Dodaj do ulubionych

rozglądam się cz.2

12.09.12, 20:41
Ruch na furum niewielki, to wam opowiem co dalej wyszło z rozglądania się.
Jestem po jeździe próbnej X3 3.0d. Oboje z żoną jesteśmy zgodni: auto jak auto.
Owszem, wykończenie wnętrza niezkazitelne i naprawdę na poziomie. Nie ma się czego przyczepić. Wsiadasz i czujesz się dobrze. Można jechać dokąd bądź. Największa irytacja to gaśnica umieszczona pod nogami pasażera z przodu w taki sposób, że pasażer nijak nie może wygodnie się rozsiąść. To skutek miejscowego prawa, które wymaga, żeby gaśnica była zainstalowana w zasięgu ręki kierowcy. W przypadku beemek to niekorzystne, bo pod fotelem mają jakąś belkę i do niej jest przymocowany uchwyt gaśnicy. Trzeba by było odkręcić i przykręcać na powrót tylko przed przeglądem.
Jeździ oczywiście jak na BMW przystało, nie mam zastrzeżen. Komputer podał spalanie 11,2 l/100 km. Sporo, nie? Miejsca w kabinie więcej niż wystarczająco. Gdyby nie twarde zawieszenie (do spółki z 19-calowymi felgami), byłoby wręcz wygodnie podróżować. I wtedy przyszedł czas na test bagażnika.
Najpierw wrzuciłem do swojego auta taki standardowy zestaw: duża walizka, dwie torby podróżne, mała walizka plus skrzynka. W XC70 wszystko gładko zmieściło się pod roletęi jeszcze zostało dość miejsca by wrzucić np. rowerek dziecka:

fotoforum.gazeta.pl/photo/3/uh/vg/5a4f/VLP5sJ5FdichbZ431B.jpg
X3 z miejsca poległo. Na skrzynkę nie wystarczyło miejsca, a i nad resztą trudno będzie zasunąć roletę:

fotoforum.gazeta.pl/photo/3/uh/vg/5a4f/6TlnWg1mqrjfY32vSB.jpg

Trochę szkoda, bo auto rajcujące...

potem zrobiliśmy ten sam test z BMW5 touring. Od razu odszczekuję: we wnętrzu obecnej piątki wcale nie jest tak ciasno, można się wygodnie we czwórkę rozsiąść, chociaż siedzi się nisko, no ale trudno. Bagażnik:

fotoforum.gazeta.pl/photo/3/uh/vg/5a4f/HKMehklLkdTQbASSrB.jpg
Skrzynka prawie weszla. Jest lepiej niż w X3, ale nie idealnie. Jeśli jednak wziąć pod uwagę skośnie poprowadzoną linię tylkych drzwi, to nad roletą nie ma już wiele miejsca. Projektanci touringa powinni się uczyć od tych z volvo jak się projektuje pakowne kombi. No, ale jest postęp w stosunku do X3.

Z BMW pojechaliśmy prosto do konkurencji, czyli do Audi. Q5 to jest niezłe auto, i może być konkurencyjne w stosunku do beemek. Test bagażnika dopiero będzie.

Nawiasem mówiąc, Audi o wiele lepiej dba o potencjalnych klientów niż BMW. Od BMW mogłem uzyskać tylko godzinną jazdę próbną i musiałem w tym celu pofatygować się do ich centrali, Audi bez gadania podstawia wybrany model pod dom na 24 godziny. To rozumiem. Warunkiem jest mieć skończone 28 lat. Nie musiałem się nawet legitymować, by udowodnić, że spełniam ten warunek. :-)

Audi A6 przejdzie test bagażnika spokojnie, a i wnętrze jest wygodne. Z Q5: zobaczymy. Wykończenie wnętrza może nie do końca dorasta do wysokich standardów wyznaczonych przez BMW, ale będzie musiało wystarczyć. Serce mówi Q5, rozsądek: A6. Pojeździmy, zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • regent206 Re: rozglądam się cz.2 13.09.12, 12:33
      Spalanie mnie dziwi, trochę wysokie - chyba głównie samochód jeździł po mieście.

Ja od kilku dni przyzwyczajam się do nowej 5 (245KM) i w czasie powrotu do Polski (1200km) samochód spalił średnio 8,4 l/km przy prędkościach 100-160 (autostrady i polska krajówka 6);

Poruszając się po mojej okolicy (ruch nie do końca stricte miejski) nie przekracza mi 9 l.
      Zdjęcia bagażnika trochę mnie dziwią - zakładając że nie wkładasz nic co wystawałoby ponad poziom rolety mam wrażenie że wszystko to upchnąłbym również do bagażnika sedana 5.

Czytałem pierwszą część wątku i dziwi mnie trochę "przesuwanie" zainteresowania w kierunku SUV-ów typu Q5 czy X3. Przy pierwotnych Twoich założeniach będą moim zdaniem mimo wszystko mnie komfortowe niż A6 czy 5 kombi.
      • jeepwdyzlu zabawne 13.09.12, 12:45
        że sam jeżdżąc allroadem - właśnie myślę o X3 :-) albo o ML'u
        Czemu?
        a6 to bardzo dobre auto, ale jednak przeceniane...
        oczywiście decydują drobiazgi - trochę zbyt głośny silnik (3tdi), lekko spóźniający się automat, fotele mniej wygodne niż w starych mercedesach..
        i za nisko się siedzi, mimo, że allroad stoi i jeździ wyżej niż wersje z napędem na jedną oś...
        Bagażnik? Ważny, ale.... i tak wożę thule na dachu
        Może zatem lexus? RX mnie intryguje, zwłaszcza, że mamy w rodzinie poprzedni model - auto niebywale solidne i przemyślane...
        Zabawne, że NIKT nie wspomniał o GLK ...
        ciao
        jeep
        • do.ki Re: zabawne 13.09.12, 13:37
          > i za nisko się siedzi, mimo, że allroad stoi i jeździ wyżej niż wersje z napęde
          > m na jedną oś...

Obecny allroad stoi dokładnie 3 cm wyżej niż zwykła A-szóstka. Ale mam dokładnie to samo: i w BMW5, i w A6 siedzi się za nisko! Pozycja w X3 i w Q5 odpowiadała mi znacznie bardziej.

> Bagażnik? Ważny, ale.... i tak wożę thule na dachu

Tego chcę uniknąć, bo jednak kupuję auto pod kątem jazd Polska-Belgia, więc spory odcinek (900 km) i gdzie się da Vmax.

> Może zatem lexus? RX mnie intryguje

Gdybym chciał wydać tyle, ile mnie będzie kosztował RX450h, to kupiłbym X5 i po sprawie.

> Zabawne, że NIKT nie wspomniał o GLK ...

Bo to maleństwo. Albo M, albo E, albo szarpnąć się na jakiś biedniejszy wariant R-klasse.
          • jeepwdyzlu Re: zabawne 13.09.12, 13:58
            R klasse jest duża, wysoka, komfortowa ale jakaś.... brzydka
            nawet nowe reflektory nie poprawiły sytuacji...
            RX tak, ale nie hybryda ... No chyba, ze z drugiej ręki.
            Mam to samo co TY
            Lista jest krótka wbrew pozorom, u mnie na niej nie ma Q5
            na razie - na szczycie mojej jest X3 ale raczej benzyna, najlepiej 6 cylindrowa...
            jeep
        • regent206 Re: zabawne 13.09.12, 15:32
          Niestety tu muszę się zgodzić - nie jest to jakaś bardzo utrudniająca życie wada, niemniej jednak w 5 siedzi się dość nisko.
          Co zadziwiające przy moim średnim wzroście (176 cm) nie da podnieść fotela tak by mieć uczucie że siedzi się "wysoko" (między głową a podsufitką jest cały czas z 15 cm przestrzeni) - po prostu fotele (ja mam komforty -rewelacja) wg mnie niepotrzebnie mają ograniczony zakres wysokości w kierunku pionowym. Odnośnie głośności silnika R6 - nie mam żadnych zastrzeżeń.
          • dr.buzz Re: zabawne 28.09.12, 21:44
            na pewno masz R6?
            • regent206 Re: zabawne 29.09.12, 21:28
              Silnik 3.0 d produkcja 2011-03-27 moc wg Briefu i homologacji to 180 KW (245 KM) 6 -cio cylindrowy.
      • dr.buzz Re: rozglądam się cz.2 28.09.12, 21:41
        regent206 napisał:

> Spalanie mnie dziwi, trochę wysokie - chyba głównie samochód jeździł po mieście

ach, te oszczedne dyzle :D

>
        > Zdjęcia bagażnika trochę mnie dziwią - zakładając że nie wkładasz nic co wystaw
        > ałoby ponad poziom rolety mam wrażenie że wszystko to upchnąłbym również do bag
        > ażnika sedana 5.

ja rowniez...

> Czytałem pierwszą część wątku i dziwi mnie trochę "przesuwanie" zainteresowania
        > w kierunku SUV-ów typu Q5 czy X3. Przy pierwotnych Twoich założeniach będą moi
        > m zdaniem mimo wszystko mnie komfortowe niż A6 czy 5 kombi.

to juz koledze pisalem...ale uparty ;)
    • soner3 Re: rozglądam się cz.2 13.09.12, 12:59

Dziwne, zdecydowana wiekszosc modeli BMW nie ma startu jesli chodzi o jakosc wnetrza do Audi
      A juz zdecydowanie w Q5 bylo wyraznie lepiej niz w X3 .Nowej X3 sie nie przygladalem wiec pewnie zaszla znaczna poprawa. Porzednik razil niedorobkami
    • sven_b Re: rozglądam się cz.2 13.09.12, 18:51
      Sporo prawdy o SUVachi. Gwarantują pozorną przestronność - dużo miejsca tam, gdzie jej nie wykorzystamy, czyli nad głowami. Są za to cięższe i palą więcej. Pomijając 5tkę Touring czy Avanta A6, zwykłe kombi kl. średniej deklasuje je funkcjonalnością.
    • galtomone Re: rozglądam się cz.2 14.09.12, 09:06
      O gustach sie nie dyskutuje ale dla mnie Q5 jest calkiem (z zewnatrz) nie do przyjecia. Jakos ani proporcje wielkosci przodu, szyb, itd do mnie nie przemawiaja. Stad do srodka niegdy nie zagladalem ale skoro to Audi to nie moze byc kiepsko (w sensie jakosci).

Duzo bardziej (ale to chyba troszke wieksze) podoba mi sie Tuareg (Tiguan ani z nazwy ani wielkosci tez nie bardzo). Co do X3, to wcale sie nie dziwie. Mialem rpzyjemnosc korzystac z takiego auta ze 3 razy (w tym bagaznika) i bylem bardzo rozczarownany. Jakos - nie mierzylem oczywiscie - wydaje mie sie, ze nawet w starej Avensis jest wiecej miejsca i w kabinie i bagazniku. Choc BMW faktycznie jezdzi fajnie.

Jesli prestiz marki nie jest dla Ciebie sprawa zycie lub smierci to moze jeszcze na koreanskie auta rzuc okiem. Nie najladniejsze ale tez pewnie pare mont w kieszeni zostanie?
    • do.ki Re: rozglądam się cz.2 28.09.12, 20:25
      Dostałem od importera na weekend Q5 3,0 TDI i jestem... no, zachwycony. BMW nie ma podskoku do tego sympatycznego, wygodnego auta. W Srodku jest ciszej, bagaznik jest pakowniejszy, w dodatku tylna kanapa daje sie przesuwac, widac, ze to auto przemyslane. Na minus zapisuje gorsza automatyczna skrzynie biegow niz w BMW i brak mozliwosci wyboru koloru plastikow we wnetrzu. Tylko ponure czarne. Szkoda.

Jeszcze dla porzadku przymierze sie do A6 i mozemy zamawiac.
      • dr.buzz Re: rozglądam się cz.2 28.09.12, 21:50
        www.youtube.com/watch?v=U-FoUTPja4Y
        lipa...:(
        • do.ki Re: rozglądam się cz.2 29.09.12, 01:46
          dr.buzz napisał:

> www.youtube.com/watch?v=U-FoUTPja4Y
          > lipa...:(

Faktycznie. Wystarczy przeczytać komentarze pod filmikiem.
          • dr.buzz Re: rozglądam się cz.2 29.09.12, 10:15
            faktycznie, zwlaszcza ten
            www.youtube.com/watch?v=zULS0bijkc0&feature=related
            • roney03 Re: rozglądam się cz.2 29.09.12, 10:34
              dr.buzz napisał:

> faktycznie, zwlaszcza ten
              > www.youtube.com/watch?v=zULS0bijkc0&feature=related

Pomijajac ze to pokaz reklamowy BMW - tak ogolnie to wrzucanie takich bzdetow swiadczy ze nie masz pojecia na jakiej zasadzie dziala Torsen
              Wystarczylo zeb kierowca delikatnie wcisnal hamulec i Audi z tych rolek swobodnie wjezdza na rampe. Szkoda ze BMW nie zrobilo takiego porownania np na sniegu .Ciekawe czemu?
              • roney03 Re: rozglądam się cz.2 29.09.12, 10:51
                A tak przy okazji

www.youtube.com/watch?v=IMfUrS98Kbk&feature=related
                Na tym polega marketing z takich dr.buzzow robic jeleni

• dr.buzz Re: rozglądam się cz.2 29.09.12, 17:27
                  Akurat w Q3 to Haldex...znaffco...hehe
                  • roney03 Re: rozglądam się cz.2 29.09.12, 18:35
                    dr.buzz napisał:

> Akurat w Q3 to Haldex...znaffco...hehe

Zgadza sie , przypadkowo pomylilem i nie to wrzucilem

Tu jest prawidlowy
                    www.youtube.com/watch?v=PfcIt7L6hY0
                    A tu jak by ktos byl zainteresowany , porownanie napedow Subaru, Audi ,BMW i Mercedesa , chociaz dziwne ze w tym towarzystwie porwnano A6 zamiast A4

auto.sme.sk/c/5696455/ktory-pohon-4x4-je-najlepsi-porovnavame-audi-bmw-mercedes-a-subaru.html
                    • dr.buzz Re: rozglądam się cz.2 29.09.12, 22:41
                      taaa, przypadkowo :D
              • dr.buzz Re: rozglądam się cz.2 29.09.12, 17:08
                jasne, reklamowy...zwlaszcza ten pierwszy :D

tu masz na sniegu

www.youtube.com/watch?v=Znb_0RPS9Eg&feature=related
                www.youtube.com/watch?v=FJZxVefta68&feature=related
                hehe

• do.ki Re: rozglądam się cz.2 30.09.12, 08:32
                  no dobrze, ale co konkretnie chcesz powiedziec?
                  • dr.buzz Re: rozglądam się cz.2 30.09.12, 20:07
                    iz dokonales swietnego wyboru :)
      • soner3 Re: rozglądam się cz.2 28.09.12, 22:10
        do.ki napisał:
        brak mozliwosci wyboru koloru plastikow we wnetrzu. Tylko ponure czarne. Szkoda.

Sa do wyboru 3 kolory choc kazdy ciemny
        Oprocz czarnego
        - beżowa Truffel
        -stalowo-szara
    • gambit_smolenski a X6, a Cayenne...? 29.09.12, 01:11
      Jeżeli już decydujesz się na SUV'a (bądż miniSUV'a) z klasy premium, to idż na całość, zaszalej z żoną, i kupcie sobie X6 lub Porsche Cayenne. Nic nie daje takiej przyjemności, jak jazda 6tką czy Cayenne Turbo... ;-)

Tuarega odradzam. Z wielu względów. Podstawowe wyposażenie jest ubogie. Nawet 4x4 nie ma w standardzie, trzeba dopłacić. Sumują to i tamto, i tak, i tak wyjdzie Wam cena X5 czy Q5.

Jedyny problem z X6 czy Cayenne, to to, że jeżeli mieszkacie w większym mieście lub na jego obrzeżach, a nie macie bezpiecznego parkingu, to mogą Was szybko namierzyć i skręcić auto...
      • do.ki Re: a X6, a Cayenne...? 29.09.12, 07:14
        No właśnie. Mogą skręcic auto, gorzej, że czasem dzieje się to z użyciem broni palnej i narażeniem domowników na rany postrzałowe. Po co mi to?

Na szczęście X6 to jak dla mnie samochód po prostu brzydki, o zaburzonych proporcjach, nie chciałbym być zauważony przez kogoś znajomego za kierownicą X6. Firma Porsche przesadza z cenami jeszcze bardziej nie BMW, więc ich na wejściu mamy z głowy (chodzi głównie o podatek, który płacisz przez cały okres użytkowania i który jest proporcjonalny do ceny nowego. Już kiedyś pisałem o tym). Jeśli Cayenne, to raczej hybrydowe (nie z miłości do hybryd, tylko dlatego, że na papierku mają wydrukowaną niską emisję), ale tu już na wejściu przekraczamy próg €100000. Nie wydam tyle na samochód, który pewnie (bo tak mam w zwyczaju) za 4, najdalej 5 lat będę chciał wymienić na nowy.
        • gambit_smolenski Re: a X6, a Cayenne...? 29.09.12, 15:39
          Odnoście X6; owszem, kwestia gustu. Do mnie akurat tak usportowiony SUV przemawia;-) Cayenne rzeczywiście jest wielce kosztowne, zwłaszcza modele z mocniejszym napędem, np. to Turbo, które wspomniałem. Jak widzę, oczekujesz - i wedle tego szukasz - wygody i bezp., a nie szaleństwa, zatem to Q5.

Rozpatrywałeś inne marki, niż niemieckie? Coś jap., franc. lub bryt.?
          • do.ki Re: a X6, a Cayenne...? 29.09.12, 21:04
            Istotne jest jaka w homologacji jest zapisana emisja dwutlenku węgla, bo to ona określa koszty eksploatacyjne (czyli podatki). Tu niemieckie marki są nie do pobicia. Subaru ma niedopasowane do tej koncepcji silniki, Lexus nie ma napędu na 4 łapy z prawdziwego zdarzenia, Infiniti zabija cena, Evoque jest za mały, a Discovery od biedy mógłby być, ale za podobne pieniądze wole jednak coś niemieckiego.
      • roney03 Re: a X6, a Cayenne...? 29.09.12, 09:44
        gambit_smolenski napisał
        Tuarega odradzam. Z wielu względów. Podstawowe wyposażenie jest ubogie. Nawet 4
        > x4 nie ma w standardzie, trzeba dopłacić. Sumują to i tamto, i tak, i tak wyjdz
        > ie Wam cena X5 czy Q5.

Nie ma to jak doradca ktory g..no wie ale ma nieodparta potrzebe zaliczenia wystepu
        Pokaz choc jeden egzemplarz Touarego bez napedu 4X4
        Tak samo skonfigurowany Touareg i Cayenne beda sie roznic cena o ok 20-30% przy czym wersja podstawowa Porsche ma ubozsze wyposazenie niz Touareg.
        • gambit_smolenski Re: a X6, a Cayenne...? 29.09.12, 16:06
          1. Nie wiem, jak to wygląda obecnie, ale jakiś czas temu, gdy interesowałem się rynkiem SUVów, to podstawowa wersja VW Touarega pozbawiona była napędu ba cztery koła. To, oraz dodatkowa funkcja podnoszenia się auta/zwiększana prześwitu, wymagała dodatkowej opłaty. Ergo, SUV ten SUVem był malowanym.
          2. Wszystkie te "dodatki" oraz reszta wyposażenia zrównywała cenę Touarega z cenami słabszych czy średnich X5 i Q5.
          3. Poza tym, Touareg sprawia wrażenie auta zbyt plastikowego, chromowanego. Takie na połysk. "Malowanego" SUVa.
          4. Jeżeli autor wątku zastanawia się nad niemieckimi SUVami klasy premium, bardzo kosztownymi BMW i Audi, to mam prawo domniemywać, że ta 20-30 proc. różnica może być brana pod uwagę.
          5. Touareg w wersji podstawowej to przynajmniej 220 tys. zł. Z dodatkami, to jakieś 50 tys. więcej. Za tyle dostaniesz i niezłe Q5, i X5.
          • roney03 Re: a X6, a Cayenne...? 29.09.12, 16:26
            gambit_smolenski napisał(a):

> 1. Nie wiem, jak to wygląda obecnie, ale jakiś czas temu, gdy interesowałem się
            > rynkiem SUVów, to podstawowa wersja VW Touarega pozbawiona była napędu ba czte
            > ry koła. To, oraz dodatkowa funkcja podnoszenia się auta/zwiększana prześwitu,
            > wymagała dodatkowej opłaty. Ergo, SUV ten SUVem był malowanym.
            >

Wypisywanie glupot ciag dalszy
            Znajdz dowolnie stary lub nowy egzemplarz Touarega bez napedu 4X4 lub chociaz slad ze taki kiedykolwiek istnial

> 5. Touareg w wersji podstawowej to przynajmniej 220 tys. zł. Z dodatkami, to ja
            > kieś 50 tys. więcej. Za tyle dostaniesz i niezłe Q5, i X5.

Q5 nie jest samochodem z tego samego segmentu co Touareg. Jest rozmiar mniejszy.
            Natomiast X5 kosztuje podobnie pieniadze co Touareg bo to ten sam segment i zblizona klasa, przy czym wiekszosc testow porownawczych wskazuje na Touarega jako na ogolnie wyraznie lepszy samochod.
            Podsumowujac wypisujesz dyrdymaly, nie masz o tym pojecia najmniejszego .Wypisywanie o rzekomej doplacie do napedu 4X4 jest tego dowodem i kompromitacja zwlaszcza w kontekscie tego ze niby sie tym tematem interesowales .
            • daria.1 Re: BMW 5 siedzenia z grempliny i wiocha w bagażni 30.09.12, 18:56
              Ostatnio dostaliśmy z BMW dla zachęty BMW 5 -do jazdy testowej
              Powiem krótko -tapicerka szara syfiasta jak gremplina -totalny badziew
              Pojechaliśmy tym autkiem na zakupy i tu następny zonk -po otwarciu bagażnika ukazała nam się wiejska filcowa wykładzina ,po głębszym obejrzeniu bagażnika okazało się że u góry jest metalowa belka niczym nie obłożona ? co to za premium ? Premium dla frajera .
              • dr.buzz Re: BMW 5 siedzenia z grempliny i wiocha w bagażn 30.09.12, 20:06
                no tak, nie pasuje do rozowej torebki...
                • daria.1 Re: BMW 5 siedzenia z grempliny i wiocha w bagażn 30.09.12, 21:24
                  wiesz ,można mieć różową torebkę z najlepszej skóry ale można mieć również różową torebkę z skajaki (gumy ) z napisem Versracze w tej samej cenie .Tylko frajer i burak przepłaca .
                  • dr.buzz Re: BMW 5 siedzenia z grempliny i wiocha w bagażn 01.10.12, 07:21
                    Twoj problem to taki iz nawet na te skajke cie nie stac...stad tyle jedu w twoim glosie...
                    • daria.1 Re: BMW 5 siedzenia z grempliny i wiocha w bagażn 01.10.12, 10:07
                      hahahahhha jad ? hihihihi czy jezdziłeś takim autem ? proponuję pojechać do salonu obejrzeć a potem pisać
                      • dr.buzz Re: BMW 5 siedzenia z grempliny i wiocha w bagażn 01.10.12, 13:29
                        Jola Rutowicz ma wiekszy iloraz niz ty, dziewczynko...:(
    • jeepwdyzlu Re: rozglądam się cz.2 01.10.12, 16:23
      X3 też nie ma stałego napędu
      podobnie jak lex
      pytanie - czy ma to znaczenie
      weź Q5
      z tego co pamiętam - słąbsze silniki mają haldex a też dają radę
      Może - widać to po BMW - dołączanego napędu nie ma się co bać..
      Zatem - może lexus...
      Przypomnę - jeżdzę torsenem (a6 allroad)
      ale następne auto - to x3 albo lexus
      Cayene i X6 - są ZBYT ostentacyjne. I za drogie - rozmawiamy o nieco niższej półce...
      Szkoda, że mercedesy są brzydkie...
      ciao
      jeep
      • dr.buzz Re: rozglądam się cz.2 01.10.12, 16:40
        a ktory SUV ma staly naped?
        • do.ki Re: rozglądam się cz.2 01.10.12, 20:23
          dr.buzz napisał:

> a ktory SUV ma staly naped?

Jak napiszę, że właśnie Q5 ma stały napęd quattro (wyjątek: wersja 2.0 TDI), to pewnie odpowiesz, że Q5 to nie SUV... :-)
          • trypel Re: rozglądam się cz.2 01.10.12, 20:28
            od kiedy Q5 w jakiejkolwiek wersji ma haldexa?
            z tego co informuje salon Q5 we wszystkich wersjach ma torsena a Q3 i niżej haldexa
            • do.ki Re: rozglądam się cz.2 01.10.12, 21:20
              > z tego co informuje salon Q5 we wszystkich wersjach ma torsena

Jak już pisałem, we wszystkich prócz jednej, najsłabszej.
          • dr.buzz Re: rozglądam się cz.2 01.10.12, 21:39
            Nie, powiem ze nie masz pojecia o czym piszesz :)
            Po prostu sie nie znasz, dlatego jestem w stanie zrozumiec twoj wybor - audi :D

• do.ki final 04.10.12, 09:47
              dr.buzz napisał:

> Nie, powiem ze nie masz pojecia o czym piszesz :)
              > Po prostu sie nie znasz, dlatego jestem w stanie zrozumiec twoj wybor - audi :D

Na razie to ty dales sie przylapac na brakach w wiedzy. :-)))

Dalsza dyskusja jest juz zreszta bezprzedmiotowa, bo zamowienie zostalo podpisane i poszlo do realizacji. Ale to nie Q5. :-)
              • jeepwdyzlu a6? 04.10.12, 14:53
                czy jednak BMW?
                pozdrawiam z ciekawością
                jeep
                • do.ki Re: a6? 04.10.12, 20:23
                  jeepwdyzlu napisał:

> czy jednak BMW?
                  > pozdrawiam z ciekawością

Nie, zgapiłem od Ciebie.
              • dr.buzz Re: final 05.10.12, 08:30
                hehe tak sobie tlumacz :)

ale chociaz dobrze ze nie Q5...to droga popelina :)
                • jeepwdyzlu Re: final 05.10.12, 11:07
                  gratuluję wyboru
                  ja mam allroada 3TDI
                  kupiłem roczne w Niemczech
                  Bez wątpienia to bardzo dobre auto.
                  Wady, które widzę to taki sobie automat, nieco za głośny silnik, jednak NISKA pozycja za kierownicą, wnętrze rozczarowujące po krótkim okresie ekscytacji... W mieście pali nieco za dużo - 10 litrów, na trasie właściwie niewiele mniej - jeździ się szybko. Brakuje mi w bagażniku takiego dynksa jakie ma volvo - ściąganej z sufity kratki odgradzającej bagaż. Kupiłem w to miejsce jakieś siatki - ale to nie to... Jakbys mógł to domówić - to się nie zastanawiaj... Rozczarowały mnie skóry na fotelu - łatwo się przecierają, to samo podłokietnik. Fotel jest oddalony od progu - zimą brudzę sobie spodnie... Układ kierowniczy jest dla mnie nieco za galaretowaty - w hondzie dłonią czuję fakturę asfaltu - w audi jest o dwie klasy gorzej... Miałem też kłopoty z ksenonami niby bezobsługowymi....
                  Tak czy siak - to czepianie się :-)
                  Jeżdzę nim rzadko - auto zaanektowała Moja Dyrekcja, która nie lubi twardego sprzęgła w accordzie :-))
                  Szerokiej drogi!
                  Pozdrawiam
                  jeep
                  • do.ki Re: final 05.10.12, 18:10
                    dzięki.

Prze de mną teraz najgorsze: opchnąć volvo.
      • do.ki Re: rozglądam się cz.2 01.10.12, 20:30
        > weź Q5

Tak właśnie mam zamiar zrobić. Jedynym konkurentem na placu boju pozostał jeszcze A6 avant z tym samym silnikiem, i to tylko pod warunkiem, że będzie miał znacznie wygodniejsze tylne siedzenia i znacznie ustawniejszy bagażnik (bo co do wielkości bagażnika w litrach to różnica między Q5 i A6 jest niewielka, katalogowo 25 l). Dzieci zgłaszały zastrzeżenia, że Q-piątką z tyłu jedzie się dość spartańsko (oparcie wprawdzie można trochę pochylić do tyłu, ale jest płaskie, nie trzyma na boki, no i dość twarde. A tu trzeba jechać czasem całą noc i pół dnia).

> z tego co pamiętam - słąbsze silniki mają haldex a też dają radę

Nie ma haldexa w Q5. Tylko quattro, czyli jak rozumiem torsen, albo napęd na przednią oś w najsłabszej wersji.

> Cayene i X6 - są ZBYT ostentacyjne. I za drogie - rozmawiamy o nieco niższej pó
        > łce...
        > Szkoda, że mercedesy są brzydkie...

pełna zgoda

pzdr
        • roney03 Re: rozglądam się cz.2 01.10.12, 20:56
          Q5 jest dosc mocno ograniczone jesli chodzi o komfort, na zlych drogach jak dla mnie meczacy .A6 to inna bajka.
          Na innym forum tez ktos mieszkajacy w Belgii wybieral miedzy A5 , BMW 5 , Lexusem GS i Insignia a kupil ... Superba 3.6 .W/g niego ze ostatni obok Lexusa byl najbardziej komfortowy

www.autogaleria.pl/forum/showthread.php?7409-Skoda-Superb-II/page36&p=276383#post276383
          • do.ki Re: rozglądam się cz.2 01.10.12, 21:19
            > Q5 jest dosc mocno ograniczone jesli chodzi o komfort, na zlych drogach
            > jak dla mnie meczacy

W X3 było gorzej...

> A6 to inna bajka

Pewnie tak, ale to już nie SUV.

> Lexusem GS i Insignia a kupil ... Superba 3.6

Wiem, że jestem męczący z tym powtarzaniem o emisji dwutlenku węgla, ale Superb 3,6 z 237 g/km w ogóle nie wchodzi w rachubę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka