cleo_1 14.06.04, 10:33 raz jeszcze sprobuje zapytac Was o zdanie w kwestii wyboru ubezpieczyciela oraz czy warto rejestrowac samochod poza Warszawa? Link Zgłoś Obserwuj wątek
wichura Re: ubezpieczenie auta 14.06.04, 11:12 Ubezpieczenie poza Warszawą zawsze będzie tańsze. Może mieć tylko wpływ na wysokość odszkodowania, bo w razie naprawy koszt robocizny liczony będzie wg stawek dla miejsca rejestracji, pewnie niższych niż stołeczne. Co do wyboru ubezpieczyciela: jeśli kupujesz tylko OC - tam gdzie taniej, bo to jest ubezpieczenie nie dla Ciebie, tylko poszkodowanych z Twojej winy (odpukać). Najbardziej skomplikowana sprawa jest z AC / pakietami. Dla AC i Assistance trzeba przeczytać OWU, bo te różnią się między towarzystwami. Zwracaj uwagę na: udział własny, franszyza, ubezpieczenie wyposażenia dodatkowego, sposób likwidacji szkody (wycena/warsztat), ile czasu rozliczanie szkody wg wartości fakturowej (dla nowych aut), inne obowiązki ubezpieczonego. Tu kryją się niezliczone pułapki (z naciskiem na kryją). Przy Assistance zwróć uwagę na limity. A potem porównaj, co dostaniesz za jakie pieniądze. Nie wiem, czy warto słuchać porad "zawiedzionych klientów", bo b. dużo zależy tu od inteligencji samego klienta i osoby likwidatora. Pozdrawiam PS: jeśli auto kupujesz na kredyt, to wybór ubezpieczyciela może być ograniczony przez bank. Link Zgłoś
cleo_1 Re: ubezpieczenie auta 14.06.04, 13:07 Dziekuje za info. Kupuje pakiet, samochod bedzie czesciowo na kredyt, ale bank nie stawia ograniczen. Czy mozesz okreslic, JAKI sposob likwidacji szkody powinien byc? Link Zgłoś
wichura Re: ubezpieczenie auta 14.06.04, 14:09 Jeśli auto jest nowe, zamierzasz o nie dbać, serwisować w ASO to sugerowałbym "warsztat". Wariant "wycena" daje zazwyczaj 10% zniżki, ale często zdarza się, że w razie kolizji trzeba dołożyć do naprawy z własnej kieszeni. Przy wariancie "warsztat" w toku likwidacji masz mniej problemów - wstawiasz auto do warsztatu (większość ubezpieczycieli ma podpisane umowy z ASO prawie wszystkich marek), dajesz odpowiednie upoważnienia i serwis załatwia wszystko za Ciebie (bezgotówkowo). W trakcie naprawy często okazuje się, że zakres uszkodzeń jest większy niż wg opinii rzeczoznawcy - warsztat załatwi to za Ciebie, a przy "wycenie" wiązałaby się z tym niezła przeprawa. Pozdrawiam Link Zgłoś
cleo_1 Re: ubezpieczenie auta 14.06.04, 14:43 dzieki za wskazowki pewnie bede czytac umowe i wtedy pojawia sie pytania pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: nina Re: ubezpieczenie auta IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 16.06.04, 13:12 hej, ja mam ubezpieczenie w allianzie i jestem zadowolona. Link Zgłoś
wichura Re: ubezpieczenie auta 16.06.04, 13:23 Największa zaleta Allianz: wartość fakturowa przez 1 rok od zakupu. Ponadto bardzo atrakcyjne warunki assistance. Źle, jeśli chcesz coś zmienić w aucie (audio, telefon, spoilery, felgi) - w OWU AC wyraźnie wyłączona odpowiedzialność Towarzystwa. Niemniej, bardzo wysoko cenię tego ubezpieczyciela. Link Zgłoś
andecki Re: ubezpieczenie auta 16.06.04, 13:34 Gość portalu: nina napisał(a): > hej, > ja mam ubezpieczenie w allianzie i jestem zadowolona. hej! a z czego jesteś taka zadowolona? Czy z tego, że nie miałaś dotychczas szkody, czy ze sposobu jej likwidacji przez Allianz? Napisz coś więcej o tym, skoro zaczęłaś. hej! Link Zgłoś
Gość: nina Re: ubezpieczenie auta IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 16.06.04, 14:06 do tej pory bylo bezproblemowo 9bogu dzieki, odpukac itp), ale moj krewny mial stluczke i baaardzo sobie chwalil sposob zalatwienia sprawy. Ja mam nowe auto, zatem nie bede pomocna jesli chodzi o szczegoly. Umowe czytalam, wyglada niezle. Ale tak naprawde kazdy powinien wybierac ubezpieczenie "szyte" na swoja miare swoje potrzeby. Moi znajomi narzkeali na compense - glownie opieszalosc i proby naciagnia w wyplacie odszkodowania. Link Zgłoś