Gość: Andy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 09:57 Wczoraj przeczytałem, że do Mondeo będzie nowy diesel 2.2 L, 155 kM, 360 Nm. Czy ktoś wie coś więcej o tym silniku ? Od kiedy ? Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Olo Re: Nowy diesel Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:09 Pewnie od Puegolota... Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Nowy diesel Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:27 tak, bedzie taki silnik 2.2 Tdci - okolo 160KM bedzie to efekt wspolpracy PSA/Ford (rozwiercony 2.0 HDI) Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Nowy diesel Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:30 Ciekawe dlaczego nie biora silników od Volvo.. np 2.4 - 163 KM..... W końcu to "rodzina"... Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Nowy diesel Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:48 bo wg Forda Volvo to Premium League i nie wypada laczyc luxusowych aut z autami dla plebsu, choc S40/V50 to w koncu Ford - moze w przypadku mniejszych aut polityka Premium League nie obowiazuje...? mysle ze Volvo nie chce oddac swojego R5 do innych aut bo nie bedzie mialo wylacznosci na to jedno co kazde Volvo miec powinno - czyli silnika w ukladzie R5 Saab sie skundlil i bierze silniki wprost od Opla i wprost do Opla daje swoje - bieda! Link Zgłoś
Gość: 01boryna Re: Nowy diesel Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:51 Pierdolcu, a jakie silniki daje Saab do Opla? Chyba raczej bierze od Fiata, hehe. Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Nowy diesel Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:52 Takie czasy.. Przyjdzie taki dzień, ze i największe Volva od Fordów bedą sie różniły tylko blachą i deską rozdzielczą.... :-(((( Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Nowy diesel Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 11:50 Rozumiem, że chcecie mi przekazać, że Ford sam nie potrafi zrobić w miarę porządnego diesla. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Nowy diesel Forda 25.06.04, 12:14 dokladnie tak wszystkie nowe diesle w fordzie sa z psa nowe konstrukcje to: 1.4 HDI, 1.6 HDI, 2.7 V6 (np w jaguarze) zmodernizowane - zmieniono CR na 2 generaqcje, glowice na 16V, i dali turbine zmiennej geometrii: 2.0 HDI i opisywany 2.2 HDI fordowski 2.0 i 1.8 umra smiercia naturalna zostaly w focusie i mondeo, ale nowy c-max ma juz diesla z PSA R5 z volvo pewnie tez zostanie wyparty, nie robia tego na razie bo zwiazki zawodowe by im nie pozwolily przerwac produkcji (przynajmniej tak mi sie wydaje, chodz tu moge sie mylic) PSA robi po prostu lepsze diesle inaczej ford nie rezygnowalby ze swoich nawet dosc nowoczesnych konstrukcji Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Nowy diesel Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 12:26 A może po prostu PSA... robi to taniej??? Bo jak wszyscy wiemy dzisiejszym światem (również motoryzacyjnym) rządzą ksiegowi... Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Nowy diesel Forda 25.06.04, 12:34 tez racja jedno tylko mi sie tu nie zgadza jaki jest sens rezygnowac z silnika 2.0 130 km na rzecz 2.0 136 km, gdy tamten jest nowa konstrukcja i na pewno jeszcze koszt zaprojektowania sie nie zwrocil? a silnik z PSA ma c-max i zaloze sie ze bedzie w nowym focusie to chyba nie jest tak tanio montowac w samochodach 2 rozne diesle 2.0 o niemal tej samej mocy i ponosic koszty serwisowania 2 roznych silnikow zamiast jednego? wniosek jest dla mnie taki: nalezy wspolczuc wlascicielom fordowskiego 2.0 Link Zgłoś
Gość: ANDY Re: Nowy diesel Forda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 14:36 Co do serwisowania diesli przez Forda, to mają jeszcze przecież diesle VW montowane w Galaxy. Dziękuję za odpwiedź i pozdrawiam. Link Zgłoś
compiter Re: Nowy diesel Forda 25.06.04, 17:31 zubr_zalogowany napisał: > jaki jest sens rezygnowac z silnika 2.0 130 km na rzecz 2.0 136 km, gdy tamten > jest nowa konstrukcja i na pewno jeszcze koszt zaprojektowania sie nie zwrocil? Tak jak napisał Twój poprzednik - koszty. TDCi w Mondeo ma rozrząd napędzany łańcuchem, bardziej zaawansowaną turbinę, jakiś myk jest z głowicą PSA. Generalnie PSA to konstrukcja ekonomiczniejsza. Być może tez mniej awaryjna - to jest bolączką TDCi (choć nie jest aż tak tragicznie jak się tu czasami pisze - mi padł wtryskiwacz po 70kkm, ale nie jest to regułą w innych egzemplarzach). Nie wiem, czy silnik TDCi 2.2 ma byc rozwiniętą konstrukcją fordowskiego TDCi czy PSA. Ale wiele rozwiązań ma identycznych z TDCi (czyli łańcuch, głowica). Zacytuję kolegę z forum mondeo: www.autocentrum.pl/index.php3?FF=75&threadid=1594790202&postid=1976461565&type=-47 www.autocentrum.pl/index.php3?FF=75&threadid=372414736&postid=1495904573&pagenr=6&type=-47& Pozdrawiam Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Nowy diesel Forda 25.06.04, 17:48 nie wiem czy jest to konstrukcja forda, czy PSA poniewaz PSA ma 2.2 i wspolpracuje z fordem logika nakazywalaby sadzic ze kupia go od PSA nie wiem nic o szczegolach konstrukcyjnych nowego 2.2 z PSA, ale fakt ze francuzi stosuja raczej paski a nie lancuchy nie wyklucza zastosowania lancucha w tym akurat silniku zreszta teraz silniki sa projektowane tak, ze kazda marka zaleznie od swoich potrzeb moze w nich bez wiekszych problemow dopasowywac osprzet (turbiny, rozrzad, pompy itp) swoja droga nie sadze ze paski sa z definicji takie zle u mnie w HDI pasek wymienia sie bodaj po ponad 200 tys km lub 10 latach nie wierze ze taki pasek moze byc malo trwaly, a za to w porownaniu z lancuchem mniej halasuje nawet jesli ford wsadzi tam swoje pompy i rozrzad, a PSA zrobi wersje z paskiem, to jestem przekonany, ze obie wersje beda oparte na tej samej konstrukcji a diesle forda w odroznieniu od HDI mialy opinie psujacych sie, przynajmniej ja takie rzeczy slyszalem Link Zgłoś
art_0 Re: Nowy diesel Forda 26.06.04, 11:19 Ten silnik to konstrukacja Forda: www.autoexpress.co.uk/news/ae_news_story.php?id=44230 Już kiedy? temat tego silnika byl pare na tapecie, ba nawet z AdM spierali?my sie co do ceny tego modelu w Polsce :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=12769981&v=2&s=0 pozdrawiam Art Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Nowy diesel Forda 26.06.04, 11:59 az sie wierzyc nie chce ze rozwiercili 2.0 pozdrawiam Link Zgłoś