Dodaj do ulubionych

Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze III

IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 16.06.04, 12:41
Wyczytałem w prasie motoryzacyjnej że Astra III nie ma wskaźnika temperatuty
cieczy chłodzącej czyli potocznie mówiąc temperatury silnika. Czy to prawda?
Bo aż nie chce mi się wierzyć że w sumie w drogim aucie nie ma tak
podstawowej i niezwykle ważniej informacji dla kierowcy. Jeśli to prawda to
chyba jest to debilizm na miarę dzielonych oparć i całego niedzielonego
siedziska w Fordzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.arkonskie.v.pl 16.06.04, 12:50
      To fakt nie ma tego wskaznika...w niektorych fordach tez nie ma tego
      wskaznika...ale gdy ma autem sie jezdzi to bezproblemu wyczowa sie kiedy slinki
      jest nagrzany (no ale do tego trzeba znac auto)....pozatym czemu uwazasz ze dla
      przecietnego kierowcy o nie sportowych ambicjach ten wskaznik jest tak wazny?
      • mar_elx Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I 16.06.04, 12:54
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> To fakt nie ma tego wskaznika...w niektorych fordach tez nie ma tego
        > wskaznika...ale gdy ma autem sie jezdzi to bezproblemu wyczowa sie kiedy
        slinki
        > jest nagrzany (no ale do tego trzeba znac auto)....pozatym czemu uwazasz ze
        dla
        > przecietnego kierowcy o nie sportowych ambicjach ten wskaznik jest tak wazny?

Ten wskaźnik informuje o ewentualnych uszkodzeniach w ukłądzie chłodzenia zanim
        szlag trafi silnik albo uszczelkę pod zawroami. No chyba, że w Oplu są tak
        pewni siebie, że taka awaria nigdy się nie zdarzy. Poza tym od tego jest
        wskaźnik, żeby nie trzeba było niczego "wyczuwać".

Zresztą temperatura może być też np. za niska - kiedy uszkodzi się termostat.
        Bez wskaźnika można tak jeździć bardzo długo, zużywając w nieświadomości więcej
        paliwa niż trzeba.
        • Gość: Maciek Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.arkonskie.v.pl 16.06.04, 12:58
          Ok...ale jesli nie ma wskaznika to napewno jest jakas konrolka ktora zapala sie
          gdy dzieje sie cos niedobrego z ukladem chlodzenia!
          • Gość: Tomek F. Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 16.06.04, 13:04
            > Ok..ale jesli nie ma wskaznika to napewno jest jakas konrolka ktora zapala sie
            > gdy dzieje sie cos niedobrego z ukladem chlodzenia!

napewno, ale ta kontrolka zapala sie w momencie gdy dochodzi juz do przegrzania
            w takiej sytuacji masz kilka sekund by wylaczyc silnik i zjechac na pobocze.
            Gdybys mial wskaznik mozesz sie zorientowac ze sie grzeje i jedziesz do
            warszatu. Co wiecej nawet gdy wylaczysz silnik zaraz po zapaleniu sie lampki
            nie jest powiedziane ze uszczelka nie dostanie mikropekniec bo byla juz za
            goraca i plyn bedzie przeciekal do silnika.

poza tym lapka zapla sie jak jest za goracy silnik a co jak jest
            niedogrzany????????
            • Gość: zgryzliwy Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:16
              Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

> ale ta kontrolka zapala sie w momencie gdy dochodzi juz do przegrzania
              > w takiej sytuacji masz kilka sekund by wylaczyc silnik i zjechac na pobocze.

Taki jestes pewien,ze to jest tylko informacja o juz zatartym silniku ( albo za
              kilka sec.)??
              Gdyby tak bylo,to nalezaloby sie "bac" inteligencji i wiedzy projektujacych te
              uklady.Myslisz,ze sa tacy durni i nie przewidzieli tego na co Ty "wpadles" ?
          • Gość: TakMaByc Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:08

> Ok...ale jesli nie ma wskaznika to napewno jest jakas konrolka ktora zapala
            > sie gdy dzieje sie cos niedobrego z ukladem chlodzenia!

Wlasnie tak jest w Yarisie.
            Zimny silnik - kontrolka swieci na niebiesko
            Normalna temp. - kontrolka gasnie
            Przegrzany - kontrolka zapala sie na czerwono.

Skoro producent sie tego nie boi to czego mialby obawiac sie uzytkownik ??

• proceaupe Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I 16.06.04, 12:58
        chociazby dlatego, ze na zimnym silniku nie nalezy przekraczac 3500/4000 obr.,
        a to nie zdarza sie tylko kierowcom ze spotowym zacieciem.
        to mnie naprawde wcielo, ze w niby tak dopracowanym aucie nie ma tak waznego
        wskaznika...
      • Gość: Tomek F. Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 16.06.04, 13:01
        > To fakt nie ma tego wskaznika...w niektorych fordach tez nie ma tego
        > wskaznika..ale gdy ma autem sie jezdzi to bezproblemu wyczowa sie kiedy slinki
        > jest nagrzany (no ale do tego trzeba znac auto)...pozatym czemu uwazasz ze dla
        > przecietnego kierowcy o nie sportowych ambicjach ten wskaznik jest tak wazny?

Maciek fajny z Ciebie chopak ale totalnie brak ci obiektywizmu co do Opli.
        Po pierwsze co to za argument ze inny tez nie ma. To tez jest zle.
        Po drugie jak wyczujesz jaka silnik ma temperature? Jesli jestes w stanie
        siedziac w srodku w nowoczesnym samochodzie to wyczuc to chyba jestes jakis
        geniusz ale przecietny kowaliski nie jest taki.
        Po trzecie wlasnie dla przecietnego kowalskiego ten wskaznik jest niezwykle
        istotny pozwala sie zorientowac ze padl np. termostata albo ze zaraz przegrzeje
        sie uszczelka.

Slowem wroze wiele roboty jesli chodzi o przegrzania silnikow usczelki pod
        glowica i pekniecia glowic przy astrze III. Mechanicy zacieraja rece.
      • Gość: Piotrek Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.sympatico.ca 29.06.04, 01:09
        Nie ma mowy ze wyczujesz czy silnik jest nagrzany i ile.Mozesz wyczuc ze twoj
        szwagier jest nagrzany po jego oddechu i kroku ale nie silnik.
        • Gość: Poll Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 01:25
          W chwili gdy w innych pojazdach wskaznik temp. dociera do miejsca oznaczonego
          kolorem czerwonym w moim samochodzie zapala się czerwona kontrolka "chłodnicy".
          Efekt info jest ten sam tylko pokazany w inny sposób. Jeśli ktoś jest kretynem
          to nie pomoże nawet reprymenda słowna.
    • Gość: Maciek Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.arkonskie.v.pl 16.06.04, 13:08
      Ok zrozumialem swoj blad...teraz juz wiem ze to jest potrzebna rzecz w aucie!
      Jak sie wyczuwa? Ja np zima (w aucie z kontrolka temp) jezdzilem z domu ta sama
      trasa i zawsze w tym samym miejscu mialem juz silnik nagrzany...jak sie jezdzi
      sporo autem to mniej wiecej wie sie kiedy silnik lapie dobra temp.....Ale to
      fakt nie mozna sie dowiedziec ze np termostat zle chodzi...ale czy nie uwazacie
      ze musi byc tam jakas kontrolka informujaca o tym ze silnik zaraz sie przegrzeje?

Nie do konca brak mi obiektywizmu wobec Opli...np ostatnio w rodzinie
      zastanawialismy sie nad zakupem Opla Corsy (drugie auto w rodzinie) i
      zrezygnowalismy.....Nie przekonalo nas to auto....Majac Vectre GTS z dieslem
      uwazam ze auto jest dobre...silnik fajny...no ale jezdzilem tez BMW 530d i wiem
      ze diesel moze byc cichszy, chodzic delikatniej i miec duuuzo lepsze
      przyspieszenie....Lubie te marke ale jestem obiektywny wobec niej!
      • Gość: Maciek Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.arkonskie.v.pl 16.06.04, 13:10
        A lubie te marke bo przez ostatnie lata mam Ople i nigdy mnie nie zawiodly...w
        zasadzie byly bez awaryjne a uzytkowanie ich ograniczalo sie do wymiany zarowek
        i lania benzyny.
    • Gość: zenon77 Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.man.polbox.pl 16.06.04, 13:17
      W nowej Corolli Verso też nie ma...
    • wichura Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I 16.06.04, 13:28
      Wiadomo, GM. Pewnie obliczyli, że to za drogi element (a może wystarczy
      poszukać w menu komputera?).
      Za to lubię Xsarę: oddzielne wskaźniki temperatury cieczy chłodzącej i
      temperatury oleju.
      • 1lepperek1 Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I 16.06.04, 13:38
        U mne w Skodzie Fabi też jest taki wskaźnik. I co krytycy skód?
    • x-darekk-x Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I 16.06.04, 13:50
      powaznie?

dziwaczna oszczednosc. zupelnie bez sensu.
    • mavio1 U mnie też nie ma... 16.06.04, 16:40
      W moim samochodzie też nie ma wskaźnika, ale jest kontrolka, która zapala się,
      gdy temp. silnika przekroczy 130 st. C.
      • Gość: noesis polonez 1500 rocznik 1983 IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 24.06.04, 23:11
        mam wskażnik temperatury wody i i wskaźnik ciśnienia oleju, dzięki temu
        dokłądnie obserwuje zachowanie silnika, np. po przejechaniu 5 km latem silnik
        osiąga optymalną temperaturę około 80 stopni, po ciśnieniu oleju widzę kiedy
        jest silnik obciążony,
        kiedyś latem miałem połowę wymaganej ilości wody w układzie i dzięki temu że
        miałem termometr przejchałem 100 km kilka razy zatrzymując się, temperatura nie
        przekroczyła 100 stopni (krytyczna 130)
        pozdrawiam i życzę miłej jazdy z termometrem :)
    • apacz9 Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I 16.06.04, 16:42
      Też mnie nieco irytuje brak takiego wskaźnika w niektórych nowych samochodach.
      Pomijając wszelkie praktyczne zastosowania tego wskaźnika, to po prostu , kurna,
      lubię sobie na niego co jakiś czas zerknąć :) No a argumentu , że można wyczuć
      czy silnik jest rozgrzany czy nie jest kiepski, bo nie poto kupuję auto za
      trochę gotówki, żeby się nad tym głowić.
      Co do dzielonych oparć i i niepodzielnej kanapie to już zupełna porażka.
      Podobnie jest m.in. w Toyocie Corolli modelu z roku 2000 czyli poprzedniego niż
      obecny.
      Już nawet kiedyś w CC miałem dzielony. Co się zresztą przydawało bo zabierałem
      na żagłówki swój własny silnik zaburtowy, no i trzy osoby mogły usiąść (to były
      czasy :)
      Generalnie jeśli chodzi o deskę rozdzielczą to najbardziej mnie wkurzają
      wyświetlacze elektroniczne a'la Toyota Yaris, natępnie wyświetlacze umieszczone
      na środku a nie przed kierowcą, tali już jestem staroświecki.
      Ale najbardziej mnie "boli" jak nie ma obrotomierza, wtedy już nawet wskażnik
      temperatury silnika tego nie ratuje :)))
      Pozdr.
      • mavio1 Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I 16.06.04, 16:45
        Hehe, kiedyś jeździłem samochodem, gdzie nie było obrotomierza, a był wskaźnik
        temperatury silnika. Nudno było, bo prawie zawsze wskazówka stała dokładnie na
        środku skali. :-) Teraz mam na odwrót - jest obrotomierz, nie ma wskaźnika
        temperatury. Z drugiej strony mam duży wskaźnik prędkości na środku i dwa
        mniejsze po bokach (paliwo i obroty). Ładnie to wygląda, skoro już mówimy o
        wrażeniach estetycznych. ;-)
        • apacz9 Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I 16.06.04, 17:12
          Tak, obrotomierz to jednak frajda hihi.
          "Idealne" rozwiązanie to dwa klasyczne wskażniki: prędkości i obrotów.
          Pozdrowionka
          • apacz9 Re: cd.. 16.06.04, 17:20
            koło siebie no i z boków albo pośrodku mniejsze: benzyny i temperatury cieczy
            chłodzącej, no i może jeszcze gdzieś wcisnąć oleju
            • mavio1 Re: cd.. 16.06.04, 17:34
              najlepiej, to niech samochód wysyła SMS-y czy mu za ciepło czy za zimno
              • Gość: pepo Re: cd..e tam sms IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 20:31
                powinien zagadać ciepłym damskim głosem "kochany jest mi za grorąco, zrób coś"
                albo " w lewym przednim kółku mam za mało powietrza, i szyby znowu brudne, a
                trzeci stop ma przepalone żarówki - dlaczego nie dbasz o mnie?!";)
                P.
                • apacz9 Re: cd..e tam sms 17.06.04, 09:27
                  No nie to już by była przesada. To już za bardzo przypomina małżeństwo. A
                  samochodem sobie jeżdżę aby od tego czasem odpocząć, to ma być relaks!! a nie
                  wysłuchiwanie narzekań ;)))
                  Pozdr.
    • Gość: TO JA Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.honeywell.com 16.06.04, 16:59
      Wskaznika temperatury nie ma w nowym BMW 5. Na pewno jest jakis system
      ostrzegawczy (dzwonek i wyswietla sie ostrzezenie albo cos takiego) a podobno
      silnik przy jakiejs tam niebezpiecznej temperaturze sam sie wylaczy. To
      wszystko nie zastapi mi starej poczciwej wskazowki. Jest natomiast wskaznik
      chwilowego zuzycia paliwa, co mniej wiecej odpowiada i tak polozeniu mojej
      stopy na gazie wiec wiem ile gazu daje. W trucku Dodge jest oprocz temperatury
      jeszcze wskaznik cisnienia oleju i wskaznik napiecia, jak w Warszawach.
    • marekatlanta71 A po co? 16.06.04, 17:31
      W koncu kierowce interesuje jedynie czy temperatura nie jest za wysoka. Astra
      III ma na pewno lampke mowiaca o tym. A wskaznik jest moim zdaniem gorszy od
      lampki, bo nie ostrzega jak temperatura jest za duza. Choc z drugiej strony
      wskaznik potrafi poinformowac o poczatkowych klopotach z ukladem chlodzenia o
      ktorych by lampka nie poinformowala.
      • Gość: Kris Kelvin Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 18:52
        Kontrolka jak to juz bylo mowione zapala sie przy okolo 130 stopni podczas gdy
        normalna temperatura pracy to okolo 85 stopni a pierwszy wentylator wlacza sie
        przy okolo 92 stopnie a drugi przy okolo 110 stopni (roznie w roznych autach).
        Tak wiec gdy silnik osiaga 130 stopni i zapal sie kontrolka jest juz bardzo
        goracy i jest to stan niebezpieczny dla uszczelki. Czasu na reakcje jest
        naprawde bardzo malo a wyobrazmy sobie ze stoimy w korku, jest na dworze 30
        stopni i nie dzialaja wentylatory bo np padl bezpiecznik. W takiej sytuacji juz
        nawet przed wlaczeniem konrolki przy temperaturze okolo 125 stopni usczelki pod
        glowica wykonane z gorszych materialow lub majace wrodzone wady fabryczne sa
        bez szans i przepala sie. A jesli pojezdzimy przez jescze pare minut (jaki to
        czas to zalezy od warunkow) i dojdziemy do 140 stopni to i nowka auto bedzie do
        remontu.
        Tak wiec kontrolka to bezsensowna oszczednosc i debilizm. Albo wskaznik albo
        komputer podajacy temp. (np bmw 5)
        • Gość: zgryzliwy Re: Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 19:08
          Gość portalu: Kris Kelvin napisał(a):

wyobrazmy sobie ze stoimy w korku, jest na dworze 30
          > stopni i nie dzialaja wentylatory bo np padl bezpiecznik. W takiej sytuacji
          > juz nawet przed wlaczeniem konrolki przy temperaturze okolo 125 stopni
          > usczelki pod glowica wykonane z gorszych materialow lub majace wrodzone wady
          > fabryczne sa bez szans i przepala sie

w tej sytuacji to faktycznie wskaznik Ci pomoze... popatrzec
          • Gość: Kris Kelvin Re: Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 19:17
            Gość portalu: zgryzliwy napisał(a):
            > w tej sytuacji to faktycznie wskaznik Ci pomoze... popatrzec

mylisz sie pomoze uratowac samochod przed kosztowna naprawa czego moze nie
            zrobic kontrolka. Po prostu widzac ze temperatura rosnie zdazysz odpowiednio
            wczesnie zjechac a nie czekac do ostatniej chwili.
            A moze bys podal jakies argumenty bo jak na razie gadasz bzdury tylko.
        • Gość: Maciek Re: Po to IP: *.arkonskie.v.pl 16.06.04, 19:16
          Normalna temp. to 85 st?
          W Vectrze B czerwone pole zaczynalo sie od 130 chyba...i normalne to bylo jak
          mial od 90-110 stopni...wszystko ze tam cos sie dzialo pod cisnieniem i plyn
          zachowal swoje wlasciwosci w takich temperaturach.....W korku temp zawsze szla
          mi w gore do 100-110 i stawala...wysarczylo przejechac 50 metro i znow bylo ok
          90-95 st....nowe silniki zwykle maja dosc wysokie temperatury, znaczy plyn
          chlodzacy!
          • Gość: Kris Kelvin Re: Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 19:20

> Normalna temp. to 85 st?
            > W Vectrze B czerwone pole zaczynalo sie od 130 chyba...i normalne to bylo jak

jak chyba wszedzie
            jednak czerwone pole oznacza stan alarmowy

> mial od 90-110 stopni...wszystko ze tam cos sie dzialo pod cisnieniem i plyn
            > zachowal swoje wlasciwosci w takich temperaturach.....W korku temp zawsze szla
            > mi w gore do 100-110 i stawala...wysarczylo przejechac 50 metro i znow bylo ok
            > 90-95 st....nowe silniki zwykle maja dosc wysokie temperatury, znaczy plyn
            > chlodzacy!

jesli uznac ze wlaczone wentylatory to stan normalny to mozna uznac 110 stopni
            za normalna temperature. Niemieniej uznaje sie za wlasciwa temperature dla
            silnika taka gdy silnik sam sie chodzi bez uzyciu wentylatorow. Jesli wiec
            pierwszy wlacza sie przy okolo 92 stopni teperatura do 92 stopni jest wlasciwa.
            miedzy 80 a 90 powiedzmy.
            • Gość: Kris Kelvin Wskaznik - cel istnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 19:28
              Gdyby auta sie wogole nie psuly wskaznik bylby nie potrzebny podobnie jak
              kontrolka temperatury no bo po co to jesli przegrzanie ani nie dogrzanie nie
              grozi. Podobnie nie byla by potrzebna np. kontrolka ABS ktora zapala sie jak
              ABS nie dziala, czy kontrolka oleju gdyby zawsze oleju bylo dosc. Jednak auta
              psuja sie wiec trzeba posiadac odpowiednie informacje by zapobiec wiekszym
              uszkodzeniom lub uratowac zycie.
            • marekatlanta71 Re: Po to 16.06.04, 20:12

> jak chyba wszedzie
              > jednak czerwone pole oznacza stan alarmowy

Tak samo jak czerwona lampka... Roznica taka ze jak Ci sie lampka zaswieci to
              widzisz od razu. Jak Ci sie wskaznik powolutku przesunie na czerwone pole to
              widzisz dopiero jak silnik zaczyna sie dziwnie zachowywac a ty szukasz przyczyny.

P.S. Osobiscie uwazam ze powinno byc oba - lampka + wskaznik. Lampka dla
              kierowcow ktorzy uzywaja pojazd do przemieszczania sie z punktu A do B a
              wskaznik dla tych co chca wiedziec co sie z ich pojazdem dzieje. Podobnie z
              obrotomierzem i wskaznikiem paliwa choc np. woltomierz czy wskaznik spalania
              stukowego, stopnia bogactwa mieszanki, predkosci obrotowej wentylatora chlodnicy
              itp. to moim zdaniem juz przesady...

• Gość: Kris Kelvin Re: Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 20:18
                marekatlanta71 napisał:
                > Tak samo jak czerwona lampka... Roznica taka ze jak Ci sie lampka zaswieci to
                > widzisz od razu. Jak Ci sie wskaznik powolutku przesunie na czerwone pole to
                > widzisz dopiero jak silnik zaczyna sie dziwnie zachowywac ty szukasz przyczyny
                > P.S. Osobiscie uwazam ze powinno byc oba - lampka + wskaznik. Lampka dla
                > kierowcow ktorzy uzywaja pojazd do przemieszczania sie z punktu A do B a
                > wskaznik dla tych co chca wiedziec co sie z ich pojazdem dzieje. Podobnie z

nie wiem jakimi autami jezdziles ale w tych co ja jezdzilem zawsze obok
                wskaznika temperatury byla lampka wlasnie po to ze jak wskaznik wchodzi na
                czerwone pole to sie zapala. Co wiecej jak robilem prawo jazdy bylo o tym
                pouczenie na zajeciach ze wejscie na czerwone pole i zapalenie sie lampki
                oznacza koniecznosc natychmiastpowego zatrzyamania sie.
                • marekatlanta71 Re: Po to 16.06.04, 20:58
                  Za dawnych czasow byly tylko wskazniki...
                  • art_0 Re: Po to 16.06.04, 22:16
                    Cos mi lata po glowie ze w starej BMW 5 w automacie (produkowanej tak z 15-17
                    lat temu) byly dwa zegary. Pierwszy to predkosciomierz, a drugi (takiej samej
                    wielkosci) to.....zegar. Tak mi sie przynajmniej wydaje - no ale bylem wtedy
                    ledwo co nastolatkiem, wiec moge sie mylic.

Art
            • Gość: zgryzliwy Re: Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 23:13

> jednak czerwone pole oznacza stan alarmowy

Czerwona kontrolka tez moze wskaztwac stan alarmowy ,jak wskaznik
              chyba nie myslisz ,ze jest po to by wskazac moment awarii silnika.

> ..Niemieniej uznaje sie za wlasciwa temperature dla
              > silnika taka gdy silnik sam sie chodzi bez uzyciu wentylatorow.

Myslalem,ze temp.wlasciwa jest okreslona konkretnie a jakie urzadzenia o to
              dbaja nie ma nic do rzeczy.
              Chocby uklad chlodzenia byl kilka razy pojemniejszy i tak silnik nie utrzyma
              sam stalej temp., jezeli nie bedzie odbioru ciepla z chlodnicy przez wentylator
              czy nadmuch podczas jazdy.
              • Gość: Kris Kelvin Re: Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 07:59
                > Czerwona kontrolka tez moze wskaztwac stan alarmowy ,jak wskaznik
                > chyba nie myslisz ,ze jest po to by wskazac moment awarii silnika.

chyba nie czytasz uwaznie napisalem wczesniej ze czerwone pole uzupelniane jest
                przez kontolke. Awarie silnika wskazuje kontrolka STOP. Producenci staraja sie
                robic tak by po zapaleniu kontrolki lub wejsciu na czerwone pole przepalenia
                uszczelki jescze nie bylo niemniej jak juz mowilem czas do jej przepalenia jest
                bardzo krotki lub czasem w pewnych okolicznosciach moze dojsc do przepalenia
                juz przed zapaleniem kontorlki.

> Myslalem,ze temp.wlasciwa jest okreslona konkretnie a jakie urzadzenia o to
                > dbaja nie ma nic do rzeczy.
                > Chocby uklad chlodzenia byl kilka razy pojemniejszy i tak silnik nie utrzyma
                > sam stalej temp. jezeli nie bedzie odbioru ciepla z chlodnicy przez wentylator
                > czy nadmuch podczas jazdy.

masz male pojecie o budowie samochodu. Wlasciwa temperature dla samochodu
                okresla termostat i miesci sie ona w przedziale 80-90 stopni (sa rozne
                termostaty). To jest wlasciwa temperatura pracy optymalna dla silnika. To ze
                czasem jest wyzsza nie jest niczym nieprawidlowym niemniej nie jest to
                optymalne dla silnika. Po to sa wentylatory byby sprowadzic tempetrature do
                optymalnej 80-90 stopni.
                • Gość: zgryzliwy Re: Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 01:38
                  > masz male pojecie o budowie samochodu. Wlasciwa temperature dla samochodu
                  > okresla termostat i miesci sie ona w przedziale 80-90 stopni (sa rozne
                  > termostaty). To jest wlasciwa temperatura pracy optymalna dla silnika. To ze
                  > czasem jest wyzsza nie jest niczym nieprawidlowym niemniej nie jest to
                  > optymalne dla silnika. Po to sa wentylatory byby sprowadzic tempetrature do
                  > optymalnej 80-90 stopni.

Jak zapomniales znawco to Ci przypominam Twoje slowa :

>..Niemieniej uznaje sie za wlasciwa temperature dla
                  >..silnika taka gdy silnik sam sie chodzi bez uzyciu wentylatorow.

Do tego sie odnioslem , wiec sie nie wykrecaj.
                  • Gość: Kris Kelvin Re: Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 08:27
                    > Gość portalu: Kris Kelvin napisał(a):
                    > > masz male pojecie o budowie samochodu. Wlasciwa temperature dla samochodu
                    > > okresla termostat i miesci sie ona w przedziale 80-90 stopni (sa rozne
                    > > termostaty)To jest wlasciwa temperatura pracy optymalna dla silnika. To ze
                    > > czasem jest wyzsza nie jest niczym nieprawidlowym niemniej nie jest to
                    > > optymalne dla silnika. Po to sa wentylatory byby sprowadzic tempetrature d
                    > o
                    > > optymalnej 80-90 stopni.
                    >
                    > Jak zapomniales znawco to Ci przypominam Twoje slowa :
                    >
                    > >..Niemieniej uznaje sie za wlasciwa temperature dla
                    > >..silnika taka gdy silnik sam sie chodzi bez uzyciu wentylatorow.
                    >
                    > Do tego sie odnioslem , wiec sie nie wykrecaj.

przeciez jedno nie wyklucza drugiego, widze ze nie rozumiesz
                    temperature reguluje termostat ale optymalna jest temperatura wtedy gdy nie
                    pracuja wentylatory, ich wlaczenie sygnalizujze ze temp jest wyzsza od
                    optymalnej
                    • Gość: zgryzliwy Re: Po to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 15:04

> widze ze nie rozumiesz
                      > temperature reguluje termostat ale optymalna jest temperatura wtedy gdy nie
                      > pracuja wentylatory, ich wlaczenie sygnalizujze ze temp jest wyzsza od
                      > optymalnej

Nie do konca prawda.
                      To ze nie pracuja wentylatory nie znaczy jeszcze ,ze temp. jest optymalna.Jak
                      jest za niska to wentylatory tez nie pracuja.
    • Gość: pudel Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 00:31
      Właśnie niedawno oszczędziłbym kilka złotych jak by u mnie w SC był wskaźnik
      temperatury! Czerwona kontrolka zapaliła się jak płyn w układzie już się
      gotował!!! Przyczyną był zacięty termostat w pozycji prawie zamkniętej. Jak bym
      miał wskaźnik to zaóważyłbym że temperatura rośnie za bardzo. A tak to jeszcze
      uszczelkę pod głowicą szlak trafił!
      • Gość: pilot Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.wil.pk.edu.pl 17.06.04, 12:06
        bzdura z tym brakiem wskaźnika! moim zdaniem jest on potrzbny. argumenty można
        przeczytać wcześniej.
        dodam od siebie, że znacznie lepiej czuję się w samochodzie w którym
        mam "kontrolę" nad wszystkim w postaci wskaźników i kontrolek np. ładowanie
        akumulatora, ciśnienie i temperatura oleju itp. brat śmigał kiedyś wypasioną
        wersją Renault Fuego i tam było z 500 kontrolek i wskaźników, do wszystkiego.
        spytałem kiedyś czy korzysta z tych informacji, odpowiedział, że nie, ale
        wyglądaja fajnie :)
        • apacz9 Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I 17.06.04, 13:04
          no i o to chodzi! :)))
      • Gość: Poll Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 19:56
        Kolega ma Astre II i ma wskaznik temperatury,ale to i tak mu nic nie pomogło
        gdy leżąca na jezdni gałąz przebiła chłodnice. Nawet gdyby w samochodzie było
        20 wskazników temperatury cieczy chłodzącej to i tak kretyn nie zauważyłby
        żadnej zmiany. W moim samochodzie brak tego wskaznika,ale daje sobie jakos rade
        bez niego taksa mo jak daje sobie rade bez wskaznika temp. oleju, wskaznika
        ciśnienia oleju, ładowania akumulatora, ciśnienia w oponach, barometru,
        EKG,EEG, przesiewowegon badania słuchu oraz tomografu.
    • Gość: bis EOBD - po co mi wskaźniki IP: *.isuzu.pl 17.06.04, 14:40
      • Gość: wit Re: EOBD - po co mi wskaźniki IP: *.pkobp.pl 18.06.04, 18:06
        Ludzie, 28.06.2004 będę miał ASTRĘ III.
        Czekałem dwa miesiące ale się doczekałem.
        Z serwisu dowiedziałem się, że kontrolka
        jest w komputerze i to załatwia chyba całą tą dyskusję
        Napiszę wam po 30.06 czy to prawda z tą kontrolką
        i jak się jeździ.
    • Gość: Bolek Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: 65.95.21.* 29.06.04, 01:40
      Na pewno bedzie kontrolka ktora zapala sie jak jest wysoka
      temperatura.Kontrolka bedzie miala te przewage nad wskaznikiem ze duzo ludzi
      ignoruje wskaznik ,bo nie wie co on wskazuje i i nawet jak idzie troche zbyt
      wysoko to nic im to nie mowi.
      • Gość: wit Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.pkobp.pl 02.07.04, 10:50
        Od wczoraj mam ASTRĘ III i przy odbiorze pytałem się o ten wskaźnik.
        Zapewniono mnie,że jak temperatura będzie za duża
        to zapali się kontrolka.
    • Gość: Poll Re: Brak wskaznika temperatury silnika w Astrze I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 23:49
      Pomimo że w prawie wszystkich pojazdach jest bagnet do kontroli poziomu oleju a
      w niektórych jest nawet wskaznik elektoniczny to i tak w ponad 70% samochodów
      poziom oleju jest albo zbyt niski albo zbyt wysoki. Jak widać z tej statystyki
      wynika że wskazniki g...wno nas obchodzą
      • Gość: szybki Pytanko IP: *.acn.pl 01.07.04, 13:03
        Mam wskażnik temp. cieczy i oleju, sytuacja: temp. cieczy powiedzmy 120
        stopni /jakiś milimetr od czerwonego pola :)/, oleju 95 stopni, mam tak w korku
        nieraz. Czy to normalne, czy tak może być?

pozdro.
        • Gość: Poll Re: Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 19:07
          Pewnie że może tak być dopóki wskazówka nie wejdzie na czerwone pole. Wskaznik
          wskazuje średnią temperature.
          • Gość: szybki Re: Pytanko IP: *.acn.pl 02.07.04, 10:17
            jaką średnią temperaturę???, wskażnik pokazuję temperaturę w danej chwili z
            niewielkim opóźnieniem, a nie średnią. Że tak może być to wiem, bo tak mam
            często, pytam czy to normalne, taka rozbieżność temperatur niejako w jednym
            układzie?..... nie wiem czy dobrze kombinuję :)

pzd.
            • Gość: Poll Re: Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 11:02
              Średnią, bo przecież nie cała ciecz chłodząca ma taką temperature jaką wskaznik
              pokazuje. W zbiorniczku jest sporo niższa niż powrót z chłodnicy a ta z kolei
              jest sporo niższa niż na wejściu do chłodnicy. Ponieważ w układzie panuje
              podwyższone ciśnienie to temperatura (nawet gdyby to była woda) może przekroczć
              100 st.C
              • Gość: szybki Re: Pytanko IP: *.acn.pl 02.07.04, 12:46
                No ok., ale jak to jest, patrząc po temperaturze oleju silnik jest zupełnie
                chłodny, powiedzmy 90 stopni, ale gdybym go nie miał /wskażnik temp. oleju nie
                występuje często/ to sądząc po temp. cieczy silnik mi się strasznie
                grzeje/prawie czerwone pole/???

pzd.
                • Gość: Poll Re: Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 13:07
                  Temperatura oleju, po jej ustaleniu, praktycznie się nie zmienia. No może
                  zmienia ale nie w tak dużym zakresie żeby to trzeba było zwykłemu uzytkownikowi
                  komunikować. Taka informacja zapewne przyda się kierowcy jeżdżącemu na "limicie"

To, że wskazuje Ci prawie czerwone pole może tylko świadczyć o nieuchronnej
                  konieczności wymiany płynu chłodzącego bo ten który masz jest "odparowany"
                  • Gość: kompressor Re: Pytanko IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.07.04, 18:26
                    Panowie moge wam powiedziec z autopsji ze sam wskaznik to ZA MALO
                    Wczoraj mialem przykry wypadek z chlodzeniem i chociaz mam wskaznik temp to
                    g*** mi dal, jak padlo pompa i chlodzenie stanelo, wskazuwka temp skoczyla do
                    pionu momentalnie i choc zerkam na wskazniki co jakis czas to jednak te pare
                    kilometrow auto jechalo poteznie sie przegrzewajac ;(
                    W tej sytuacji lampka alarmujaca bylaby 100xlepsza...
                    • Gość: Poll Re: Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 23:26
                      Pewnie ze w takiej sytuacji lepiej mieć kontrolke niz wskaznik, bo kontrolka
                      zapalając sie na czerwono przyciągnełaby Twoją uwage.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka