Dodaj do ulubionych

Outback II - prosze o opinie, itp

22.01.12, 20:28
Rozwazama zakup takiego czegos albo 2.5l albo (chetniej) 3.0
Czy ta generacja w tych wersjach silnikowych (+ autmatyczna skrzynia) cierpi na jakies stale/powtarzalne problemy?

Jako alternatywe przez momecik zastanawialem sie nad XC70 ale dla mnie to jakos zbyt egzotyczne - nikt nigdy w olokicy nie mial Volvo wiec nic o nich nie wiem.
Obserwuj wątek
    • scag Re: Outback II - prosze o opinie, itp 23.01.12, 02:32
      galtomone napisał:

> Czy ta generacja w tych wersjach silnikowych (+ autmatyczna skrzynia) cierpi na
      > jakies stale/powtarzalne problemy?

Silnik 2.5 ma slabiutkie uszczelki pod glowicami, wczesniej czy pozniej nieunikniona bedzie wymiana. Na niektorych rynkach Subaru robilo to za darmo w ramach naprawy serwisowej.
      Znajdz jakies forum o Subaru i bedzie tam sporo o uszczelkach.
      Poza tym silnik ok. W polaczeniu ze skrzynia automat auto jest troche mulowate ale swoje robi, szczegolnie w deszczu i sniegu. (XC70 moim zdaniem zostaje daleko w tyle- moim zdaniem)
      Jak ktos sie chce scigac to raczej Impreza WRX STI.
      Silnik 3.0 - zdecydowanie lepszy - lancuszek zamiast paska rozrzadu no i mocy wiecej.
      Generalnie jezeli duzo jezdzisz zima czy w deszczu, szczegolnie po drugorzednych drogach - tylko Subaru.
      • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 23.01.12, 07:17
        Który silnik 2,5l? Czy wszystkie? bo byly 156,163 i 173KM SOHC i DOHC...
        Jako, że planuje kupienie z LPG lub dolozenie LPG to niestety (choc to strasznie dolujace) ale wszystko wskazuje na to, ze silnik 3.0 z H6 odpada.
        Podobno aby wyregulować zawory (a czyni sie to co ok. 50 tys km) trzba go fizycznie wyciagnac z auta bo inaczej nie ma do nich dostepu.

Cos o tym wiem, bo w Previi tez zawory sa regulowane plytkami tyle, ze do ich regulacji tylko sie wywala fotel pasazera.

A szkoda 209/212 (zalezy od zrodla) konikow w takim aucie to byloby cos pieknego.... ale chyba bedzie msialo byc 165 :-(
        • jasiek-23 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 23.01.12, 08:41
          No i tu Kolega dobrze slyszal..o ile poprzedni H6 w SVX nie mial problemoow z chadzaniem na LPG to nowszy sie z gazem nie lubi..ale tez (jak to nowoczesny motor) nie pali zbyt wiele.Przy rozsaadnej spokojnej jezdzie mysle ,ze sie zamknie w 13 literkach w miescie. 2.5 z kolei miewa jeszcze taki stukot zwiaazany z kantowaniem tlokoow i ogoolnie silniki 2.5 to fajans. Diesle z kolei to juz megafajans ..na polu chwaly zostaje udany stary motor 2.2 i bardzo udany 2.0 turbo najlepiej ze skrzyniaa zestaw z sti..ale do outbacka tego nie wkladali
          • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 23.01.12, 08:53
            Diesel nie wchodzi w gre.
            Silnik 2.2 byl dostepny tylko w pierwszej generacji ja celuje w II - tam do wyboru bylo tylko 2.6 165KM SOHC i 3.0 212KM DOHC.
            2.0 to chyba tylko do zwyklego Legacy wkladali... a nie do Outbacka.

A dlaczego wg kolegi 3.0 nie lubu gazu? W jakim sensie?
            • jasiek-23 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 23.01.12, 11:23
              ano dlatego ,że kolega zna konkretne przypadki ,auta i problemy od strony serwisu..
              • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 23.01.12, 11:42
                Rozmuem ze znasz ten silnik tak?
              • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 23.02.12, 10:08
                Czy kolega moglby sie konkretniej wypowiedziec...
                Bo np. Kolega nie zanegowal inf o wyciaganiu silnika z auta do regulacji zaworow (bo sie podobno kolega zna) a okazalo sie, ze to KOMPLETNA BZDURA i sposob ASO na wyciaganie kasy od frajerow.
        • scag Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 05:36
          galtomone napisał:

> Który silnik 2,5l? Czy wszystkie? bo byly 156,163 i 173KM SOHC i DOHC...

EJ251
          • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 07:17
            Ok, thx - unikac II generacji z tym silnikiem (z USA).
          • galtomone Bedzie EZ30D ;-) 23.02.12, 10:10
            en.wikipedia.org/wiki/Subaru_EZ_engine#Subaru_EZ_engine
    • galtomone A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 12:34
      jest to jakas alternatywa dla Outbacka?
      • gentile1 Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 12:39
        www.youtube.com/watch?v=De0RstOO_iY
        • galtomone Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 12:47
          THX juz widzialem.
          Ale nie odpowiada to na pytanie czy Volvo (na codzien) nie bedzie rozsadniejsze.
          Zupenie nie znam tej marki (ceny czesci, awaryjnosc, silniki)...itp.

Z zakladaniem LPG do Outbacka II moze byc klopot... co do Volvo - nic o nim nie wiem poza tym, ze jezdzi troche gorzej w terenie (ale i tak o niebo lepiej niz obecna Previa RWD ;-) ).
          • gentile1 Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 12:48
            > wiem poza tym, ze jezdzi troche gorzej w terenie

Wcale nie jeździ
            • galtomone Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 12:55
              Ok... poki co kupuje cos co bedzie lpeij jezdzic niz moje Jajko, wiec nie przesadzajmy.
              Gorzej nie bedzie.
              A poki co nie to jest istotne bo w teren jezdzic nie bede tylko czasem w gory i na polne drogi a nie na rajd Dakar. Dlatego nie chce czegos z rama i reduktorem.
              • milos75 Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 13:10
                Ten filmik to totalna bzdura, poczytajcie tylko komentarze pod tym filmem ludzi, którzy mieli do czynienia z XC70. Ktoś kto to wkleja i uważa, że wie już wszystko o Volvo, nie ma pojęcia o temacie. Tak jak pisze Galtom, XC70 jeździ trochę gorzej niż Outback, ale bez przesady, w rzeczywistości nie wygląda to tak jak na youtube gdzie dali Volvo jeszcze z Visco (przed Haldexem) albo z zepsutym napędem albo złymi ustawieniami (ASR, Winter itp.)

Co do cen części, serwisu itd. Volvo to są wysokie ale w Subaru również. Awaryjność trochę większa ale za to auto ładniejsze, lepiej wykończone, wygodniejsze. Porównywalne auta ogólnie, chociaż wolałbym chyba Subaru.
                • galtomone Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 13:11
                  Ogolnie wolabym Toyote ale niestety nie da rady :-(
                  O Volvo nie wiem nic a Subaru z gazem to nie taka prosta sprawa :-(
                  • milos75 Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 15:19
                    Czemu nie Toyota. Myślę, że Lexus RX I abo II gen. załatwiłby sprawę. A Subaru z gazem to chyba recepta na kłopoty.
                    • galtomone Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 16:04
                      Porównaj ceny - bedziesz wiedziec czemu ;-)
                      Outback 2001-03 to wydatek ponizej 30k
              • polokokt Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 13:15
                Po noworocznej śniezycy koło Zakopanego to właśnie XC70 wyciagało narciarzy pod górkę, bo nie mogli wyjechać swoimi samochodami z parkingu przy stoku. Wiec naped na pewno lepszy niz w standardowych osobówkach z napedem na przód czy tyl. Choc moze w takich sytuacjach jak na filmie, pewnie Subaru lepsze, tylko, czy w miescie typu Warszawa tą różnicę czuć? Druga sprawa, to stały naped na 4 koła to także stałe większe zużycie paliwa. Jak się tego napedu nie uzywa, to czy warto ponosic koszt lira paliwa wiecej? (pisze to jako wspolwlasciciel samochodu ze stalym napedem 4x4).

Jeśli chodzi ogólnie o koszty volvo, to nie sa one wygórowane. Ja mialem S60 i to co najczesiej padało, to laczniki stabilizatora. Koszt na jedną oś, to chyba 50 PLN na allegro w drobym zamienniku. Innych awarii nie bylo. Ceny czesci nie odbiegaja od innych podobnych modeli. Na kolana nie powalaja (oczywiscie jak omijasz ASO, w aso raz czy dwa razy w roku jest akcja, ze za 50 czy 100 PLN masz przeglad samochodu (akcja zima i akcja lato)). Na forum volvo jest gdzies link do sklepu internetowego, gdzie za koszt tylko ciut wiekszy niz zamiennik w AutoParts (czy podobnej sieciowce handlujacej czesciami do aut), mozna kupic oryginaly. ja kupowalem tarcze hamulcowe i ceny niewiele wyzsze niz zamiennikow a duuuuzo nizsze niz w ASO. Takze jesli chodzi o serwis, to w volvo nie ma jakis rozwiazan typu jakas pierdulka co kosztuje 7 tys pln jak sie popsuje. Tym bardziej ze sporo czesci jest podobnych w roznych modelach, są one produkowane od okolo 10-11 lat, wiec spokojnie mozna znalezc uzywke (typu np tlumik czy cos). Takze pod tym wzgledem polecam.
                czy akurat dane silniki volvo sie nadaja do gazu to nie wiem. ja jedynie badalem temat wolnossacych 2.4 (14 i 170 KM) i te bez problemu na gazie latały. Znajomy ma tez S60 z uturbioną benzyna (ale nie wiem czy 2.0 czy 2.5, nalatał już około 100 tys km i tez zadnych problemów nie mial, jak ostatnio z nim rozmawialem). Na pewno sporo znajdziesz informacji na forum volvo : volvoforum.pl/

Pozdrawiam
                • polokokt Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 13:21
                  zreszta, ceny czesci mozna samemu sprawdzic. Wchodzisz na wlasnie jakies Auto Parts czy inny sklep intenretowy (nawet allegro) i zobacz ile kosztuja np klocki hamulcowe, tarcze, filtry, komplet rozrządu... do danego modelu XC70. I wszystko będzie jasne czy to duzo czy malo :)
                  • galtomone Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 13:25
                    Dzieki, narazie sie orientuje co mozna miec i za ile.
                    Wiec jeszcze nie wiem jakich czesci i do czego szukac.

Masz jakies doswiadczenia jesli chodzi o automat? W moich Toyotach nie bylo z tym zadnych problemow.
                    • polokokt Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 13:28
                      tylko z tym nowszym Geatronic (taki byl monotowany pod koniec produkci do poprzedniej generacji modelu S60). Chodzi bez problemów i bardzo sprawnie (choć w internecie można znaleźć różne opinie o nim - w znanym mi egzemplarzu, nie ma żadnych problemów). Niestety z tym starszym automatem (a chyba ten byl montowany w poprzedniej generacji XC70 - musiałbyś sprawdzić) nie mialem do czynienia.
                      Pozdrawiam
                • milos75 Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 13:27
                  Mój szwagier z kolei zrobił już ok. 100 tys. km. Na gazie silnikiem 2.4 Turbo tyle że w V70. I niestety poszła mu uszczelka pod głowicą. A samochód ogólnie fajny, szwagier ma wersję AWD.
                  • milos75 Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 13:30
                    Nawet chciałem od niego kupić to Volvo ale jeszcze przed awarią. Poza tym niestety szwagier ma manuala. Ale auto naprawdę przyjemne, wygodne i na bogato :-)
                    • galtomone Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 13:32
                      THX z info
                      • stryjek-online Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 19:25
                        Same bzdety piszą.

2.5 litra w Subaru ma problem ale tylko jak jest z TURBO. Wolnossącej jednostki to nie dotyczy i do gazu nadaje się bardzo dobrze.

Z drugiej strony 3.0 H6 do LPG się nie nadaje tam głównym problemem jest wypalanie zaworów i gniazd zaworowych.

Sami miałem Outbacka H4 z automatyczną skrzynią biegów i na prawdę polecam ten samochód.

Znacznie więcej informacji znajdziesz na forum(.)subaru(.)pl

• galtomone Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 23.01.12, 21:26
                          Dzieki za info. Zadalem tam klilka pytan - czekam na odp.
                          Szkoda, ze jest taki klopot z regulacja zaworow w H6 bo ten silnik by mi bardzo pasowal :-(
                          Ale jesli faktycznie trzeba go wyciagnac aby sprawdzic luz zaworowy to odpada.
                        • adrian_ktostam Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 05.03.12, 19:08
                          stryjek-online napisał:

> Same bzdety piszą.
                          >
                          > 2.5 litra w Subaru ma problem ale tylko jak jest z TURBO. Wolnossącej jednostki
                          > to nie dotyczy i do gazu nadaje się bardzo dobrze.
                          >
                          > Z drugiej strony 3.0 H6 do LPG się nie nadaje tam głównym problemem jest wypal
                          > anie zaworów i gniazd zaworowych.

Potwierdzam
                          • adrian_ktostam Re: A co powiecie o XC70 z LPG? 05.03.12, 19:12
                            Jako przeciwnik gazu dodam jeszcze, że w Polsce podobno tylko dwóch fachowców założy instalację do Subaru dobrze. Reszta prawdopodobnie robotę spieprzy...
    • galtomone Alternatywa: Pb+LPG, automat i ok. 200KM? 24.01.12, 09:10
      Ok.... Outback to niestety ciezki temat jesli chodzi o LPG i musze poczekac na powrot przyjaciela z wakacji aby doglebniej ruszyc w temacie.

Poki co poprosze o jeszcze jedna pomoc (bo moze cos przeoczylem z ofert).
      Zalozenia:
      kombi wielkosci Outbacka/Avensis
      musi znosic montaz instalacji LPG, silnik ma miec moc w okolicy 200KM zeby to fajnie jezdzilio i obowiazkowo automatyczna skrzynie.
      Najchetniej wynalazek Japonski, zeby wizyty w warsztatach byly na przeglad a nie w sprawie naprawy.

Co polecicie albo (moze tak latwiej) co stanowczo odradzacie?
      • milos75 Re: Alternatywa: Pb+LPG, automat i ok. 200KM? 24.01.12, 09:42
        Np. Toyota Venza czy Honda Crosstour. Jak wiesz, w Ujni niestety nie ma za wiele takich aut, jakie by Cię interesowały.
        • galtomone Re: Alternatywa: Pb+LPG, automat i ok. 200KM? 24.01.12, 09:54
          To zbyt egzotyczne wynalazki. Raz, ze kupic trudno a dwa, ze w przypadku malej szkody parkingowej robi sie spory klopot.
          Musi byc cos Europejskiego :-)
    • fuiio Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 09:21
      Audi A6 daje 10x większy prestyż. nawet jeśli poprzedni właściciele wsuwali na okrągło bratwursty a ich przetrawione fragmenty zatrzymała tapicerka foteli. Niektórzy uważają ,że jak szkop wpuści 2000 bąków w fotele to auto ma extra "klimat"
      • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 09:58
        fuiio napisał:

> Audi A6 daje 10x większy prestyż. nawet jeśli poprzedni właściciele wsuwali na
        > okrągło bratwursty a ich przetrawione fragmenty zatrzymała tapicerka foteli. Ni
        > ektórzy uważają ,że jak szkop wpuści 2000 bąków w fotele to auto ma extra "klim
        > at"

Takie wynalazki odpadaja.
        Po pierwsze nie jestem lysy (choc mam dres), po drugie wstyd do tego wsiadac, po trzecie co mi po A6 jak mi je ukradna wtedy kiedy akurat bedzie potrzebne, po czwarte jakosc tych aut to juz nie to samo co kiedys. Audi/BMW/Mercedes (odpadaja bo za drogie w stosunku do tego co oferuja), Francuzy odpadaja (juz mialem i wole chodzic na piechote niz sie codziennie wku..wiac) - oznacza to, ze:
        - najchetniej wynalazek Japonski
        - moze Ford/Opel??? (eee... chyba glupio mysle)
        - moze cos z USA (w wresji na Europe - dalej glupio mysle???)
        - Fiat Croma? :-)

Brak pomyslow.
        Mazda 6 mi sie nie podoba, Avensis juz mialem a do wersji 2.4 nie da sie zalozyc LPG (z tego co wiem)... Accord???
        • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 10:07
          Da się założyć LPG do 2.4 Toyoty, tylko się benzyna leje razem z gazem jak to zawsze jest przy wtrysku bezpośrednim benzyny i oszczędności są małe a instalacja droga.

Możesz zawsze kupić Mondeo czy poprzedniego Accorda kombi (nowy ma mikroskopijny bagażnik) tylko wydawało mi się, że chcesz podwyższone auto z 4x4. Jeżeli nie to przecież w grę wchodzi także zwykłe Legacy kombi czy Volvo V70.
          • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 10:46
            Podwyzszone 4x4 byloby idealne ale nie zawsze ma sie to co sie chce ;-)
            Budzet to maks 28k wiec o nowym Accordzie (i tego typu wynalazkach) to moge pomarzyc (ale nie chce).

Mondeo rozwazam... (tylko czy te auta sie nie sypia???). Poprzednia buda bardzo mi sie (rozmiarowo) podoba.
            Tylko czy ST220 da sie bezklopotu podpiac pod LPG i spokojnie uzywac bez cudow i ceregieli. Oraz czy i jakie sa (awaryjne?) skrzynie automatyczne do tych aut?

Vectra mi nie specjalnie pasuje bo twarda w srodku strasznie (Ojciec ma '03 i od jazdy normalnie tylek sztywnieje :-) ).
            • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 10:56
              Mondeo fajne ale nowe (następne, które wejdzie w przyszłym roku to już w ogóle cud). Poprzedniej budy bym nie brał - bliski sąsiad miał, cały mu pordzewiał, miał z nim od groma problemów (co prawda diesel), klął straszliwie i był szczęśliwy jak się pozbył za jakieś grosze (jeździł od nowości). Tak w ogóle to z Fordów to bym brał Mustanga :-)
              • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 11:06
                milos75 napisał:

> Mondeo [...] Poprzedniej budy bym nie brał - bliski sąsiad miał, cały mu pordzewiał,
                Tego sie wlasnie obawiam.
                To samo o Mazdach 6 slyszalem, ktore do tego sa wg mnie odpychajace z wygladu :-).

> Tak w ogóle to z Fordów to bym brał Mustanga :-)
                Taaa... a wolisz kombi czy liftback? :-)
        • srul Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 11:48
          > Mazda 6 mi sie nie podoba,

Najpiękniejsze auto segmentu ci sie nie podoba, bez komentarza.
          • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 11:50
            Ksiadz lubi blondynki a organista...itd.
            Wg mnie wyglada tandetnie i tyle - szczegolnie w srodku.
            Wyglad z zewnatrz jest jeszcze OK, zreszta wyglad na zewnatrz jest dla mnie najmniej istotna cecha auta bo ja sie siedzi i jedzie to przeciez tego nie widac - srodek to co innego.

Poza tym, nie przejmuj sie moim zdaniem bo ja jezdze Previa I ;-) a jej stanowczo nie da sie okreslic jako ladnej.
            • srul Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 12:02
              > Poza tym, nie przejmuj sie moim zdaniem bo ja jezdze Previa I ;-) a jej stanowc
              > zo nie da sie okreslic jako ladnej.

A ja śmigam Subaru Foresterem 2006, autko...radiowej urody :) ale jak się wsiadzie estetyka nadwozia przestaje przeszkadzać.
              • kontik_71 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 12:11
                Malo ktory Subaru jest ladny. Poprzednia generacja Outbacka jeszcze ma przynajmniej ladny przod, obecna juz niekoniecznie. Ale i tak fajnie sie nimi jezdzi :)
                • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 12:25
                  Mnie sie tam wszystkie podobaja bo sa po prostu COOL - nie musza byc ladne.
                  To jak z J.McClane... ladny nie jest ale jest cool ;-)
                  • kontik_71 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 12:29
                    Mnie wyglad Subaru przestal interesowac po tym gdy przy pomocy Legacy wyciagalem mojego Peugeota z zaspy :) Subarak nawet nie poczul, ze jest slisko i jest dodatkowo obciazony.
                • srul Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 12:30
                  Poprzednie generacje miały jeszcze charakter, taką spartańską surowosć. Natomiast to:

subaru.moto24.tv/outback/zdjecie/40066,subaru_outback_3_6r_2009.html
                  jest już groza, skrzyżownie daewoo z hybrydową toyotą, fuj.
                  • kontik_71 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 12:41
                    Wlasnie dlatego napisalem, ze nie sa to ladne auta.. ale i tak sie fajnie nim jezdzi :)
                  • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 17:21
                    Eee tam czepiasz sie ;-)

To ladniejsze? :Jajko
                    • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 17:50
                      Tak apropos w zeszłym tygodniu widziałem taką brązową rozkraczoną na środku drogi, drajwerka nawet nie była w stanie zjechać na pobocze, stała na środku na awaryjnych i wszyscy ją mijali. Wszystko się na tym świecie psuje, nie tylko Voyagery :-) A jak coś ma gaz jak pewnie 90% tego typu aut jeżdżących po polskich drogach, to tak samo może coś od gazu pierdyknąć niezależnie czy Previa czy Voyager. Taka mała dygresja apropos naszych rozmów kiedyś :-)
                      • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 17:54
                        Ale z jajkiem mam dobre wspomnienia - szwagier miał jajko tylko ciemno- a nie jasnobrązowe i cała rodzina się tym woziła. A jak w zeszłym roku wysiadałem na lotnisku w Nowym Orleanie to podjechała taxi białe jajko. Drajwer był kumaty, wygadał się, że o 19 (była 18) grają Hornets przeciwko Suns z Gortatem, więc jajkiem zawiózł nas z lotniska prosto pod halę. Zupełnie niezpodziewana, fajna przygoda z udziałem jajka i Gortata :-)
                        Choć Suns niestety przegrali wtedy mimo naszego dopingu.
                        • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 20:36
                          No widzisz... jakby to byl Vyager to nie wiadomo jak by sie skonczyla ta cala przygoda ;-).
                          Patrzylem jeszcze na Highlandery - ale tego u nas jak na lekarstwo :-( a RX niestety nie w tej konkurencji cenowej wystepuje.
                          • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 21:00
                            No widzisz... jakby to byl Vyager to nie
                            wiadomo jak by sie skonczyla ta cala
                            przygoda ;-).

