Dodaj do ulubionych

Kupno sprzedaz samochodu

17.03.12, 00:40
9 lutego kupilem samochod zarejestrowany w polsce i ubezpieczny. dzis mamy 17 marzec, ja w zadnych urzedach nic jeszcze nie zrobilem, nie bylem tez u ubezpieczyciela. chce teraz sprzedac samochod.

czy moge sprzedac samochod zarejestrowany na starego wlasciciela?
czy mam cos zaplacic do urzedu skarbowego, lub do jakiej kolwiek innej instytucji? jezeli tak to jak mam sie dowiedziec ile i gdzie wplacic?

jest jeszcze cos o czym powinienem wiedziec?

dzieki, pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • pytka50 Re: Kupno sprzedaz samochodu 17.03.12, 05:06
      Nic nie wiedziałeś to teraz zapłacisz i to z nawiązką hahahahha
    • qqbek No to jesteś w ciemnej... 17.03.12, 10:52
      ...dupie jak to mawiali najstarsi górale.
      Jak głęboko, to zależy od tego, czy kupiłeś od osoby prywatnej, czy też od firmy/komisu (tzn. od tego czy masz umowę kupna, czy fakturę VAT za ten samochód).
      Jeżeli FV, to jesteś gdzieś w okolicy zwieracza. Wystarczy sporządzić umowę z nabywcą i czekać aż poprzedni ubezpieczyciel upomni się o składkę za samochód, którego nie będziesz już miał (i tak mały pikuś).

Jeżeli umowa, to zadarłeś z najpotężniejszą zorganizowaną grupą d.s. wymuszania haraczy w tym kraju (Urzędem Skarbowym znaczy się), bo miałeś tydzień na zapłacenie podatku od czynności cywilnoprawnych. Przyszykuj rozsądne wyjaśnienie, dlaczego nie mogłeś wcześniej zapłacić, ogon pod siebie i kwiląc goń do okienka i próbuj błagać o litość. Urząd w postaci urzędnika w okienku ma dwie opcje - przyjąć wyjaśnienia i obciążyć Ciebie podatkiem w normalnej wysokości, odmówić przyjęcia wyjaśnień i do podatku doliczyć sobie sowitą karę za nieterminową spłatę zobowiązań wobec skarbu państwa. Punkt z ubezpieczycielem też aktualny.
      • loyezoo Re: No to jesteś w ciemnej... 17.03.12, 12:10
        Jeden i drugi pieprzą, jak mały Kazio po dużym piwie.Powinieneś zapłacić 2% podatku od czynności cywilno prawnych w ciągu 2 tygodni (a nie tygodnia)Jeżeli nie zapłaciłeś,to zapłacisz z odsetkami ustawowymi (grosze)Mój mały rekord to zapłacenie podatku po ....1,5 roku i żadnych problemów (poza odsetkami)Ubezpieczenie nie ma żadnego znaczenia.Przeszło na ciebie,jeżeli jest jeszcze ważne,przechodzi dalej.Spisujesz normalnie umowę z kupującym i z tobą,dołączając umowę kupna,którą ty masz z poprzednim właścicielem.
        Kolejny rekord który znam,to klient kupił ode mnie auto (+3 umowy),a sprzedał dalej,więc kolejny miał już 4 bez przerejestrowywania.
        Teoretycznie powinieneś zapłacić podatek dochodowy od zysku ze sprzedaży,ponieważ nie miałeś auta pow. 6 miesięcy.Piszę teoretycznie,bo nikt w życiu do tego nie dojdzie,no chyba,że robisz tak non stop.Nomen omen,na aucie mogłeś stracić,kwestia kwot na umowie.Tyle z autopsji ,a nie bajek.Pzdr.
        • pan99 Re: No to jesteś w ciemnej... 17.03.12, 13:26
          loyezoo ma rację, reszta bredzi.
          przede wszystkim wyluzuj się.

opłać ten podatek 2% kiedy będziesz akurat przejeżdżał koło urzędu - zapłacisz odsetki karne ustawowe (groszowa sprawa). nic nie musisz tłumaczyć urzędnikom.
          ja kiedyś w ogóle nie zapłaciłem tego podatku (zapomniałem) i po 3 latach sprzedałem furę. minęło już z 7 lat i jak do tej poru skarbówka o nic się nie upomniała - fakt, że auto było w cenie motoroweru :-).

w tej chwili jeżdżę już ponad rok nieprzerejestrowanym autem bo mi się nie chce do urzędu iść, a niby powinno się to zrobić w ileś tam dni od zakupu. jak się skończyło oc poprzednika to nowe oc opłaciłem mając dowód rejestracyjny poprzednika i umowę kupna-sprz. 2 razy zatrzymała mnie policja (z innego powodu) i poinformowała, żebym niezwłocznie przerejestrował auto (co oczywiście obiecałem niezwłocznie uczynić). i tyle, żadnego mandatu, żadnej kary, żadnej represji.

sprzedawaj furę bez stresu. twoje oc lub twojego poprzednika przejdzie na kolejnego nabywcę (chyba, że weźmiesz oświadczenie kupca o rezygnacji z przedłużenia - wtedy możesz wycofać część składki).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka