Dodaj do ulubionych

Import używanych aut dwa razy większy od sprzed...

IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 24.06.04, 18:41
I bardzo dobrze. Skoro dealerzy wyrównują ceny do cen w Unii to ja poczekam ,
aż moje zarobki dorównają unijnym, a za miesiąc wybieram sie do Niemiec po
jakieś autko.
Obserwuj wątek
    • Gość: ANTYLSD. Import używanych aut: 47 tyś. w miesiąc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 18:48
      tylko czekam aż nasz prospołeczny rząd wymyśli jakąś głupią ustawę chamującą
      import, a spotka sie to z oklaskiem chołoty która kupiła nowe auto w polsce i
      nie życzy żeby ktoś miał lepsze i tańszy "złom" z zachodu. Mam nadzieję że
      idea wolnego rynku w UE nie bedzie zniszczona, bo ja wole sam decydować jaki
      złom chce kupić. PS dla odpowiedzi w stylu: import niszczy miejsca pracy bo
      chamuje produkcje-odpowiadam:po co są miejsca pracy?? żeby mieć kase, a kasa
      żeby godniej żyć(np. kupić lepsze auto za dobrą cene)dlatego rzesze ludzi
      ludzi którzy sprowadzili auta dzwigły standard swojego życia.
      • Gość: dhf Średnia cena nowego auta osobowego wzrosła w maju IP: *.inapg.inra.fr 25.06.04, 12:07

ISB: Średnia ważona cena nowego samochodu osobowego wzrosła w maju tego roku o
        10,2% w porównaniu z majem 2003 roku i wyniosła ponad 58 tys. zł, wynika z
        danych firmy Samar, zajmującej się monitoringiem rynku samochodowego.

Samar potwierdził w czwartkowym raporcie prezentowane wcześniej wstępne dane o
        sprzedaży nowych samochodów osobowych, która spadła w maju o 42,37% wobec
        kwietnia i wyniosła 25.995 sztuk. W ujęciu rocznym spadek ten wyniósł 14,97%.
        Natomiast w okresie styczeń-maj 2004 roku sprzedaż wzrosła o 19,53% r/r do
        169.583 samochodów.

Polscy klienci najczęściej kupują samochody z przedziału cenowego 50-70 tys. zł
        (46.953 sztuki w okresie styczeń-maj br., wzrost o 25,8%) nieco rzadziej – 40-
        50 tys. zł (38.863 sztuki, wzrost o 42,8%) i pojazdy z przedziału 70-100 tys.
        zł (27.079 sztuk, wzrost o 79,05%). Najmniej sprzedaje się samochodów
        najdroższych – powyżej 200 tys. zł (2000 sztuk, wzrost o 35,32%) i najtańszych –
        poniżej 25 tys. zł (4.222 sztuki, spadek o 55,20%), podał także Samar.

Najpopularniejszymi modelami w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku
        okazały się: Fiat Panda (16.860 sztuk, auto zadebiutowało w tym roku), Skoda
        Fabia 15.380 sztuk, wzrost o 22,21% r/r), Toyota Yaris (7.487 sztuk, wzrost o
        13,30%), Toyota Corrolla (6.640 sztuk, wzrost o 9,30%), Ford Focus (6.446
        sztuk, wzrost o 37,32%) oraz Opel Corsa (6.285 sztuk, wzrost o 19,60%). (ISB)
    • Gość: długopisem Re: Import używanych aut dwa razy większy od sprz IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.04, 18:59
      Tylko, jeszcze przyjdzie nam poczekać, aż import wpłynie na konkurencyjność ofert. Podobno mamy wyrównywać ceny. To niech ktoś powie, kiedy za 10letnie auto zapłacimy grosze?
      pozdro
    • Gość: Piter Ortografia się kłania!! IP: *.icpnet.pl 24.06.04, 19:15
      Nie rozumiem, jak w ogólnopolskiej gazecie może pracować ktoś, kto nie zna
      podstaw ortografii. Poprawna pisownia "tys." - redaktorku-nieuku!!!!!!!!
      • Gość: sebo durne MF IP: *.chello.pl 24.06.04, 19:33
        Jeżeli liczącz średnio 65% akcyzy od 100 E (bo nie wszyscy wpisali 1 euro na
        umowie) a wielokrotnie więcej niz 100 E - daje to wynik 47000 aut na miesiąc x
        65 E x 4,60 zł = 14.053.000 zł - jeżeli proces W KE i TK potrwa np. rok to
        przez ten czas przybędzie nam 470000, oczywiście gdzieś po drodze rynek się
        nasyci i nie będzie to taka skala, ale zakładam np. 300000 aut na rok =
        89.700.000 + ustawowe państwowe procenty karne na rok ok. 15% to daje sume ok.
        1,000,000,000 - niech dojdą do tego wypłaty dla zabużan (mogą sięgnąć nawet
        10,000,000,000) i mamy gotowy kryzys budżetu państwa. KIEDY MF się opamięta -
        przecież jest pewne że sprawe akcyzy wcześniej czy później przegrają, a skoro
        już p. Belka dostał wotum zaufania to niech coś zrobi z panem RACZKO i całą
        resztą urzędasów pracujących dla pana K-a. - wiemy o kogo chodzi :)
      • Gość: Jaro Re: Ortografia się kłania!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.06.04, 21:04
        Ładny skrót - "tyś." - powiew swojskości, niczym z niedzielnego targowiska. Niestety, ale robienie błędów ortograficznych to codzienność w GW.
      • Gość: ma Re: Ortografia się kłania!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.04, 07:59
        > Nie rozumiem, jak w ogólnopolskiej gazecie może pracować ktoś, kto nie zna
        > podstaw ortografii. Poprawna pisownia "tys." - redaktorku-nieuku!!!!!!!!

Teraz jest "tys.", może zmienili... a jak było? "Tyś."?. Może Ci trudno
        uwierzyć, ale tak też jest poprawnie, tylko się od tego odchodzi.
        • Gość: GoBo Re: Ortografia się kłania!! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 10:15
          Już spieszyłem by uświadomić pisarzynie z GW błąd ortograficzny, ale widzę, że
          nie tylko ja zwracam na to uwagę. Cóż za szczęście!

U mnie wyświetla się wciąż z błędem: "Import używanych aut: 47 tyś. w miesiąc!".

A przedmówcy pragnę uświadomić, że to nie jest poprawne, bo skrót jest zapisem
          pierwszych iluś liter, nie głosek. Dlatego też nie należy pisać "oś."
          od "osiedle", tak samo gdy (np. GW) media podają dwie pierwsze lietry osób
          zatrzymanych, zamiast inicjały - np. "Adam Cz." zamiast "Adam C.". Ale ja już
          nie liczę na poprawę. Nawet jedynkowe Wiadomości podają wieści w stylu "Adam
          Czy"... Ech ta ignorancja!
      • Gość: mlx Re: Ortografia się kłania!! IP: *.echostar.pl 27.06.04, 15:31
        Właśnie, właśnie, jak widzę skróty "tyś." albo "oś." (od "osiedla") to mnie
        szlag trafia:)
    • Gość: długopisem precz IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 18:37
      niestety polecam trochę kultury www.antyakcja.prv.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka