wuzuwela 14.09.12, 10:13 osobisty,prawo jazdy,dowód rejestracyjny,w trasie.samochód na parking czy policja da tymczasowe dokumenty na dojazd do miejsca zamieszkania i jak długo potrwa wyrobienie nowych? Link Zgłoś Obserwuj wątek
wuzuwela Re: Natychmiast dzwon na policje. 14.09.12, 10:56 nazimno napisał: > Zamiast pytac na forum. pytanie czysto sytuacyjne,u mnie wszystko w porządku:)))ale chce się znać jak w takich przypadkach system działa.Dużo jeżdżę i zastanawiam się nad tym aby być gotowym na taki wypadek. Wiem że np. za granicą policaj nie mógł decydować na drodze o karze ,musiał wyższy stopniem,wtedy zatrzymał mi dowód rejestracyjny i prawo jazdy i wypisał taki zastępczy blankiet abym mógł poruszać się nawet na terenie całego państwa w ciągu miesiąca.Akurat był piątek wieczorem i do poniedziałku odpowiedniej osoby nie było na komisariacie.Mogli mnie odstawić na parking,ale wybrali lżejszy wariant:))) Czyli miałem zastępczy dokument umożliwiający mi poruszanie się pojazdem i moje pytanie w tym czy w Polsce też tak to działa,np w przypadku kradzieży.A jak przy zgubieniu dokumentów?najważniejsze jak długo trwa oczekiwanie na nowe,podobno przy zgubieniu trzeba miesiąc czekać bo może się odnaleźć,no i obowiązkowo ogłoszenie w prasie o zgubieniu.Tak było,nie wiem jak teraz bo od dawna nie mieszkam na stałe w Polsce. A wszystko się może przytrafić. Link Zgłoś
3aaa Re: Natychmiast dzwon na policje. 14.09.12, 11:03 Nie ma żadnego zastępczego dokumentu jeżeli chodzi o prawo jazdy - jeżeli je stracisz nie możesz prowadzić pojazdów do momentu otrzymania nowego. Nie wiem dokładnie jak jest w przypadku dowodu rejestracyjnego - prawdopodobnie można wystawić zastepczy. Link Zgłoś
nazimno Za jazde bez PJ jest tylko maly mandat. 14.09.12, 11:18 Kazdy moze zapomniec w domu. Policja moze sprawdzic czy masz aktualne uprawnienia. Co innego to jazda z cofnietym PJ albo bez uprawnien. Link Zgłoś
pejotpe4 Re: Natychmiast dzwon na policje. 14.09.12, 16:09 Oczywiście, że może - brak papierka (czy raczej plastiku) nie odbiera uprawnień (ale kosztuje: 50PLN przy każdej kontroli)... Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: ukradli dokumenty ,dowód 14.09.12, 12:00 > osobisty,prawo jazdy,dowód rejestracyjny,w trasie. Samochód na parking czy policja > da tymczasowe dokumenty na dojazd do miejsca zamieszkania i jak długo potrwa > wyrobienie nowych? Wyrobienie nowych potrwa 2-4 tygodni. A co do papierów na dojazd do miejsca zamieszkania - nie zastanawiaj się, jak system działa, tylko olej system. Jedź bez papierów, byle przepisowo. W najgorszym razie dostaniesz jakiś nieduży mandat "za niemanie dokumentów", ale ryzyko, że cię zatrzymają jest tak naprawdę żadne. Mówię to jako ktoś, kto kiedyś przejeździł prawie rok samochodem bez ważnego przeglądu technicznego (a jakoś tak zapomniało mi się). Jeżdżę w miarę zgodnie z przepisami i nikt mnie przez cały ten czas nie zatrzymał do kontroli. Link Zgłoś
joetf Re: ukradli dokumenty ,dowód 15.09.12, 13:12 Ale to tylko za PJ. Za brak Dowodu Rejestracyjnego z automatu odholowywują samochód:( Link Zgłoś