Pewnie Suns by wygrali :-)

Patrzylem jeszcze na Highlandery - ale tego u nas jak na lekarstwo :-( a RX niestety nie w tej konkurencji cenowej wystepuje.

Nawet Rx I gen. się nie zmieści? Chyba można coś znaleźć. A Highlandery są akurat chyba droższe bo to w miarę świerze auta. Niestety przy obecnym kursie dolara źródełko wyschło i trzeba patrzeć tylko na to co już zostało kiedyś sprowadzone i jeździ po naszych drogach...

• milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 21:06
                              Ps Przepraszam za błędy jeśli kogoś oczy bolą, ehh to pisanie z komórki :/
                            • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 25.01.12, 07:26
                              Na RX'y i Highlandery patrze od dawna.
                              Jest dokladnie jak przy zakupie nowego - Lex drozszy.
                              A Highlander wcale nie jest nowy bo tez go od 2000 roku trzepia (en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Highlander).
                              Tyle, ze RX byl/jest w Europie a "Camry Kombi" czyli Highlander nie :-(

A takiego 3.0 albo 3.3 tez bym kupil.
                              Mowi sie trudno.
                              • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 25.01.12, 07:28
                                Tzn da sie kupic RX ponizej 30k ale to bedzie starsze niz moja Previa - troche nie o to chodzi ;-)
                              • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 25.01.12, 11:21
                                Może to nie tak dużo jak myślałem, ale jest 3 lata różnicy - RX-y produkują od 1997, a Highlandery od 2000. Co nie zmienia faktu, że obecna generacja RX mi się bardzo podoba (pierwsza zupełnie nie, druga średnio) i może sobie za parę lat kupię oczywiście używkę.
                                • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 25.01.12, 17:02
                                  Czego Ci serdecznie zycze!
                      • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 20:35
                        Tak - ale Previe z reguly dojezdzaja do warsztatu ;-)
                        • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 20:54
                          Ta akurat nie była nawet w stanie zjechać 2 metrów na pobocze :-)
                          • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 25.01.12, 07:24
                            Ja znam jescze jedna co tak miala (jak moj Tesc w swojej 4x4 rozwalil skrzynie automatyczna - nie sie skrzynia zepsula tylko ON ja zabil!) - Previa jechala sobie przez Krakow, na jednych swiatlach stanela i juz dalej nie pojechala ;-) - Game Over.
                    • srul Re: Outback II - prosze o opinie, itp 25.01.12, 10:27
                      galtomone napisał:

> Eee tam czepiasz sie ;-)
                      >
                      > To ladniejsze? :Jajko

Od nowego Outbacka?, na pewno ładniejsze, podoba mi się.
                      • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 25.01.12, 17:01
                        Nie no... Ty to jakiś "dziwny" jesteś bo nawet fanatycy Previi mowia, ze jest szpetna ;-)
                        Dzieki za docenienie - naprawde wyglad zew. sie nie liczy - jak siedzisz w Previi czy nowym SUbaru to nie widzisz jakie to brzydkie, tylko jakie fajne ;-)
              • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 24.01.12, 12:22
                Dokladnie to mam na mysli. Wali mnie jak auto wyglada jesli fajnie jezdzi bo ze srodka tego nie widac (no chyba, ze jest to Audi/Pasek/itd... wtedy wyglad jest tak odpychajacy, ze sie po prostu nie wsiada, wiec nie wiadomo jak to wyglada od srodka ;-)).
    • galtomone Prosze o potwierdzenie, ze dobrze kumam 24.01.12, 11:39
      Na wszystkich forach ktore znalazlem (w PL) posiewieconych Outbackowi ludzie pisza, ze w silniku EZ30D (209KM - II gen Outbacka 00 - 03, potem silnik przesedl drobne modyfikacje i o niem nie mysle -> z 209KM robi sie 245KM - miedzy innymi) aby wyregulować zawory należy wyciągnąc silnik na zewnątrz.
      Oczywiście cięzko mi sie kłucić, że to nie prawda bo nie mam tego auta i jeszcze sobie go njie ogladalem pod tym katem ale... jakos mi nie daje spokoju caly ten pomysl.
      Nawet jezdzac (jak normalny czlowiek :-) tylko na Pb zawroy i tak sie co jakis czas sprawdza. To kolejna niescislosc... w USA fora podja, ze robi sie to co 100 tys mil (160000 tys km) u nas, ze co 100 km - hmmmmmm......

Wyciaganie silnika tylko po to, zeby sprawdzic luz zaworowy (nie moze o regulacji ale o mierzeniu!) to nawet dla serwisu klopot, strata czasu i duzy koszt dla klienta. Jakos NIE CHE MI SIE WIERZYC, zeby producent o tym nie pomyslal projektujac auto.

Zawory przy jedzie na LPG warto sprawdzic (czesciej) co ok. 50 - 60 tys km. i jesli faktycznie "=" sie to wyciaganiu silnika na zewnatrz to faktycznie pomysl z LPG do H6 to pomylka bo koszt tej operacji bedzie duuuuzy.

Ale na forum subaruoutback.org znalazlem w watku o regulacji zaworow (ktorej notabene, w USA nie wykonal zaden z piszacych - pytali - a po co jak jedzie?) znalazlem takie cos dokument pdf

Na moje oko to instrukcja krok po kroku jak zmierzyc i wyregulowac zawory bez wyciagania silnika... czy sie myle?
    • galtomone 2.5 165KM czy 3.0 209KM? 29.01.12, 19:01
      Rozum mowi 2.5... serce stanowczo 3.0, portfel jest przrazony w kazdym wypadku :-)
      To chyba nie moze palic wiecej niz Previa 2.4 w automacie... (przy podobnym stylu jazdy)?
      • scag Re: 2.5 165KM czy 3.0 209KM? 30.01.12, 01:35
        galtomone napisał:

> Rozum mowi 2.5... serce stanowczo 3.0, portfel jest przrazony w kazdym wypadku
        > :-)
        > To chyba nie moze palic wiecej niz Previa 2.4 w automacie... (przy podobnym st
        > ylu jazdy)?

2,5 l automat - srednio w jezdzie mieszanej kolo 9-10litrow/100.
        3.0 l automat - taka sama jazda - jakies 11-12l/100. Na autostradzie przy spokojnej,plynnej jedzie schodzi do 8.5.
        • galtomone Re: 2.5 165KM czy 3.0 209KM? 30.01.12, 07:41
          Previa w trasie (raz w niemczech 9.6l/100) normalnie 11 - cylk mieszany 12/13l Pb/100

LPG - srednio 15l/100
          miasto 15-17/100
          trasa ok. 12-14/100

Czyli na moje oko podonie jak 3.0....

@scag: podajesz z doswiadczenia czy wg danych producenta?
    • galtomone Outback II - alternatywy? 30.01.12, 08:45
      Nie do konca chce sie napalic na OBK, bo wtedy kazde inne auto bedzie fuj.
      Podam Wam kilka par - dajcie znac jaki bylby Wasz wybor (i dlaczego)... u mnie narazie zawsze wygrywa OBK.

Outback II (H.6 3.0) vs Santa Fe 2.7 V6 -> ?
      Outback II (H.6 3.0) vs XC70 -> ?
      Outback II (H.6 3.0) vs Allroad 2.7T ->?
      Outback II (H.6 3.0) vs Rav4 ( :-) ) -> ? to taki wybór z rozsądku.....
      Outback II (H.6 3.0) vs Avensis II (2.0 automatic - do 2.4 nie da sie zainstalowac LPG - w sensowny sposób) -> ?
      Outback II (H.6 3.0) vs Mondeo ST220 -> ?
      Outback II (H.6 3.0) vs (starszy) RX300 -> ?
      • milos75 Re: Outback II - alternatywy? 30.01.12, 10:42
        Z tych podanych to wszystkie by u mnie przegrały z Outbackiem oprócz RX300 - dużo wyższy komfort, lepsze wykończenie, więcej miejsca w środku, lepszy wygląd, bez porównania lepszy automat (w Subaru cienki, w Lexie jeden z najlepszych), prestiż. Na plus dla Outbacka tylko napęd 4x4. Silnik - powiedzmy remis.
        • milos75 Re: Outback II - alternatywy? 30.01.12, 10:52
          A jeżeli chcesz gazować, to tym bardziej Lex - nie powinieneś mieć tam żadnych problemów, a w H6 jak napisali koledzy - wręcz przeciwnie. Do tego chyba jakość napędu 4x4 nie jest dla Ciebie priorytetem, skoro bierzesz pod uwagę także auta przednionapędowe - wtedy jedyny prawdziwy plus Outbacka gra mniejszą rolę i to co jest w RX300 spokojnie wystarczy. Taki byłby mój wybór. Do tego z Lexem nie powinineś mieć żadnych problemów, a z Outbackiem może być różnie - sam kiedyś pisałeś, jak skrzynia się kompletnie rozleciała w Outbacku jak skądś tam wracaliście.
          • galtomone Re: Outback II - alternatywy? 30.01.12, 13:27
            To co napisales o RX to prawda, ale wybralbys go gdyby musialbyc 3- 4 lata starszy niz podobny OBK i ze znacznie wiekszym przebiegiem?

Aktualnie jestem na etapie rozgryzienia problemu tylnych amortyzatorow w OBK II.
            W zaleznosci od opowiesci cena whaha sie pomiedzy 1900 zl/szt. (troche przerazajace) do ok. 300 (rozsadne) :-).

Ale gdybym mial wydac 4k na 2 amory do 11 letniego auta to sobie odpuszcze.
            • milos75 Re: Outback II - alternatywy? 30.01.12, 13:42
              wybralbys go gdyby musialbyc 3- 4 lata starszy niz podobny OBK i ze znacznie wiekszym przebiegiem?

Tak. Choć oczywiście szukałbym egzemplarza w jak najlepszym stanie. Przebieg i wiek niespecjalnie robią wrażenie na tym Lexusie, poza tym że będziesz miał trochę niemodne już auto ;-) Spodziewam się znacznie (o ile w ogóle) mniejszych problemów z tym autem niż z OBK H6, zwłaszcza w obliczu gazu.

Od Subaru odstraszałby mnie też przedpotopowy automat, to jedna z większych wad tego auta, dodatkowo z automatem napęd 4x4 w Subaru jest chyba uproszczony wobec wersji z manualem. Dla odmiany automat w Lexie jest wprost doskonały. Silnik zresztą też.
    • galtomone Nie jest dobrze :-( 31.01.12, 07:16
      Patrze na inne auta (tak, żeby siebie przkonac do zakupy czegoś normalniejszego/tańszego)... bez szans :-(
      Zakochalem sie :-(

Bokser od Porsche, symetryczne AWD... tylko co ja zrobie jak przyjdzie mi zakupic tylny amortyzator z samopoziomowaniem za (bagatela) 1.900 zł/szt.??? :-(

A wiecie jak to jest... teraz wszystkie inne czekoladki nie sa slodkie... :-( tym bardziej, ze zglosil sie do mnie wlasciciel takiego bialego Outbacka H6 - mniam...
    • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 10.02.12, 11:12
      A może Honda CRV II gen. (2002-2006) - z puinktu widzenia praktyczności i budżetu to chyba najrozsądniejszy wybór. Dobry silnik benzynowy, który lubi się z gazem. W terenie do niczego, ale chyba nie o to chodzi. Za to auto jest praktyczne, funkcjonalne a jego utrzymanie nie powinno nastręczać dużych kosztów czy problemów. Taki zdroworozsądkowy wybór. Tak czy inaczej napisz co ostatecznie wybrałeś/wybierzesz.
      • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 10.02.12, 12:12
        Wszystko co piszesz to prawda... ale ja nie do konca kieruje sie zdrowym rozsadkiem (moze niestety).
        Gdyby tak bylo, kupilbym sobie Corolle 1,4 (czy cos podobnego) bo przeciez to tez sie kula od A do B.
        Pierwszy klopot to taki, ze to auto jest brzydkie i na zewnatrz i w srodku. Nowsza (obecna?) buda super.. auto wyglada fajnie, troche uroslo... ale ta poprzednia jest po prostu biedna.
        Ale nawet gdyby przymknac oko (choc nie wiem jak) i sie z tym meczyc to niestety nie da sie kupic takiego samochodu.
        Obecna oferta allegro - zalożenia
        rocznik 2000-2004, kwota do 28k, automat
        Jakos OBK wiecej niz CR-V ;-)
      • adrian_ktostam Re: Outback II - prosze o opinie, itp 05.03.12, 19:24
        a ja Hondę stanowczo odradzam. Nie znam SUVa, który nawet w lekkim terenie gorzej by sobie radził. Nawet SUV Dacii radzi sobie lepiej. Lexusa nie znam, więc nie dyskutuję, ale i tak następny po Forku będzie Outback, jak wyjdzie kolejna generacja plus 2 lata na usunięcie błędów.

W dyskusjach o Subaru staram się jak najmniej pisać, bo wiem, że mogę być nieobiektywny

Pozdrawiam
        • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 05.03.12, 19:34
          > a ja Hondę stanowczo odradzam. Nie znam SUVa, który nawet w lekkim terenie gorz
          > ej by sobie radził.

No i co z tego? Autor aktualnie rozważa Avensis, tak apropos jazdy w terenie. CRV to po prostu wygodne, funkcjonalne auto, a że kiepskie w terenie to sam napisałem, z tym że dla autora jak sądzę nie ma to najmniejszego znaczenia.
          • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 05.03.12, 21:52
            Zadnego.
            Jak dlugo bedzie jezdziw gore i w dol, po sniegu lepiej niz Previa RWD to jestem zachwycony. :-)
            4x4 w OB mialobyc milym dodatkiem...
            O silniku 2,5 z LPG jedni mowia, ze kazdy zly...inni ze tylko z turbo.
            Ale skoro nie moge miec H6 to wogole niechce Outbacka bo i tak bym marudzil, ze nie jest to H6.
            Trudno :-(
            • adrian_ktostam Re: Outback II - prosze o opinie, itp 05.03.12, 22:05
              Stary slogan - nawet lepsze zapalniczki są na benzynę. Wprawdzie można jeść kawior z ketchupem ale po co? Cieszę się, że kolejny boxer uniknie zagazowania
              • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 06.03.12, 06:37
                Lepiej zeby rdzewial na komisowym placu?
          • adrian_ktostam Re: Outback II - prosze o opinie, itp 05.03.12, 22:16
            Ale po co przepłacać za nic nie warte pseudo AWD, by później i tak zakopać się w pierwszej napotkanej zaspie? Czy nie lepiej kupić świetne Accord lub Civic?
        • milos75 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 05.03.12, 19:43
          Aha, jakbyś pytał to RX też jest cienki w terenie. So what? :-)
    • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 11.02.12, 23:29
      Dzis ogladalem zieolnego z Wloch.
      Male to cholera w srodku... ale miedzy bogiem a prawda nie specjalnie jest mi obecnie przestrzen Previi potrzebna (w trzecim rzedzie to ze dwa razy mialem pasazerow).
      Sprawdzilem za to fotelik syna - pasuje idealnie (z nogami nie wiem co zrobi... ale to juz jego klopot bo ja siedze z przodu).
      Wnetrze bardzo mi sie podoba, jest wszystko co potrzeba wlacznie z automatycznym sterowaniem nawiewami, ktorego obecnie mi brakuje.

Ale wszytko to CH! Jak ten silnik brzmi!!! (a dis bylo na tapecie tylko 2.5l z powodu bliskosci egzemlarza.... spodziewam sie, ze szukane przeze mnie H6 brzmi jeszcze lepiej!).

I ta trakcja... nawet jak jest ciut ciasno to ja Allroadom, itp mowie pass... OBK przynajmniej na czesci nikt mi nie podprowadzi ;-).

Zauwazylem tez (auto stalo kolo 10:00 rano dokladnie zamarzniete w komisie), ze po doslownie 60 s. od wlaczenia silnika juz dmchawa plua cieplym luftem - chyba jakas dodatkowa grzalka jest w ukladzie chlodzenia bo nie ma szans, zeby silnik tak szybko grzal wode.
    • galtomone A Saab 95? 12.02.12, 08:14
      Zakladam, ze mimo tego, ze ta auta bardzo ladne to cos z nimi jest nie tak, bo Subaru, Toyta czy VW nie bankrutuja... a mareki typu Rover, Saab, Daewoo... coz, sami wiecie.

Zatem, czy takie 95 (np. 95 Areo) moze byc jakas alternatywa?

Jak z awaryjnoscia tych aut, dostepem do czesci, cenami tychze, itp (na tle Outbacka czy potencjalnego wyboru "typowo rozsadkowego" czyli Avensis II)?

Wie, ze silniki sa podobno bardzo paliwozerne.... i nic wiecej :-) Kumpel mial w UK Saaba 93 (chyba produkcja 99), padla mu klima i naprawa tam to jakies kosmiczne kwoty byly...
      • jeepwdyzlu galtomone i co kupiłeś? 17.02.12, 10:51
        Mija tydzień za tygodniem więc jaką decyzję już podjąłeś, prawda?
        Lex?
        Saab?
        Subaru?
        pozdrawiam
        jeep
        • galtomone Re: galtomone i co kupiłeś? 28.02.12, 21:48
          Na razie nic :-)
          Poki co wybieram sie na obglad jednego OBK H6, ale ze mam 300km do przebycia i juz brak auta to musze zgrac kilka rzeczy...

Widzialem jeszcze jakas Mazde 6 4x4 na otomoto...2.3 Pb - ale to chyba kiepski pomysl...
          Podobnie jak SAAB - gdyby to bylo dobre to by nie plajtowalo, prawda? (poza tym ja nie jestem architektem)
    • wygraj150 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 15.02.12, 15:31
      Wygraj nagrodę o wartości 150 zł! Zagłosuj w naszym konkursie na Facebooku. Obejrzyj filmiki, zostań fanem i wylosuj zestaw kosmetyków samochodowych!
      www.facebook.com/MobilneMyjnieParowe?sk=app_203351739677351
    • galtomone Outback H6 z lat 00-03 - ktos ma/zna? 23.02.12, 10:06
      Jesli ktos z Was mial jakis kontakt z takim wynalazkiem... czy moglby sie odezwac? :-)
      • kontik_71 Re: Outback H6 z lat 00-03 - ktos ma/zna? 23.02.12, 11:20
        A Outback 2,5 z 2007 nie bylby dla Ciebie interesujacy? :)
        • galtomone Re: Outback H6 z lat 00-03 - ktos ma/zna? 23.02.12, 12:03
          Interesujacy i owszem :-)... mniej wiecej tak samo jak Veyron... chetnie poogladam i tyle.
          • kontik_71 Re: Outback H6 z lat 00-03 - ktos ma/zna? 23.02.12, 12:18
            Szkoda, bo jest na zbyciu :/
            • galtomone Re: Outback H6 z lat 00-03 - ktos ma/zna? 23.02.12, 12:23
              Nie ten pulap finansowy - tez zaluje.
      • scag Re: Outback H6 z lat 00-03 - ktos ma/zna? 24.02.12, 03:02
        Jezdzilem sporo Outbackiem 2002 z silnikiem H6 i mam porownanie z 2,5 litrowym H4 (2002).
        Oczywiscie H6 zdecydowanie gora. Po pierwsze wiecej mocy - 212 koni calkowicie wystarczy na codzien, nawet gdy trzeba pociagnac przyczepke czy mala lodke, mocy pod dostatkiem. Ferrari toto nie jest a wina lezy w archaicznej 4 biegowej skrzyni (automat) ale Outbacka sie nie kupuje do wyscigow tylko jako funkcjonalny samochod rodzinny. Silnik H6 ma lancuch rozrzadu, ponoc bezobslugowy. Problem slabych uszczelek pod glowicami, znany z silnikow 2.5 litra, praktycznie w H6 nie wystepuje. Piszesz, ze ci sie podoba brzmienie H4, poczekaj az uslyszysz H6. Dodatkowo jak dla mnie, to ten silnik jest dodatkowo ladny, ale moze ja jakis dziwny jestem.
        Generalnie kupilem H4 jedynie z powodow finansowych, gdybym mial wiecej kasy zdecydowanie bralbym H6.
        • galtomone Re: Outback H6 z lat 00-03 - ktos ma/zna? 24.02.12, 09:13
          Dzieki, dobra informacja i potwierdza wszystko czego sie juz dowiedzialem.
          A ze planuje LPG (ktore wcale nie jest problematyczne w tym silniku) to aspekt ekonomiczny odpada...

Teraz tylko znalezc fajnego ;-)
    • adrian_ktostam Re: Outback II - prosze o opinie, itp 05.03.12, 19:51
      Outbacka znam trochę, bo brat mój trzyma 2,5 l II generacji specjalnie dla mnie jako trzeci samochód, gdy go w USA odwiedzam. Zwiedziłem nim kawał Stanów, lałem tylko benzynę, czasem dolałem olej, bo już trochę bierze.

Co jest najważniejsze, gdy kupujesz samochód? To, byś był z zakupu zadowolony, a to właśnie statystycznie właściciele Subaru są najbardziej zadowoleni ze swoich samochodów i o to chodzi. Pieniądze to nie wszystko, a chłodne kalkulacje szczęścia nie dają...
    • stryjek-online Re: Outback II - prosze o opinie, itp 11.04.12, 00:14
      Witam,

Znalazłeś już swojego wymarzonego Outbacka czy może zdecydowałeś się na coś innego?

• wowo5 Re: Outback II - prosze o opinie, itp 11.04.12, 04:19
        A moze RAV4 z 3.5L V6? Wersja amerykanska. W terenie niezbyt sprawny ale na twardym to rakieta w poriwnaniu z Outbackiem.
        • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 11.04.12, 07:29
          Tyle, ze komfort jazdy Rav4 jest zaden :-). Poza tym to jednak troche male i ciasne.
          Mnie specjalnie na 4x4 nie zalezalo - OBK po prostu bardzo mi sie spodobal (pod kazdym wzgledem).
      • galtomone Re: Outback II - prosze o opinie, itp 11.04.12, 07:26
        Zdecydowalem sie na cos innego... problem (i koszt) regulacji zaworow mnie przerosl.
        Tzn. nikt madry sie nie wypowie bez auta...a ja nie zaryzykuje tyle kasy, zeby potem blagac ASO o pomoc i wydawac prawie 1/3 wartosci auta na czynnosc serwisowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka