uwazny71 Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 20:11 A może by tak obowiązek znania przepisów ruchu drogowego dla rowerzystów. Kiedyś trzeba było mieć co najmniej kartę rowerową a teraz można w ogóle nie znać nawet znaków drogowych (nikt tego nie egzekwuje). Link Zgłoś
el_doopa Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 20:20 Chyba czas najwyższy, żeby wprowadzić obowiązkowe testy dla kandydatów do parlamentu. Bo jak widać po tym artykule byle idiota może zostać posłem, nie musi nawet umieć czytać i pisać, a żeby dostać się do np. policji trzeba mieć maturę i przejść badania. A potem tacy durnie ustanawiają dla nas prawo - kto jest za kciuk w górę :D Link Zgłoś
Gość: ROOL Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.play-internet.pl 10.04.12, 20:37 mam w rodzinie 6 rowerów Przeglądy, OC ile kto zarobi?? Sąsiadka jeździ rowerem bo nawet na autobus jej nie stać Może przydusimy i takich? Link Zgłoś
Gość: Zdzich Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: 94.42.161.* 10.04.12, 20:39 Moim zdaniem obowiązkiem posiadania kasków powinni zostać objęci kierowcy samochodów. Gdyby popatrzeć na statystyki śmiertelności wśród kierowców i pasażerów samochodów osobowych, to gro jest spowodowana śmiertelnymi urazami głowy. Tak więc kierowcy, bez odblasków ale w kaskach :) Link Zgłoś
Gość: hrty Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.zax.pl 10.04.12, 20:41 trzeba odmroczyć Mroczka, bo coś mu na mózg padło i zamroczylo!!! Link Zgłoś
men_53 Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 20:45 W ramach ujednolicania wymogów należy wprowadzić obowiązek posiadania: - gaśnicy; - apteczki; - trójkąta odblaskowego. Link Zgłoś
Gość: Palikot Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 20:48 Obowiązkowe pasy bezpieczeństwa w rowerach Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 20:49 I jak zwykle zabieramy się od d... strony. Problem jest w ludziach jeżdżących na rowerach. Nie muszą mieć żadnego dokumentu, poza dowodem osobistym. A to oznacza totalną indolencję, jeśli chodzi o przepisy i ogólnie nonszalancję. Rowerzysta-batman, jadący w nocy bez świateł, w czarnym ubraniu na drodze krajowej to mój ulubiony przypadek. Świetni są też kolarze zajmujący grupą cały pas (ja rozumiem, że sportowiec nie musi myśleć, ale o już przesada). No i najliczniejsza grupa: jestem u siebie na wsi i mam prawo robić co chcę. To dotyczy też pieszych w wieku mocno emerytalnym. Link Zgłoś
Gość: Gość2012 Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 20:51 Uważam, że im więcej świadomości zarówno u kierowców samochodów jak i rownież rowerzystów tym lepiej. A co przeszkadza by rowerzyści, którzy jadą ulicą a nie chodnikiem mieli kask, światła odblaskowe jak również białe z przodu i czerwone z tyłu ? Po co te wątpliwości ? Uważam, że poseł Mroczek ma rację zwracając uwagę na problem, który w rzeczywstości istnieje. No bo jak będzie wypadek, to każdy jest najmądrzejszy ! Link Zgłoś
newconnect5050 Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 20:58 jak z Ruchu Palikota to pewnie naćpany. To z kolei tłumaczyłoby tą interpelację. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: 84.38.30.* 10.04.12, 21:09 Może ten posełżyna mózg sobie zbada, co to za partia RUCH SAMO ZŁO. Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.12, 21:15 Rocznie pokonuję rowerem kilka tysięcy kilometrów amatorsko i chciałbym zobaczyć takiego spryciarza ,który przejedzie na "starej Ukrainie" nawet kilometr z prędkoscią 30 km'godz. Link Zgłoś
Gość: kfer Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 21:15 Poseł, który strzela do mówki z armaty, powinien przeprosić wyborców lub choćby wyjaśnić. Link Zgłoś
Gość: darek Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.12, 21:17 A ja ,proponuję coroczne badania psychiatryczne dla posłów..... Link Zgłoś
Gość: ? Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.multimo.pl 10.04.12, 21:31 posrało was jakie przeglądy? co najwyżej jakiś atest. (tym tanim chińskim rowerkom z supermarketu by się to przydało) no i obowiązkowo kask Link Zgłoś
Gość: ? Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.multimo.pl 10.04.12, 21:32 ale to przesada gdy skuterki z nieletnimi kierowcami i zdjętymi blokadami popieprzają 100km/h tym niech się tymi wieśniakami zajmą Link Zgłoś
Gość: motomaniak-rowerzy Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.lublin.mm.pl 10.04.12, 21:35 Przeglądy nie mają sensu, na wsi nikt tego nie wyegzekwuje a większość ludzi jeździ kilkudziesięcioletnimi ledwo jeżdzącymi sprzętami. W mieście jest lepiej ale tu z kolei ludzie jeżdżą jak poryci umysłowo. Poza tym, musiałyby być wprowadzone dowody przeglądu czy coś na kształt dowodów rejestracyjnych samochodowych. A więc wydział komunikacji i te sprawy. Chyba że jak w niektórych krajach przeglądy w formie naklejki na ramę. Kaski, uważam że być powinny. Oświetlenie także, dbam o to bo już o mały włos nie przejechałem 2 batmanów w nocy. Dbam o oświetlenie jak i plecak mam zaszyty odblaskiem pokaźnego rozmiaru i czuję się bezpiecznie niezależnie kiedy jadę. Kasku nie używam ale zdaję sobie sprawę że byłby przydatny. Szczególnie kiedy zasiadam na rower szosowy gdzie prędkość typowa dla jazdy to 40-45km/h Sprawa OC rowerzystów. Ogólnie na wsi nie sprawdziłoby się chyba że przy batmanach. Natomiast w mieście już prędzej. Sam o mały włos nie uszkodziłem 2 aut i 2 babć w tym tylko roku. Różne są przypadki a jak się dużo jeździ to i szanse rosną. Jako kierowca też wolałbym żeby koleś który wyrządzi mi szkodę rowerem z jego winy i mam do roboty, błotnik, maskę i przednią szybę posiadał OC a nie z własnej kieszeni bulił kilka tysięcy. Osobowe szkody przecież mogą iść w tysiące złotych. Co do ubezpieczenia OC to się nie zgodzę że kosztuje takie pieniądze. Np, w PZU w pakiecie OC+NNW rowerzysty przy sumie ubezpieczenia OC na 10.000zł koszt to 8zł (słownie: osiem złotych!) a NNW przy 7.000zł sumy ubezpieczenia kosztuje 15zł. Razem 23zł. A należy nadmienić że mamy jako rowerzyści ubezpieczenie siebie! Tak jak piszecie w artykule, kontrolowanie przez służby rowerzystów w większym stopniu dałoby efekt właściwy. Jednak wymaga to czasu. Link Zgłoś
mzyo Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 21:37 Pieszy w kasku ma o wiele większe szanse na przeżycie podczas wypadku. Pieszy nocą jest neiwidoczny- wprowadźmy obowiązkowe odblaskowe kamizelki! Wszystko w imię bezpieczeństwa! Piesi bardzo często powodują kolizje na drogach rowerowych- obowiązkowe OC dla pieszych! Link Zgłoś
spoko-spoko Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 21:38 W ogole z przegladami to ciekawa sprawa. W Kanadzie np. nie ma zadnych przegladow nawet dla samochodow. Jedyne co jest wymagane przy przedluzaniu rejestracji to test na czystosc spalin co drugi rok dla samochodow starszych niz trzy lata. O stan techniczny wszyscy dbaja sami, bo przeciez to ich zycie i zdrowie. Oczywiscie nie spelnianie podstawowych wymagan jak sprawne swiatla, hamulce itp moze sie skonczyn mandatem w chwili zatrzymania przez policje, oraz odpowiednim potraktowaniem przez firme ubezpieczeniawa gdy spowoduje sie wypadek a powodem byly zaniedbania techniczne. Kazdy dba o swoje zdrowi i zycie samodzielnie. Zadnych przegladow nie ma. Link Zgłoś
antyglobalist Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 21:43 Jedyne co może być obowiązkowe: odblaski z tylu i na kolach na rowerze, korzystanie ze ścieżki rowerowej i kamizelka,jak jedziemy droga publiczna poza obszarem zabudowanym. Obowiązkowy OC, to chyba kwietniowy żart , a przegląd rowerów-mega żart. Pomysłodawcom wyłącznie chodzi o zastrzyg gotowki,nic wspólnego z bezpieczeństwem tu niema. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.204.27.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.04.12, 21:51 Wybraliście idiotów to ich słuchajcie Link Zgłoś
Gość: mara Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 21:56 obowiązkowy przegląd u psychiatry dla posłów. Od nich zależy dobro nas wszystkich. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 22:01 Obowiązkowe przeglądy to rzeczywiście przesada bo jak znam życie to każda wieś miała by przechodni sprzęt do wsadzenia w rower żeby przegląd przeszedł ;-) Lepiej coby policja wzięła się do roboty i łapała kolesi na rowerkach, które ledwo co kierownice mają i dwa koła i zero odblasków i oświetlenia. W końcu ciężko trupa po sądach ciągać jak samochód zniczy tym swoim złomem. Link Zgłoś
Gość: MrWmmf Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.home.aster.pl 10.04.12, 22:10 Stawiam hipotezę (która pojawiła się już w wypowiedziach), że ktoś chce tu zarobić w majestacie prawa na rowerzystach. Jeśli ktoś uważa, że moja hipoteza jest nieprawdziwa, niech to udowodni. ;) Link Zgłoś
Gość: Guido Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.12, 22:27 Ten poseł nie musi robić przeglądu mózgu. Ma nieużywany. Link Zgłoś