Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 20:22
Witam!
Jestem zmuszona znowu do Was pisać w sprawie automatycznej skrzyni biegów.
Chcę kupić auto z automatem, max. 3-letnie, problem jednak w tym, że auta te
posiadają masę niepotrzebnych mi rzeczy (klimatyzacja, komputer pokładowy
etc.), która podnosi cenę auta. Potrzebuję jedynie wspomagania i automatu, na
moją nieszczęsną dysfunkcję narządu ruchu :P
Czy opłaca mi się kupić autko z manualem i przerobić skrzynię na automat?
Ktoś z Was się orientuje ile taka "frajda" kosztuje i gdzie się skrzynie
przerabia? Gdzie mam dzwonić, aby uzyskać tego typu info? Do serwisów?
Zaznaczę jeszcze, że auto ma być z nadwoziem hatchback i raczej z małym
silnikiem max. 1.2
Dzięki wielkie za odpowiedzi!
Kati
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.63-136-217.adsl.skynet.be 01.07.04, 20:31
      Skoro twierdzisz, ze klimatyzacja jest "niepotrzebna", to znaczy, ze jeszcze
      nigdy nie mialas samochodu z klimatyzacja. Klima jest wrecz niezbedna, nie bron
      sie przed tym bardzo waznym elementem wyposazenia. Juz nigdy wiecej nie zechcesz
      auta bez klimy.

> Czy opłaca mi się kupić autko z manualem i przerobić skrzynię na automat?
      > Ktoś z Was się orientuje ile taka "frajda" kosztuje i gdzie się skrzynie
      > przerabia?

Na pewno wiecej niz to extra, ktore przyjdzie Ci zaplacic za klime.

• Gość: Kati Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 20:42
        Tu masz rację, bo to będzie moje pierwsze auto :)) Jednak jeśli ktoś ma
        fundusze ograniczone uwierz mi, że może obejść sę bez klimy ;)) Pozdro.
        • Gość: rty Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 22:07
          proponuję nissana micrę z automatem
          • Gość: Doki Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.63-136-217.adsl.skynet.be 01.07.04, 22:38
            Gość portalu: rty napisał(a):

> proponuję nissana micrę z automatem

Popieram! Zona sobie taki kupila (chociaz bez klimy) i teraz, jak pozwoli, to
            jej podbieram auto. Bo wole na krotkie trasy micre niz tego mojego dyzla.
      • Gość: dziadzia Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.04, 22:17
        Przypuszczam, że przeróbka zwykłej skrzyni na automat będzie kosztować
        tyle co klimatyzacja.
        Radzę kupić samochód z automatem i klimatyzacją, wtedy klimatyzacja
        będzie niejako za darmo.
    • cracovian Jaja niezle... 01.07.04, 22:39
      "przerabianie skrzyni"... po pierwsze nie przerobisz manuala tylko ewentualnie
      kupisz caly automat i wymienisz co sie wiaze z ogromnymi kosztami.
    • Gość: Miodek Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 23:35
      A ty 01boryna kompletnym dupkiem i analfabetą.
      • 01boryna Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! 04.07.04, 01:21
        Gość portalu: Miodek napisał(a):

> A ty 01boryna kompletnym dupkiem i analfabetą.

Rozrozniaj prosze miedzy 01boryna (zalogowany) i 01boryna (niezalogowany)....
    • Gość: Radek Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.2015.com 01.07.04, 23:50
      Nie ma czegos takiego jak przerobka skrzyni manual na automat. Mozesz co
      najwyzej wywalic manual i sprzeglo i wstawic automat. Koszt automatu z wymiana
      to pewnie jakies 5k pln, za swoja skrzynie i sprzeglo tez cos moze wezmiesz
      wiec w sumie moze zamkniesz sie w 3k pln, imho nie warto sie w to bawic.
      • devote Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! 02.07.04, 23:16
        koszta beda bardzo duze i sie nie oplaca
        trzeba kupic skrzynie i pelno innych drobnych czesci aby wszystko dzialalo.
        • Gość: Kati Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.acn.pl 03.07.04, 21:05
          Dziękuję za wypowiedzi! Dwóch z nich nawet nie skomentuję, bo ich poziom jest
          tak płyki jak zapewne umysł tych osób co się tak błyskotliwie wypowiedzieli.
          Ubolewam, że tacy ludzie są uważani za pełnosprawnych. Dla kolejnych osób
          chcących się wypowiedzieć sprostuję słowo "przerobienie", bo zdecydowanie
          chodziło mi o przerobienie auta, w tym przypadku wymianę skrzyni na inną.
          Dodatkowo w imieniu wszystkich, którzy zadają na tym forum (w różnych sprawach)
          mniej lub bardziej naiwne pytania, bardzo dziękuję wszystkim, którzy świetnie
          doradzają i nie przywiązują wagi do takich np. jak moja pomyłek. Pozdro.
    • Gość: AdM Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.04, 21:23
      Gość portalu: Kati napisał(a):
      > Zaznaczę jeszcze, że auto ma być z nadwoziem hatchback i raczej z małym
      > silnikiem max. 1.2

Znajdź Punto z automatem(zdaje się, że typu CVT), z reguły są bez klimy i po
      kłopocie.
      • Gość: Michal Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! IP: *.fornfyndet.se 03.07.04, 21:56
        Najlepszym rozwiazaniem jest zakup auta juz z automatem. W krajach o duzej
        ilosci zlomow samochodowych taka przerobka to praktycznie robocizna i troszke
        za czesci ze zlomowiska.W wiekszosci wypadkow nalezy zakupic dodatkowo na
        zlomie skrzynie biegow kpl z turbina sterowanie skrzyni biegow i w napedzie
        tylnim wal kardana.
        sama przerobka to wyrzucenie pedalu sprzegla ,skrzyni biegow,kola
        zamachowego,sprzegla,lewarka od zmiany biegow.
        Montaz zalozenie sklrzyni biegow automatycznej podlaczenie sterowania ,lewarek,
        podlaczenie kontaktu wskazujacego na stan w jakim sie znajduje skrzynia
        podlaczenie elektryczne skrzyni oraz do zaplonu.Automat w trakcie
        przyspieszania w momencie zmiany biegu wylacza na ulamek sekundy zaplon.
        Dobra firma taka przerobke robi w dwie godziny plus koszt czesci oczywiwscie
        uzywanych.
        Sam osobiscie w swoim zyciu przerabialem tak Volva 240 w latach 80-tych z
        mauali na automaty i z powrotem.
        Pzdr.Michal
        P.S to wszystko sie odnosi do automatu sterowanego mechanicznie.
        • devote Re: Jeszcze raz kwestia automatów!!! Pilne! 03.07.04, 22:09
          no wlasnie mechanicznie
          dzisiaj to nie takie proste.zmiana komputera i instalacji potrzebna.kto by sie
          dzisiaj bawil.
          • Gość: nibelung777 Re: Pilne! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.07.04, 22:32
            Nissan Micra - to bardzo dobry wybór, ale tak w kwestii formalnej:
            Micra nie wystepuje z automatyczna przekladnia - w Micrach montowane sa
            skrzynie NCVT czyli bezstopniowe, pozdrawiam - Nibelung777
            • Gość: Doki Re: Pilne! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 04.07.04, 07:32
              No i moja zoneczka ma takie cus. Fajna rzecz... :-)
              • 01boryna Re: Pilne! 04.07.04, 10:13
                Gość portalu: Doki napisał(a):

> No i moja zoneczka ma takie cus. Fajna rzecz... :-)

Moja zona jezdzi Corsa z Easytronic. Niby i automat i reczna zmiana biegow i
                sprzegla nie ma, ale i jazda zadna. Trzeba bylo dolozyc te 500 Euro i kupic
                zwykly automatic zamiast bawic sie w pseudo sport.
                • Gość: Doki Re: Pilne! IP: *.97-201-80.adsl.skynet.be 04.07.04, 11:49
                  > Moja zona jezdzi Corsa z Easytronic. Niby i automat i reczna zmiana biegow i
                  > sprzegla nie ma, ale i jazda zadna

Przybliz mi okreslenie "jazda zadna". Przeciez nie ma co probowac scigac sie
                  czyms takim.

PS: wczoraj jechalem do roboty swoim (reczna skrzynia) i zdarzylo mi sie, ze oto
                  zapala sie zielone, no to ja na gaz, a tu... nie jedzie oczywiscie. Odwrotnosc
                  tego odruchowego deptania lewa noga na hamulec w automacie i siegania do lewarka.
                  • 01boryna Re: Pilne! 04.07.04, 12:34
                    Gość portalu: Doki napisał(a):

> Przybliz mi okreslenie "jazda zadna". Przeciez nie ma co probowac scigac sie
                    > czyms takim.

Oczywiscie ze nie mozna sie scigac Corsa 75PS. W porownaniu do zwyklego
                    automatika Easytronic jest jak wol do rumaka. W modus automatik kazde
                    przelozenie biegow trwa piec lat a auto wykonuje ruchy przypominajace odruch
                    wymiotny.W modusie recznym jest tylko troszeczke lepiej.

>
                    > PS: wczoraj jechalem do roboty swoim (reczna skrzynia) i zdarzylo mi sie, ze ot
                    > o
                    > zapala sie zielone, no to ja na gaz, a tu... nie jedzie oczywiscie. Odwrotnosc
                    > tego odruchowego deptania lewa noga na hamulec w automacie i siegania do lewark
                    > a.

-:)))

Na swieta malo nie rozwalilem skrzyni biegow u znajomych. Kupili sobie nowiutka
                    Pande (bardzo fajne miejskie autko) i przyszli ja zademonstrowac. Zapytalem czy
                    moge sie przejechac. Macisnalem hamulec, przekrecilem kluczyk i pelna moca
                    wlozylem bieg. Rypnelo, zgrzytnelo motor zgasl a mnie wyrzucili z auta....
                    • Gość: Doki Re: Pilne! IP: *.97-201-80.adsl.skynet.be 04.07.04, 12:56
                      No to w N-CVT jest troche lepiej. Mocniejsze dodanie gazu powoduje "kickdown",
                      moim zdaniem nawe troche przesadny. Przyspieszenia... well, czego sie spodziewac
                      po 50- konnym silniczku. Ale nie ma szarpania, masz wrazenie (i chyba zreszta
                      tak jest), ze silnik ciagnie (w miare swoich skromnych mozliwosci. moment 80 Nm)
                      bez zadnych przerw. Smisznie jest przy predkosciach autostradowych. Rozpedzasz
                      sie wyraznie na zredukowanym przelozeniu. Potem trzeba zdjac noge z gazu i
                      powoli wdepnac z powrotem. 130 km/h jest do utrzymania przy niezbyt wielkich
                      obrotach.
                      W ruchu miejskim wygodnie.
                      • 01boryna Re: Pilne! 04.07.04, 13:08
                        Z tym Easytronic to dalem sie przekonac zonie (uslyszala ze ktos to bardzo
                        zachwalal) oraz oczarowac reklamie. Dopiero potem, w domu, przeczytalem
                        instrukcje gdzie stalo ze skrzynia jest optymalizowana na jak najmniejsze
                        zuzycie paliwa. Pewnie i dlatego nie ma nawet kickdown...
                        Corsa ma juz dwa lata, gwarancja sie skonczyla bede chcial jeszcze w tym roku
                        zamienic ja na cos nowego i wiekszego. Pilnie wsluchuje sie co mowi sie o BMW1...
    • Gość: nibelung777 Re: NCVT IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.07.04, 19:21
      Faktycznie fajna rzecz ta przekladnia bezstopniowa. Pamietam jak I-szy raz
      wsiadlem do Micry z taka skrzynia to mialem wrazenie, ze jade samochodzikiem w
      lunaparku - automat jednak zmienia biegi, a tu NIC!, bardzo to bylo dla mnie
      dziwne. Pozdrawiam-Nibelung777
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka