Dodaj do ulubionych

Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 100 000

04.07.12, 15:39
Witam

Zakładając polskie drogi i samochód używany, ile przeciętnie kosztuje utrzymanie w dobrym stanie zawieszenia w ciągu 100 000 zł i które samochody wychodzą najtaniej?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • arrow23 Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 04.07.12, 15:39
      oczywiście miało być przez 100 000 km a nie 100 000 zł :)
      • wsk175 szanowna pani/panie szczała, 04.07.12, 16:23
        równanie z setką niewiadomych i pytanie jaki będzie średni wynik............
    • pies_w_studni Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 04.07.12, 16:48
      Odpowiedz na twoje pytanie brzmi: przecietnie koszt utrzymania zawieszenia wynosi tysionc pincet, a te samochody wychodza najtaniej ktore maja najtansze czesci.
    • kontik_71 Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 04.07.12, 17:05
      A co tak dokladnie oznacza termin "polskie drogi"? Bo wiesz, u mnie na poludniu te, tez polskie, drogi sa w calkiem dobrym stanie i prawdopodobienstwo zniszczenia sobie czegokolwiek jest wrecz rowne 0. Wiec jesli mowisz o takich "polskich drogach" to koszt utrzymania zawieszenia bedzie wynosil dokladnie 0 pln. Ale oczywiscie, jesli Twoje auto to bedzie padlo zlozone z 10 innych aut, to koszt zawieszenia moze sie rownac kosztowi wymiany kazdego jednego elementu.
      • des4 OT 05.07.12, 07:30
        dokładnie, co chwile ktoś wyskakuje z haslem "polskie drogi" mającym uzasadnienie może 10 lat temu

rzeczywiście, u nas na południu drogi od pewnego czasu nie są powodem do narzekania, a na bidnym Podkarpaciu wręcz są lepsze niż na tradycyjnie wychwalanych Słowacji czy Węgrzech

rzeczywiście u was w Polsce A tak kiepsko z tymi szosami?
        • jeepwdyzlu Re: OT 05.07.12, 09:41
          kiepsko
          zwłaszcza w miastach, gdzie tłuczemy większość przebiegów
          gminy robią obwodnice, ronda a dziur i tak przybywa
          Między miastami - jest rzeczywiście lepiej
          j.
          • szela81 Re: OT 05.07.12, 10:17
            jak pojechałem do Lidzbarka Warmińskiego to się cieszyłem że mam rentala ;) a jak jeżdżę Śląsk, Wrocław, Poznań, Łódź to nie mam powodów do narzekań i tam uszkodzenia zawieszenia to raczej mało prawdopodobne. A żeby być merytorycznym - toyota yaris, dojazdy do pracy po Śląsku, 110 000 km, łączniki stabilizatora wymienione za 150 zł, toyota rav4 dane podobne, też łączniki za trochę więcej i zero problemów. Fiat Bravo, 70 000 km jak na razie nic.
    • goere Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 04.07.12, 17:49
      Oczywiście najtaniej wychodzi twoja daczja ze stopki.
      • arrow23 Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 05.07.12, 15:33
        Niestety wcale nie jest tak super. Po 40 000 km poszedł jeden wahacz i guma stabilizatora. Po 60 000 km poszła druga strona. Kosztowało mnie to razem 800 zł co wychodzi 1333 zł na 100 000 km. Mało czy dużo? No jedna rata by za to była...
    • jeepwdyzlu Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 04.07.12, 18:50
      honda accord - 0 zł
      honda civic - 0 zł
      a6 allroad - 7.000 zł

j.
    • apodemus Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 04.07.12, 20:17
      Na moim przykładzie.
      Renault Megane, 2001/2002. W moich rękach przez 10 lat i 3 miesiące, od nowości do przebiegu 333 tys.km. Prace przy zawieszeniu: wymiana amortyzatorów tylnych 1 raz, przy 280 tys.km. Koszt 405 zł. To wszystko. Do końca eksploatacji mógłbym powiedzieć "nic nie stuka, nic nie puka".

Aha, jeszcze po jednej wymianie łożysk w tylnych kołach i raz jednego w przednim, kosztu nie pamiętam - ale nie jestem pewien, czy wlicza się to do zawieszenia.

Samochód jeździ dalej, od paru miesięcy w rękach kuzyna.
      • jeepwdyzlu Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 04.07.12, 20:40
        a przednie amortyzatory cały czas fabryczne?
        j.
        • apodemus Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 04.07.12, 20:47
          Tak, fabryczne.

Co ciekawe, na przeglądzie szarpaki pokazywały "amortyzator bardzo dobry" przy każdym, co moim zdaniem jest mocno wątpliwe przy takim przebiegu, niezależnie od stanu dróg.
          • ulubiony19 Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 04.07.12, 22:50
            apodemus, dziwne, ale możliwe. W końcu jesteśmy narodem dzikim, gdzie przecież zdecydowana większość aut z tego rocznika ma właśnie najechane tyle, ile Megana, a potem dziw, że się podwozie po dwustu kończy.

Ale ciekawe, co bym powiedział po przejażdżce twoim byłym wozem...
            • apodemus Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 05.07.12, 07:13
              Szczerze mówiąc, to też jestem ciekaw :-) jeżdżąc czymś na co dzień, pewnie można nie zauważyć postępującego zużycia, które przecież nieubłaganie postępuje. Niekiedy takie "świeże oko" bywa przydatne.
              Ale inna sprawa, że auto było naprawdę zadbane, jeżdżę w sumie delikatnie i jakby przebieg "skorygować" o 200 tys.km., to i tak stan mojej byłej megany byłby lepszy w porównaniu ze zdecydowaną większością oferowanych na sprzedaż samochodów, jeżdżonych "w niedzielę do kościoła". Zastanawiałem się kiedyś, co ludzie robią z samochodami, skoro po 100 tys.km. wiele z nich wygląda jak po wojnie światowej. A zawieszenie tamtego samochodu nie wykazywało nadmiernie niepokojących objawów - żadnych odgłosów, bujania, wycieków, luzów itd. Samochód sprzedałem, bo już za dużo rzeczy przy tym wieku i przebiegu było włożonych jeszcze w fabryce - zawieszenie, wydech, sprzęgło i w zasadzie cała reszta; za jakiś czas czekałaby mnie zapewne "kumulacja", a łączny koszt napraw przekroczyłby wartość pojazdu.
              • superkot111 Drogi krajowe 05.07.12, 12:20
                A więc w jakim stanie są polskie drogi krajowe? bo widzę że je zachwalacie.
                • apodemus Re: Drogi krajowe 05.07.12, 12:26
                  Myślę, że to jest nie tyle kwestia "zachwalania", bo wiemy że jest, powiedzmy, różnie; raczej chodzi o to, żeby uniknąć dramatyzowania tam, gdzie nie jest to uzasadnione.
                  • kontik_71 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 13:02
                    To nawet nie jest dramatyzowanie. To jest zwyczajne, czesto bezmyslne, uzywanie stereotypow. Bo tak jest latwiej, bo wtedy z pewnoscia nikt sie nie przyczepi, bo narzekanie jest lepiej widziane niz proba bycia zgodnym z faktami.
                    A fakty sa jakie sa... Stan drog sie oglnie poprawil, jest duzo dobrych drog ale sa tez takie, gdzie mozna pogubic kola.
                    • kubek145 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 13:29
                      stereotypy tez sie skads biora.. ok jest lepiej niz bylo (bo kiedys nic nie bylo?), ale do stanu systemu drog taki jaki jest w wiekszosci krajow europy to jeszcze w PL daleko, niestety nawet na "krajowych" - nie wspominajac autostrad, bo jak tu porownywac cos co jest z czyms czego niema :)
                      • kontik_71 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 13:47
                        O i nastepny stereotyp.. nie ma autostrad powiadasz.. to ciekawe czym ja przynajmniej raz w tygodniu jezdze?
                        • kubek145 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 14:05
                          no nie, bo mamy ile? 1000km autostrad w kraju o powierzchni 312tys km?? jedna na zachod, druga na poludniu, i troche kawalkow tu i tam... no rzeczywiscie mamy..
                          Sprawdz ile km autostrad przypada na powierzchnie kraju w UE, jaki jest stosunek ilosci km autostrad do dlugosci calego systemu drogowego w zachodnich krajach. Ja to zrobilem, jezdze i po PL i po europie i wydaje mi sie ze wiem o czym pisze.
                          • kontik_71 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 14:25
                            Tak, 1000 km to nic. Zapominasz o jednej drobnostce. Kraje zachodnie mialy kilkadziesiat lat wiecej na rozbudowe sieci autostrad, Polska tego czasu niestety nie miala.
                            • kubek145 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 14:46
                              ok kraje zachodnie sa lata swietlne przed nami, ale np Czechy, Slowenia? oba demoludy, a drugi nawet swiezo po "wojnie" a dali rade pokryc caly kraj autostradami.. mozna?
                              • superkot111 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 14:55
                                Czechy? Słowenia? yyy chyba nie trafiłeś z porównaniem. Czesi mają nieco ponad 1 tys. km autostrad w tym część jest w fatalnym stanie, jak dawna A4 przed remontem, czy DK18. Ignorant i tyle.
                                • kubek145 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 15:05
                                  a porownaj powierzchnie czech i PL z iloscia km autostrad... i tak sie sklada ze jezdze czesto przez czechy i "fatalnych" kilometrow autostrad jest moze 20% calej trasy, szanowny ignorancie
                                  • kubek145 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 15:08
                                    a slowenia ma autostrady na calym terenie od granicy do granicy wszerz i wzdluz o super nawierzchni, pojedz kiedys to zobaczysz.
                      • arrow23 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 15:34
                        Czym nowa S8 od standardów europejskich?
                    • superkot111 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 14:45
                      Na DK też można jeszcze pogubić koła? DK w mediach, internecie przedstawiają jako dziura na dziurze, koleina na koleinie... dlatego pytam czy to prawda. A autostrad i dróg ekspresowych w Polsce jest już ok. 2 tys. i dróg nadal przybywa, więc pisanie że w Polsce jest mało takich dróg to debilizm i ignorancja osoby która tak pisze...
                      • kubek145 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 14:58
                        jak przez cala dlugosc i szerokosc PL przejade autostrada lub chociaz ekspresowka to odszczekam i przeprosze, poki co 3cia europa.
                        • superkot111 Re: Drogi krajowe 05.07.12, 15:02
                          Założyłem nowy temat żeby nie zaśmiecać koledze tematu, dalsza dyskusja tutaj jak ktoś woli:

forum.gazeta.pl/forum/w,20,137171711,137171711,Pytanie_o_stan_drog_krajowych_.html
    • silje78 Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 05.07.12, 20:25
      almera z 2001 - 0zł (przed sprzedażą w 2012r amortyzatory z przodu 87 i 86%)
      toyota avensis z 2006 - 0zł
      mitshubishi lancer z 2009 - 0zł
      ford focus z 2003 - w przybliżeniu ok 2500zł (tył i przód)
      skoda fabia z 2002 - 0zł
      drogi gdanskie, część (w pewnym okresie) w stanie katastrofalnym. teraz jest lepiej, dużo kosmetyki zrobili przed jeuro.
    • 03730t Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 06.07.12, 00:01
      Kia Carnival 300000km wszystko działa żadnych awarii, jesteście żałośni pisząc że 100000km to wynik godny uwagi a po 40tkm wymieniacie połowę zawieszenia.
    • apoliklot Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 06.07.12, 00:32
      Jak kolego będziesz śmigał głównymi drogami i nie trafisz "kałuży w głębokim 3D", oraz nie jesteś maniakiem kręcenia kierownicą na postoju to 100.000km bez ruszania zawieszenia zrobisz. Jak przeginasz z ciśnieniem, fele ponad standard, załadowany po dach i śmigasz drogami z poboczem w łaty to prawa strona może po 30-60000 tyś polecieć.
      • superkot111 Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 06.07.12, 09:21
        Niektóre główne drogi też pozostawiają wiele do życzenia ale chyba nie jest tak źle. Tak jak piszesz, na bocznych jest znacznie większe ryzyko popsucia auta.
    • mareklacki Zależy które 100 tys. Jeśli pierwsze to najczęście 07.07.12, 23:24
      j 0 zł. W większości samochodów do 100.000 km nie dzieje się absolutnie nic. Potem też nie są to jakieś duże wydatki, bo zawieszenie to najtańsza rzecz w samochodzie. Nawet wielowahaczowe i aluminiowe jest tańsze niż cokolwiek innego, jak turbina, układ wtryskowy, czy pompa paliwa.
    • trypel Re: Ile przeciętnie kosztuje zawieszenie przez 10 16.07.12, 10:17
      pare przykładów z pamieci (płaciły firmy wynajmujace ale ja akceptowalem rachunki w serwisie)
      z zastzreżeniem - jezdzę po drogach x-nastej kategorii bo lubię a na dziurach nie zwalniam
      astra I - 0 pln (do 150 tys km)
      vectra b - 5-6 tys
      vectra c - 6-7 tys pln
      audi A4 - 0 pln do 130 tys km
      jeep grand cherokee - 0 pln do 160 tys km i dalej zero luzow i wszystko oryginalne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka