Dodaj do ulubionych

Vw Polo pali sie lampka engine check

31.03.12, 12:42

Witam serdecznie
Mam od jakiegos czasu problem z pojawiajaca sie lampka engine diagnostic check.
Po podlaczeniu do komputera za kazdym razem wykazuje czujnik polozenia walka rozrzadu.Czujnik wymieniony a lampka dalej sie pali.Moje polo jest z 2007 roku i ma przejechane 48 000 km nie sadze zeby to byl pasek roarzadu, ale nie wiem.Pomozcie prosze.
Za podpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • uny Re: Vw Polo pali sie lampka engine check 31.03.12, 14:48
      pasek rozrządu to raczej ma niewiele do kontrolki Check. Po mojemu jeśli po wymianie czujnika ciągle pali się check to jesz szansa, że nowy czujnik też padł.
      poza tym, czy jesteś pewna, że te czujnik został w ogóle wymieniony? może "magik" skasował błąd w komputerze i "skasował" za wymianę czujnika.
      jeśli czujnik był wymieniany w dobrym warsztacie to może warto skorzystać z gwarancji?
      • jamesonwhiskey Re: Vw Polo pali sie lampka engine check 31.03.12, 19:31
        w moim 6n2 check sie palil przez dwa lata ,az zmienilem stacje paliw i zgasl
    • conveyor Re: Vw Polo pali sie lampka engine check 31.03.12, 20:57
      A pasek rozrzadu byl wymieniany?
    • szela81 Re: Vw Polo pali sie lampka engine check 31.03.12, 21:13
      niemożliwe polo się nie psują ;) a tak na serio to jeśli jest to 1,2 to układ rozrządu się lubi rozjechać - będzie sypał błędami położenia wału i wypadającymi zapłonami, nawet po takim niewielkim przebiegu, jeżeli to inny silnik to nie mam sugestii
    • nom73 Re: Vw Polo pali sie lampka engine check 31.03.12, 21:21
      agnies80 napisała:

> Po podlaczeniu do komputera za kazdym razem wykazuje czujnik polozenia walka ro
      > zrzadu.Czujnik wymieniony a lampka dalej sie pali

A jaki to kod błędu? Mechanik powinien czujnik sprawdzić przed wymianą, może kabelki gdzieś nie stykają. Czasami jest tak, że niesprawna cewka zapłonowa albo świece (przebicie) sieją po instalacji samochodu zakłócając przebieg sygnału z czujnika. Miałem podobnie w Partnerze, tyle, że zakłócało mi sygnał z czujnika prędkości. :-)
      • agnies80 Re: Vw Polo pali sie lampka engine check 01.04.12, 23:04
        Wiecie moze jaki jest koszt cewek zaplonowych i czy mozna je jakos samemu wymienic?
        Moze macie jakies linki do stronek czy filmikow gdzie jest pokazane gdzie sa zlokalizowane te cewki i jak sie je wymienia zeby czegos nie popsuc.Jak dotad mechanicy nie sa za bardzo pomocni, a za uslugi trzeba placic, wiec skoro nie bylby to duzy koszt to moze lepiej samemu.Moze po tym przebiegu swiece przydaloby sie wymienic.
        Acha przypomnialo mi sie ze czasami na cieplym silniku dluzej kreci zanim odpali.
        Dzieki wielkie za podpowiedzi:-)
        • uny Re: Vw Polo pali sie lampka engine check 01.04.12, 23:29
          koszt cewek to możesz sobie zobaczyć w sklepie internetowym intercars, na allegro pewnie kupisz je trochę taniej.
          cewek samemu nie polecam wymieniać. padnięta cewka (palcocewka, nie wiem jak to jest w tym silniku) objawia się dość charakterystycznie. "rzuca" silnikiem, nie da się tego nie zauważyć. przy wymianie potrzebny jest VAG (komputer diagnostyczny, skaner diagnostyczny) do wykasowania błędu inaczej będzie się świecił check.
          świece wymieniaj po 60000km przebiegu. okresy poszczególnych przeglądów i wymian znajdziesz w instrukcji auta
    • galtomone I wsiowy ekspert jeszcze sie nie wypowiedzial??? 02.04.12, 07:11
      Moze On ma to Polo na plakacie???
    • pejotpe4 Re: Vw Polo pali sie lampka engine check 02.04.12, 11:07
      Może padła sonda lambda? Ale po podłączeniu do kompa powinno to wyjść...
    • nazimno Niech rozgarniety diagnosta... 02.04.12, 11:53
      podlaczy komputer i przeczyta nr bledu.

Wszelikie swobodne spekulacje sa o d...e roztrzaskac.

www.obd-codes.com/trouble_codes/volkswagen/
      • agnies80 Re: Niech rozgarniety diagnosta... 14.04.12, 01:11
        Diagnosta mowil, ze to czujnik walka rozrzadu.Podal dwa nr bledu pamietam jeden z nich P1250, drugi zaczynal sie na E....ale nie pamietam. Mowil cos o poziomie paliwa i oleju, i poradzil mi jechac do elektryka.
    • printmasta Re: Vw Polo pali sie lampka engine check 03.04.12, 18:19
      Mój brat ma ten sam problem. Podobno Polówki tak lubią:) Olał sprawę, jeździ juz tak jakis czas i jest ok (na razie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka