Dodaj do ulubionych

Elektryczna Skoda Octavia

05.09.11, 14:38
Bardzo dobra wiadomość! Im więcej samochodów elektrycznych trafi do produkcji, tym szybciej potanieją na tyle, że staną się rozsądną alternatywą dla samochodów spalinowych. Przypuszczam, że w większości rodzin samochód mający realny zasięg 80-100km będzie w zupełności wystarczający jako drugie auto.
Obserwuj wątek
    • gostek_gostek Elektryczna Skoda Octavia 05.09.11, 14:39
      Pewnie będzie kosztować 150 tyś. Cena z dupy wzięta.
    • smrodek71 Re: Elektryczna Skoda Octavia 05.09.11, 14:45
      też bym chciał samochód elektryczny - jako drugi oczywiście ale 90% tego co robię dziennie to mniej niż 100km więc po co mi cały czas te pieprzony diesel ?
    • Gość: Enei Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.devs.futuro.pl 05.09.11, 14:47
      Elektryczny - tak. Skoda - nie.
    • Gość: Gość Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: 192.128.254.* 05.09.11, 14:50
      Że co 140 km ? na maksa nawet z bateriami słonecznymi !! to w nocy ile to to przejedzie 70 km ? I to Kombi !!! po co komu kombi które przejedzie tylko 140km !!! świetny pomysł ale na mały miejski samochód ale na kombi !!!
    • needmoney Re: Elektryczna Skoda Octavia 05.09.11, 15:02
      Jak takim jechać na wakacje ? Chyba powinni zacząć od fabiedy to jest miejskie autko do dojazdów do pracy. Ciekawi mnie jaka jest żywotność akumulatorów (ile cykli ładowania) i jaki jest potem koszt ich wymiany ?
    • remo29 Re: Elektryczna Skoda Octavia 05.09.11, 15:05
      Dopóki elektrowozy będą miały zasięg raczkującego bobasa zakup tego czegoś nie ma najmniejszego sensu. O cenie nie wspominam, bo nie ma nawet co gadać.
      --
      parada karzełków
    • Gość: Rafik Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.rect.uni.torun.pl 05.09.11, 15:06
      Te baterie na dachu to co najwyżej mogą wentylację kabiny napędzać, bo w pełnym słońcu dałyby może z 4km. Z czym do ludzi?
    • Gość: jacek Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 15:07
      Też się cieszę. Co prawda produkcja seryjna obejmująca 10 sztuk skłania do złośliwości, ale rozumiem konieczność zebrania danych z eksploatacji serii próbnej samochodów korzystających z technologii dotychczas nieznanej w całym koncernie. Ponieważ nie jestem złośliwy, nie będę wypominał, że do osiągnięcia prędkości maksymalnej 135 km/h wystarczyłoby z powodzeniem 60 KM (przyspieszenie byłoby wtedy oczywiście słabsze, pozbawiając samochód sportowego pazura), ani że zasięg 140 km na jednym ładowaniu osiągają bez problemu (podobno) druciarze przerabiający w garażach stare Fiaty i Ople. Cieszy też zastosowanie paneli w dachu, które pozwolą w jakieś 2-4 tygodnie doładować akumulatory, pod warunkiem, że żarówa będzie jak w Egipcie. Szkoda, że o cenie zapomniano wspomnieć, ale to pewnie dlatego, że samochód będzie tak tani, że nie ma o czym mówić.

Przy okazji: z powodu nadprodukcji akumulatorów do samochodów elektrycznych spowodowanej przeszacowanym parę lat temu popytem na takie samochody, spodziewane są kłopoty co słabszych producentów, a niektórzy (np. Renault) opóźniają uruchomienie własnych fabryk.

I żeby nie było, że onanizuję się jakimiś V8 500 cali sześciennych: do roboty jeżdżę służbowym dizlem i zasięg 140 km w zupełności by mi wystarczył (ale zimą też ma być tyle!), osiągi też mi wystarczą, a radości z jazdy grzechotnikiem nie mam żadnej, więc całkiem chętnie przesiadłbym się na elektrowóz, tylko ściemniania nie lubię.
    • Gość: gosc Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.8-21-96.mc.videotron.ca 05.09.11, 15:13
      ja jakie k...a wakacje? czy wy wiecie w ogole do czego aktualnie sluza samochody elektryczne???
      kombi z silnikiem elektrycznym sluzy do tego, by rodzina z dwojka dzieci mogla wygodnie zawiezc sie do pracy, przedszkola, szkoly, do supermarketu. do bagaznika wlozyc bez problemu wozek czy zakupy. 140km dzienny zasieg w zupelnosci wystarczy wiekszosci ludzi. samochod sie w nocy doladowuje i kolejnego dnia mozna przejechac kolejne 140km! dla wiekszosci ludzi nawet 140km to za duzo, mi by wystarczylo nawet 50km dziennego zasiegu.

• fagusp Re: Elektryczna Skoda Octavia 05.09.11, 15:19
      Ciekawe, że nigdy nie publikuje się dwóch informacji: przewidywanego okresu eksploatacji, po którym zasięg spadnie o połowę i kosztu wymiany kompletu akumulatorów. Tak z ciekawości z chęcią bym wtedy porównał, ile w rzeczywistości można "zaoszczędzić" kasy na benzynie.
    • Gość: pegaz Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.ip.netia.com.pl 05.09.11, 15:26
      Na obecnym etapie rozpatrywanie aspektów ekonomicznych jest bez sensu. Natomiast fajnie, że znajdują się ludzie, którzy są skłonni wydać na takie zabawki pieniądze - stanowią poligon doświadczalny dla producentów. Z czasem, po upowszechnieniu, jest nadzieja, że elektrowóz będzie jednak opłacalną alternatywą.
    • Gość: @fagusp Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.8-21-96.mc.videotron.ca 05.09.11, 15:50
      jak sie nie publikuje, to skad o tym wiesz? moze z wlasnych badan? dla jasnosci - baterie "paluszki" w samochodach dla dzieci to troche inna technologia.

toyota produkuje priusa juz od jakis 13 lat. gdybys przejrzal troche fora internetowe uzytkownikow priusa to bys wiedzial, ze baterie nie sa zadnym szczegolnym problemem.

samochody elektryczne sa w relatywnie wczesnej fazie rozwoju. nie od razu rzym zbudowano. ale juz za pare lat samochody spalinowe nie beda mialy racji bytu.

• Gość: taka prawda Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 16:10
      Enei: Może kiedyś będziesz zarabiał porządnie to będzie cię stać na nową skodę a nie używane zajechane padło z zachodu.
    • kosmiczny_swir Re: Elektryczna Skoda Octavia 05.09.11, 16:40
      Ludziska, nie emocjonujcie sie tak. To jest samochod eksperymentalny. Samochody elektryczne nie stana sie popularne, dopoki nie postana tansze i jednoczesnie bardziej pojemne akumulatory. Najgorsze, ze jak zwykle, nie wiadomo z jakiego kierunku nadejdzie przelom - czy to bedzie nowy system materialow, czy w ogole nowy sposob przechowywania energii.
    • mich64 Re: Elektryczna Skoda Octavia 05.09.11, 18:15
      A brojler na masce gdacze, że hej. Oj bedom ekologiczne jaja.
    • us_market Re: Elektryczna Skoda Octavia 05.09.11, 21:44
      Ostatnio zauwazylem, ze 24V baterie litowo-jonowe do podkaszarek i kosiarek RYOBI kosztuja juz tylko 80 USD /szt. (waga 1 kg)....
      www.amazon.com/Ryobi-OP241A-Lithium-Battery-Pack/dp/B005EGM8DM
      ...ze setka takich i lekkim (aluminium, wlokna weglowe itd) raczej dwuosobowym samochodem (cos jak kalifornijska Tesla) pewnie daloby sie przejechac kilkadziesiat km. Tesla ma kilka tys. malych akumulatorkow i kosztuje 100 tys. USD.

Pojazdy elektryczne to jest niewatpliwie przyszlosc.
      Niedaleka ale przyszlosc. Za 20 lat po wielu miastach bedzie sie jezdzilo na prad.
    • Gość: Irek Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.ip.netia.com.pl 05.09.11, 23:29
      Pewnie zaraz zardzewieje jak mój roczny CADDY
    • qropatwa Re: Elektryczna Skoda Octavia 06.09.11, 00:42
      @Oleg
      Bardzo prosto. Będą wymieniać baterię na w pełni naładowaną. Trwa to krócej niż tankowanie:)
    • Gość: Autor Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.opera-mini.net 06.09.11, 01:13
      ciekawe tylko co beda robic ze zuzytymi akumulatorami w tych ekologicznych autach, czy ktos juz wynalazl jak sie ich pozbyc???
    • Gość: Dżony Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.11, 07:11
      Z tego co pamiętam Volkswagen zapowiedział już że w 2014 roku pokaże produkcyjną wersję VW Golfa z napędem elektrycznym. Od 2010 r. trwają testy takich aut. Być może Skoda jest kolejnym modelem testowym
    • Gość: jacek Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 08:36
      @ qropatwa: wymiana pakietu akumulatorów w tym rozwiązaniu nie wchodzi w grę ze względu na ich rozmieszczenie, co widać jasno na obrazkach.

Swoją drogą jest jakimś totalnym dziwactwem, że producenci nie próbują normalizować pakietów i konstruować samochodów pod kątem ich wymiany. Wygląda to tak, jakby w rzeczywistości nie chcieli otworzyć jedynej drogi umożliwiającej rozpowszechnienie samochodów elektrycznych przy obecnie istniejących akumulatorach.

Osobnym, kolosalnym zresztą problemem, byłyby te "stacje benzynowe" dla elektrowozów z ich gigantycznym zapotrzebowaniem na energię elektryczną.

Prawdopodobnie koncernom samochodowym nadal nie zależy na produkowaniu samochodów elektrycznych, a chodzi im o udowodnienie opinii publicznej i rządom, że mimo starań producentów, nas na te samochody nie stać i w gruncie rzeczy ich nie chcemy.
    • qropatwa Re: Elektryczna Skoda Octavia 06.09.11, 11:34
      @jacek
      Nie zrozumiałeś. Moja wypowiedź odnosiła się do czegoś innego. Tak może być w przyszłości, nie w tej Skodzie. Nie o niej mówiłem.

Stacje benzynowe to w ogóle przeszłość. Uchowają się jedynie jako źródło napędu dla transportu. Bo większość ruchu odbywa się w mieście, gdzie będziemy mogli ładować auto prądem w naszym domu i tyle.

Poza tym trzeba jeszcze raz co poniektórym wtłuc go głów, że zasię 140 czy nawet 100 km to względnie bardzo dużo dla WIĘKSZOŚCI użytkowników aut. Jak ktoś potrzebuje większego zasięgu to jego problem. Mnie i większości mieszkańców miast wystarczy nawet 60 km zasięgu (proces urbanizacji postępuje w takim tempie, że za kilkanaście la 70% ludzkości będzie mieszkać w mieście). Poza tym auto można ładować w pracy i wtedy mamy podwojony zasięg. Co do wakacji, bo zaraz to padnie - po ch... jeżdzić na wakacje samochodem. Dużo wygodniej, taniej i bezpieczniej jest samolotem. Jestem zwolennikiem aut, zwłaszcza zabytkowych ale obecnie jeżdżenie na dalsze wakacje samochodem jest idiotyzmem po prostu... Ostatnio moim znajomym w dosyć świeżym Meśku urwała się półoś w Chorwacji. Wykosztowali się, zestresowali, mieli zjeb.... wakacje. Gdyby lecieli samolotem nie mieli by tego problemu.
    • Gość: jacek Re: Elektryczna Skoda Octavia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 12:13
      @ qropatwa: rzeczywiście, nie przeczytałem wypowiedzi, do której się odnosiłeś, mój błąd. Co do perspektyw samochodu osobowego jako środka transportu tylko do miasta, to mam dokładnie przeciwne zdanie. Samochód to wolność podróżowania, gdyby nie to, nigdy nie stałby się tak popularnym środkiem transportu. Skazywanie samochodu na poruszanie się nim z domu do pracy i na zakupy, to dorabianie teorii do słabości obecnie dostępnej technologii. Nic to nie da, mało kto wyda dwa albo trzy razy więcej pieniędzy na samochód elektryczny, żeby w zamian jeździć nim tylko do roboty, a na grzyby wybierać się koleją, bo amperogodzin nie starcza. Zresztą jeśli jeździsz po świecie, to wiesz, ile kampowozów latem przemierza Europę, czy Stany. Ludzie są w stanie dużo zapłacić za poczucie wolności, ale nie zapłacą jeszcze więcej za jego utratę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka