Dodaj do ulubionych

spojler dachowy do Yarisa?

IP: *.ibib.waw.pl 18.03.02, 12:33
Czy spojler dachowy w Yarisie cos daje? (Odczuwalna lepsza przyczepnosc tylnych
kol, oszczednosc paliwa, mniej zabrudzona tylna szyba....itp)
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Czy spoilery cos daja? IP: 172.18.118.* 18.03.02, 12:54
      Z jednej strony slyszalem ze spoiler to tylko zabawka/dresiarski gadget i jest
      zupelnie zbedny, szczegolnie do samochodow ktore nie posuwaja sie szybko. Z
      drugiej strony przyklad problemow pierwszej wersji Audi TT pokazuje ze bez
      spoilera mozna sie niezle przejechac. No wiec jak to jest? Trudno samemu
      sprawdzic, bo montaz/demontaz spoilera jest sprawa uciazliwa.
    • Gość: Mikolaj Re: spojler dachowy do Yarisa? IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 18.03.02, 13:12
      Co prawda nie mam Yarisa tylko Micrę ale mogę śmiało powiedzieć że nie daje nic
      (w obecnej mam coś takiego w poprzedniej nie było). Taki spojler jest za mały a
      samochód zbyt wolny żeby to mogło mieć jakikolwiek wpływ na
      dynamikę/prowadzenie/przyczepność itp. Brudzeniu się szyby też nie zapobiega.
      Jedyny plus jaki mi przychodzi do głowy, to że trochę łatwiej wypatrzyć swoje
      auto na zatłoczonym parkingu pod supermarketem (większość spojlera nie ma).

Pozdrawiam
      Mikołaj

P.S. Do Marka: w Audi TT są zupełnie inne osiągi a i spojler jest dużo dużo
      większy.
    • Gość: M Re: spojler dachowy do Yarisa? IP: *.alstom.pl / 10.197.133.* 18.03.02, 13:43
      Przy małych samochodach o niewielkich prędkościach maksymalnych spojler pełni
      funkcję estetyczną.
      W Porsche spojler automatycznie się podnosi powyżej 120 km/h ale ma on zupełnie
      inną konstrukcję i inne zadanie.
      Gdyby nie spojlery w samochodach formuły 1 wylatywałyby one na zakrętach w
      powietrze. Podobno siła docisku jest tak duża, że samochody te mogłyby jeździć
      do góry kołami.
      Mam pytanie trochę z innej beczki. Czy chlapacze przednie i tylne zapobiegają
      zabrudzeniu podwozia i szczególnie nadwozia ? Czy ktoś z użytkowników Yarisa ma
      takie chlapacze (w naturze widziałem tylko u jednego, ale cały był czyściutki
      więc trudno ocenić) i czy faktycznie spełniają one swoje zadanie ? Po co
      wydawać ponad 200 zł bez sensu ?
      • Gość: Darius Re: spojler dachowy do Yarisa? IP: 212.160.211.* 18.03.02, 14:05
        Nie w yarisie ale w Clio coś dają, miałem clio bez chlapaczy teraz mam z
        chlapaczami no i tył jest czystszy a przednie drzwi zdecydowanie bardziej
        czyste nie ma takich smóg od nadkola
        • Gość: seb Re: chlapacze? IP: *.ibib.waw.pl 18.03.02, 14:34
          Daja! Moze nie tyle co w Clio bo Yaris ma inna konstrukcje blotnika (kolo
          przednie jest chyba bardziej schowane w Yarisie), ale drzwi sa czystrze!
      • Gość: mac Re: spojler dachowy do Yarisa? IP: *.war.gleiss 18.03.02, 14:41
        no to jak z tym spoilerkiem, warto czy nie waro a
        wogle to ile on kosztuje, a po za tym trktujmy to jak
        zabawe, kto w tym autku mysli o super osiagach, jesli
        tak to niech se kupi tetetke albo porszaka czy impreze

pozdr.

mac
        • magnatec Re: spojler dachowy do Yarisa? 18.03.02, 14:55
          Posiadam takowy naprawdę trudno ocenić, czy on coś daje, faktycznie trzeba
          byłoby go zdemontować i wtedy sprawdzić ale moim zdaniem nie warto, ja mam po
          prostu w komplecie alufelgi, spoiler i ozdobna nakładka na konćówkę rury
          wydechowej. Jak koniecznie chcesz wydac te 200 zł czy ile tam na swój wóz, to
          przeznacz tę kasę na PB 98 (chyba że już takową tankujesz) podobno warto,
          silnik lepiej chodzi - tak twierdzi Adam W. znany Ci chyba z tego forum w
          temacie "Toyota Yaris" ja jeszcze nie próbowałem zmieniać paliwa na razie
          jeżdze na PB 95 zresztą ostanio paliwo zaczyna drożeć (cholerny OPEC)i nie wiem
          czy się zdecyduję. Szyba raczej też się mniej nie brudzi od tego spoilera jest
          to raczej bajer podbnie jak chromowana nakładka na rurę.
          Pozdrawiam Magnatec
          • Gość: darius Re: spojler dachowy do Yarisa? IP: 212.160.211.* 18.03.02, 15:01
            a słuchał dziś zetki Weiss dzwonił do głonego technologa Rafinerii Gdańskiej w
            sprawie róznic między 95, a 98 i technolog wyznał, że jest niewielka (podobno
            95 to minimalna wartość a średnio ta znakowana jako 95 ma 96, 97 oktanów)
            Zaznaczam, że to nie moje słowa tylko stenogram audycji radiowej
            • magnatec Re: spojler dachowy do Yarisa? 18.03.02, 15:29
              sorry ale ostatnio przerzuciłem się z Zetki na Radio Pogoda, ale ciekawe jest
              to co mówisz, tyle że pisałem o odczuciach kogoś kto sprawdził niejako
              namacalnie jaka jest różnica między 95 a 98 i tę różnicę zauważył, ale pewnie
              zależy od stacji itd.
              • Gość: mac Re: spojler dachowy do Yarisa? IP: *.war.gleiss 18.03.02, 15:33
                magnatec napisał(a):

> sorry ale ostatnio przerzuciłem się z Zetki na Radio
                Pogoda, ale ciekawe jest
                > to co mówisz, tyle że pisałem o odczuciach kogoś kto
                sprawdził niejako
                > namacalnie jaka jest różnica między 95 a 98 i tę
                różnicę zauważył, ale pewnie
                > zależy od stacji itd.

ja nie mam tego problemu w moim yarisie słuchać mogę 18
                stacji i to przy fajnych dzwiękach basach i innych
                balansach, oczywiście nie słucham wszystkiego ale tera
                moje horyzonty się poszerzyły i słucham 4 czy 5 stacji

pozdr. mac
                • Gość: soso chlapacze IP: 195.41.66.* 19.03.02, 17:23
                  Chlapacze na przednia pare maja inny plusik, o ktorym nie wspomniano. Wylapuja
                  kamienie, ktore normalnie uderzalyby w rame. Efekt braku chlapaczy: po kilku
                  latach poczatki rdzy na ramie za nadkolami. Dla mnie to pierwszy argument.
                  Tylne chlapacze to tak naprawde tylko robienie przyjemnosci jadacym za nami.
                  ale i to jest wystarczajacym powodem, przynajmniej dla mnie.
                  • Gość: mac Re: chlapacze IP: *.war.gleiss 19.03.02, 19:05
                    popieram arumentacje, jak ty innym tak oni tobie,
                    swięta prawda !!!!!!

pozdr. mac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka