Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie auta

14.06.04, 10:33
raz jeszcze sprobuje zapytac Was o zdanie w kwestii wyboru ubezpieczyciela
oraz czy warto rejestrowac samochod poza Warszawa?
Obserwuj wątek
    • wichura Re: ubezpieczenie auta 14.06.04, 11:12
      Ubezpieczenie poza Warszawą zawsze będzie tańsze. Może mieć tylko wpływ na
      wysokość odszkodowania, bo w razie naprawy koszt robocizny liczony będzie wg
      stawek dla miejsca rejestracji, pewnie niższych niż stołeczne.
      Co do wyboru ubezpieczyciela: jeśli kupujesz tylko OC - tam gdzie taniej, bo to
      jest ubezpieczenie nie dla Ciebie, tylko poszkodowanych z Twojej winy
      (odpukać).
      Najbardziej skomplikowana sprawa jest z AC / pakietami. Dla AC i Assistance
      trzeba przeczytać OWU, bo te różnią się między towarzystwami. Zwracaj uwagę na:
      udział własny, franszyza, ubezpieczenie wyposażenia dodatkowego, sposób
      likwidacji szkody (wycena/warsztat), ile czasu rozliczanie szkody wg wartości
      fakturowej (dla nowych aut), inne obowiązki ubezpieczonego. Tu kryją się
      niezliczone pułapki (z naciskiem na kryją). Przy Assistance zwróć uwagę na
      limity. A potem porównaj, co dostaniesz za jakie pieniądze.
      Nie wiem, czy warto słuchać porad "zawiedzionych klientów", bo b. dużo zależy
      tu od inteligencji samego klienta i osoby likwidatora.
      Pozdrawiam
      PS: jeśli auto kupujesz na kredyt, to wybór ubezpieczyciela może być
      ograniczony przez bank.
      • cleo_1 Re: ubezpieczenie auta 14.06.04, 13:07
        Dziekuje za info.
        Kupuje pakiet, samochod bedzie czesciowo na kredyt, ale bank nie stawia
        ograniczen. Czy mozesz okreslic, JAKI sposob likwidacji szkody powinien byc?
        • wichura Re: ubezpieczenie auta 14.06.04, 14:09
          Jeśli auto jest nowe, zamierzasz o nie dbać, serwisować w ASO to
          sugerowałbym "warsztat". Wariant "wycena" daje zazwyczaj 10% zniżki, ale często
          zdarza się, że w razie kolizji trzeba dołożyć do naprawy z własnej kieszeni.
          Przy wariancie "warsztat" w toku likwidacji masz mniej problemów - wstawiasz
          auto do warsztatu (większość ubezpieczycieli ma podpisane umowy z ASO prawie
          wszystkich marek), dajesz odpowiednie upoważnienia i serwis załatwia wszystko
          za Ciebie (bezgotówkowo). W trakcie naprawy często okazuje się, że zakres
          uszkodzeń jest większy niż wg opinii rzeczoznawcy - warsztat załatwi to za
          Ciebie, a przy "wycenie" wiązałaby się z tym niezła przeprawa.
          Pozdrawiam
          • cleo_1 Re: ubezpieczenie auta 14.06.04, 14:43
            dzieki za wskazowki
            pewnie bede czytac umowe i wtedy pojawia sie pytania
            pozdrawiam
    • Gość: nina Re: ubezpieczenie auta IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 16.06.04, 13:12
      hej,
      ja mam ubezpieczenie w allianzie i jestem zadowolona.
      • wichura Re: ubezpieczenie auta 16.06.04, 13:23
        Największa zaleta Allianz: wartość fakturowa przez 1 rok od zakupu. Ponadto
        bardzo atrakcyjne warunki assistance. Źle, jeśli chcesz coś zmienić w aucie
        (audio, telefon, spoilery, felgi) - w OWU AC wyraźnie wyłączona
        odpowiedzialność Towarzystwa.
        Niemniej, bardzo wysoko cenię tego ubezpieczyciela.
      • andecki Re: ubezpieczenie auta 16.06.04, 13:34
        Gość portalu: nina napisał(a):

> hej,
        > ja mam ubezpieczenie w allianzie i jestem zadowolona.

hej!
        a z czego jesteś taka zadowolona? Czy z tego, że nie miałaś dotychczas szkody,
        czy ze sposobu jej likwidacji przez Allianz? Napisz coś więcej o tym, skoro
        zaczęłaś.
        hej!
        • Gość: nina Re: ubezpieczenie auta IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 16.06.04, 14:06
          do tej pory bylo bezproblemowo 9bogu dzieki, odpukac itp), ale moj krewny mial
          stluczke i baaardzo sobie chwalil sposob zalatwienia sprawy. Ja mam nowe auto,
          zatem nie bede pomocna jesli chodzi o szczegoly. Umowe czytalam, wyglada
          niezle. Ale tak naprawde kazdy powinien wybierac ubezpieczenie "szyte" na swoja
          miare swoje potrzeby. Moi znajomi narzkeali na compense - glownie opieszalosc i
          proby naciagnia w wyplacie odszkodowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka