Gość: Mateusz Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.183.232.152.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.04.12, 22:38 A ja jeżdzę Safranem (taką francuską kupą złomu według niektórych) od firmy Renault z silnikiem 3.0 V6 i do tego z automatem. 320 tys przebiegu, rok 1993 i śmiga dalej :-p, więc jak widać wszystko zależy od tego jak kto dbał o samochód i jak auto jest wykonane. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: m Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.centertel.pl 04.04.12, 22:48 @samiec_alfa_romeo Oczywiście że mnie stać na nowe auto...nie jestem milionerem, ale uskładałem te 50 tys.zł...tylko ja się pytam po co? żeby pokazać się kolegom ? żeby sąsiada w oczy zakoliło? żeby ptaszka sobie wydłużyć ? Mam inne ważniejsze priorytety życiowe niż nowe auto...miłość,rodzina, praca którą lubię...oto coś co daje mi poczucie własnej wartości...Nie mam porównania? a to dobre! Pójdę do kiosku, kupię gazetęAuto-Świat , poczytam o nówkach i używanych i już mam porównanie....i to za 2 zł a nie za 70 tys.zł Haha;-) !!! Link Zgłoś
Gość: pasjonat Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.12, 22:52 Polecam Fjuta Panto z 2-cylindrowym silnikiem 0.4L Włoski. Kultowy. ŚLICZNIUSI. Link Zgłoś
Gość: a Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: 95.108.76.* 04.04.12, 23:18 60 tys to oszczednosci zycia :) haha dobre..... Link Zgłoś
Gość: TP sa jest francus Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.ip.netia.com.pl 05.04.12, 00:03 Polacy powinni uczyc sie od Francuzów patriotyzmu. patriotyzmu ekonomicznego... termin niezrozumiały dla przecietnego Polaka Link Zgłoś
Gość: x Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 00:35 @Hans "Francuzi, może w mniejszym stopniu od Niemców, ale jednak są "nacjonalistami" motoryzacyjnymi i popierają własny przemysł motoryzacyjny. W PL, gdyby istniał przemysł motoryzacyjny, to jego produkty byłby na czołowych miejscach sprzedaży. Norma." Właśnie o nacjonalizm chodzi. Niemcy to jeden z większych, bądź największy rynek w Europie. Tym sposobem wyjaśniliśmy siłę niemieckich marek. Wbrew propagandzie, którą sieją tu fani (fanatycy) niemieckich marek, sukces w nacjonalizmie właśnie leży. Wystarczy spojrzeć na statystyki sprzedaży w Ameryce i tam VW ma bardzo daleko do dużo młodszego Hyundaia. Tak samo francuskie samochody, wbrew propagandzie sianej przez wielu oferują coś, za co warto je docenić. Ostatnio nawet mocno poprawiają się w kwestiach niezawodności, co było głównym zarzutem wobec nich. Bo jeśli chodzi o komfort, to na prawdę od dawna już trudno tutaj konkurować... Link Zgłoś
Gość: x Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 00:44 @Gość: a Jesteś, przepraszam, naiwny jeśli myślisz, że "m" kupi Twoje 3-5 letnie auto. On kupi samochód jeśli będzie miał min. 12 lat. Bodaj aktualnie jeździ 15-to letnim Polo, więc czas je odświeżyć ;) Ma już 3 lata! Licząc od 12-tu :D Link Zgłoś
Gość: Gość Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.38.102.4.internetia.net.pl 05.04.12, 00:47 Ten ranking pokazuje jak zniemczeni są Polacy. Między innymi jest to zasługa prasy motoryzacyjnej, która jest w 99% niemiecka i zawsze w tej prasie auta niemieckie są gloryfikowane. Link Zgłoś
coppermind Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 05.04.12, 02:12 Renault to faszystowski kolaborant, więc nie ma wielkiego znaczenia, czy kupicie vw czy renaulta, smród się będzie ciągnął. Link Zgłoś
1mississauga Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 05.04.12, 02:58 Gosc 00:47 .100 % racji. Proponuje zrobic zestawienia sprzedazy nowych samochodow z krajow ,typowo stworzonych przez emigrantow USA ,Kanada ,Australia czy Nowa Zelandia .Napewno w tych krajach ludzie nie kieruja sie nacjonalizmem, co ma miejsce w Europie. Przez 25 lat pobytu w Kanadzie nie kupilem innego auta jak Japonskie (pomimo ze sie urodzilem w Europie ) ,pomijam Van,y i Pickup,y do biznesu. Link Zgłoś
Gość: brachu Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.play-internet.pl 05.04.12, 06:49 i dlatego powinnismy kupowac opla astre, lancia ypsilon, vw caddy itd czyli wszystkie samochody ktoere sa produkowane w Polsce bo to daje podwojna korzysc - 1.czesc z tych pieniedzy zostaje w Polsce 2. zapewnia miejsca pracy Link Zgłoś
p406_737u Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 05.04.12, 07:27 A ja proszę o zestawienie nowych aut w takich krajach: Szwajcaria z rozbiciem na landy (według języka)! Hiszpania, Portugalia UK Dania Szwecja do Piotra, któremu nie pasują francuzy: wnioskowanie na podstawie jednego egzemplarza jest błędem logicznym (wnioskowanie na podstawie niemiarodajnej próbki) - równie dobrze ja mógłbym powiedzieć, że mój trzeci francuz i jak dotąd OK, czyli francuzy super, a w pracy VW passat popsuł się na gwarancji (skrzynia biegów), więc niemcy do doopy? Link Zgłoś
Gość: Gość Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.warszawa.mm.pl 05.04.12, 08:19 Do wielkiego ruchacza z malym ogonem. U was na wsi zawse " krulem" bedzie vw , dlatego jak sie ma padake z tym znaczkiem najlepiej tam pojechac i sprzedac. Wsiochy dostaja orgazmu na widok tego znaczka. Link Zgłoś
toreon Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 05.04.12, 09:06 We Francji podobnie jak w Niemczech dominują w rankingach sprzedaży rodzime marki. To jest logiczne. Jak widać niekoniecznie w Polsce. Jesteśmy niezmiennie chyba jedynym krajem w Europie a może i na swiecie, który mając tyle własnych fabryk samochodowych, w rankingu sprzedaży pierwsze miejsce okupuje marka z importu. I co tu można sądzić o naszych rodakach? Link Zgłoś
Gość: brutus Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.04.12, 09:17 Do wszystkich gości typu "po co nowy ? jeżdżę starym 17 letnim BMW i gitara" Jak kiedyś nadejdzie taki dzień kiedy podróżując z rodziną w słoneczny dzień zostaniesz zaatakowany przez idiotę na drodze na czołówkę - nie wystrzeli żadna poduszka , blachy pogniotą ci uda i miednice, głowa przywali w starą kierownicę a obok żona będzie chciała wybić szybę czołową swoja sliczną główką - wtedy zadaj to pytanie - po co nowy ? Jak będziesz leżał pół roku w łóżku to wtedy wychwalaj to swoją filozofię jazdy rupieciami z przed 17 lat. To samo do Ciebie tłuku "M" jak znaczek Polo wbije ci cię w kręgosłup to zadaj to wtedy se przeznaczysz te 50 000 na rehabilitacje. Link Zgłoś
Gość: JCV Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.12, 09:18 A ja w ogóle francuzów nie rozumiem, Niemcy to wiadomo mają najlepszą motoryzację na świecie więc logiczne, że będą kupować swoje produkty ale francuzi? zarabiają równie dobrze jak Niemcy więc stać ich na równie dobre samochody, a oni kupują wyroby samochodopodobne. Niech im ktoś prześle "Motor" , "Auto Moto", "Auto Moto i Sport" czy "Auto Swiat" czy przez google translatora przetłumaczą np. autogalerię żeby zobaczyć obiektywną prawdę jakimi szmelcami jeżdżą. Link Zgłoś
Gość: Ry-chu Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 09:35 @m,to jak sobie te porównania w gazecie poczytasz to napisz do niej swoje pseudo-madrosci,a nie zawracasz tutaj głowe techniczny ignorancie!! Link Zgłoś
samiec_alfa_romeo Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 05.04.12, 09:47 @JCV: strutututu majtki z drutu lol Link Zgłoś
bezy2008 Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 05.04.12, 09:47 @ toreon - zejdź na ziemie. jakie polskie fabryki, jakie polskie marki? Link Zgłoś
bezy2008 Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 05.04.12, 09:50 @Gość: brutus - to może lepiej kupować ciężarówki. będzie bezpieczniej. nic ci się wbije, zgniecie niewiele. wszyscy będą zadowoleni. Link Zgłoś
Gość: thursday Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.12, 10:12 My kupilismy nowego Citroena Grand Picasso i Golfa. Obydwa maja ok. 50.000 km. W Citroenie padla jedno swiatlo stopu, w Golfie - lampka oswietlenia rejestracji. I ktory jest lepszy ? Link Zgłoś
Gość: brutus Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.04.12, 10:17 No i dyskusja na poziomie piaskownicy 5 letnie dzieci : a je se kupie ciężarówkę , a ja samolot , a wtedy bezymózg2008 - a je se kupie rakiete. SE kup CIĘŻARÓWKĘ. Link Zgłoś
zdenekbrambor Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 05.04.12, 10:36 obserwacja czysto estetyczna - jak dla mnie to brzydkie te auta - szczególnie środek jakiś taki przestarzały - zapraszam do obejrzenia nowych Hyundaii - nie mam i pewnie jeszcze przez jakiś czas nie będę miał, ale byłem ostatnio w salonie i nowa seria i30 albo sedan Elantra to naprawdę udane i nowoczesne samochody - jazda próbna też daje przyjemne odczucia - za 2/3 lata kupię któregoś na 100% - najpewniej Elantrę - benzynę z 6biegową skrzynią! Link Zgłoś
Gość: JRX Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody IP: *.csfb.com 05.04.12, 11:14 @ samiec_alfa_romeo: mam wrazenie, ze nawet jesli niezle zarabiasz to i tak ciagle masz problemy z logicznym mysleniem i zrozumieniem podstaw funkcjonowania ekonomii. 1. nie kazdy moze "dorobic". rynek ma okreslona pojemnosc a w PL nie ma az takeigo nadmiaru wolnych kapitalow, zeby moc w nieskonczonosc wprowadzac nowe uslugi/produkty 2. wiele osob po prostu nie jest az tak zaradna, by moc "dorobic". co z drugiej strony nie jest powodem do wyzywania i wyzywania sie na nich. tak juz po prostu jest ten swiat skonstruowany. idac dalej, gdyby wszyscy byli mega kumaci i super zaradni... najglupszym i najbiedniejszym pewnie bylbys ty. chcialbys? 3. znasz statystyki? bo na moj rozum to niewiele osob moze sobie pozwolic na wydawanie 2000 PLN miesiecznie na swoje motoryzacyjne fanaberie (min. 1000 paliwo, 1000 auto). 2000 netto to mniej wiecej tyle ile wynosi w PL mediana wynagrodzen (srednia jest wyzsza, ale to nie jest adekwatna miara). 4. masz dziwne przekonanie, ze wszystko wiesz najlepiej. smutne to troche. a mzoe nawet bardzo. 5. oceniasz innych swoja miara. wyobraz sobie, ze ludzie sa rozni i maja rozne priorytety. to, ze akurat ja lubie fajne auta, nie oznacza, ze inna osoba musi miec tak samo. nie musi. wazne, ze ona jest szczesliwa ze swoim wyborem. znam osoby, ktore kupujac uzywane auto za 150k PLN wydaja ledwie 1/3 swojej miesiecznej pensji a ktorym nigdy nie przyszloby do glowy kupic drozsze auto. choc zdecydowanie ich stac. znam tez osoby, ktore kupujac nowe auto za 150k PLN wydaja oszczednosci zycia / biora kredyt na pol zycia realizujac marzenie. jedni i drudzy sa szczesliwi. wszystko zalezy od priorytetow. 6. tak zyciowo - troche mniej wrogiego nastawienia gosciu, bo ktos cie kiedys zwyczajnie w dupe kopnie... w najmniej spodziewanym momencie. o zbyt wielu rzeczach nie masz bladego pojecia, zeby tak wysoko glowe nosic. Link Zgłoś
samiec_alfa_romeo Re: TOP 10 | Najlepiej sprzedające się samochody 05.04.12, 11:38 @JRX: zgadzam się z tobą. W 100%, serio. Moje wypowiedzi czasem są agresywne ale to jest wynik po pierwsze tego, że taka wypowiedź jest łatwiej zauważalna, a po drugie wkurza mnie @m który nie rozumie, że nie każdy musi jeść salceson i ubierać się w H&M. Nie mam nic do ludzi którzy są mniej zaradni, gorzej zarabiają. Nie wypowiedziałem się w sposób odpowiednio wyważony ale przekaz jest taki: rozumiem, że ludzie kupują auta używane, ba większość tak robi, niemniej jednak w moim otoczeniu ludzie raczej kombinują jak kupić auto nowe więc wypowiadam się na podstawie tego co widzę. Kolega kupił niemal gołego 206 chociaż im się nie przelewa ale stwierdził, że mocniejszego mu nie trzeba a z "używanymi nigdy nic nie wiadomo", mój ojciec też wolał kupić Punto zamiast kilkuletniego Passata, mój współpracownik ma 25 lat i zastanawia się nad zakupem A3 w najsłabszej benzynie. Po prostu taki mam przykład z otoczenia. Po prostu ludzie chcieliby jeździć tylko nówkami, taka jest prawda. Zakup używki to wynik za małych funduszy, natomiast oszołomy takie jak m czy JVC (to zresztą zapewne ta sama osoba) próbują wam wmówić, że auto używane jest lepsze od nowego, co jest nieprawdą. Ale nie zgadzam się, że w jakiś sposób pogardzam osobami których nie stać na nowe auto. Są różni ludzie, czasem auto jest koniecznością, gdy funduszy brak to trzeba szukać używki ale to jest straszna robota, ponieważ używanym samochodom w Polsce nie można ufać. Link Zgłoś