Dodaj do ulubionych

Co kupić za 50 tysi?

26.10.11, 20:21
Mam pytanie do użytkowników. Chcę kupić samochód, nowy, mam 50-60 tysięcy. Przeczytałam całe forum i nie wiem. Nie za duży, nie za mały. Oszczędny w spalaniu benzyny. Do dojazdów do pracy – ok. 35 km i na dłuższe dystanse 2-3 razy w roku. Nie wożę dzieci, wózków dziecinnych, itp. Na rodzinne wakacje – też coraz rzadziej, bo dzieci prawie dorosłe. Mamy dwuletnią yariskę i golfa kombi – 8 lat, ten będzie do wymiany. Nowy golf – bardzo drogi, 80 tys. Myślałam o Hondzie Jazz. A może lepiej skodę? Czy da się kupić w tej kwocie coś z automatyczna skrzynią biegów? Czy lepiej poczekać do stycznia, bo będą obniżki? Z góry dziękuję za porady.
Obserwuj wątek
    • archonix Re: Co kupić za 50 tysi? 26.10.11, 21:39
      Proponuje sprawdzic fiata, bravo nie jest zle. Proponuje silnik 1.4 90 km i doplacic za fabryczna instalacje gazowa.
      • polokokt Re: Co kupić za 50 tysi? 26.10.11, 21:47
        Jesli auto mialoby byc na te 6-8 lat, to z tego co slyszalem Fiat ma na stanie jeszcze Bravo z 2010 roku z rabatami okolo 14 tys pln ( o takim rabacie mowil w TV jakis dealer fiata, wiec jak sie pohandluje, to pewnie dadza wiecej). Wedlug mnie oferta warta rozwazenia.
        za 60 tys pln, to mozna juzpokusic sie o jakiegos kompakta, typu Kia Ceed, czy Hunday i30. Jak poczekasz do wyprzedazy w lutym-marcu, to albo kupisz taniej, albo z lepszym wyposazeniem.
        Ja bym za takimi autami sie krecil.
        Za 60 tys pln pewnie znajdziesz tez Focusa czy Astre. Ktoś tu pytał ostatnio o "starego" Focusa 2 po FL. Teraz jak juz wszedl nowy model, stary pewnie mozna tez jeszcze znalezc przecenionego, jesli ktorys dealer jeszcze ma.
        Pozdrawiam
        • loyezoo Re: Co kupić za 50 tysi? 26.10.11, 22:09
          Za 53tys. obecnie jest nowy Lancer i uważam (moje subiektywne odczucie),że w tej cenie kładzie wszystkich na łopatki.Nadal składany w Japonii.1.6 117KM pali ok 8l/100 w mieście.W trasie można zejść do 5 z haczykiem:) i to nie żart.Oczywiście mowa o jeździe 90km/h.
          • michaelm3 Re: Co kupić za 50 tysi? 27.10.11, 00:29
            to nie jest zart, kazdy inny nowy samochod jest zartem w porownaniu z tym kompaktem. Jest duza szansa, ze przez kilkanascie lat nie dolozysz do tego auta zlotowki (poza standardowymi przegladami)... i nie mowie tego jako dealer Mitsubishi...
          • edekmacedonski Re: Co kupić za 50 tysi? 27.10.11, 10:57
            Lancer w mieście pali tylko tyle? Myślałem, że jest bardziej paliwożerny.
            Co do autorki może Kia Venga albo Veloster
    • eurofan74 Re: Co kupić za 50 tysi? 26.10.11, 22:08
      Obniżki już się powoli zaczynają. Za 60 tys., może trochę więcej, kupisz opla astrę IV. Za ok. 50 tys., zwłaszcza jak poczekasz do stycznia-lutego, kupisz astrę III 1,6 115 KM, z całkiem bogatym wyposażeniem.
      W przedziale 50-60 tys. wybór jest bardzo duży - z kompaktów klasy C to np. renault megane, citroen c4, ford focus, toyota auris.
      Pytanie, czy wolicie coś mniejszego (klasa B), czy jednak kompakt klasy C jako następcę dla waszego golfa.
      • only_the_godfather Re: Co kupić za 50 tysi? 26.10.11, 22:15
        Za nieco ponad 50 tys możesz mieć Clio grandtour z całkiem fajnym wyposażeniem. W przedziale 50- 60 łapie się też Megane
        • jan2211 Re: Co kupić za 50 tysi? 27.10.11, 09:53
          Odradzam auta z tego kraju oraz automaty skrzynie biegów.Proponuje poczekać do nowego roku
          na przeceny w salonach przykłady z ubiegłego roku Tekst linka lub na spokojnie poszukać ofert od bezpośredniego sprzedawcy używanego Tekst linka
          • only_the_godfather Re: Co kupić za 50 tysi? 27.10.11, 12:26
            jan2211 napisał:

> Odradzam auta z tego kraju oraz automaty skrzynie biegów.

jakieś konkrety czy obiegowe opinie?bo tak się składa że mam dwa auta z tego kraju i nic się nie dzieje.
          • jan2211 Re: Co kupić za 50 tysi? 16.11.11, 10:19
            jan2211 napisał:

> Odradzam auta z tego kraju oraz automaty skrzynie biegów.Proponuje poczekać do
            > nowego roku
            > na przeceny w salonach przykłady z ubiegłego roku nowe lub na spokojnie poszukać
            > ofert od bezpośredniego sprzedawcy używanego używane
    • wicehrabia.julian Re: Co kupić za 50 tysi? 27.10.11, 07:50
      za 50 parę może uda ci się wyrwać Bravo z 1.4 TJEt, więcej naprawdę nie potrzeba, a auto jest bardzo udane, silnik też i daje nawet frajdę
      • archonix Re: Co kupić za 50 tysi? 30.10.11, 22:30
        T jet jest awaryjny. Fajny na poczatku, podobnie jak tsi ale potem juz niekoniecznie. Spokojny kierowca powinien se dac z tym spokoj, bedzie zdrowszy. Roznica w cenie jest spora, nie bardzo sie narazie gazuje. Fiat ma sens jak jest prosty, skomplikowany fiat to glupi pomysl...
    • jestklawo Re: Co kupić za 50 tysi? 27.10.11, 08:50
      użytkownik volkeban (czy jakoś tak, w każdym razie przedstawiciel volvo na forum) w wątku forum.gazeta.pl/forum/w,20,130047030,130047030,Poradzcie_cos_Skoda_versus_.html
      proponuje za 40 - 43 tys. (za nowe auto) zakup jakiegoś modelu Volvo. Z kombi niech to będzie v50, z sedanów s60, z coupe zaś c30 lub c70.
    • toreon Re: Co kupić za 50 tysi? 27.10.11, 10:34
      Astra III (model schodzący). Są bardzo ciekawe promocje. 50 tys. powinno wystarczyć na wersję 1.6 z klimą.
      Zresztą zbliża się sezon wyprzedaży, nie brakuje więc ciekawych propozycji. Aktualnie warto też zwrócić uwagę na wspomniane wyżej bravo.
    • elfkabezhaltera KIA 27.10.11, 11:24
      Ja bym polecił KIĘ.
      Albo Cyda klapozada, albo Vengę.
      Z automatem i klimą, przy obecnych upustach - 52-54 tysiące.
      Do jazdy we dwie lub trzy osoby, to Venga ma wiekszy bagażnik - przesuwalna klapa.
    • alfik7 Re: Co kupić za 50 tysi? 31.10.11, 13:51
      Na początek obejrzyj na żywo i zrób przejażdżkę Bravo (najlepiej z pakietem Sport), Lancerem i Cruze.
      Jak żaden z nich się nie spodoba, szukaj dalej i pytaj :)
      • kecsam74 Re: Co kupić za 50 tysi? 31.10.11, 15:35
        Może pomyśleć na Dacią Duster, Choć nie jestem pewien czy tego akurat szukasz. To jest dość duże autko.
        • le-tiz Re: Co kupić za 50 tysi? 31.10.11, 22:18
          miałam okazję pojeździc fiatem w automacie
          i dla mnie to była jednorazowa przygoda więcej nie chcę,
          ciekawa jestem cóż za automat montują w dacii duster? bo jakos nie mogę nigdzie znaleźc tej informacji w necie
          w kazdym razie jeden automat drugiemu nierówny
          jesli chcesz auto z automatem, to musisz zdecydowac jaki to ma byc automat i z jakim silnikiem, a później pole wyboru niestety nieco Ci się zawęzi, z racji tego, że niektóre marki nie mają w ogóle w swojej ofercie automatu, a inne jesli juz maja to z mocniejszymi silnikami albo jeszcze w bogatszej wersji wyposażeniowej , i ta róznica cenowa w porównaniu do manuala robi sie znacząca ...
          ale tak na szybko znalazłam za niewiele ponad 61 tys. masz nowego seata Ibizę ST z niebylejakim automatem bo z 7 biegową skrzynią dsg
          • kecsam74 Re: Co kupić za 50 tysi? 31.10.11, 23:19
            Faktycznie mój błąd. Duster nie ma automatycznej skrzyni. Co mi się pomyliło.
            Sory
          • elfkabezhaltera Odkurzacz a ASB 01.11.11, 08:11
            W sąsiednim wątku wspomniano o nim:
            forum.gazeta.pl/forum/w,20,129321562,129413038,Re_Jaki_samochod_wybrac_.html
            To skrzynia biegów DP0.
            • misiaczek1281 za 50 tysi to kup 3 letnie Audi A4 01.11.11, 10:37
              będziesz miał super bryczkę zamiast nowego Fiata grata ;-) haha
              • motylanoga71 Re: za 50 tysi to kup 3 letnie Audi A4 01.11.11, 19:37
                misiaczku kochany po wrzuceniu w wyszukiwarce
                audi a4 , rok 2008, bezwypadkowy, 1 wlasciciel, polski salon, wyposazenie klima, abs, autoalarm, esp dostalem takie wyniki. Znajdz mi tutaj to auto za 50 tys bo nie widze.

otomoto.pl/index.php?sect=search&sub=car&page=1&qid=2056068274&order_by=p
                • misiaczek1281 Re: za 50 tysi to kup 3 letnie Audi A4 01.11.11, 19:48
                  drogi koteczku czy inny zwierzaczku:
                  za bardzo szczegółowo zaznaczyłeś w wyszukiwarce i głupoty ci pokazała ;-)
                  Nawet jeśli za 50 tys.zł nie kupisz to za 60 tys.zł kupisz 3-4 letnie Audi A4...i masz super bryczke o klasę wyżej niż nowego Golfa za tą samą cenę ;-)

Szkoda przepłacać za nówke z salonu haha
                  • jszafranski Re: za 50 tysi to kup 3 letnie Audi A4 01.11.11, 20:41
                    za bardzo szczeg. ? Tzn ze bezwypadkowy? Wrzuc jakis link bo gadac to kazdy potrafi.

misiaczek1281 napisał:

> drogi koteczku czy inny zwierzaczku:
                    > za bardzo szczegółowo zaznaczyłeś w wyszukiwarce i głupoty ci pokazała ;-)
                    > Nawet jeśli za 50 tys.zł nie kupisz to za 60 tys.zł kupisz 3-4 letnie Audi A4..
                    > .i masz super bryczke o klasę wyżej niż nowego Golfa za tą samą cenę ;-)
                    >
                    > Szkoda przepłacać za nówke z salonu haha
                    • des4 Re: za 50 tysi to kup 3 letnie Audi A4 02.11.11, 07:33
                      jak wiadomo ofert 3-letnich "zadbanych autek" po dziadku co to tylko w niedzielę do kościoła to mamy na portalach prawdziwy wysyp, hehe...
    • evocati Re: Co kupić za 50 tysi? 02.11.11, 12:28
      Trzyletnie "Audi A4", salonowe, bezwypadkowe, z bezawaryjnym silnikiem 1.6 8v i dobrym wyposażeniem.
      Do kupienia pewnie spokojnie za 45 tys. zł. W tej cenie nie znajdziesz lepszego samochodu.
      Tekst linka
      • motylanoga71 Re: Co kupić za 50 tysi? 02.11.11, 13:35
        w ten sam sposob mozesz kupic:

"vw golf" - czyt. skoda octavia
        "quashkai" - czyt. dacia duster
        • evocati Re: Co kupić za 50 tysi? 02.11.11, 14:14
          Według mnie jednak nie w ten sam sposób.
          Exeo ma karoserię identyczną z A4 B7. Zmienili maskę i klapę bagażnika. No i znaczki oczywiście. Cała reszta, włącznie z wnętrzem to Audi.

Co innego samochody, które przytoczyłeś, ponieważ współdzielą one jedynie silniki i płytę podłogową.
          • michaelm3 Re: Co kupić za 50 tysi? 03.11.11, 00:17
            evocati napisał:

> Według mnie jednak nie w ten sam sposób.
            > Exeo ma karoserię identyczną z A4 B7. Zmienili maskę i klapę bagażnika. No i zn
            > aczki oczywiście. Cała reszta, włącznie z wnętrzem to Audi.

Cała reszta, wlacznie z wnetrzem WYGLĄDA jak to z Audi. Ale tylko wyglada - jakosc materialow jest nieporownywalna z A4.
            • evocati Re: Co kupić za 50 tysi? 03.11.11, 01:59
              Nie zgadzam się z Tobą, materiały są identycznej lub bardzo zbliżonej jakości.
        • laisar Re: Co kupić za 50 tysi? 02.11.11, 18:12
          W kwestii formalnej: jedyna wspólna część dustera i qashqaia to nissanowski "tylny most napędowy" - cała reszta jest inna, od płyty podłogowej poczynając... (Dacia: B0 - jak we wszystkich swoich modelach; Nissan: en.wikipedia.org/wiki/Nissan_C_platform ).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka