Dodaj do ulubionych

który kompakt o najwyższym zawieszeniu

15.12.11, 16:16
Witam,
Poszukuję auta funkcjonalnego, nie ulegając modzie na SUVy, myślę jednak o dobrze wyposażonym kompakcie, ale - znając polskie drogi i nieoczekiwane "utrudnienia" na tychże - chciałbym, aby auto miało jednak możliwie jak największy prześwit (choć to czywiście nie jedyne kryterium wyboru), aby nie "zaryć" podwoziem, czy też elementem zderzaka. Stąd moje zasadnicze pytanie, ktore kompakty mają najlepsze parametry pod tym względem.
dS
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 15.12.11, 16:32
      Trudne pytanie.
      Nowy, czy używany?
      Z używanych kompaktów stosunkowo wysoko zawieszone są VW Golf (III i IV - V modnie już ciut niższy), Skoda Octavia I, Opel Astra (F i G - H, tak jak Golf V, już niższa jest).
      Jeżeli chodzi też o kąt najazdu, to Octavia odpada, bo ma wielki "nochal" z przodu i wielki "zad" z tyłu, skutecznie go ograniczające.
    • derff Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 15.12.11, 16:44
      Jeżdziłem trochę Sedici (SX4) i jestem zachwycony zachowaniem na marnych drogach i zimą.
      Może jednak troche za modą???
    • koawiec Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 15.12.11, 20:03
      www.mowimyjak.pl/technologie-i-auto/auto/pierwszy-samochod-top-20,9_30767.html
      tu jest spory wybor. przegląd fajnych autek.
      • koawiec Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 15.12.11, 20:07
        www.mowimyjak.pl/technologie-i-auto/auto/pierwszy-samochod-top-20,9_30767.html
        • thorgal10 Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 15.12.11, 20:46
          Może coś takiego...

www.subaruxv.pl/index.php
          Pozdrawiam,
          • pusz3k Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 15.12.11, 22:10
            Cóż, ciężko znaleźć auto o wyraźnie wyższym zawieszeniu w segmencie B i C. Polecam Skodę Yeti - autko jest budowane zdaje się na płycie Golfa, ma malutki silnik i przynajmniej jakoś wygląda... :))
            • maczores Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 15.12.11, 22:19
              Suzuki SX4 - fajnie wyglada i lepiej wykonany niz fiat sedici
              • dr.buzz Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 16.12.11, 07:52
                w ktorym miejscu? wszedzie ten sam dziadowski plastik...
    • bimota Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 15.12.11, 22:14
      Dacia :)
    • expertyzer Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 15.12.11, 23:03
      www.surfindia.com/automobile/compare-sedan-car-models.html
      www.surfindia.com/automobile/compare-hatchback-car-models.html
    • dr.buzz Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 16.12.11, 07:51
      wszystkie badziewia na 3 swiat sa wysoko zawieszone...wszelkie thalie, albee, linee, flujence etc...
    • boomslang99 Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 16.12.11, 08:29
      Suzuki SX4/Fiat Sedici, Ford Fusion. Aczkolwiek są to bardziej wyrośnięci przedstawiciele klasy B niż kompakty.
    • doss Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 16.12.11, 15:27
      Chyba rzeczywiście w klasie kompaktow żaden nie wyróżnia się szczególnymi walorami w temacie wysokiego prześwitu, z kolei auta na "3-ci świat" mnie nie interesują, zostają więc pewne namiastki crossoverów. Ale tutaj wybór jest dość słaby, pominę fakt, ze Fusion wymagałby co najmniej liftingu, to wszystkie te auta mają dla mnie dyskwalifikującą wadę, chodzi mianowicie o lampy przednie - wersja na zarówki H4 tj. z jednym układem optycznym na światła krótkie i długie nie zapewniają dostatecznego światła. Nie muszą być od razu ksenony, ale odrębne klosze z optyką dostowaną do poszczególnych swiateł są niezbędne!
      nawiasem mówiąc, dziwne, że producenci samochodów tego nie rozumieją, zwłaszcza, że pewnie tracą w ten sposób niejedngo klienta.
      dS
      • eurofan74 Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 16.12.11, 15:37
        Suzuki SX4/Fiat sedici mają małe bagażniki. Jeżeli potrzebujesz większy to spójrz na "uterenowione" kombi - skoda fabia scout, octavia scout.
        • samochodziarzz Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 02.01.12, 20:55
          Ale to skoda to jest tragedia.

Wolałbym 100x Sedici, jest mniejsze, ale zgrabniejsze i fajniejsze na codzień.
      • alfik7 Re: który kompakt o najwyższym zawieszeniu 03.01.12, 11:41
        > wszystkie te auta
        > mają dla mnie dyskwalifikującą wadę, chodzi mianowicie o lampy przednie - wersj
        > a na zarówki H4 tj. z jednym układem optycznym na światła krótkie i długie nie
        > zapewniają dostatecznego światła.

Bardzo błędne myślenie.
        Wysoko mocowana lampa z żarówką H4 i dużym odbłyśnikiem da lepsze światło niż mała H1 lub H7 w małej soczewce lub z małym odbłyśnikiem.
    • elfkabezhaltera Kia Cyd/Octavia Tour 16.12.11, 17:38
      Cyd - 15 cm
      Octavia Tour - możesz za parę groszy dokupić pakiet "bezdroża" - podnoszą prześwit i (chyba) dodają płtę denną
      • wicehrabia.julian Re: Kia Cyd/Octavia Tour 16.12.11, 19:21
        elfkabezhaltera napisała:

> podnoszą prześ
        > wit i (chyba) dodają płtę denną

o jakieś 3 cm, dodają osłonę silnika i coś w tyle
    • trypel ASX? nt 03.01.12, 09:04

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka