Dodaj do ulubionych

kupno/sprzedaz auta a OC

09.10.12, 21:08
Ubezpieczyciel moj, u ktorego mialam polise na auto swieżo sprzedane, żąda ode mnie umowy kupna/sprz. - czy ma prawo? Wszedzie czytam, że nalezy poinformowac ubezpieczyciela, wiec napisalam oswiadczenie, podajac wszystkie istotne dane dot. sytuacji, jednak kolejna odp. od nich to prosba o wyslanie umowy.
Co ich interesuje moja umowa? Beton normalnie!
Bardziej doswiadczeni w temacie powiedzcie, maja prawo żądać?
Obserwuj wątek
    • etom Re: kupno/sprzedaz auta a OC 10.10.12, 05:47
      OWU OC

Art. 32. 1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania nabywcy
      dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
      mechanicznych oraz do powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od dnia
      zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych osobowych
      nabywcy
      .
      • troompka Re: kupno/sprzedaz auta a OC 10.10.12, 08:22
        dokładnie tak!-powiadomienia. Wszystkie te dane ubezpieczycielowi przekazalam wiec sądze, że sprawę załatwiłam!?
        • kontik_71 Re: kupno/sprzedaz auta a OC 10.10.12, 08:33
          Zapytaj sie ubezpieczyciela na jakiej podstawie prawnej domaga sie kopi umowy. Gdy odpowie to mozesz mu zacytowac to co Ci kolega wyzej wkleil.
    • grzek Re: kupno/sprzedaz auta a OC 10.10.12, 09:01
      W Polsce przyjęta jest taka norma, że nie wierzy się obywatelom i na każde potwierdzenie racji potrzebny jest papier uwiarygadniający. Dlatego potrzebują umowy i jeszcze z adnotacją Wydziału Komunikacji, że zgłoszono sprzedaż. Dla nich poinformowanie to pokazanie umowy. Jak im nie pokażesz to będziesz im wisieć ze składkami, chyba, że zrobią dla Ciebie wyjątek. Występują z pozycji silniejszego a jak sprawa wyląduje w sądzie to i tak będziesz musiała pokazać umowę.
      • troompka Re: kupno/sprzedaz auta a OC 10.10.12, 09:05
        no nie, nie bede mus, bo zgodnie z Kodeksem Cywilnym, nie ma zastrzezonej formy pisemnej podczas sprzedazy auta! Moge sie z przysłowiowym Kazikiem umówic, zapłacic i tyle. Jakos innibezpieczyciele potrafia wyslac do klienta formularz o nazwie "zgłoszenie wyrejestrowania auta", gdzie sie podaje tylko dane tego, kto wyrejestrowuje, a nie tego kto auto kupił.
        tesa ubezp. potrzebne TYLKO do tego, żeby sobie zbudowac baze potencjalnych klientow!!
        • troompka Re: kupno/sprzedaz auta a OC 10.10.12, 09:06
          cos mi klawiatura zaszwankowala, ale chyba wiadomo co napisałam :)
          • ubezpieczenia_oc Re: kupno/sprzedaz auta a OC 10.10.12, 09:20
            I jeszcze Art. 32
            „1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania nabywcy dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych osobowych nabywcy.
            2. Skutki wyrządzenia szkody po dniu zbycia pojazdu mechanicznego nie obciążają zbywcy tego pojazdu.”
            Czyli pamiętaj, żeby w ciągu 30 dni po zakupie wysłać, dostarczyć itp. do TU kopię umowy k-s albo faktury VAT (można też napisać oświadczenie tak aby było zgodne z powyższym przepisem ale lepiej przedstawić dokument potwierdzający sprzedaż).
            I co do ust. 2 Art. 32 – na umowie k-s lepiej pisać też godzinę transakcji na wypadek gdyby jeszcze tego samego dnia nabywca wyrządził szkodę dopiero co zakupionym pojazdem – TU przychylnie wtedy na to powinny spojrzeć, nie obciążając sprzedającego (zgłoszenie szkody zawiera przecież datę i godzinę zdarzenia).

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka