Dodaj do ulubionych

Diesel padł co zrobic? POMOCY

05.02.12, 21:20
Witam mam staruszka mercedes benz 98 diesel.Jak wiadomo padł przy mrozach ruszyłam przejechałam kilka kilometrów i stanął .Próbowaliśmy z mężem ciągnąc go na hol ,trochę przejechał i stawał tak z 3 razy .Mechanik powiedział że może to byc pompa lub wtryski koszty hmm znowu duże.Mąż stwierdził że może to tylko zamarznięcie ropy i stwierdził że poczeka aż mrozy miną i spróbuje odpalic ponownie.Czy faktycznie może miec rację? kupił jakiś płyn na rozrzedzenie ropy ale auto ani rusz :-(
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Diesel padł co zrobic? POMOCY 05.02.12, 21:25
      Mąż może mieć rację, mogła jedynie wytrącić się z ON parafina.
      W takim wypadku dochodzi do zatkania filtra paliwa.
      Filtr paliwa trzeba będzie i tak wymienić (parafina pozatykała już pory w jego włókninie), ale po takim zabiegu i po ogrzaniu samochodu wszystko może (a nawet w 98% przypadków powinno) wrócić do normy.
      Ciepły garaż, farelka w kanał (tak, żeby podwozie do kilku stopni ponad zero ogrzać) i filtr paliwa za grosze... powinno w zupełności wystarczyć.
    • jasiek-23 Re: Diesel padł co zrobic? POMOCY 06.02.12, 08:51
      Zrobił się pewnie czopek z parafiny w fliltrze paliwowym. Dolanie depresatora do baku to typowa musztarda po obiedzie jeśli filtr się zaklopsował..Powinno wystarczyć wymienienie filtra można też stary filtr ogrzać opalarką elektryczna do jakichś 50 st i wtedy też się udrożni ale lepiej zawsze wymienić na nowy. To wina kiepskiego paliwa , jak tu juz ktośtam pisał nawet opałówka jest lepsza od syfixu z cpn-u kiedyś jeździłem tylko na oranżadzie i auto bez dodatków jeździło do -32 st nizej nie sprawdzałem bo zimniej już nie było
    • adellante12 Re: Diesel padł co zrobic? POMOCY 06.02.12, 09:03
      1. Wstawić mecha do ciepłego garazu
      2. Wymienić filtr paliwa
      3. odpalić i cieszyć sie jazdą
      4. Przekazać mechanikowi że jest debilem.
      5. Powtórzyc mechanikowi ze jest debilem celem utrwalenia wiedzy..
      • strongwaz nie debilem tylko cwaniakiem naciągaczem / nt 06.02.12, 09:07
    • novationen Re: To prawda co, ale...!!! 06.02.12, 15:16
      To prawda co koledzy powyżej napisali, ale jest jedno małe 'ale' - sytuacja może wrócić do normy i auto po wymianie filtra, ogólnym ogrzaniu i powrocie normalnej sytuacji paliwowej do normy zapali i będziecie jeździć dalej... ale...

no własnie - mogło dojść do zapowietrzenia calego układu. Nie wiem jak w tym meśku, ale mój diesel pomimo wymiany filtra i ogrzaniu (2 dni w garazu) nie zapala...wogóle pompa paliwowa nie reaguje. Teraz instalacja będzie odpowietrzana. Pytanie czy to wystarczy, czy może przy okazji padła sama pompa...

mówią że czasem wystarczy chwila by "zatłuc" pompę... mam nadzieję, że nie u mnie i Tobie też tego nie życze :P

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka