Dodaj do ulubionych

ile pali auto?

04.01.12, 09:10
bardzo proszę o pomoc we wytłumaczeniu mi ile pali mój samochód? nie mam pojęcia jak to liczyć. pytałam po znajomych każdy mówi co innego. poza tym to co oni mówią to dla mnie czarna magia.

proszę czy ktoś może mi w prosty sposób to wyjaśnić?

Codziennie dojeżdżam do pracy autem ok 40 km w dwie stromy.
Obserwuj wątek
    • qqbek Auto pali tyle... 04.01.12, 09:54
      ...ile musi.

Pod licznikiem przebiegu łącznego masz licznik przebiegu od ostatniego tankowania.
      Następnym razem tankując wyzeruj go (przez wciśnięcie guzika na tablicy przyrządów najczęściej), zatankuj pod korek (będzie najprościej).
      Przy kolejnym tankowaniu (też pod korek), przed wyzerowaniem licznika spisz sobie jego stan.

Przykład:
      1. Tankowanie 1: zerujesz licznik i tankujesz "pod korek" (ilość benzyny, która "wejdzie" nie ma znaczenia).
      2. Tankowanie 2: na liczniku jest (dla przykładu) 550km, zapisujesz sobie i zerujesz licznik. Tankujesz pod korek i spisujesz ilość (w litrach) benzyny, która "weszła" (przykładowo 40 litrów).
      3. Dzielisz przebieg na 100 (dla celów naszego przykładu będzie to 550/100=5,5) i ilość benzyny, która weszła przy ostatnim tankowaniu dzielisz przez otrzymany wynik (czyli zgodnie z przykładem 40/5,5=7,27). Uzyskany wynik to ilość spalonej benzyny na każde 100km od poprzedniego tankowania.
      4. Kolejny raz możesz powtarzać kroki od kroku 2.
    • stanczyk-5 Re: ile pali auto? 04.01.12, 12:57
      60% trasa
      40% miasto

wylicz srednia
    • jestklawo Re: ile pali auto? 04.01.12, 13:42
      ania.rene napisała:

> ile pali mój samochód?
      > czy ktoś może mi w prosty sposób to wyjaśnić?

)1. podjedź pod dystrubutor (taka budka z czarnym wężem z boku), przedtem sprawdź i zapamiętaj, z której strony masz wlew paliwa, to ważne by nie ubrudzić kozaczków
      2. zatankuj do pełna, uważaj na tipsy
      3. zdejmij czarne okulary, przeczytaj (albo poproś kogoś o przeczytanie) i zapisz na kartce liczbę z dystrybutora z okienka obok napisu LITRY
      4. i już, to zapisane, to ilość litrów paliwa które spaliło twoje auteczko
      5. możesz teraz strzelić słit focię na fejsa, ale uważaj żeby nie narobić sobie siary na dzielni (najlepsze do fotek są płyty marki CD-R w modelu 700 mb
      • ania.rene Re: ile pali auto? 04.01.12, 15:22
        jo jo?
    • oixio Korzystaj z kalkulatora 04.01.12, 14:19
      Kalkulator zużycia paliwa i kosztów eksploatacji samochodu
    • zgryzliwy1 Re: ile pali auto? 07.01.12, 02:39
      ania.rene napisała:

> bardzo proszę o pomoc we wytłumaczeniu mi ile pali mój samochód? nie mam pojęc
      > ia jak to liczyć. pytałam po znajomych każdy mówi co innego. poza tym to co oni
      > mówią to dla mnie czarna magia.

> proszę czy ktoś może mi w prosty sposób to wyjaśnić?

qrna, 21 wiek a ta dzielic nie potrafi
      • wsk175 Re: ile pali auto? 07.01.12, 21:13
        zgryzliwy1 napisał:
        > qrna, 21 wiek a ta dzielic nie potrafi
        Może za to co innego robi perfekcyjnie ?
    • a_weasley Kilka litrów na setkę 08.01.12, 19:15
      Jakie pytanie, taka odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka