greenblack 02.06.04, 21:37 Śmiesznym jest mówienie o "sportowej jeździe", "sportowych aspiracjach" w kontekście tak słabych, małych 4-cylindrowców. Żałosne. Jaki jest sens mierzenia "elastyczności" na IV i V w automacie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: to już było Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.jota.digi.pl 03.06.04, 14:59 nikt wcześniej nie wpadł na oparcie chowające się na miejscu siedziska? czyżby? na przykład Warszawa kombi posiada(ła) taki patent. Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 15:06 nie wiem kolego czym ci dane jest jezdzic na codzien, skoro uwazasz 190 konny silnik hondy za maly i smieszny, ale tylko pozazdroscic! ja takich wymagan nie mam + mam szczescie zyc pod jednym dachem z czlowiekiem, ktory accorda 2.4 ma (moj ojciec) i od czasu do czasu w akcie laski dane jest mi sie nim przejechac. I powiem tak: jak dla mnie bomba i okreslenie "sportowe aspiracje" uwazam przy tym aucie jak najbardziej na miejscu. tyle. Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 15:39 zyjemy w polsce biednym kraju - ale jednak pojecia takie jak "samochod sportowy" czy "sportowe ambicje" powinny byc uniwersalne a nie rozumiane tak ze u nas 190 konne kaleki (z ujebanymi dwoma cylindrami zeby bylo taniej) z automatami to sa samochdy aspirujace do klasy sportowej a u niemcow takim samochodem jest np M5 Link Zgłoś
Gość: Stanley Nie przejmuj się tym co piszą. IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 04.06.04, 14:07 Twój Ojciec ma świetny samochód i ja mu gratuluję wyboru. Gdybym teraz przesiadał się ze 120-150 konnego samochodu to mój wybór padłby na Accorda. Accord to był jeden z dwóch najlepszych samochodów w życiu jakie miałem, pommo mocy, parametrów samochodów którymi jeżdżę teraz. Miał świetne zawieszenie, hamulce, piękny gang silnika (typowy hondowski rrrrrr) i nie zapomnę kiedy przy 80tys pierwszy raz pojechałem do serwisu (oprócz przeglądów) bo mi się żarówka przepaliła, a mechanik powiedział "Masz Pan pechowy egzemplarz". Moi znakomici przedmówcy mają rację, że 190 koni to jeszcze daleko od sportu, ale nie powinni zapominać gdzie kiedyś sami byli i czym jeździli..a ja wolę 190 koni w Hondzie niż 220 w Mercedesie. Pozdrawiam, STan Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nie przejmuj się tym co piszą. IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 04.06.04, 14:42 • Nie przejmuj się tym co piszą. IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: Stanley 04.06.2004 14:07 odpowiedz na list Twój Ojciec ma świetny samochód i ja mu gratuluję wyboru. Gdybym teraz przesiadał się ze 120-150 konnego samochodu to mój wybór padłby na Accorda. Accord to był jeden z dwóch najlepszych samochodów w życiu jakie miałem, pommo mocy, parametrów samochodów którymi jeżdżę teraz. Miał świetne zawieszenie, hamulce, piękny gang silnika (typowy hondowski rrrrrr) i nie zapomnę kiedy przy 80tys pierwszy raz pojechałem do serwisu (oprócz przeglądów) bo mi się żarówka przepaliła, a mechanik powiedział "Masz Pan pechowy egzemplarz". Moi znakomici przedmówcy mają rację, że 190 koni to jeszcze daleko od sportu, ale nie powinni zapominać gdzie kiedyś sami byli i czym jeździli..a ja wolę 190 koni w Hondzie niż 220 w Mercedesie. Pozdrawiam, STan najlepsza odzywka jaka slyszalem to ta z "żarowka u mechanika" "masz pechowy egzemplarz " mój komentarz - masz pechowy mózg Link Zgłoś
Gość: Stanley Re: Nie przejmuj się tym co piszą. IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 04.06.04, 14:48 O, odezwał się klan Skody. Witamy wśród prawdziwych samochodów. Z tym mózgiem to tak ogólnie czy na jakiś konkretny temat? Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nie przejmuj się tym co piszą. IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 04.06.04, 15:16 Re: Nie przejmuj się tym co piszą. Przeczytaj komentowany artykuł » Autor: Gość: Stanley IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl Data: 04.06.2004 14:48 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- O, odezwał się klan Skody. Witamy wśród prawdziwych samochodów. Z tym mózgiem to tak ogólnie czy na jakiś konkretny temat? jak nie rozumiesz co napisałem i ty nie zrozumiałes to co sam poprzednio napisales to jestes ostatni kałmuk. "klan skody" nie mam zadnej skody. Link Zgłoś
Gość: Stanley Re: Nie przejmuj się tym co piszą. IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 04.06.04, 17:51 Odrób lepiej lekcje, bo z nas dwóch to nie ja mam kłopoty z rozumieniem. Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nie przejmuj się tym co piszą. IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 04.06.04, 18:35 co ma wspolnego zarowka z jakościa auta? czego tu mozna nie rozumiec. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 15:07 greenblack napisał: > Śmiesznym jest mówienie o "sportowej jeździe", "sportowych aspiracjach" w > kontekście tak słabych, małych 4-cylindrowców. Połączonych z typowymi automatami nawet bardzo śmieszne. Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 15:11 a powracajac do watku glownego: accord 2.4 w wersji sedan z manualem (no bo jak mozna bezczescic hondowski silnik automatem?) zjada na sniadanie odpowiedni model avensis sedan 2.4 z manualem. porownywalem. silnik i zawieszenie to nie ta sama bajka. Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 15:47 1. Obydwa silniki maja dla oszczednosci zabrane po dwa cylindry przez co od razu traca 50% w ogolnej ocenie - najlepsi sa dilerzy hondy jeden wmawial mi ze ten silnik pracuje lepiej niz V6 - glupi jakis czy co? 2. Avensis ma tylko o 16 KM wiecej niz 2 L a jest o wiele drozszy 3. Avensis jest brzydki jak noc (wyglada z przodu jak gruba morda hipopotama albo powiekszona thalia) - accord jest ok (accord sedan jest piekny) 4. Ze sportem oba maja tyle samo wspolego co dowolny inny zwykly 4 cylindrowy sztrucel w klasie sredniej czyli nic. 5. Co do spasowania - hehe jak mialem angielska Carine E to tez wszystko w srodku trzeszczalo - jak mam japonskiego xeda to nic nie trzeszczy - z tymi bedzie tak samo. 6. Za 130 000 PLN to mozna wsrod uzywek przebierac (A8, 7, S, E, Imprezy, M5 itd) Taka nowke moze kupic tylko klient z jednej z dwoch kategorii: - taki co ma mnostwo pieniedzy i moze miec S ale nie chce bo ma kaprys na 4 cylindorwego sredniaka - taki co wyda przyglup ostatnie pieniadze na ten samochod bo sie nie zna i mysli ze z samochodami tak jak z ubraniami - uzywanych lepiej nie kupowac i nie uzywac Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 15:53 Gość portalu: Szymi napisał(a): > 1. Obydwa silniki maja dla oszczednosci zabrane po dwa cylindry Tzn. Honda po cichutku opracowała R6, żeby potem obciąć 2 cylinderki? A silnik w Toyocie to R6 3l z małego Lexusa ? Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 16:08 od razu skonstruowali czworki zeby bylo taniej albo wzieli istniejace i zaprzegli dzialy marketingu zeby wmawialy klientom ze to to samo co V6 - duza czesc w to wierzy wiec plan sie udal Accord sedan to jedyny od wielu lat nowy ladny samochod klsy sredniej i bylby moim pewniakiem do kupna gdyby tylko mial V6. Bez V6 to sorry - jak ktos raz pojezdzi V6 to juz nie zmieni na R4 Moj znajomy przez dlugi czas jezdzil Cronosem 2.5 V6 po czym po namowach rodziny kupil nowego Avensisa 2.0 (jeszcze poprzedni model) - potem chodzil zalamany przez pol roku i prawie walil glowa w sciane jaki blad zrobil - mowil ze wrazenie jest piorunujace jak przesiadka o klase nizej Link Zgłoś
lolo75 Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 16:28 Jak już pewnie wiecie - o M6 napiszę. Nawet Szymiemu "powinna" się "6" bardziej podobać od proponowanej dwójki... no, ale wszyscy też już wiemy, że są w niej za krótkie siedziska... W związku z tym temat M6 można uznać za zamknięty. pozdro LOlo Link Zgłoś
Gość: Marek Mazda 6 IP: *.atlanta.ga.us 03.06.04, 16:33 Moim zdaniem bije na glowe Accorda i Avensisa. Szczegolnie wersja kombi. Link Zgłoś
lolo75 Re: Mazda 6 03.06.04, 16:40 Zgoda, ale ktoś tu zaraz napisze, że znaleziono parę sztuk z elementami skorodowanymi. szfak! Chyba tavria kombi byUaby najlepsiejsza... pozdro LOlo Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Mazda 6 IP: *.atlanta.ga.us 03.06.04, 16:51 Jakosc Mazdy jest zdecydowanie gorsza niz Hondy/Toyoty i ne ma sie co oszukiwac. Starsze Mazdy rdzewialy niesamowicie - nawet tutaj w Atlancie gdzie zardzewiale samochody nie wystepuja, Mazdy jezdza strasznie zardzewiale - szczegolnie model 626, co ciekawe ta przypadlosc wyraznie dotyczty ciemnozielonego koloru. Poza tym z niezawodnosci Mazdy nie slyna. Mialem paru znajomych z Mazdami i wszyscy narzekali. Ale nie zmienia to faktu ze nowa 6 jest przynajmniej w Europie ciekawa opcja. W USA niby jest tansza od Hondy/Toyoty ale jak doliczysz wszelkie bajery ktorych 6 nie ma w standardzie to Accord wychodzi taniej. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Mazda 6 IP: *.atlanta.ga.us 03.06.04, 16:54 Zapomnialem dodac ze porownywalem Accorda EX V6 bez nawigacji i podobnie wyposazona Mazde 6. Accord kosztuje jakies $500 mniej a dostajesz wiekszy samochod i bardziej niezawodny (w USA Accord jest rozmiarow Camry). Link Zgłoś
Gość: Kuimichino Re: Mazda 6 IP: *.d.pppool.de 07.06.04, 01:06 Mazda 6 to Ford Mondeo, troszke gorzej wykonany. No i kiepskie hamulce, ok 40 m ze stowy. Ogolnie rozczarowanie bo wyglada b. ladnie. To samo dotyczy Mazdy 3, to jest Ford Focus (II generacji). Tez kiepsko wykonczona ale za to hamulce i wlasciwosci jezdne calkiem dobre. Chyba o niej zreszta pisalem przy okazji Toyoty Corolli Verso. Prawdziwa wisienka na torcie to Mazda RX-8. Za te cene nie dostaniesz nigdzie tyle auta. Jezdzi jak szatan, wyglada oblednie tylko pali jak smok :((( Link Zgłoś
drpawelek Rdza i mazda 16.09.04, 00:33 Z tym rdzewieniem mazdy to chyba nie moge sie zgodzic. Pelno po Stanach jezdzi modeli protege/323 bez najmniejszego sladu rdzy i w wieku juz sedziwym. Moj poprzedni bolid (Protege ES rocznik 1997) nie chcial rdzewiec nawet tam gdzie kamien wybil potezne wgniecenie w drzwiach i zdarl lakier do zywego metalu). Dodam rowniez, ze samochod sluzyl w Georgii, a potem przez lata w Chicago (gdzie bardzo sola). Dla porownania Accordy, w tym nasz (model 1990) - masowo rdzewieja na tylnych blotnikach. Mazda 6 to pewnie tylko chwilowa wpadka, bo teraz to nawet Chevrolety juz nie rdzewieja. Pozdrowienia. Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 16:48 Za cenę jako tako wyposażonej 6 2.0 można mieć Mondeo ST220. Link Zgłoś
Gość: K Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: .253.21.* / *.tpnet.pl 03.06.04, 19:31 Czlowieku!!! Wez przestan z tym Mondeo bo mi sie na samo "Ford" slabo robi!!! Pozdrowionka!! Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 19:35 Coś takiego, tym bardziej że Mazda 6 to techniczny bliźniak Mondeo. Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.man.polbox.pl 03.06.04, 19:07 stary, chyba niewiele wiesz o filozofii budowania silnikow w hondzie. otoz wytlumacze ci: honda zazwyczaj daje cztery cylindry do swoich silnikow i bardzo czesto faktycznie ich kultura pracy zbliza je do V6. np. type-R, ktoremu zapewne tez odmowisz jakichkolwiek sportowych konotacji, rowniez ma 4 cylindry, a ma jeden z najlepszych sportowych silnikow w klasie. nie wydawaj opinii kto wg ciebie kupuje takie samovhody, bo na moj gust to gowno o tym wiesz. Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 19:13 Dlaczego dyskusje o Hondach nie mogą się obyć bez hondziego pierdolenia o "super R4 jak V6"? Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.atlanta.ga.us 03.06.04, 19:23 Szczegolnie ze Honda ma wspaniale silniki V6 - 240 KM z 3 litrow, 270 KM z 3.2 litra i 300 KM z 3.5 litra (nowa Acura RL) to bardzo dobre wyniki, szczegolnie ze sa to wolnossace silniki. Do silnika BMW 320 KM z 3.2 litra jeszcze im daleko, ale Honda idzie w dobrym kierunku. Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 19:33 Honda by zaczęła iść w dobrym kierunku, jak by w końcu zaczęli robić jakieś normalne sedany V8. Link Zgłoś
Gość: K Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.foke.pl / *.foke.pl 08.10.04, 17:00 HONDOWSKI SILNIK V 6 3.2 VTEC ZJADA TWOJE AUDI A8 4.2 V8 JAKO PRZYSTAWKE PRZED SNIADANKIEM!!!! A GDYBY TWOJEMU 4.2 V8 ZABRAC 2 CYLINDRY I 1,2 L POJEMNOSCI TO PRZY ZWYKLEJ 3.0 V6 Z ACCORDA, SILNIK TWOJ BYLBY OBIEKTEM MUZEALNYM!!!! POZDROWIONKA TLUCZKU!!! Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 08.10.04, 17:02 Gdyby pies miał łuski, to byłby takim leszczem jak ty, hehe. Co za psychol! Link Zgłoś
Gość: Stanley Honda potrafi chyba troszkę więcej niż BMW. IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 04.06.04, 14:27 Tylko Honda olewa Europę i oferuje co oferuje. Dlatego po Accordzie nie kupiłem znowu hondy - bo nie miała w ofercie takich silników jak konkurencja, chociaż w USA wybór jest zupełnie inny. Nie zmienia to faktu, że póki co to S2000 jeśli chodzi o moc z litra kasuje wszystkie silniki BMW włącznie z M. Z resztą poprzedni Accord Coupe w USA miał motor 3l 300 koni czyli niewiele mniej niż poprzednia M3, więc także w kwestii maksymalnych osiągów hodna potrafi tylko nie wiadomo dlaczego nie chce. Ja raczej hondy sobie już nigdy nie kupię, a w BMW mam wybór do 500 koni. Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 19:22 > stary, chyba niewiele wiesz o filozofii budowania silnikow w hondzie. otoz > wytlumacze ci: honda zazwyczaj daje cztery cylindry do swoich silnikow i bardzo czesto faktycznie ich kultura pracy zbliza je do V6. np. type-R, widze ze nie wiesz co to jest kultura pracy - silnik w type-r to najwyzej daje osiagi - szkoda slow ktoremu > zapewne tez odmowisz jakichkolwiek sportowych konotacji, rowniez ma 4cylindry, > a ma jeden z najlepszych sportowych silnikow w klasie. > nie wydawaj opinii kto > wg ciebie kupuje takie samovhody, bo na moj gust to gowno o tym wiesz. honda potrafi tez robic dobre V6 miedzy innymi w Accordzie Coupe do jakiego sie przymierzam (oczywiscie z rocznikow 2000-2001 a nie nowych) a na koniec proponuje zebys kiedys sie przejechal V6 to bys przestal pisac bzdury takie bzdety o "R4 prawie V6" i ich powtarzanie wynika stad ze pewnie 5% ludzi z forum albo jeszcze mniej mialo okazje prowadzic dobre V6 Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.atlanta.ga.us 03.06.04, 19:25 Accord Coupe to bardzo fajna zabawka. Tylko ze silniczek mial slaby (tylko 200 KM)... Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 19:33 > Accord Coupe to bardzo fajna zabawka. Tylko ze silniczek mial slaby (tylko 200 > KM)... zgadza sie ale jak sie nie ma co sie lubi... ps. ty chyba masz takiego tylko 2004? ile tam jest 260 KM :))))))))))))))))) widac poszli do przodu Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 19:41 240 KM, ale zalozyli porzadna skrzynie biegow i osiagi sa zdumiewajace jak na samochod z napedem na przod. Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 22:50 jezdzilem poprzednim accordem coupe V6 200KM (pareset km ledwie, ale jednak), a teraz od czasu do czasu (ale troche sie uzbiera) sedanem 2.4 190 KM V4 i moje odczucia sa takie a nie inne: te silniki maja ZBLIZONA KULTURE PRACY I OSIAGI. amen. akurat trafiles na kogos, kto jezdzi tymi samochodami Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 22:57 natomiast przyklad z tajperem nie byl po to, aby udowadniac kulture pracy hondowskich V4 (bo to lepiej obrazuje silnik 2.4 190 KM), tylko aby ci udowodnic, ze silnik v4 tez moze miec parametry sportowe. Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 04.06.04, 09:57 Gość portalu: proo napisał(a): > udowadniac kulture pracy > hondowskich V4 > ze silnik v4 tez moze miec parametry sportowe. No to już chyba wiemy, a jakiego kalibru specjalistą mamy do czynienia. To najwyższa półka, na której znajdują się ci, którzy przekonują, że w 530d nie ma turbo itd. V4 to chyba ostatnio montowano jakieś 50 lat temu w Saabach. Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 14:09 tak jak napisalem Szymiemu: terminem V4 chcialem okreslic zwyklego czterocylindrowca, nie posiadajac tak rozleglej wiedzy, ze to oznaczenie odnosi sie do innej konstrukcji. Przepraszam za blad. Nie staram sie tu udowodnic swoich niebywalych kompetencji motoryzacyjnych i zapewne nie jestem takim specem, za jakich Greenblack i Szymi sie uwazaja, a moze nawet nimi sa. Natomiast w kwestii silnika hondy 2.4 wydaje mi sie, ze mam pewne pojecie, jak rowniez mam jakies doswiadczenia z silnikami V6 (co opisalem w odp. do Szymiego) i dlatego powtorze jescze raz: opinia, ze 2.4 hondy jest slaba, smieszna i lata swietlne dziela ja od jednostek V6 jest mocno krzywdzaca i chyba niekoniecznie (tak mysle, choc kto wie) sprawdzona empirycznie. Fakt, nie jest to motor tej klasy, ale NAPRAWDE niewiele mu brakuje i jesli ktos ma sportowe ciagaty (co nie oznacza,ze jest kierowca rajdowym), to bedzie w pelni usatysfakcjonowany. Niniejszym warto juz chyba zakonczyc te czcza gadanine. Link Zgłoś
Gość: josif Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 22:03 > V4 to chyba ostatnio montowano jakieś 50 lat temu w Saabach. Na początku lat 70 w fordach np. Taunusie Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 22:58 aha, no i oczywiscie masz racje: honda robi swietne V6, ale tematem tej rozmowy byl zdaje sie silnik 2.4, za ktorym sie tak ochoczo ujalem Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 00:22 i jeszcze mala uwaga, co do twojej opinii, kto takie auta kupuje. otoz sa, oprocz twoich dwoch typow, ludzie, ktorzy po prostu lubia accordy lub avensisy, znajduja w nich swoja definicje auta klasy sredniej wyzszej i, z czym bys sie pewnie nie zgodzil, nie sa z tego powodu kretynami, "ktorzy sie nie znaja" ani nie zdaja sobie sprawy z ofert marek konkurencyjnych. pzdr. Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 06:47 trzy razy w dwoch oddzielnych wypowiedziach piszesz o silniku V4 - to nie moze byc przypadek ani pomylka!!! 1. Nie wiesz o czym piszesz - w hondach nie ma silnikow V4 2. Co za zbieg okolicznosci ledwo wspomnialem o Accordzie Coupe V6 i juz nim jezdziles a to taki zadki samochod i jeszcze piszesz o ilosci kilometrow zeby lepiej umotywowac:) zaloze sie ze nigdy nim nie jechales pzdr Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 10:44 co do V4 - chcialem w ten sposob okreslic skrotowo czterocylindrowca, jesli popelnilem blad, bo jakas inna konstrukcja tak sie nazywa - sorry, nie wiedzialem, nie mam mgr. z motoryzacji. w polsce zaiste rzadki, ale w stanach juz nie - a tam mieszka moj wuj. bylem tak zajarany tym autem (czarna kupeta, szkoda tylko ze w automacie), ze nawet sobie foto przy nim strzelilem, ktore moge wyslac na maila jako dowod. nazwij to zbiegiem okolicznosci, ale faktycznie nim jezdzielem:) Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 13:46 aha, a w odpowiedzi na Twoj zarzut, ze nie nie mialem w ogole do czynienia z silnikami V6, postaram sie Ci rowniez przeslac zdjecie mustanga 3.8 V6, ktorym przejechalem nieco wiecej niz kupeta, bo (wg naszej miary odleglosci) jakies 4000 km. Fakt, daje to w sumie najwyzej 5000 km przejechanych autami V6, czyli nie jakos powalajaco duzo, ale mysle, ze wystarczajaco, aby sobie wypracowac jakas opinie. kurcze, ale niewierny Tomasz z Ciebie... czekam na adres. pzdr Link Zgłoś
tanugal Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 17:50 problem chyba nie w samej małości i słabości silników 2,4, 4 cyl. ale w skrzyniach automat., które rozkładają "sportowe" osiągi. pisanie przez autorów testu , że automat hondy jest b. fajny i mądry jest lekką pomyłką, bo nie wierzę aby szybki isprawny był automat, który odbiera 2 s. do setki. 2 sek. do setki odbierają najgorsze z 4 biegowych automatów. inna sprawa, że automat widocznie obnaża słabość hondy na niższych obrotach. ale na marginesie to i tak honda bije na głowę dziadkowóz zwany potocznie avensisem... Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 18:00 Po pierwsze trzeba sobie jasno powiedzieć, że ta Honda ma 190 KM co najwyżej na papierze. W rzeczywistości pewnie jakieś 170, a wtedy 9,9 s na prawie 1600 kg nie jest złym wynikiem. Link Zgłoś
niknejm Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 18:19 greenblack napisał: > Po pierwsze trzeba sobie jasno powiedzieć, że ta Honda ma 190 KM co najwyżej > na papierze. W rzeczywistości pewnie jakieś 170, a wtedy 9,9 s na prawie 1600 > kg nie jest złym wynikiem. Prosimy kolegę Greenblacka o podanie wykresów z hamowni silnikowej, dzięki którym jest w stanie tak kategorycznie i definitywnie wyciągać wnioski. Choć raczej nie mam złudzeń... Po tym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=13073730&a=13105839 Jak widać, nasz kolega cierpi na syndrom nieomylności :-( Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: venivv 190KM moze być w Accordzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 22:58 ostatnio się 5 razy ścigałem (jedna prosta, od świateł do świateł, ok. 0-120) z taką co chyba miała 190KM, Vectra 3.2 ma 7.5s do 100km/h, wygrałem wszsytkie starty, ale przewaga była bardzo niewielka ostatnią prostą wylotową - pociągneliśmy trochę mocniej i wtedy V6 jednak dał sporą przewagę no chyba że u mnie też 180 zamiast 211:) pozdr Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 14.07.04, 20:52 Dla porównania ważące 1580 kg (10 kg więcej niż Accord) BMW 325i 192 KM Touring automat przyspiesza do 100 w 8,6 s - 1,3 s lepiej od Accorda, który podobno ma tyle samo KM, a 320i (1555 kg), które według Hondy ma 20 KM mniej, w 9,6 s, czyli 0,3 s lepiej. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 19:05 Nie wiem jak w PL, ale w USA opowiadanie o tym ze samochod ma wiecej mocy niz naprawde konczy sie bardzo kosztownie dla producenta. Przyklady z ostatnich lat: - Mazda RX-8 - Hyundai Tiburon (coupe) - Ford Mustang Cobra 2001 Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 19:08 U Was nie czeka się pół roku na byle grata, a na koniec i tak dostarczą w innym kolorze i bez tapicerki. Link Zgłoś
Gość: pro Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.man.polbox.pl 03.06.04, 19:18 powtorze sie, ale to naprawde zbrodnia,ze ktos testowal accorda z automatem... to odbiera polowe charakteru i kopa temu autu... z manualem, natomiast, chodzi jak zyleta. sprawdzilem: corolla TS odpada na pierwszych stu metrach, a Leon Cupra musial sie spooro napocic, zeby mnie lyknac. Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 03.06.04, 19:32 Nie podniecaj się tak. Osiągi na poziomie Laguny Turbo. Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 22:40 no nie do konca. laguna to jednak 25 KM i nie to zawieszenie do takiej jazdy. z laguna V6 moze byloby ciekawiej. Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 04.06.04, 14:13 Ty mówisz o papierowych konikach, a ja o realnych osiągach. Link Zgłoś
Gość: K Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: .253.21.* / *.tpnet.pl 04.06.04, 19:39 Ja mowie o REALNYCH kryteriach pomiaru "papierowych konikow" na hamowni wartosc przelozenia glownego musi byc wprowadzone do komputera, taak jaka podaje producent dla okreslonych obrotow i biegu!!! Sorty ale piwinienes zainteresowac sie troszke szerzej tym zagadnieniem, bo to bardzo wazne!!! A swoja droga zastaanwia mnie twoja nienawisc do pojazdow marki Honda?? POwiedz prosze czy masz jakies zle wspomnienia z tym zwiazane?? No i powiedz jezeli mozesz jakie zarzuty stawiasz tym modelom i wersjom silnikowym, jakich miales szczescie " dosaidac"???? Pozdrawiam!! Link Zgłoś
niknejm Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 04.06.04, 19:49 Gość portalu: K napisał(a): > Ja mowie o REALNYCH kryteriach pomiaru "papierowych konikow" na hamowni > wartosc przelozenia glownego musi byc wprowadzone do komputera, taak jaka > podaje producent dla okreslonych obrotow i biegu!!! Sorty ale piwinienes > zainteresowac sie troszke szerzej tym zagadnieniem, bo to bardzo wazne!!! Owszem, ważne, tylko, że wiele osób o tym nie wie. Już nie mówiąc o tym, że hamownie podwoziowe pokazuja wynik z kilkuprocentową (czasmi nawet większą) odchyłką - o tym też nie każdy wie. IMHO hamownie podwoziowe nadaja sie do sprawdzania efejktów przed/po tuningu. Bo wtedy przekłamanie jest podobne, a efekt zmian widoczny (lub nie, jak ktoś założył tylko 'supersportowe świece' ;-)) > swoja droga zastaanwia mnie twoja nienawisc do pojazdow marki Honda?? POwiedz > prosze czy masz jakies zle wspomnienia z tym zwiazane?? No i powiedz jezeli > mozesz jakie zarzuty stawiasz tym modelom i wersjom silnikowym, jakich miales > szczescie " dosaidac"???? Pozdrawiam!! GB nie lubi Hond, bo: 1. Jego A8 wypada w statystykach TUV gorzej niż wszystkie Hondy :-) 2. Żadne Audi bez turbo nie zbliżyło się do wyników Hondy, jeśli chodzi o ilość KM z litra pojemności :-) 2. Ja lubię Hondy, a w świetle powyzszego GB to irytuje :-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Kris Kelvin Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 20:03 niknejm napisał: > GB nie lubi Hond, bo: > 1. Jego A8 wypada w statystykach TUV gorzej niż wszystkie Hondy :-) > 2. Żadne Audi bez turbo nie zbliżyło się do wyników Hondy jeśli chodzi o ilość > KM z litra pojemności :-) > 2. Ja lubię Hondy, a w świetle powyzszego GB to irytuje :-)) musze tu sie z toba niezgodzic. idac twym tokiem rozumowania gb powinien nie lubic punto bo nowe punto ma lepsza droge hamowania niz jego audi punto 1,4 - 39,4m audi a8 - 40,4m (zrodlo kat. testy AS rok zdaje sie 2002) a jednak lubi punto :))) Link Zgłoś
niknejm Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 04.06.04, 20:31 Gość portalu: Kris Kelvin napisał(a): > musze tu sie z toba niezgodzic. idac twym tokiem rozumowania gb powinien nie > lubic punto bo nowe punto ma lepsza droge hamowania niz jego audi > punto 1,4 - 39,4m audi a8 - 40,4m (zrodlo kat. testy AS rok zdaje sie 2002) > a jednak lubi punto :))) Sentyment. Każdy wie, że GB tak naprawdę kocha 'swojom starom Pandem' ;-))) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: K Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.foke.pl / *.foke.pl 08.10.04, 17:06 DOKLADNIE!!!! HE HE!!! Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.zamosc.mm.pl 04.06.04, 22:16 Widzę, że mr. Greenblack ma dużo kompleksów. Tylko 6 cylindrów a lepiej 8 albo 10 - polecam lokomotywe - tam cylindrów od nasrania:) Amerykańskie tapczany tez wiele sportu w sobie nie mają. A ja bym wolał type R cifa niż pontiaki i inne przewracacze. A ponadto u nas troszkie droższe paliwo niz u was, Troszke mniej się zarabia. A jak masz juz te swoje 6 czy 8 cylindrów to se pojedzisz -55-75 miles per hour. Do tego to trzeba 10 cylindrów:)ta i turbo i może jeszcze nitro. Link Zgłoś
greenblack Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi 04.06.04, 22:35 Wszystko fajnie, ale dlaczego deportowałeś mnie do Ameryki? Przypominam, że mówimy tu o samochodach za 140 tys., które swoje i tak spalą, niezależnie, czy będą miały 4 czy 6 cylindrów, cały czas w kontekście np. Mondeo ST220, Vectry 3.2, a nie o Fabce HTP. Link Zgłoś
Gość: K Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: .253.21.* / *.tpnet.pl 03.06.04, 19:46 Powiedz mi znawco wielki, jaka wartosc przelozenia glownego wprowadzono do kompoutera na hamownii???? bo takawa trzeba wprowadzic!! Dal przykladu Civic R- type 2.0 serynnie 200 km mial po pomiarze na hamownie 198,2 km a nie 180!! Wiekrzosc geniuszy obslugujacych hamownie nie ma zielonego poejcia o tym gdyz pozwalaja wyliczyc ta wartosc przelozenia programowi komputerowemu, co jest robione z bledem!!!! kazdy samocgod ma inna wartosc tego przelozenia przy roznych obrotach i na niezawsze tym samym biegu!!! Czego komputer nie uwzglednia i wylicza blednie z czego wychodza pierdoly, ktore kolejni debile publikuja!! Najpierw trzeba miec jakiekolwiek pojecie o tych sprawach a nie bazowac na kiepskich gazetach!!! pOzatym zgadzam sie ze R 4 to nigdy nie bedzie tym co R 6, ale o silnikach hondy to masz mierne pojecie!! Powiedz jakimi modelami o jakich silnikach smigales w swoim zyciu????!!! Pozdarwiam!!! Link Zgłoś
Gość: kuzyn Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.fastres.net 03.06.04, 22:58 .....trzy slowa a tyle krzyku................ Jezeli moge wtracic to:ferrari 360,BMW 330,Audi 2,5.Bora 1,9.Ford Fiesta 1,3.... Obecnie Audi A6 3.0TDI Quattro............ Link Zgłoś
Gość: Zenek Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 12:42 troche z innej beczki: aktualnie czeka sie na Accorda 5 miechow, nie wiem jak Avensis... Link Zgłoś
Gość: proo Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 03:15 170 KM najwyzej... bardzo ciekawe... coraz bardziej mnie zadziwiasz, Greenblack. Zdradz nam sekret: kto ci ujawnil ten hondowski spisek? moze dowiedziales sie tego z Radia Maryja, hm? Link Zgłoś
Gość: MACIEJOSSS a jakie miały czasy 60-100 i 80-120 IP: 217.98.119.* 04.06.04, 11:34 greenblack napisał: > > Jaki jest sens mierzenia "elastyczności" na IV i V w automacie? > > może mają opcję zmiany ręcznej? masz ich czasy? Link Zgłoś
Gość: Lukasz A ja i tak wole AVENSIS... IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 04.06.04, 23:34 No wlasnie, bo Honda wygląda badziewnie... Link Zgłoś
cracovian Scion sie nazywa... 14.07.04, 21:36 ma ten sam 2.4 silniczek, 2 drzwi, b. duzo jak na Stany kosztuje, ale sprzedaje sie jak na razie znakomicie: www.scion.com/drive/gallery/drive_tc_gallery.html Link Zgłoś
Gość: jas Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: 80.55.6.* 15.09.04, 23:12 Z dużym rozbawieniem czytam opinie zamieszczone na tym forum. Sprowadzają się do dyskusji początkujących uczniów zasadniczej samochodowej szkoły zawodowej ze sprzedawcami samochodów róznych marek( czy dobrze im płacą za taką działalność extra?). Samochody, które są tutaj oceniane są bardzo prostymi środkami transportowymi mającymi bezpiecznie przewieźć kierowcę i pax z punktu A do B. Jestem użytkownikiem Avenisa 1.8 i wybrałem go poprzez optymalizację osiągów i ceny. Nadrzędną wartością było bezpieczeństwo i niezawodność marki.Nie jestem w stanie ocenić różnic pomiędzy wersjami przedstawionymi w teście-jak kupowałem auto takowych nie było w sprzedaży. Auto jest na tyle wygodne, ekonomiczne, komfortowe ect., że konkurencja czyli Accord, Mondeo, Vectra, Passat,C5,Laguna itd.. Mimo, że z przodu stylisyka Avenis ustępuje Accordowi czy Mazdzie 6, to wnętrze bije konkurencję na głowę - ale to może kwestia gustu. Kilku moich znajomych do tej pory rozczarowało się "zaletami" jazdy Hondą czy Mazdą. Ja lubię ciszę i poczucie bezpieczeństwa jazdy oraz komfortowe zawieszenie. Zanim kupiłem Avensisa zwiedziłem niemal wszystkie salony konkurencji.Nie stawiałem bynajmniej na cenę!Mogę tylko dodać, że na codzień poruszam się pojazdem, który przewyższa prędkości maksymalne tych pojazdów ponad czterokrotnie i przyspieszenie ma lepsze od Porsche Carrera wnajlepszej wersji. Nie muszę więc leczyć sobie kompeksów związanych z prędkością i przyspieszeniem. Czytając różne posty na forach motoryzacyjnych mam wrażenie, że jest to forma leczenia kompleksów. Ale od tego są lekarze...Pozdrawiam. Jas Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.honeywell.com 15.09.04, 23:24 Nie badz taki tajemniczy i powiedz czym sie poruszasz na codzien. Link Zgłoś
Gość: jas Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: 80.55.6.* 15.09.04, 23:32 B737 Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.honeywell.com 15.09.04, 23:37 Czy Twoje inicjaly sa zawarte w nicku? Link Zgłoś
Gość: Jas Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: 80.55.6.* 15.09.04, 23:47 A co to ma za znaczenie do tej dyskusji?gdybym chciał podać moje dane - tak bym zrobił, ale nie mam ochoty odpowiadać na nizbyt mądre posty. Tak, czy nie - wybierz sobie jakąś odpowiedź. Za zgodność z rzeczywistością pzostałych info ręczę. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.honeywell.com 15.09.04, 23:51 Co racja to racja. Link Zgłoś
Gość: mobile Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 16.09.04, 00:14 I tak jesteś cienki.Tutaj co drugi to były pilot F-19 i Rambo na drodze. Link Zgłoś
Gość: mobile Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 16.09.04, 00:21 Cholera.Miało być F-16. Link Zgłoś
Gość: jas Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: 80.55.6.* 16.09.04, 00:43 Ps.Mogłeś dodać,że co drugi to Napoleon Bonaparte, czy Jezus Chrystus i byłby komplet.Ale tacy jak ty niestety kształtują tu poziom dyskusji...żenujący! Link Zgłoś
Gość: mobile Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 16.09.04, 01:46 Gwoli ścisłości "Buonaparte". Link Zgłoś
Gość: jas Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: 80.55.6.* 16.09.04, 00:31 Nie widzę takiej potrzeby by być Rambo, czy tym bardziej latać na F-16, nie sądzę też aby to wypływało z moich postów.To co mam w zupełości mi wystarcza. Nie mam też potrzeby by przechwalać się przed małolatami. Dyskusja jest zupełnie zbędna. Jest zupełnie inna sprawa, aby oddzielić to co robię na codziń, od tego czym jeżdżę do pracy.To czy wieżysz w to ,co napisałem, jest tylko twoją sprawą-vide poprzednie posty.prubowałem tylko uzasadnić mój wybór auta. Link Zgłoś
Gość: jas Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: 80.55.6.* 16.09.04, 00:35 PPrzepraszam za parę istotnych błędów ortograficznych.Pośpiech! Link Zgłoś
Gość: MOBILE Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 16.09.04, 01:10 Słyszałeś coś kiedyś o ironii? Link Zgłoś
Gość: K Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.foke.pl / *.foke.pl 08.10.04, 16:52 TAK TAK!! WSZYSCY SA ZALOSNI WOKOL CIEBIE POZA TOBA!!!! PS- JESTES TYPOWYM IGNORANCKIM MOTORYZACYJNYM LAMUSEM!!!! Link Zgłoś
Gość: K Re: Pojedynek na szosie: Accord 2,4 kontra Avensi IP: *.foke.pl / *.foke.pl 08.10.04, 19:16 TO POROWNAJ SOBIE DO TEGO ACCORDA A6 Z SILNIKIEM 2.4...... Link Zgłoś