Gość: Wojtas Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.menos.org 05.04.12, 21:45 @ekspert Alfa dogania VW? Co to za bzdury pociskasz? Przecież sprzedaż Alfy jest na granicy opłacalności! Link Zgłoś
Gość: K Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.pools.arcor-ip.net 05.04.12, 21:48 Tylko korba. Rozruszniki są dla pedałów! Prawdziwy mężczyzna brzydzi się rozrusznikiem. Kto to widział by jakiś durny mechanizm wyręczał człowieka przy odpalaniu silnika! Link Zgłoś
roll Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po 05.04.12, 21:48 Kto raz miał automat ten do manuala nie wróci. Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.12, 21:49 ostatnio dołączyłem do grona pedałów, tej grupy z DSG (7). Polecam, tę odmianę pedałowania. Prawdziwy COMING OUT ;) Link Zgłoś
Gość: nowoczesny Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.12, 21:49 Jest 21 wiek, skryznia manualna jest najlepsza do muzeum. Nie wyobrazam sobie jak w samochodzie 21 wieku mozna zmieniac biegy RĘKĄ! Przecież to jest czysty archaizm dla frajerów. Link Zgłoś
Gość: Pedał Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.12, 21:50 Widać chyba warto być pedałemn :) Link Zgłoś
Gość: mercedes Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.pool.mediaWays.net 05.04.12, 21:53 o widze eksperci uczeni na produktach samochodopochodnych fso fanatycy zabawy laską Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.infobiuro.pl 05.04.12, 21:55 Znam wiele osób (w tym ja) które przesiadly się z manual ej skrzyni na automat i są bardzo zadowolone. Odwrotnie -jak dotąd nie słyszałem... Link Zgłoś
Gość: madmax Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 21:55 Poziom komentarzy na moto.pl niebezpiecznie szybko zbliża się do żenującego poziomu komentarzy pryszczatych, nieumiejących czytać i myśleć nastolatków z autokrata.pl. Automat dla pedałów? Pedał to ci mózg uszkodził podczas zbyt głębokiej penetracji. Sam jestem zwolennikiem skrzyń manualnych, ale jak ktoś nie lubi zmieniać biegów albo po prostu mu się nie chce, to czemu nie? Ogarnijcie się trepy. Link Zgłoś
4slash Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po 05.04.12, 21:58 Kazdy Polak uznaje tylko manual do czasu jak nie pojeździ z automatem lub będzie go stac na auto z automatem. Większość pedałów woli manual aby ciagle czuc drążek. Link Zgłoś
Gość: Pedałek Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.jmdi.pl 05.04.12, 22:00 @madmax Z tym mózgiem to wiesz z autopsji ? Biedactwo widać penetracja ci szkodzi ... Link Zgłoś
4slash Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po 05.04.12, 22:02 kto raz pojeździ z DSG to najczęściej zmienia zdanie i decyduje się na automat Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: 79.97.214.* 05.04.12, 22:07 Powiem tylko, że Porsche w niedalekiej przyszłości będzie sprzedawać samochody tylko z automatami. Link Zgłoś
rmarcin555 Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po 05.04.12, 22:09 W całej dyskusji zapomina się dlaczego w ogóle jest skrzynia biegów w samochodzie. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 22:12 @ekspert_motoryzacji To chyba ze względu na manualne skrzynie biegów kierowcy Alfy nie pozdrawiają się na ulicy.... zrobili to już rano w serwisie. Link Zgłoś
fuiio Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po 05.04.12, 22:13 polecam świetne audi z mutitronikiem. Można spokojnie naprawić za drobne 7 tysi..dla przeciętnego polaka to przysłowiowy pryszcz... Link Zgłoś
Gość: AntyPedał Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.jmdi.pl 05.04.12, 22:14 oj tam oj tam manual jest fajny do momentu kiedy sie nie popier..... wtedy jest płacz bo koszty napraw kosmiczne Link Zgłoś
Gość: barbarus Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.12, 22:21 @roll Nie chcę włączać się do tej żenującej pyskówki powyżej - uważam, że każdy jeździ tym, co lubi (poza tymi, którzy jeżdżą tym, na co akurat starczyło im kasy). Ale nie jest prawdą, że każdy kto pojeździł automatem nie wróci do manuala. Pojeździłem nieco automatem przez pewien czas i z wielkim zadowoleniem wróciłem do manuala. Po prostu różnie bywa. Ale faktem jest, że w miejskich korkach jest to po prostu wygodne. @4slash Nie trawię kolesi, którzy mówią mi co woli "każdy Polak". Może od razu dodaj - "każdy prawdziwy Polak" i będzie jak na masówce PISu... Link Zgłoś
Gość: Elvisso Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.nowydwormazowiecki.vectranet.pl 05.04.12, 22:27 Najbardziej zaciekłymi wrogami automatów są zazwyczaj osoby, które nigdy takimi nie jeździły. Kiedyś też wyznawałem teorię istnienia związku pomiędzy preferencjami co do skrzyni i preferencjami seksualnymi. Później pojeździłem automatem, później kupiłem automat. A jeszcze później mi się zepsuł i okazało się, że pomimo wydania furmanki pieniędzy nikt nie umiał go naprawić... Jednak nawet to mnie nie zniechęciło. Miałem później dwa kolejne. Jednego mam nadal w samochodzie weekendowym. Na co dzień mam 6-o biegowego manuala i się męczę w tych korkach ;) Z moich doświadczeń wynika, że klasyczny automat nadaje się raczej do dużych i mocnych silników, bo jednak marnuje w cholerę mocy i w zestawieniu ze słabym silnikiem naprawdę wkurza. Całe pieprzenie o kontroli i hamowaniu w górach to tylko dowód na to, że wygłaszający te jedynie słuszne sądy nie jechali nigdy automatem. Nawet stare automaty mercedesa z lat 80-tych zbudowane z gumek, drutu i sprężynek całkiem przewidywalnie reagują na operacje pedałem gazu. Redukcja przy wyprzedzaniu nie wymaga odrywania rąk od kierownicy. Nie zdarzało się też, żebym był zaskoczony zachowaniem skrzyni. To, że reakcje są opóźnione, to oczywiste i trzeba to brać pod uwagę. Jak chcę redukować w manualu, to też najpierw wciskam sprzęgło, potem macham wajchą i na koniec puszczam sprzęgło - to też chwilę trwa. Nowocześniejsze skrzynie z elektroniką są jeszcze bystrzejsze. A już DSG to mistrzostwo świata. Ta skrzynia zawsze robi to co ja bym w danej sytuacji zrobił w manualu :) Takie tam opowieści, że długo myśli przy redukcjach to bzdury. Do takiego 'myślenia' trzeba skrzynię sprowokować. Ale jak sam człowieku nie wiesz czy chcesz przyspieszać, czy hamować, to skąd sterownik skrzyni ma to wiedzieć... Link Zgłoś
Gość: fim Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 22:31 passat 1.8 t ze stanów w automacie. auto ma 7 lat i automat jak nowy. grunt to regularny serwis, nie forsowanie skrzyni, gdy jest zimny silnik, nienadużywanie trybu N i korzystanie w trakcie postojów z trybu P, spokojne ruszanie. kto nie jeździł automatem niech się nie wypowiada. problemem jest tylko nuda na autostradach. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: 78.8.27.* 05.04.12, 22:39 Manual jest dobry dla kogoś, kto potrzebuje wyrobionej ręki. Bo uprawia miłość na własną rękę xD Link Zgłoś
Gość: Dallas TX Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: 173.233.203.* 05.04.12, 22:47 "automat tylko dla pedalow" Czyzby? W USA 95% samochodow to samochody z automatyczna skrzynia biegow... Dosyc latwo i szybko przestawilem sie na "automat" i nie mam zamiaru wracac do czegos z mechaniczna skrzynia biegow! Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.12, 22:47 Automat dla pedałów - wątpliwe, 20 lat jeżdziłem manualem, od dwóch lat automatem, dziś wiem że pedały mogą zarówno manualem jak i automatem, ale kretyni i ćwoki tylko manualem. Link Zgłoś
Gość: jan Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 22:48 automat, nawet ten najnowszy DSG nie interesuje mnie jakoś teraz wcale. może jak będę miął 70 lat. jesli dożyję. ale jeśli ma być automat to DSG jest super! czym jest to życie? zobacz na: zycietowiecej i dodaj com Link Zgłoś
Gość: motoguru Re: Automat fajna sprawa, tylko jaki wybrać? | Po IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 23:01 najlepiej mieć dwie fury. jedną w automacie do jazdy na codzień a drugą w manualu do zabawy.... do zabawy np. taką: motoguru.pl/wideo/srt-viper-gts-prawie-taki-sam-sku...el/ Link Zgłoś