Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.11, 14:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: MB Re: Żarówka - duży problem IP: 217.97.163.* 08.12.11, 14:20 żarówki to jedna sprawa, wręcz pikuś... Ale lampy świecące w korony drzew to jest dopiero to! Najlepiej jeszcze z HIDem w seryjnej lampie i jest idealnie... My widzimy wszystkich, a i wszyscy widzą, że my jedziemy, bo nasze światło świeci dosłownie wszędzie... Link Zgłoś
Gość: ART053 Re: Żarówka - duży problem IP: 195.219.28.* 08.12.11, 14:45 Chyba autor tego artykułu nie ma zielonego pojęcia czym pisze. Palniki wymienia się tak samo jak inne żarówki. Link Zgłoś
Gość: f10 Re: Żarówka - duży problem IP: *.evot.org 08.12.11, 15:18 Frajerzy, którzy montują xenony z alleqro, chcieliby lansować się drogimi lampami ale ich nie stać. To widać, widać że to NIEUDACZNICY. HAHAHAHAAAAAAAaaaa Link Zgłoś
Gość: no właśnie Re: Żarówka - duży problem IP: *.89.99.10.static.crowley.pl 08.12.11, 15:32 chciałem napisać ,że co ci po żarówce jak jeden reflektor swieci w drogę a drugi w niebo Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Żarówka - duży problem IP: 82.177.192.* 08.12.11, 15:50 Za ,,niemanie'' świateł policjant w Polsce może zabrać dowód rejestracyjny. Ale są kraje, w których Policja ,,służy i chroni'' . Świadczy o tym nie tylko napis na drzwiach radiowozu. Sam doświadczyłem tego, gdy wieczorem, jadąc autostradą pomiędzy Illinois a Wisconsin zobaczyłem za sobą ,,koguty''. Zatrzymałem się. Okazało się, że światła z tyłu samochodu nie paliły się. Policjant polecił mi jechać do najbliższego miasteczka na parking lub do warsztatu, a sam jechał całą drogę za mną, ,,robiąc'' za moje światła, żeby ktoś w nieoświetlony tył samochodu mi przypadkiem nie wjechał. Można?? Można! Link Zgłoś
Gość: zobtenmann Re: Żarówka - duży problem IP: *.neurosoft.pl 08.12.11, 15:51 Od dawna uwazam, ze zamisat kolejnych idiotycznych norm czystosci spalin powinno sie nakazac producentom, by w kazdym pojezdzie byla mozliwosc wymiany kluczowych dla bezpieczenstwa elementow oswietlenia przez laika w warunkach awaryjnego postoju na trasie. To jest niezwykle istotne dla bezpieczenstwa. W starych samochodach zarowke H4 wymienia sie bez narzedzi w 2 minuty. Nie ma zadnego problemu, by nawet skomplikowane systemy diodowe czy wyladowcze skonstruowac modularnie i kierowca wymienialby szybko caly modul. A ze modul kosztowalby 1000 czy 2000 zl to juz trudno, nie stac cie, to jezdzij takim autem, na ktore cie stac. Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Żarówka - duży problem IP: *.ibb.waw.pl 08.12.11, 17:15 juz dawno jest przepis w uni ze samochody maja miec taka konstrukcje aby mozliwa byla latwa wymiana zarowek (wyj. sa ksenony ze wzgledow bezpieczenstwa) Link Zgłoś
Gość: pr Re: Żarówka - duży problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 17:19 Pamiętam, jak pierwszy raz stanąłem przed problematem wymiany żarówki h7 w moim volvo v50 - zaglądam pod pokrywę, a tam wszystko zabudowane, zero dostępu. Biorę instrukcję a tam stoi, że należy wyjąć... cały reflektor! Chore! Jednak po paru takich wymianach mogę jednak docenić intencje projektanta, reflektor wyjmuje się jednym ruchem ręki, nie waży prawie nic, wymiana żarówki trwa pół minuty. Luzik :) Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Żarówka - duży problem IP: *.pl 08.12.11, 17:35 A dlaczego policja nie eliminuje idiotów (przeważnie w TIR-ach) oświetlonych jak choinki. Jedzie w nocy na człowieka ściana swiecidełek. Może kodeks się zmienił w kwestii liości posiadania świateł w samochodzie...tandeta... Link Zgłoś
Gość: Vlad Tepes Re: Żarówka - duży problem IP: 109.74.100.* 08.12.11, 17:41 @ zobtenmann Popieram, 100% racji. @ mmm Jeśli faktycznie taki przepis istnieje, to chyba jakiś martwy jest. Link Zgłoś
Gość: jagger Re: Żarówka - duży problem IP: *.9.175.215.ng.pl 08.12.11, 17:56 @mmm Nie wiem czy jest taki przepis, ale mam nowego Accorda i tam wymiana żarówki (zwykle, żadne tam xenony) to konieczność wizyty w warsztacie - auto na podnośnik, trzeba zdjąć zderzak i wyjąć lampę. W efekcie nie dość że sam nie zmienię na drodze to jeszcze płacę dużo więcej niż koszt samej żarówki Link Zgłoś
popijajac_piwo Re: Żarówka - duży problem 08.12.11, 18:02 W czym ja to ostatnio chciałem wymienić żarówkę i okazało się, że muszę wyjąć cały reflektor, a żeby wyjąć reflektor trzeba zdjąć zderzak, a żeby zdjąć zderzak, trzeba zdjąć koła i wyjąć nadkola... Co za koszmar... Link Zgłoś
Gość: kp Re: Żarówka - duży problem IP: *.pl 08.12.11, 18:03 Gość ma rację. Kodeks dokładnie określa jakie światła powinien posiadać samochód. Każde inne zagrożone jest karą 100zł. i zatrzymaniem dowodu...i faktycznie to co widzę na drogach woła o pomstę do nieba i zajęcie się tematem przez policię, ITD,...itp, oraz DIAGNOSTÓW. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Żarówka - duży problem IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.11, 18:03 Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu niektórzy jeżdzą na światłach przeciwmgłowych zamiast na mijania? Często obserwuję to w mieście zazwyczaj w dzień przy ładnej pogodzie. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Żarówka - duży problem IP: *.pl 08.12.11, 18:05 Właśnie dlatego, że policja nie reaguje. Oni tylko radarek i kwita. Link Zgłoś
Gość: Marekjestem Re: Żarówka - duży problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 18:07 Be z zaruwy tez da sie jezdzic nie przesadajta! Link Zgłoś
Gość: ee Re: Żarówka - duży problem IP: *.51.classcom.pl 08.12.11, 18:40 @Ciekawy w wielu samochodach jest mozliwosc wlaczenia funkcji 'auto' [zamiast drogowe czy pozycyjne] ja z tego zrezygnowalem [niepotrzebna pie... przy naszym prawie] Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Żarówka - duży problem IP: *.sggw.waw.pl 08.12.11, 18:42 oj znam ten problem z wymianą żarówki przez nadkole.. od kilku dobrych lat. ale na szczęście to nie jest rzecz która się psuje co chwilę, a jak ktoś ma chociaż pozycyjne światło to już jest ok. gorzej jak nie ma całego lewego albo świeci w gwiazdy:) Link Zgłoś
Gość: arizona Re: Żarówka - duży problem IP: 173.233.222.* 08.12.11, 20:16 W konstruowanych kiedys samochodach nawet techniczny "analfabeta" mogl wymienic praktycznie wszystkie zarowki. A ostatnio coraz czesciej potrzebny jest "fachowiec" i warsztat... Czy to przypadek? Link Zgłoś
Gość: arizona Re: Żarówka - duży problem IP: 173.233.222.* 08.12.11, 20:19 Za ,,niemanie'' świateł policjant w Polsce może zabrać dowód rejestracyjny. Ale są kraje, w których Policja ,,służy i chroni'' . Świadczy o tym nie tylko napis na drzwiach radiowozu. Sam doświadczyłem tego, gdy wieczorem, jadąc autostradą pomiędzy Illinois a Wisconsin zobaczyłem za sobą ,,koguty''. Zatrzymałem się. Okazało się, że światła z tyłu samochodu nie paliły się. Policjant polecił mi jechać do najbliższego miasteczka na parking lub do warsztatu, a sam jechał całą drogę za mną, ,,robiąc'' za moje światła, żeby ktoś w nieoświetlony tył samochodu mi przypadkiem nie wjechał. Można?? Można! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A w Polsce? W Polsce policja jest wciaz od karania, a nie od pomagania!!! Link Zgłoś
Gość: arturx2 Re: Żarówka - duży problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 20:35 I pod tym względem Volvo są sympatycznymi samochodami - po prostu wysuwa się całą lampę i dostęp nawet wygodniejszy niż w 125p. Link Zgłoś
Gość: hyh Re: Żarówka - duży problem IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.11, 21:29 artykuł potrzebny jak kur...ie majtki żadna nowość Link Zgłoś
Gość: elo Re: Żarówka - duży problem IP: *.156.115.240.mortin.pl 08.12.11, 22:33 odpukać w asterce chwila grzebania przy reflektorze skutkuje wyciągnięciem gniazda i spokojnej wymianie żarówki. Z tego co czytam to im nowsze auto tym więcej problemów. To ja nie chcę nowego auta. Link Zgłoś
Gość: liza Re: Żarówka - duży problem IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.11, 22:58 A tak. Im nowsze tym więcej problema ze żarówką....Przymierzam sie w salonach do nowego pudła. Odwiedzam salony. I pytam między innymi o demonstrację wymiany żarówki drogowych, przed zakupem. No co,...Ja kobieta. Jak przed laty musiałam zmienić tą żarówkę w ciemną, zimną noc między Kolnem a Giżyckiem , to od tego czasu zwracam na łatwość wymiany żarówki drogowych bardzo dużą uwagę....Jak auto sprzedaje też baba to ględzi coś pod nosem, bez sensu i w końcu pada..."nic o tym nie wiem". Poraził mnie natomiast chłopina sprzedający auto. Salonu nie wymienię. Na prośbę o demonstrację wymiany żarówki w drogowych, zesztywniał, oprzytomniał i wyszedł bez słowa. Nie pojawił się przez pół godziny. No to i ja wyszłam......... Link Zgłoś
Gość: rabin Rozen Re: Żarówka - duży problem IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.12.11, 23:06 @Ciekawy Może to nie światła przeciwmgłowe tylko światła do jazdy dziennej? W wielu modelach przednie światła przeciwmgielne są za dopłatą w droższych wersjach wyposażenia. Tańsze wersje mają w ich miejscu dziury (czasem zakryte zaślepką) - i można w nie sobie zamontować światła do jazdy dziennej. Link Zgłoś