aucie które ma 6s do setki to można co najwyżej powiedzieć, że jest szybkie
          w sprincie, a wcale nie musi być szybkie jako pakiet :-))
          • Gość: Szymi Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 16:53
            >> poniżej 9s do 100.

eeee lipa jakas straszna;)))) kolo 9s to maja niektore rodzinne sredniaki typu
            avensis czy accord z malymi 2 litrowymi pierdziawami pod maska - a wloska
            kaszana np. 156 ze zwykla dwulitrowa pierdziawa ma chyba kolo 8s

(zawiodlem sie. po dieslu z taaaaakim momentem spodziewalem sie jakis
            przelomowych osiagow a tu 9s;))))))))

> a o aucie które ma 6s do setki to można co najwyżej powiedzieć, że jest
            szybkie
            > w sprincie, a wcale nie musi być szybkie jako pakiet :-))

mi sie wydaje ze jak jakis sprzet ma ponizej 6s do 100 to ma tez odpowiednie
            hamulce i zawieszenie - no i musi miec moc wystarczajaca do tego zeby w kazdym
            zakresie predkosci na optymalnym biegu byc baaaardzo szybki

jesli sie myle to daj przyklad na samochod ktory ma 6s do 100 i np.
            nieadekwatne zawieszenie
            • Gość: AdM Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 17:02
              Gość portalu: Szymi napisał(a):

> jesli sie myle to daj przyklad na samochod ktory ma 6s do 100 i np.
              > nieadekwatne zawieszenie

daewoo tico z instalacją NOS ;-)
    • lexus400 Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? 22.05.04, 08:05
      Miałem nieprzyjemność mieć diesla Mercedesa 200D i Volvo 760 TD, obecnie od
      dokładnie 10-u lat jeżdżę benzynowcami i nigdy już nie kupię diesla - chyba, że
      będę musiał mieć ciężarówkę lub autobus.
      Pzdr.
    • Gość: Amigo Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 08:33
      Kiedyś jeździłem benzyną gaźnikową, potem turbo-dieslem,
      potem kilkoma autami służbowymi (same benzynowe),
      teraz znowu prywatną benzyną na wytrysku ;).
      Dopóki będę kupował autko jako narzędzie do poruszania się,
      to nie będzie dla mnie miało znaczenia czy to diesel, benzyna, czy gaz.
      Zależy co w danej chwili okaże się najlepszym rozwiązaniem finansowym.

A jak już będę kupował autko do zabawy, to wtedy oczywiście
      będzie to benzynka, chyba, że do tego czasu wsadzą reaktory atomowe
      do samochodów...
    • Gość: Milos Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: 193.19.140.* 22.05.04, 11:48
      Ja jeździłem kiedyś 2.0 D wolnossącym, obecnie benzyną V6. Oczywiście trudno
      porównywać 73-konnego diesla z 200-konną benzyną z automatem, ale komfort i
      przyjemność z jazdy jest taka, że nawet na tym forum publicznie się
      zobowiązałem że nigdy już nie kupię diesla :-) Chociaż dopóki tym dieslem
      jeździłem, to byłem zadowolony. W końcu to był mój pierwszy samochód...

Pzdr
    • Gość: adek Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.04, 13:40
      Z Fabii 1,9 tdi na Almere 1,5
      I tu 100 KM i tu 100KM.
      Cisza i spokój w Almerze.Pogadac mozna,zero wibracji ale....
      mniej dynamiczna ( szczegolnie na niskich obrotach ) , mniej ekonomiczna.
      Fabia 1,9tdi comfort plus klima w wresji kombi ---62 000
      Almera Visia plus htch 3 plus metallic ----52 000
      Wole 10 000 w kieszeni.
      pzdr
    • Gość: Maciek Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.arkonskie.v.pl 22.05.04, 13:46
      Dawno, dawno temu mialem Kadetta D z dieslem..To byl dramat, zima sie nie
      odpala, byl ospaly, glosny....Potem jezdzilem tylko benzynami, a rok temu
      wsiadlem na diesla (przsiadlem sie z Vectry B 2,0 na diesla 2,2 GTS) i na dzien
      dzisiejszy jestem bardzo zadowolony z diesla...To zupelnie inna bajka niz
      kiedys...Teraz mocno sie zastanowie i policze zanim wymienie na benzyne!

P.S
      Duzo jezdze!
    • venivv benzyna-dizel-benzyna 22.05.04, 14:44
      najpierw kilka bezynowych BMW, potem brak kasy i przez dwa lata Audi B3 80
      1.6TD i Passat z 1992 z takim samym silnikiem, potem znowu dość mocne benzyny -
      aż do teraz:)

pozdr
      • Gość: Michal Re: benzyna-dizel-benzyna IP: *.fornfyndet.se 22.05.04, 15:35
        Bardzo podobna mam wypowiedz do Milosa.Takim samym jezdzilem kiedys ,bylem
        zadowolony ,ale jak przeszedlem na benzyne to juz nigdy wiecej diesla.
        Jadac dieslem czuje sie jakbym prowadzil ciezarowke.Nie wazne jaka osobowka
        tylko ta charakterystyka silnika plus ten stlumiony warkot .O wiele przyjemniej
        sie jezdzi duza Scania.Jest cichsza zrywniejsza od najlepszego turbo silnika
        osobowego,mowa o Scani bez naczepy z silnikiem 460KM.Pzdr.Michal
        • Gość: barney Re: benzyna-dizel-benzyna IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 15:44
          Mam disela a wcześniej smigałem benzą i myślę, że na TDi jest jednak lepiej i
          to nie tylko pod względem ekonom. ale i technicznym. Który normalny benz może
          śmigać od 40km do końca zegarów bez zmiany biegów i znacznej utraty mocy na V-
          ce. Ale oczywiście to tylko moje skromne zdanie :)
          • Gość: Szymi Re: benzyna-dizel-benzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 16:29
            Który normalny benz może
            > śmigać od 40km do końca zegarów bez zmiany biegów i znacznej utraty mocy na V-
            > ce. Ale oczywiście to tylko moje skromne zdanie :)

rzeczywiscie nie ma ich wiele - pytanie tylko po co taka wlasciwosc komus jest
            potrzebna? chyba jakiemus dziadkowi co sie ledwo rusza i nie umie biegow
            zmieniac
            • Gość: konrad Re: benzyna-dizel-benzyna IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.05.04, 17:00
              Kwestia priorytetow.
    • Gość: 130rapid Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 16:06
      Nawróciłem się na Pb95 dwa lata temu ;-)

Dieselek był wolnossący, niby tylko 50 KM, ale jeździł bardzo przyzwoicie,
      robił wrażenie mocniejszego o 10-15 KM i palił tyle co kot napłakał, sporo
      poniżej 5 dm/100 km. Teraz mam lekkiego benzynowca 100 KM. Wciąga co najmnej 7
      dm/100 km, ale nie żałuję zmiany, mimo kosztów wyższych o 40 %. Nie dlatego, że
      benzynowy jest wyraźnie żwawszy. Dlatego, że kultura pracy tego silnika, w
      porównaniu do wysokoprężnego, to niebo i ziemia.

Wiele diesli hałasuje w niskich częstotliwościach, do tego jeszcze generuje
      sporo wibracji. Niektórzy wręcz lubią ten charakterystyczny klekot, ale dla
      mnie basowe, niskotonowe brzmienie diesla było nie do zniesienia na dłuższą
      metę. Po dwóch godzinach jazdy zaczynałem cierpieć na Syndrom Wielkiego Łba, a
      jeździłem i jeżdżę sporo...

Przez pierwsze dwa tygodnie jazdy benzynowcem zmiana biegów nie zawsze
      wychodziła mi czysto, bo silnik pracował zbyt cicho (mój egzemplarz akurat ma
      zegar zamiast obrotomierza). Łeb już nie boli. ;-)

Ostatnio przejechałem się Nissanem Primerą TD z 2000 roku. Wygodnie, sprawnie,
      w chłodzie (klimatyzacja), ale ten makabryczny basowy rechot [diesla z
      wtryskiem do komory wirowej] w tle psuł mi cały komfort jazdy.

Może zmienię zdanie, gdy ktoś ze znajomych wpuści mnie za kierownicę jakiegoś
      common-raila.
      • Gość: Szymi Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 16:27
        > Może zmienię zdanie, gdy ktoś ze znajomych wpuści mnie za kierownicę jakiegoś
        > common-raila.

ja jezdzilem C220 CDi z common railem i naprawde nie ma wielkiej roznicy w
        stosunku do TDI - jesli chodzi o klekot i wibracje to common rail jest tylko
        haslem reklamowym marketingowcow
        • Gość: AdM Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 16:32
          ja jezdzilem C220 CDi z common railem

pewnie jeździłeś tą pierwszą wersją, to wyjatkowy klekot z cr pierwszej
          generacji. teraz jest 3 i cr jest dużo b.miękkie. ale nadal jakoś tam klekocze
          • Gość: Szymi Re: Czy ktoś przeszedl z diesla na benzynę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 16:41
            > Gość portalu: Szymi napisał(a):
            > ja jezdzilem C220 CDi z common railem
            >
            > pewnie jeździłeś tą pierwszą wersją, to wyjatkowy klekot z cr pierwszej
            > generacji. teraz jest 3 i cr jest dużo b.miękkie. ale nadal jakoś tam klekocze

nie wiem ktora to byla generacja cr - byla to C-klasa z rocznika 99 - jeszcze w
            poprzedniej budzie

ale ja duzo jezdze i chetnie obserwuje samochody, czesto sie zdarza ze stoje i
            slysze jak podjezdzaja rozne nowe mondea, francuskie HDI, DCi itd itp. -
            wszystkie one mniej wiecej tak samo klekocza - nawet ostatnio w anglii
            widzialem pare jaguarow X-type - tez klekotaly jak cholera

a co najlepsze to wedlug mnie mniej klekotaly stare balerony
            no i jedyny diesel z nowych ktory znaczaco mniej klekocze (ale dalej klekocze)
            to jest 3.0d z BMW 530d E60

moje zdanie jest takie ze moze jakis tam postep jest w tej kwestii - ale to sa
            zmiany prawie niezauwazalne (poprawe mozna mierzyc w dziesiatych procenta:))))
            • Gość: AdM WOW! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 16:51
              no to jeździłeś pierwszą wersją. oczywistym jest także,że stare diesle z komorą
              wstępną pracowały łagodniej. ciekawią mnie natomiast te Twoje dzisiąte
              procenta, mógłbyś to jakoś rozwinąć? rozumiem, że dysponujesz uchem
              mającym "rozdzielczość" 0,05 dB. To naprawdę ciekawe. Wychodzi na to,że masz
              słuch jak Volverin z X-menów. powinieneś pójść z tym do jakiegoś lekarza
              :-))))))))
              • Gość: Maciek Re: WOW! IP: *.arkonskie.v.pl 22.05.04, 16:54
                Nie on poprostu jest osoba na ktora opisal Pilch w "Miescie utrapienia"...Trzeba
                uwazac bo moze bedzie chcial podsluchac twoj PIN!
              • Gość: Szymi Re: WOW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 16:56
                rozumiem, że dysponujesz uchem
                > mającym "rozdzielczość" 0,05 dB. To naprawdę ciekawe. Wychodzi na to,że masz
                > słuch jak Volverin z X-menów. powinieneś pójść z tym do jakiegoś lekarza
                > :-))))))))

moze dlatego nie lubie dieslem jezdzic:)))))

a na powaznie to chcialem zrobic Ci przyjemnosc i przyznac ze jest postep w
                dieslach chociaz tak naprawde ja zadnej roznicy nie slysze miedzy passatem TDi
                z poczatku lat 90 a najnowszym E270 CDI czy dowlnym innym super nowym dieslem

moze w srodku jest ciszej bo chlopaki wkladaja teraz pol tony mat
                wygluszajacych i 3 cm szyby - ale zgodzmy sie ze to nie jest postep w pracy
                silnika:)
                • Gość: AdM Re: WOW! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 17:04
                  ech, Szymi Ty po prostu masz tendencję do przesadzania. pzdr
                  • Gość: Szymi Re: WOW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 17:09
                    > ech, Szymi Ty po prostu masz tendencję do przesadzania. pzdr

kwestia potrzeb - mi poziom halasu w dieslu przeszkadza innemu moze nie
                    przeszkadzac - i to jest ok

tylko po co niektorzy (nie mowie o Tobie) pisza ze w dieslu jest tak samo cicho
                    albo ciszej niz w benzynie:)
                    • Gość: AdM Re: WOW! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 17:11
                      > tylko po co niektorzy (nie mowie o Tobie) pisza ze w dieslu jest tak samo
                      cicho
                      >
                      > albo ciszej niz w benzynie:)

w takim samym celu jak Ty piszesz o 500kg mat wygłuszających w autach o masie
                      1,5t, 3cm szyby i dziesiątych % ;-)
                    • Gość: maciek Re: WOW! IP: *.arkonskie.v.pl 22.05.04, 17:12
                      Umowmy sie ze w dieslu jest tak samo glosno jak w benzynie, tylko przy innych
                      oborotach, w dieslu glosno jest jak ma bardzo male obroty,a mimo to idzie,
                      dodatkowo dzwiek jest zupelnie innych, fakt benzyna ladniej brzmi gdy wchodzi na
                      obroty!
                      • Gość: Maciek Re: WOW! IP: *.arkonskie.v.pl 22.05.04, 17:13
                        Oczywiscie na wysokich obrotach tez sie robi glosno...tak samo jak w aucie na
                        gasoline tylko z inna charakterystyka brzmienia.
                • Gość: Maciek Re: WOW! IP: *.arkonskie.v.pl 22.05.04, 17:06
                  No jakas tam roznica jest...Jak rano odpalam swojego diesla (DTI) nawet po
                  mroznej nocy to nie klekocze tak bardzo jak ropniak na postoju taksowek w
                  20letnim Mercedesie. Jakis tam klekot jest ale jednak nie taki glosny i chyba,
                  troche innych, mniej przyjemny dla ucha...Na szczescie w aucie mam klimatyzacje
                  i nie musze jezdzic z otwarta szyba...Dzieki technicy za 5 tony mat.
                  wygluszajacych i 3 cm szyby:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka