Dodaj do ulubionych

Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!!!!

IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 19.08.01, 01:00
Właśnie wróciłem z Berlina i pan celnik na przejściu poinformował mnie że
jescze mnie póści ale od jutra jeśli masz auto na firme z kratą musisz stać z
tirami w kolejce!!! Ciekawe co za zjeb genetyczny z Wiejskiej to wymyślił, jak
tak dalej pójdzie to wszyscy emigrują z tego porąbanego kraju. Gratuluje
demagogii włodarzom "wspieramy polskich przedsiębiorców"!
Obserwuj wątek
    • Gość: macra ciezarowo-uniwersalny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 11:30
      tak, tez mi sie o uszy cos takiego obilo, sluchajac wczoraj serwisow
      informacyjnych. to jakis nowy przepis, czy mozej jednorazowa "akcja"
      celnikow??? co jesli w dowodzie mam wpisane "ciezarowo-uniwersalny" liczba
      miejsc 2/5? i jade np. tylko we dwie osoby?
      • Gość: eskimos Re: ciezarowo-uniwersalny IP: *.chello.at 19.08.01, 20:57
        Przeciez mozesz wozic swiniaka albo cielatko na tylnej kanapie , a ten konwoj
        odprawiaja na granicy poza kolejnoscia .
        • Gość: ron Ponoscie konsekwencjie !!!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 12:32
          Samochody w ktorych sa krty sa w koncu zarejestrowane jako osobowo-ciezarowe
          wiec jezeli korzytacie z tego i nie placicie vatu za te samochody i wszystkie
          wydatki na benzyne odliczacie sobie od dochodu firmy to poniescie tego
          konsekwencjie !!! Wlasiciele firm chcieli by czerpac korzysci z tego ze moga
          zarejestrowac samochod na firme a gdy przychodza niedogodnosci z tym zwiazane
          zaraz wszyscy sie wielce oburzaja ! Niestety przeciez nikt was nie zmuszal
          zebyscie kupowali sobie samochod "z krata" mozna bylo kupic noramlny i zaplacic
          za niego tyle ile musza placic wszysy inni "frajerzy" ktorzy nie maja firm !!!
          • Gość: ALEXIS Re: Ponoscie konsekwencjie !!!! IP: *.pcplus.com.pl 22.08.01, 20:39
            Brawo Brawo Brawo POPIERAM POPIERAM POPIERAM
            Tak Mnie wpieprzają spocone jełopy z kratką.
            Nachalni, Ordynarni, Przenno-buraczani
            Obowiązkowo naklejajcie znaczek 60/90 km/h
            i stosujcie.! A Matiz z kratką to patologia!!!!!
            • Gość: jimmy Re: Ponoscie konsekwencjie !!!! IP: 192.168.2.* / *.xerox.com.pl 24.08.01, 16:01
              Gość portalu: ALEXIS napisał(a):

> Brawo Brawo Brawo POPIERAM POPIERAM POPIERAM
              > Tak Mnie wpieprzają spocone jełopy z kratką.
              > Nachalni, Ordynarni, Przenno-buraczani
              > Obowiązkowo naklejajcie znaczek 60/90 km/h
              > i stosujcie.! A Matiz z kratką to patologia!!!!!

Ja tez popieram jak najbardziej! Chce sie robic panstwo w ch..., to trzeba
              ponosic konsekwencje. Nie wszystko sie wam nalezy, panowie!
              • Gość: Jarek Re: Ponoscie konsekwencjie !!!! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 24.08.01, 16:22
                To przeczytaj sobie to co wyciagnal MIK od przedstawiciela panstwa. I sie
                zastanow - kto kombinuje? kto wczoraj mowil, ze jest O.K., a dzisiaj twierdzi,
                ze twierdzil inaczej?

Na marginesie zastanow sie tez nad pewna kwestia:
                - dostajesz pensje, a twoj pracodawca odprowadza za Ciebie zaliczki na poczet
                podatku dochodowego od osob fizycznych,
                - za opodatkowane juz wczesniej pieniadze idziesz cos kupic i przy zakupie
                znowu placisz podatek od towarow i uslug,
                - a nie daj Bog jak zechcesz sobie kupic za opodatkowane wczesniej pieniadze
                uzywane autko, bo trzeba zaplacic oplate (podatek od wzbogacenia sie),
                - a w ogole tragedia przy zakupie nowego auta, bo za opodatkowane wczesniej
                pieniazki przy zakupie pokrywasz chyba podatek akcyzowy (zaplacony uprzednio
                przez importera, ale wliczony Ci do ceny),
                - a jak juz za opodatkowane wczesniej pieniazki kupisz sobie mieszkanie
                wlasnosciowe to za chwile bedziesz placil podatek katastralny, za to ze jestes
                bogaty, bo bylo Cie stac na 48 m2,
                - a jak nie kupisz sobie mieszkanka i pieniazki odlozysz do banku, to za to ze
                ich nie wydales zaplacisz za chwile podatek od dochodu od odsetek,
                - a jak musisz utrzymac zone i dwojke dzieci pracujac samemu to za chwile nie
                pozwola Ci sie rozliczyc wspolnie z zona, bo to na pewno tylko Ty przejadasz
                wszystkie swoje dochody i ani grosza nie lozysz na zone i dzieci.
                Mozna by pisac dalej, ale po co?

Zasada stara jak swiat funkcjonuje caly czas - zasada kija i marchewki. Tylko,
                ze w naszym przypadku kijem wali sie po glowie, a marchewke wpycha sie w odbyt.
                Ale to przeciez nie Ty jestes tym osilkiem, nieprawdaz?

A teraz pytanko - kto kogo robi (posluze sie Twoim slownictwem) w c...?

Goraco polecam lekture ustaw podatkowych, a raczej analize kierunku ich zmian w
                ostatnich latach w tym kraju.
                • Gość: Jarek Jimmy, tak z ciekawosci... IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 24.08.01, 16:50
                  Jimmy, tak z ciekawosci chcialbym sie zapytac, czy auta serwisowe Xerox''a sa
                  zarejestrowane jako osobowe? A i jeszcze jedno - czy przypadkiem Pan Prezes
                  S.Ch. (przemily czlowiek, ktorego darze duza sympatia) nie ma w swoim sluzbowym
                  autku kratki?
              • Gość: pompo Re: Ponoscie konsekwencjie !!!! IP: *.net.external.hp.com 30.08.01, 11:20
                Do panów: Alexis, Jimmy:
                pies ogrodnika znany jest z tego, że sam nie zje i drugiemu nie da.
                Idźcie się najeść własnym gównem, zawistne psy.
                Fuck you without any pleasure...
    • Gość: Nowy Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 23:51
      Może któryś z urzędników, którzy to wymyślili wyjaśni nam o co chodzi?
    • Gość: Tomasz Re: Ch.. mnie strzelil. Polska zawiść !!! IP: 193.59.192.* 20.08.01, 11:18
      A wszystko przez tę piiiiiiip polską zawiść - auto leasingowe slużbowe ... .
      Kretyni krawężniki w W-wie i okolicach łapały na prędkość, "kraty" tak jak
      ciężarówki (50km/h zabudowany, 70km/h poza, posotoje na chodnikach). Wszystko
      przez popieprzone polskie prawo. Pamiętacie na początku roku zamieszanie z
      homologacjami? Scania bez homologacji nie była ciężarówką, a "cienki van" był.
      Tak zainicjowano kryzys w sprzedaży aut, który trwa do dzisiaj. Czekamy tylko
      na przepisy wprowadzające ... tachografy do aut leasingowych. Paranoja !!!
      • Gość: Grabcio Re: Ch.. mnie strzelil. Polska zawiść !!! IP: *.*.*.* 20.08.01, 13:40
        Eeeee tma polska zawiść. Wali mnie to czym jeździsz czy latasz. Zresztą, z
        jakiego powodu ta zawiść miałaby mieć miejsce? Że 98% kolesi z samochodami w
        "kratke" obijających się po polskich drogach to użytkownicy tego samochodu a
        nie jego właściciele? Czy może dlatego, że właściciele na własne życzenie
        zrobili sobie cieżarówki z samochodów osobowych?? A może dlatego, że odliczyli
        sobie Vat i mają suma sumarum tańsze te samochody?? Bez jaj... ciesze się jak
        dziecko, kiedy innym jest lepiej bo to daje w efekcie mi szansę na to "lepsze"
        (cokolwiek to znaczy hie hie). Nie zmienia to faktu, że jak "se" sprawiłeś
        ciężarówkę to śmigaj jak ciężarówka, mimo że masz Volvo V40 T4.
        Jeszcze raz pozdrawiam cwaniaczków, co myśleli, że wytrykają Skarb Państwa!
    • Gość: mirek Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: *.europolgaz.com.pl 20.08.01, 11:40
      A coś ty kutafonie chciał-odliczyłeś VAT za ciężarowy cwaniaczku?-to zap...
      pasem dla ciężarówek-przecież masz ciężarówkę dupku.
      Ps. A nie masz rodziny w W-wie?
      CHAMSTWO I BRAWURA.
      • Gość: Bysio Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 20.08.01, 11:51
        A ty jak wychodzisz na odliczaniu VAT-u od gazu?
      • Gość: Pioter Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 20.08.01, 12:05
        Podoba mnie sie co mówi Mirek, może bez bluzgów, ale ma rację. Nie trzeba było
        kombinować z homologacjami - teraz stój za Jelczem a przed Starem, cwaniaczku
        • Gość: Jarek Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 20.08.01, 13:02
          1. Czy ode mnie zalezy prawodawstwo w tym kraju? Ktos chyba dal taka mozliwosc
          w aktach ustawodawczych oraz wykonawczych? W innych krajach mozna odliczyc VAT
          bez zadnych kombinacji, typu: homologacja, 500 kg ladownosci, odpowiednia
          kubatura powierzchni bagazowej, ograniczona ilosc miejsc itp. Np. w Niemczech
          aut tzw. osobowych zarejestrowanych na firmy jest ponad 40%, a u nas 12%. Bez
          komentarza.
          2. Rozumiem oburzenie, ale posiadanie auta zwanego "osobowego" w firmie wiaze
          sie z powstawaniem tzw. kosztow nie stanowiacych kosztow uzyskania (oczywiscie
          dla urzedu skarbowego) - swoisty dualizam, bo jest to koszt zgodny z ustawa o
          rachunkowosci, ale nie w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym oraz VAT. W
          mojej firmie uzytkowane byly kiedys dwie "osobowe" Astry (Classic oczywiscie, a
          nie II) i w ciagu jednego koszty nie stanowiace kosztu uzyskania wyniosly
          prawie 30 tys. PLN (czyli nowa Astra Classic), od ktorych firma musiala
          zaplacic podatek. Wiem, ze Panstwo jest biedne, ale dlaczego ja musze placic, a
          duze firmy, czy koncerny (np. kopalnie, huty, PKP, czy moze EuroPolGaz -
          pracodawca P. Mirka) moze to Panstwo robic w wala?
          3. Pytanie retoryczne: Czy chcialbys kupic auto o 22% taniej? Oczywiscie
          wszyscy swiecie obuzeni odpowiedza: Nie! Chce oddac fiskusowi VAT! I zawsze
          place wszystkie podatki Panstwu! Nie bawie sie w zadne odliczenia dotyczace
          pomniejszenia poboru podatku dochodowego od osob fizycznych! Ulgi budowlane,
          mieszkaniowe i na edukacje - to nie dla mnie! Nie rozliczam sie lacznie z
          malzonkiem! W ogole to place wiecej podatkow niz zarabiam, aby Panstwo (czyt.
          wysoko postawione urzednicze kalduny) roslo w sile, a ludzie mogli placic
          wieksze podatki!
          4. Wszystko ma swoje powiazania - jesli mam mniejsze koszty (np. o 22%) to
          finalnie i tak place wiekszy podatek dochodowy. Cos za cos!
          5. O koniecznosci przekraczania przejsc granicznych w miejscach przeznaczonych
          dla pojazdow ciezarowych uprzedzaja firmy leasingowe oraz dealerzy od dawna.
          6. Utrudnienia typu: stoj z TIR-ami. Rozwiazanie: polece samolotem. Wyjazd
          samochodem jest z reguly tanszy (szczegolnie dla kilku osob), ale skoro urzedy
          chca wyzszych kosztow w firmach, to bedzie nizszy podatek dochodowy, a VAT od
          biletow lotniczych podlega odliczeniu. Ale po co latac do Berlina, Brukseli,
          Wiednia, czy do Pragi? Czy za odliczenie VAT-u od biletow tez bedzie mial Pan
          do mnie pretensje?
          7. Czy firma EuroPolGaz korzysta z samochodow sluzbowych tylko i
          wylacznie "osobowych", Panie Mirku?
          8. Jutro ktos wazny wymysli np. zakaz podwyzek w firmach panstwowych (a moze
          takze prywatnych), zamrozenie swiadczen emerytalno-rentowych, opodatkowanie
          ilosci uzywanych komputerow w biurach i domach prywatnych, podatek chodnikowy
          dla uzytkownikow (platny oczywiscie przy zakupie obuwia - im masz wiecej par
          butow, tym wiecej chodzisz, to przeciez logiczne), w koncu za pozostawienie
          auta w miejscu publicznym juz trzeba placic, albo podatek od dlugosci imienia
          (im dluzsze imie, tym wyzszy podatek). Panie MIROSLAWIE - Pana imie nie nalezy
          do najkrotszych!
          Zycze Panu milego dnia i proponuje, ze zakupie Panu Slownik wyrazow brzydkich
          (Wyd. PWN) w ramach uszlachetnienia Pana slownictwa.
          • Gość: Rafik Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: *.chello.pl 21.08.01, 11:57
            Podziwiam Cię. Mnie nie chciało by się wytaczać takiej retoryki do adwersarza ,
            który i tak nie wyciągnie z niej żadnych wniosków.
            • Gość: Jarek Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 21.08.01, 12:01
              Chyba masz racje, bo w ogole na to nie odpowiedzial. :-(
              Pozdr
      • Gość: Tomasz Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: 193.59.192.* 20.08.01, 12:06
        Gość portalu: mirek napisał(a):

> A coś ty kutafonie chciał-odliczyłeś VAT za ciężarowy cwaniaczku?-to zap...
        > pasem dla ciężarówek-przecież masz ciężarówkę dupku.
        > Ps. A nie masz rodziny w W-wie?
        > CHAMSTWO I BRAWURA.
        Komentuje się samo.
        • Gość: ARAFAT Mirek to bezmózgowiec! IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 20.08.01, 12:44
          Masz racje idioto kładzmy więcej kłod pod nogi polskim przedsiebiorcom. Płacimy
          już tyle podatków (przestudiuj debilu krzywą Laffera!), że niedługo nie będzie
          polskich firm a ty nie bedziesz miał gdzie pracować, przepraszam będziesz
          jezdził na wrotkach w hipermarkecie za 500PLN. Dla małych i średnich
          przedsiębiorstw jest to szansa na zakup auta i odpisywanie VAT-u od paliwa.
          Sprzedaż aut już spadła co oznacza zwolnienia w sektorze motoryzacyjnym a tym
          samym mniej ludzi z pieniędzmi co ogranicza popyt (spadek obrotów kolejne firmy
          redukuja zatrudnienie albo plajtują) a państwo ma coraz więcej do wypłacenia
          zasiłków. Gratuluje "szerokiego rozumienia temayu Mirku - polski zawistny
          frustracie" Aha i jeszcze jedno twój zasiłek też może być mniejszy no bo niby z
          czego?!
          Spadaj na pole zbierać buraki!
          P.S Z tym myśleniem znajdziesz ciepłą posadkę u Fidela Castro.
          • Gość: MP Re: Mirek to bezmózgowiec! IP: 10.105.12.* 21.08.01, 11:21
            Kratownicy i reszta: racja jest po obu stronach! Bo dlaczego kratownicy mają płacić za samochody
            mniej skoro większość przejazdów to przejazdy prywatne? Ile niewielkich firm, a raczej ich właścicieli
            kupuje samochody używane prywatnie na firmę? Z drugiej strony sam zastanawiałem się nad
            zakupem samochodu na firmę teścia aby odliczyć Vat! Bo dlaczego mam płacić cholernie duże
            podatki na złodziei?
          • Gość: sknera Re: Mirek to bezmózgowiec! IP: *.epsa.pl 21.08.01, 14:22
            Jeszcze jeden który myśli że w Polsce będzie dobrze jak wszyscy otworzą
            prywatne firmy i zajmą się handlem śmigając po Polsce swoimi "kratkami". Żeby
            można było czymś handlować to ktoś musi coś zrobić. Trochę szacunku dla tych co
            produkują nawet zbierając buraki. Pewnie nie masz firmy tylko pracujesz u kogoś
            i co? firma daje w naturze? komóreczka i autko na wakacje.
            • Gość: ARAFAT DO SKNERY IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 21.08.01, 23:29
              Wcale w ten sposób nie myśle bo otworzyć firmę to nie sztuka sztuką jest
              prowadzenie biznesu aby przynosił zysk. A jeśli firmy mają olbrzymie obciążenia
              podatkowe to po prostu hamuje się ich rozwój itd. W sumie to nie chce mi się
              dywagować o zależnościach w skali makro proponuje ci wzięcie do ręki
              Makroekonomii Begga i wtedy zapraszam do polemiki. Wystarczy że pojmiesz na
              czym polega krzywa Laffera a nie będziesz pisał bzdur. Zyczę powodzenia i miłej
              lektury bystrzaku.
              • Gość: jimmy Re: DO SKNERY IP: 192.168.2.* / *.xerox.com.pl 24.08.01, 16:09
                Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Wcale w ten sposób nie myśle bo otworzyć firmę to nie sztuka sztuką jest
                > prowadzenie biznesu aby przynosił zysk. A jeśli firmy mają olbrzymie obciążenia
                >
                > podatkowe to po prostu hamuje się ich rozwój itd. W sumie to nie chce mi się
                > dywagować o zależnościach w skali makro proponuje ci wzięcie do ręki
                > Makroekonomii Begga i wtedy zapraszam do polemiki. Wystarczy że pojmiesz na
                > czym polega krzywa Laffera a nie będziesz pisał bzdur. Zyczę powodzenia i miłej
                >
                > lektury bystrzaku.
                He, he drugi rok ekonomii sie przypomina? a moze lektura do poduszki?
                a krzywa laffera-gdzie twoim zdaniem jest jej punkt krytyczny?
                bo nikt nie wie, a tak w ogole to mowa o wykorzystywaniu samochodow w celach
                prywatnych i odliczaniu sobie vat-u w firmie, wiec gdzie tu jest wykorzystywanie
                przez panstwo "biednych"?
            • Gość: ARAFAT Gratulacje Jarek!!! Popieram cię w 100% IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 21.08.01, 23:35
              Ty poprawnie rozumujesz a ci wszyscy oportunisci zdają sie być niereformowalni.
              Odesle ich w cholere do przeczytania Begga. Nie chce mi się z nimi dyskutować
              bo to bez sensu. Niech wybiorą Millera i jego ekipę i czekają na cud.
              • Gość: ma Re: Gratulacje Jarek!!! Popieram cię w 100% - uwaga. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 22.08.01, 08:44
                Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Ty poprawnie rozumujesz a ci wszyscy oportunisci zdają sie być niereformowalni.
                >
                > Odesle ich w cholere do przeczytania Begga. Nie chce mi się z nimi dyskutować
                > bo to bez sensu. Niech wybiorą Millera i jego ekipę i czekają na cud.

Panie Arafacie,
                Zachecasz wszystkich do czytania ksiazek ekonomicznych, ale z tego czytania nie
                dowiedziales sie, ze slowo ''oportunista'' oznacza czlowieka zmieniajacego poglady
                w zaleznosci od warunkow. Tobie chodzilo o adwersarza.

PS. Popracuj tez nad ortografia, bo nawet najmadrzejszy wywod traci powage, kiedy
                napisany jest z bledami.
                PS2. Niemniej uwazam zachowanie SG za skandaliczne, przyklad zlosliwosci wobec
                wlasnych obywateli oraz przejaw skrajnej glupoty slabego panstwa.

• Gość: ARAFAT MA - czy ty masz jakieś koligacje z prof. Miodkiem? a może masz aptekę IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 23.08.01, 20:18
                  Czy to konkurs o złote pióro?
          • Gość: Dave Re: Mirek to bezmózgowiec! IP: *.pl 28.08.01, 23:18
            Arafat, popieram w 100%! Dawno nie czytalem tak zawistnych wypowiedzi jak te
            tutaj wyprodukowane przez Mirka i jemu podobnych. Nie wszyscy niestety
            rozumieja proste zaleznosci, o ktorych pisales, lecz sa jedynie w stanie
            spojrzec na sprawe na swoj prostacki sposob przez pryzmat swojej wielkiej
            zawisci.
            • Gość: ARAFAT Re: Mirek to bezmózgowiec! IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 29.08.01, 23:07
              To odwieczny Polaków problem - zawiść. I jak tu mają sie co niektórzy mądrzy
              politycy przebić jak wokół sami frustraci i zazdrośnicy?
    • Gość: grabcio Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: *.*.*.* 20.08.01, 12:55
      Zgadzam się z opinią Mirka...no może prawie się zgadzam. Nie ma przymusu
      rejestracji samochodów jako osobowo-ciężarowych (Cienki ciężarówka...hie hie
      dobre sobie). Czy ktoś się zastanawiał co straci kiedy zarejestruje "auto z
      kratką"? Nie? No to trzeba było. Jeżeli je rejestrujesz to musisz zdawać sobie
      sprawę z wad i zalet. Myślę, że dobrze by było traktować te samochody jak
      ciężarowe w mieście i po za min. Ma to jeszcze drugie "dno". Goście samochodami
      firmowymi musieliby troszku wolniej jeździć (160 km/h po wiosce juz by nie
      przeszlo...bo za to sie chyba traci prawko, prawda?). Inna rzecz, że już chyba
      tylko w Polsce nie mozna brać w leasing samochodów osobowych. To jest chore!
      Pozdrawiam wszystkich cwaniaczkow co myśleli, ze stukną Skarb Państwa na Vat i
      jeszcze bedą się śmiali ze wszystkich co mają prywatne wózki hihii.

Ciaoooooooo
      • Gość: MIK Re: Masz kratkę - do Grabcia IP: 217.153.88.* 21.08.01, 07:37
        Gość portalu: grabcio napisał(a):

> Zgadzam się z opinią Mirka...no może prawie się zgadzam. Nie ma przymusu
        > rejestracji samochodów jako osobowo-ciężarowych (Cienki ciężarówka...hie hie
        > dobre sobie). Czy ktoś się zastanawiał co straci kiedy zarejestruje "auto z
        > kratką"? Nie? No to trzeba było. Jeżeli je rejestrujesz to musisz zdawać sobie
        > sprawę z wad i zalet. Myślę, że dobrze by było traktować te samochody jak
        > ciężarowe w mieście i po za min. Ma to jeszcze drugie "dno". Goście samochodami
        >
        > firmowymi musieliby troszku wolniej jeździć (160 km/h po wiosce juz by nie
        > przeszlo...bo za to sie chyba traci prawko, prawda?). Inna rzecz, że już chyba
        > tylko w Polsce nie mozna brać w leasing samochodów osobowych. To jest chore!
        > Pozdrawiam wszystkich cwaniaczkow co myśleli, ze stukną Skarb Państwa na Vat i
        > jeszcze bedą się śmiali ze wszystkich co mają prywatne wózki hihii.
        >
        > Ciaoooooooo

Kolego Złoty
        Jeżdżę samochodem "ciężarowym" czyli OPLEM ASTRĄ. Jest on mi niezbędny do
        wykonywania mojej pracy. Jeśli firma która mnie zatrudnia nie miała by
        możliwości zakupu samochodu i zarejestrowania go jako ciężarowy to zapewne
        kupiłaby go jako osobowy. Ale wtedy nie odpisała by sobie podatku, paliwo
        wykorzystywane przez nią też nie byłoby w tym podatku uwzględniane i co się z tym
        wiąże i jest najważniejsze dla MNIE być może nie miał bym tutaj pracy, bo nie
        byłoby na to pieniędzy. Skoro przepisy są wymyślone przez kogoś i można z nich
        skorzystać to TYLKO ten, który nie potrafi tego wykorzystać dla swojej wygody
        tego nie robi, a wokół wszystkim rozpowiada " Dobrze tym co chcą robić w konia
        nasz kochany Urząd Podatkowy". Nie oszukujmy się. Na całym świecie ludzie robią
        co mogą aby płacić jak najmniejsze podatki. Jeśli ktoś mówi że tego nie robi, to
        wybacz - nie mówi prawdy. Nie ma co się wstydzić tego, że każdy chce mieć trochę
        więcej pieniędzy. Życzę Ci wyjazdu za granicę samochodem "ciężarowym"
        PS A Ty nie chciałbyś i nigdy nie chciałeś mieć samochodu służbowego ??????
        • Gość: Grabcio Re: Masz kratkę - do Grabcia IP: *.*.*.* 21.08.01, 10:32
          Samochód służbowy jest najlepszym samochodem na Świecie! Ale to nie o tym
          rozmawiamy...mówimy o tym, że jeszcze nikt nie wytrykał Państwa i każda akcja
          niesie za sobą reakcję. Nie można mieć pretensji za to, że prawo jest
          respektowane przez Urzędników Państwowych (Policję czy Służby Graniczne). Jak
          Opel Astra II, którą jeżdzisz była rejestrowana przez Twojego pracodawcę, to nikt
          sobie nie zadawał pytania co znaczy osobowo-ciężarowy (ot taka figura retoryczna
          służąca obejściu prawa). A tu d... Jeżeli Twój pracodawca, Królu Złoty, się na to
          zgodził i ciągnał z tego profity to równiez trzeba mieć świadomość, że może to
          nieść ze sobą pewne ograniczenia. Jak w tym omawianym przypadku, ograniczenia w
          ruchu.
          I bardzo proszę nie "falandyzować" moich wypowiedzi. Pozdrowienia!
          • Gość: Jarek do Grabcia IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 21.08.01, 11:00
            Grabciu!
            Poczytaj sobie ustawy! To w koncu Panstwo dalo taka mozliwosc, czy nie? A teraz
            sobie przypomnieli, ze chyba sie pomylili, wiec zaczynaja wymyslac rozne
            patenty. Przeczytaj mojego posta wyzej.
            Pozdr
          • Gość: MIK Re: Masz kratkę - do Grabcia IP: 217.153.88.* 21.08.01, 11:19
            Gość portalu: Grabcio napisał(a):

> Samochód służbowy jest najlepszym samochodem na Świecie! Ale to nie o tym
            > rozmawiamy...mówimy o tym, że jeszcze nikt nie wytrykał Państwa i każda akcja
            > niesie za sobą reakcję. Nie można mieć pretensji za to, że prawo jest
            > respektowane przez Urzędników Państwowych (Policję czy Służby Graniczne). Jak
            > Opel Astra II, którą jeżdzisz była rejestrowana przez Twojego pracodawcę, to ni
            > kt
            > sobie nie zadawał pytania co znaczy osobowo-ciężarowy (ot taka figura retoryczn
            > a
            > służąca obejściu prawa). A tu d... Jeżeli Twój pracodawca, Królu Złoty, się na
            > to
            > zgodził i ciągnał z tego profity to równiez trzeba mieć świadomość, że może to
            > nieść ze sobą pewne ograniczenia. Jak w tym omawianym przypadku, ograniczenia w
            >
            > ruchu.
            > I bardzo proszę nie "falandyzować" moich wypowiedzi. Pozdrowienia!

Nikt tu nie mówi o trykaniu Państwa. Takie są przepisy dotyczące rejestrowania
            owych samochodów i wszyscy z nich korzystają. Reakcja Państwa jest taka, jaka w
            tej chili Mu najbardziej odpowiada. Obecnie sa problemy z budżetem Państwa. I co?
            Jakie poawiły się propozycje naprawy?
            Jeśli teraz nagle zaczęto przestrzegać przepisów które obowiązują od dawna, to
            chyba coś nie jest w porządku. Moim zdaniem większość osób wypowiadająca się
            tutaj mówi właśnie o tym. Przez szereg lat wszystko było tak, a nagle ktoś coś
            sobie przypomniał i teraz będzie inaczej. Ludzie są zdenerwowani, bo kolejki
            Tirów na granicach powodują oczekiwanie przez kilka godzin.
            • Gość: Grabcio Do Jarka i MIK''a IP: *.*.*.* 21.08.01, 13:57
              No właśnie...Wy to traktujecie personalnie (poniekąd zrozumiałe). Ale
              pozwólcie, że przedstawię analogiczną sytuację, która się przydarzyła mojemu
              koleszce. Jechał autobusem i dostał biedak w trąbę od pijaczka. Poleciał do
              kierowcy i rozdarł twarz na cały glos, żeby kierowca interweniował. Kierowca
              poprosił o bilet, ale ten gdzieś mu podobno wypadł. Kierowca powiedział, żeby
              spadał bo nie ma prawa chcieć czegokolwiek od niego w tej sytuacji. No i
              poszedł sobie. Z jednej strony oczekujecie praworządności, sprawnych instytucji
              państwowych, dobrobytu, a z drugiej kiedy one stają na wysokości zadania
              (egzekwują prawo...może nie najfajniejsze i nie najwygodniejsze, ale na pewno
              nie głupie /bo nie ma głupiego prawa/) to podnosicie lament...jakie to prawo i
              ludzie są niedobrzy. Piszesz Jarku czy masz wpływ na kształt prawa w Polsce. No
              masz...oddając swój głos w czasie wyborów. We wrześniu też będziecie mieli
              okazję. I czytałem ustawę, czytałem. Ale to nie ma nic (w każdym razie
              niewiele) wspólnego z polityką, mikroekonomią (w skali Waszych
              przedsiębiorstw), makroekonomią (deficytem budżetowym, bezrobociem i VAT''em).
              Według mnie jest to problem zwykłej uczciwości i konsekwencji. Larum się
              podnosi kiedy nam "kradną krowę", ale "kiedy my kradniemy krowę to jest
              wszystko ok". We wcześniejszych postach napisałem, że uważam za skandal fakt że
              nie można wziąć w leasing samochodu osobowego, i dalej tak uważam (wszystkie
              odliczenia i całą resztę dobrodziejstw z tym związanych uważam za konieczne w
              obszarze rozwijania przedsiębiorczości). Ale każdy musi sobie zdawać sprawę z
              konsekwencji prawnych w czasie podejmowania działań gospodarczych (np. samochód
              z kratką=ciężarówka, wyrażenie zgody na budowanie autostrady koło
              posesji=hałas, sprzedaż samochodu=opłata skarbowa, itd.). Kolejny całkiem
              świeżutki przykład. Kiedyś był podatek drogowy. Wszyscy wiedzieli, że jest
              niewiele osób go chciało płacić. Do dzisiaj ludzie są ścigani za to, że nie
              zapłacili tego podatku. Nikt nie krzyczy! Dlaczego? Bo wszyscy o tym podatku
              wiedzieli? Z tymi przemyśleniami Panów zostawiam, bo czas wracać do
              łopaty...mam jeszcze 7 metrów rowu do przekopania.
              Pozdrofienia
              • Gość: Jarek Do Grabcia IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 21.08.01, 15:05
                Drogi Grabciu!
                Czy ja napisalem, ze nie licze sie z konsekwencjami?
                Jesli bede musial wyslac ludzi za granice to z ciezkim sercem uczynie to
                kupujac im bilety lotnicze - wyjdzie to zdecydowanie drozej niz wyjazd
                samochodowy np. 4 osob - bo odpowiadam w swojej firmie za koszty, a glownie za
                ich ograniczanie. Powiadam jeszcze raz, ze takie zachowanie powieksza koszty
                dzialalnosci i obniza podatek dochodowy, a przy okazji ma posredni wplyw na
                rozwoj malych i srednich przedsiebiorstw.
                To ze jakis obzarty kaldun z ministerstwa zakladal pewien wzrost gospodarczy, a
                jest na poziomie 40% jego zalozen to swiadczy o nim, a nie o mnie, bo ja musze
                sie dostosowac do jego widzimisie.
                Czy mam wplyw na akty ustawodawcze? Przez wybory? Poczytaj sobie, co obiecywali
                kilka lat temu aktualni wlodarze i zastanow sie co zostalo z ich obiecanek
                zrealizowane! Dzisiaj ktos inny zacheca do rozwijania wlasnej dzialalnosci, ale
                jak sie dorwie do zloba to ze wzgledu na "obiektywne trudnosci" ze swoich
                obiecanek sie wycofa, bo... szkoda gadac.
                Po co ktos wymyslil "homologacje ciezarowe"? Czy to bylem ja? Przeciez za
                uzyskanie takiej homologacji ministerstwo transportu kasuje "ciezkie" pieniazki
                od wylacznego importera lub producenta, a kupujacy takie auto odlicza VAT.
                Widzisz paranoje? Jedno ministerstwo zabiera pieniazki drugiemu!
                Grabciu! Irytuja mnie ciagle zmiany warunkow, w ktorych musza funkcjonowac
                takie firmy, jak ta w ktorej pracuje. Ile czasu, energii i pracy jest tracone
                na wprowadzanie w zycie jakis durnych rozporzadzen zmieniajacych wczesniejsze z
                poprzedniego kwartalu? Ja tez wolalbym leasingowac auta osobowe w oparciu o
                jakies logiczne przepisy podatkowe, o ktorych mowi sie od 1999 roku, ale jakos
                nie moga one jakos wejsc w zycie. Jak zwykle obiecanki cacanki rzadzacych.
                Powtorze jeszcze raz - w Niemczech 40% aut osobowych zarejestrowanych jest na
                firmy, a u nas okolo 12%.
                Pytanie: jesli w mojej firmie pracuje kilku serwisantow (obsluga sieci
                komputerowych i naprawa urzadzen poligraficznych) i musza jezdzic po klientach
                ze skrzynka narzedziowa to musza jezdzic Lublinami, Jelczami, czy Starami, abym
                mogl to uznac za koszt uzyskania przychodu, jezeli w pelni wystarczylby im
                Cienias? Dlaczego przepisy zmuszaja mnie do ponoszenia wyzszych kosztow w
                takiej sytuacji?
                • Gość: Grabcio Do Jarka IP: *.*.*.* 21.08.01, 15:57
                  hihi masz racje...robią to ludzie bez pomysłu, a jesli z pomyslem to chyba
                  jakimś szatańskim. Masz też rację co do kosztów w firmie i ewentualnych
                  oszczędności w związku z zakupem Man''a 12 TON.
                  Ale mam też dobrą wiadomość! W zetce Pan z Ministerstwa Transportu powiedział,
                  że jeśli ktoś się do nich zwróci o wykładnie tego przepisu to zinterpretują go
                  na korzyśc kierowców i włąścicieli środkó transportu. I wówczas będzie
                  "bezprawnie w obliczu prawa", czyli po polsku, tradycyjnie!
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: Jarek Do Grabcia IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 21.08.01, 16:26
                    No i sam widzisz!
                    Powtarza sie stara prawda - jak bys sie nie odwrocil, to i tak d... masz z
                    tylu.
                    Kolejna madrosc ludowa mowi - Biednemu do zawsze wiatr w oczy i "to drugie".
                    No i sam powiedz, co zrobic, zeby "Polska w sile rosla, a ludziom zylo sie
                    dostatniej"?
                    Ja stoje na stanowisku, ze lepsze jest zle prawo, ale stabilne, niz poprawiane
                    okresach kwartalnych na tzw. "coraz lepsze".
                    Mnie po prostu opuszczaja sily, opadaja rece a nawet majty, jak slysze
                    kolejnego bubka, ktory w ramach "uzdrawiania" sytuacji ma same cudowne pomysly
                    nie konieczne zgodne z moimi oczekiwaniami, ale pracujacy za pieniadze z Twoich
                    i moich podatkow.
                    Chce tylko powiedziec, ze firmy ulozyly swoje sprawy zgodnie panujacym
                    ustawodawstwem, ale ustawodawcy zmienia sie wizja pewnych spraw w miare
                    publicznych zarzutow. Czy samochody tzw. ciezarowe sa od dzisiaj? Jesli nie to
                    dlaczego dopiero od teraz mowi sie, ze maja przekraczac granice razem z TIR-ami?
                    Zrozum Grabku, ze ja nie jestem w stanie pojac, ze jesli kilka lat temu
                    konsekwencje posiadania aut tzw. ciezarowych byly okreslone, to dzisiaj sie one
                    z dnia na dzien zmieniaja. W koncu nie zmienia sie aut w firmie co miesiac, ale
                    srednio co 3-4 lata. Zalatwiajac leasing trzy lata temu akceptowalem wszelkie
                    konsekwencje z tego tytulu wynikajace, ale dlaczego mam sie godzic na "kopanie
                    mnie w krocze" w imie ponoc wyzszych wplywow budzetowych.
                    Pozdr :-)
                    • Gość: Grabcio Re: Majty opadają :-) IP: *.wroclaw.tpsa.pl 21.08.01, 21:22
                      Bardzo mi się spodobało...dobre. Ale niestety mamy straszną narodową wadę: za
                      bardzo zajmujemy się polityką i przejmujemy głupotami. Przez to żyjemy krócej i
                      mamy 10 razy mniej przyjemności z życia, które nie wszystkich niestety
                      rozpieszcza. Dlatego czasem zamiast "filozować", to może lepiej ich olać? Pare
                      osób powoływało się na Rzeszę...niby sąsiad, ale w czasie kiedy u nich
                      kwitła "gospodarka wolnorynkowa" to u nas kwitło s...yństwo, chamstwo, nędza.
                      Oduczyć się tego musimy w ciągu następnych 3 pokoleń.
                      I tym optymistycznym akcentem zakańczam wywód na temat kratki jako że temat
                      nieco się zużył moralnie!
                      Pozdrofienia!
              • Gość: Tomasz Re: Do Jarka i MIK''''a ŁOPATA IP: 193.59.192.* 22.08.01, 09:39
                Widać gościu, że oderwałeś się od łopaty.
                Więc wracaj do niej - dobry masz pomysł.
          • Gość: Tomasz Re: Masz kratkę - do Grabcia LECZENIE ZALECANE IP: 193.59.192.* 22.08.01, 09:35

> Samochód służbowy jest najlepszym samochodem na Świecie! Ale to nie o tym
            > rozmawiamy...mówimy o tym, że jeszcze nikt nie wytrykał Państwa i każda akcja
            > niesie za sobą reakcję. Nie można mieć pretensji za to, że prawo jest
            > respektowane przez Urzędników Państwowych (Policję czy Służby Graniczne). Jak
            > Opel Astra II, którą jeżdzisz była rejestrowana przez Twojego pracodawcę, to ni
            > kt
            > sobie nie zadawał pytania co znaczy osobowo-ciężarowy (ot taka figura retoryczn
            > a
            > służąca obejściu prawa). A tu d... Jeżeli Twój pracodawca, Królu Złoty, się na
            > to
            > zgodził i ciągnał z tego profity to równiez trzeba mieć świadomość, że może to
            > nieść ze sobą pewne ograniczenia. Jak w tym omawianym przypadku, ograniczenia w
            >
            > ruchu.
            > I bardzo proszę nie "falandyzować" moich wypowiedzi. Pozdrowienia!
            CZŁOWIEKU, CO TY MASZ W GŁOWIE? DZIWISZ SIĘ, ŻE FIRMA NIE PRZEWIDZIAŁA CO ZDARZY
            SIĘ W NIEOKREŚLONEJ PRZYSZŁOŚCI. TYLKO W POLSCE UTRUDNIA SIĘ LUDZIOM ŻYCIE
            ZUPEŁNIE BEZ SENSU !!! POWINIENEŚ GOŚCIU LECZYĆ SIĘ NA GŁOWĘ, JEŻELI NIE JEST
            JESZCZE ZA PÓŹNO !
            • Gość: Grabcio Tomasz k... problem IP: *.*.*.* 22.08.01, 12:43
              Nie chce mi się z tOBĄ gadać...
              • Gość: Jarek Zaden problem IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.08.01, 15:35
                Grabcio! Nie unos sie. Po prostu kolesie przeczytali po lebkach i chyba od
                konca, wiec troche im umknelo.
                Pomoc Ci przy kopaniu. ;-)))
              • Gość: Tomasz Re: Tomasz k... problem ... PAŁUJ SIE ! IP: 193.59.192.* 22.08.01, 15:44

> Nie chce mi się z tOBĄ gadać...

No więc pałuj się tą swoją łopatą, koleś i niech Cię zakopią do rowu, który sobie
                wykopałeś.
                • Gość: Jarek Re: Tomasz k... problem ... PAŁUJ SIE ! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.08.01, 16:35
                  Tomku!
                  Po co te slowa? Jak sie wczytasz w wymiane mysli moja i Grabcia to mozesz dojsc
                  do wniosku, ze Grabcio koniec koncow jednak przyznal mi racje.
                  • Gość: Grabcio do Jarka! IP: *.wroclaw.tpsa.pl 22.08.01, 21:22
                    Hie hie wcale Ci nie przyznalem racji w kwestii samochodów cięzarowo-osobowych.
                    Moge sie zgodzić tylko w kwestii, że żyjemy w dziwnym kraju. Prawo jest prawo i
                    tak dalej czyli to co pisalem a nie chce mi sie powtarzac hihi. A co do
                    tomaszk..problem, to jak mówilem niech sobie chlopiec postuka po klawiszach ale
                    za cienki jest w kwestii prowadzenia dialogu, to tez trzeba umieć.
                    Pozdrawiam!
                    • Gość: Jarek Re: do Jarka! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 23.08.01, 08:54
                      No wlasnie...

> żyjemy w dziwnym kraju.
                  • Gość: Tomasz Re: OK, przepraszam Was, mylilem się. IP: 193.59.192.* 23.08.01, 08:53
                    Sorry.
    • Gość: Sven Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: *.waw.cdp.pl 20.08.01, 12:57
      Co do przepisu - paranoja jakas.
      Co do jezyka na watku - paranoja jakas.
      • Gość: Jarek Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 20.08.01, 13:08
        Moze kolesia trafilo, bo nie skorzystal z okazji odliczenia Vat-u i teraz go
        trafia. Cyt.: "Jesli nie widac roznicy, to po co przeplacac."
        Pozdr
    • Gość: stefan Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: 212.244.170.* 20.08.01, 13:22
      Mogę z wami zgodzić się tylko, jeśli nie będziecie nadużywać
      słowa "przedsiębiorca". Przedsiębiorca bowiem już dawno postulował oddzielny
      pas dla siebie. CC, czasem jest to SC, wciskający się między osobówki jest
      jakimś takim ni pies ni wydra. A dokumenty przewozowe mówią : towar. Co ma
      zatem zrobić celnik na pasie ruchu osobowego?
      • Gość: Jarek Wytyczne Ministerstwa Transportu IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 21.08.01, 16:46
        Wlasnie slucham Trojeczki i trwa dyskusja na ten temat. Ponoc rzecznik
        Ministerstwa Transportu zaapelowal do celnikow i Strazy Granicznej o
        traktowanie sprawy normalnie, tj. pojazdy w karoserii aut osobowych traktowac
        jako auta osobowe.
        No i sami powiedzcie, o co w tym wszystkim chodzi?
        Po co tyle szumu?
        Czy nie moze byc w tym kraju normalnie?
        Czy firmy nie moglyby na normalnych warunkach posiadac i leasingowac auta
        osobowe?
        Pozdr
        • Gość: P. Re: Wytyczne Ministerstwa Transportu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 00:20
          A mi sie tam podoba, zeby cwaniaczki nie cwaniakowaly. Bo jak ktos kupuje Merca
          jakiejs tam klasy z kratka jako "ciezarowke" to przeciez wegla nim nie bedzie
          wozil. Robi to, ze by ten Merc byl tanszy - cwaniakuje i tyle! chociaz z
          przepisami na auto dla firmy i cala ta homologacja to jest glupota! Nie kazda
          firma (np. jakies biuro czy co) potrzebuje ta przestrzen ladunkowa za kratka.
          Nie powinno byc tego przepisu wogole. Powinno byc "Auta na firme" a nie
          auta "ciezarowe" tak uwazam. PZDR
        • Gość: ma Re: Wytyczne Ministerstwa Transportu IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 22.08.01, 08:57
          Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Czy nie moze byc w tym kraju normalnie?
          > Czy firmy nie moglyby na normalnych warunkach posiadac i leasingowac auta
          > osobowe?
          > Pozdr

Jarku,
          Ta sprawa jakos szybko przeszla bokiem, ale przypomne, ze w ramach akcji obrony
          miejsc pracy w przemysle osobowym (ok. maja br., o ile sie nie myle) rzad
          rozwazal zezwolenie na leasing samochodow osobowych. Na 2, 3 dni przed
          posiedzeniem RM delegacja producentow miala spotkac sie chyba z Min. Transportu i
          przedstawicielami MFin, ale (teraz ciekawe) Min. Tr. nie pojawil sie, poniewaz
          jednoczesnie trwaly wtedy blokady ''laweciarzy'' i pojechal gadac z nimi. Stad
          wniosek - rzad woli dyskutowac na ulicach a nie z ludzmi przestrzegajacymi prawa.

A kto mowi o oszukiwaniu przez podatnikow panstwa, myli sie:
          1. te samochody sa jednak dopuszczone do ruchu (nb. policja ma wytyczne wymagac
          od kierowcow stosowania przepisow dot. samochodow osobowych)
          2. panstwo w coraz mniejszym stopniu wywiazuje sie z obowiazkow, za ktore bierze
          pieniadze: policja (ochroniarzy jest 2x wiecej, niz policjantow), szkolnictwo
          (prywatne szkoly, platne studia na panstwowych uczelniach i gorsze traktowanie
          studentow ''darmowych'') czy sluzba zdrowia (korupcja w szpitalach). Nie widze
          powodu, zeby placic na wiecej, niz moge.
          3. Owszem, VAT byl odliczony, ale kazdy kupiony samochod byl obciazony akcyza a
          wszelka dzialalnosc handlowa z nim zwiazana - podatkami. Wiec chyba boom na rynku
          samochodowym w 1998 i 99 roku przyniosl panstwu per saldo wieksze dochody.
          • Gość: Jarek Re: Wytyczne Ministerstwa Transportu IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.08.01, 09:09
            Zgadzam sie w calej rozciaglosci! Ale nic to niezmienia. Niestety...
            • Gość: Jarek Re: Wytyczne Ministerstwa Transportu IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.08.01, 17:23
              A dzisiaj w Trojeczce proponuja okrecenie kratki przed przekroczeniem granicy,
              gdyz celnicy nie sa w stanie skontrolowac wszystkich dowodow rejestracyjnych.
              Pozdr
    • Gość: MIK Re: Masz kratkę - od Rzecznika Straży Granicznej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.88.* 24.08.01, 09:38
      Witam wszystkich !!!
      Ponieważ problem ten dotyka wielu osób postanowiłem napisać list do rzecznika
      Straży granicznej z pytaniem "Jak to jest z tymi przejściami?" Oto odpowiedź,
      bez żadnych moich przeróbek i dodatków:

"Szanowni Państwo.

Odpowiadając na liczne pytania dotyczące zasad przekraczania granicy
      państwowej przez osoby podróżujące pojazdami zarejestrowanymi jako osobowo-
      ciężarowe, uprzejmie informuję, że dane dotyczące tej kwestii wraz z wykazem
      przejść granicznych znajdziecie Państwo pod adresem internetowym www.sg.gov.pl,
      w poradniku, pod hasłem: "komunikat dotyczący organizacji ruchu granicznego".
      Rozwiewając wszelkie mity pojawiające się w tej sprawie informuję, że
      podróżując samochodem osobowo-ciężarowym nie trzeba stać w kolejce razem z
      pojazdami TIR, pod warunkiem, że nie przewozi się towarów a jedynie
      osoby.Trzeba jednak korzystać z przejść, które dopuszczają w swym obrębie ruch
      towarowy. Na tych przejściach należy ustawiać się wraz z pojazdami osobowymi.
      Prawdą jest natomiast fakt, iż pojazdy tego typu nie mogą przekraczać granicy
      państwowej w przejściach przewidzianych wyłącznie dla ruchu osobowego (decyduje
      zapis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu).
      Ponadto zainteresowanym pragnę wyjaśnić, iż zasady i formy ruchu
      granicznego regulują umowy międzynarodowe, w których określa się między innymi
      jaki rodzaj ruchu granicznego odbywać się będzie w danym przejściu granicznym
      np. osobowy, towarowy, turystyczny, itp. Formy ruchu granicznego mogą, w danym
      przejściu granicznym występować łącznie (np.osobowy, towarowy, mały ruch
      graniczny), lub osobno (np.osobowy). Uzależnione jest to od wielu czynników, w
      tym również woli dwóch umawiających się stron.
      Pojęcie "samochód ciężarowy" definiuje ustawa prawo o ruchu drogowym, w
      artykule 2 pkt 42. W myśl podanej tam wykładni samochód osobowo-ciężarowy jest
      także samochodem ciężarowym.
      Mając na uwadze powyższe stwierdzić należy, iż o dopuszczeniu do ruchu przez
      określone przejście graniczne decyduje rodzaj pojazdu wpisany w dowodzie
      rejestracyjnym.
      Do niedawna strony określone w umowach międzynarodowych (datowanych
      wcześniej niż przepisy dotyczące rodzajów pojazdów) dość liberalnie patrzyły na
      zapisy dotyczące pojazdów osobowo-ciężarowych. W chwili jednak, gdy jedna ze
      stron - w tym wypadku czeskie służby graniczne - odwołując się do wcześniej
      zawartej umowy wprowadza zasadę, że decydujący wpływ na prawo przekraczania
      granicy ma wpis w dowodzie rejestracyjnym i nie zezwala na przekraczanie
      granicy w przejściach osobowych pojazdom osobowo-ciężarowym, również polska
      Straż Graniczna została zmuszona postanowieniami umów do wprowadzenia
      identycznej zasady.
      Straż Graniczna nie posiada władzy ustawodawczej i nie może w dowolny
      sposób interpretować (zmieniać)ustaw i umów międzynarodowych.
      Pomimo to, widząc jakie utrudnienia powoduje przestrzeganie wszystkich zasad
      dla posiadaczy pojazdów osobowo-ciężarowych, wystąpiliśmy do Ministra
      Transportu i Gospodarki Morskiej z prośbą o opinię i zajęcie jednoznacznego
      stanowiska w tej sprawie.
      Łączę wyrazy szacunku.

Z poważaniem

ppor. Mariusz Skrzyński "
      Mam nadzieję, że to zakończy rozważania na ten temat.
      Pozdrawiam wszystkich
      • Gość: maro Re: Masz kratkę - od Rzecznika Straży Granicznej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pl 24.08.01, 13:23
        MIK brawo. W końcu jakieś konkrety. Zapewne lada chwila okaże się, że cała ta
        afera była jedynie "chwilowym nieporozumieniem".
        Jednakowoż mija się z prawdą pan rzecznik mówiąc o tym, że to "druga strona"
        wymusiła takie działania. Otóż w ostatnim tygodniu czterokrotnie przekraczałem
        w obie strony południową granicę Polski. Dwukrotnie musiałem dymać na inne
        przejście graniczne. Ani razu nie zostało przez stronę czeską zakwestionowane
        prawo do przekroczenia moim osobowo-ciężarowym autem przejścia osobowego, jako
        że nie dokonywałem "wprowadzania towarów w polski obszar celny", a jedynie
        następowało "przekroczenie granicy przez osoby fizyczne na podstawie ważnego
        paszportu" (cytaty z definicji przejść granicznych). ALE OTO już po WYJECHANIU
        z Czech, na granicy polskiej zostałem ODPRAWIONY przez polskiego celnika, a
        następnie ZAWRÓCONY przez funkcjonariusza SG.
        Tak więc:
        1. przekraczałem granicę wg wskazówek zawartych w rozporządzeniu regulującym
        status przejść granicznych (na które również powołuje się pan rzecznik)
        2. strona czeska uznała, że przekraczając granicę moim autem i nie wioząc
        towaru, mam pełne prawo do przekroczenia granicy przejściem "osobowym"
        3. służby celne nie widziały przeszkód, aby odprawić mnie i moich pasażerów.
        4. problem taki dostrzegła TYLKO Straż Graniczna RP.

Wczoraj w TVP jeden z funkcjonariuszy SG powiedział, że strażnikom nie zależy
        na robieniu na złość komukolwiek, a już na pewno nie własnym obywatelom. Otóż
        stwierdzam:
        NACZIALSTWO STRAŻY GRANICZNEJ ŁŻE JAK PIES. JEDYNYM CELEM WPROWADZENIA
        TEJ "INTERPRETACJI" BYŁO ZROBIENIE NA ZŁOŚĆ WSZYSTKIM I POKAZANIE, ŻE TO ONI SĄ
        NAJWAŻNIEJSI.
        A przy okazji znowu okazało się, że w naszym kraju prawo stanowią nie przepisy
        ustaw tylko interpretacje.

PS
        Przy okazji odesłania mnie z jednego z przejść, pojechałem na sąsiednie - też
        osobowe. Tam funcjonariusz wyjaśnił mi (na moje pytanie), że gdyby chciał się
        trzymać tylko przepisów, to nie mógłby mnie puścić. Ale ponieważ "nie będzie z
        siebie robił durnia" (to cytat!!) to życzy mi szerokiej drogi. I to jest chyba
        najlepsza puenta. Przy okazji serdeczne pozdrowienia dla normalnie rozumujących
        pograniczników.
        m
        • Gość: morda Re: Masz kratkę - od Rzecznika Straży Granicznej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.azyx.com.pl 27.08.01, 13:08
          a może ktoś będzie chciał wystąpić o podwyżkę ?
    • Gość: Tomek Re: Masz kratkę - od dzisiaj zagranicę tylko pasem dla ciężarówek!!!! IP: 156.17.61.* 27.08.01, 09:36
      Miałem z tym problemem do czynienia na granicy w Głubczycach ale straż
      graniczna wyjątkowo mnie wpuściła. Natomiast k. i głupota przepisu jest
      niewyobrażalna. Autostrad k. nie ma a tym debilom sejmowym kratka przeszkadza.
    • Gość: iza Masz kratkę - jak sie jej pozbyc ? IP: 217.67.196.* 29.08.01, 11:05
      Kupilam samochod "z drugiej reki". Jest zarejestrowany jako ciezarowy - ale
      zalezalo mi na kombi. Ja nie mialam zadnych korzysci z tego tytulu, bo jestem
      osoba fizyczna, tylko klopot z czestymi przegladami technicznymi. Czy mozna
      taki samochod spowrotem przerejetrowac na osobowy ?
      • Gość: Jarek Jak sie pozbyc kraty? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 29.08.01, 18:22
        Czesc Iza!
        Wszystko zalezy od Twojego wydzialu komunikacji. Sa takie, ktorym wystarczy
        dokument ze stacji diagnostycznej, ze Twoje auto to osobowka. W innych
        przypadkach wymagany jest takze dokument homologacji producenta lub wylacznego
        importera o tym, ze autko jest/bylo osobowe.
        Na poczatku roku sam przechodzilem ta zabawe. Wizyta na stacji diagnostycznej -
        kilkaset zlotych w plecy, ale dokumencik, ze to osobowka. Wizyta w wydziale
        komunikacji - "A mi pan tutaj daje?! Ja muszem mniec homologacje! Teras nie da
        rady z cienzarowki na osobowke bez homologacji. Ten swistek ze stacji to mnie
        nic nie daje!" (staralem sie oddac slownictwo). Wizyta u dealera, ktory
        pierwotnie sprzedal auto. Wyciaganie przez dealera potwierdzonej kopii
        homologacji od wylacznego dealera. "Troche" czasu na to wszystko. "Okazanie
        wdziecznosci" dealerowi za dokumencik. Wizyta w wydziale komunikacji "No teras
        to moze byc. No widzisz pan, jak pan kcesz to potrafisz".
        Jedna uwaga - pierwsza rejestracja byla w czasie, kiedy nie
        obowiazywaly "ksiazki wozu" (chyba tak to sie nazywa). Aktualnie - z tego co
        sie orientuje - jest tam wbite przeznaczenie auta. Ponoc sa strony dotyczace
        zmiany przeznaczenia, ale tego jeszcze nie trenowalem. Moze za kilka lat...
        Zycze szczescia na drodze do osobowki.
        Pozdr ;-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka