Dodaj do ulubionych

rybka na tylnej klapie

IP: 193.111.166.* 07.07.04, 16:25
Moze ktos wie czy ci co maja nalepiona na tyle auta rybkę (takie dwa prawie
półkola skrzyżowane) należą do jakiejś sekty czy jak? A moę to prawe ręce
Samsona???
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: rybka na tylnej klapie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 16:39
      Samson to Żyd, wiec trafiles jak kulą w plot. Podobnie jak Bagsik, Nauman,
      Rywin, Morel, etc. I pewnie ty sam. Doborowe towarzystwo.
      • Gość: loze Re: rybka na tylnej klapie IP: 193.111.166.* 07.07.04, 18:00
        jasne mulanie, ty tez pewnie se taki badziew przykleiles!
    • p-iotr Re: rybka na tylnej klapie 07.07.04, 18:49
      Na pewno nalezy do sekty wedkarzy.
    • Gość: Q Re: rybka na tylnej klapie IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 07.07.04, 20:02
      Ty serio pytasz ? Ryba to wczesnochrześcijański znak, skrót greckiego Jezus Chrystus Syn Boży... jesli dobrze skrót pamiętam, ale na 100 % oznacza Chrystusa, znak rozpoznawczy chrześcijan.
    • cracovian Quo Vadis ciemnota polska juz nie czyta? 07.07.04, 20:09
      ...szkoda
      • Gość: Tadek z Grudziądza Re: Quo Vadis ciemnota polska juz nie czyta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 20:31
        Nie. Aktualnie ciemnota polska ogląda Shreka2.
        • Gość: zzzz Re: Quo Vadis... dzisiaj IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.07.04, 22:13
          Takie to czasy:

Juz nie 'Quo Vadis, Domine' - teraz to: 'no i dzie q..a lezie'
          Szrek - czyzby dlatego, ze osiol w jednej z glownych rol?

:-)

• Gość: wlodek100 Re: rybka na tylnej klapie IP: *.astral.lodz.pl 08.07.04, 08:40
      Twój opis jest mało precyzyjny. Czy TO wyglądało jak dwie rybki, jaśniejsza z
      ciemnym oczkiem i ciemniejsza z jaśniejszym, przylegające do siebie? Jezeli
      tak, to prawdopodobnie był to znak Jing i Jang, pochodzący z taoizmu, chińskiej
      religii starszej od chrzescijaństwa o jakieś 500 lat (pojęcia Jing i Jang są
      jeszcze starsze). Krótko mówiąc religia ta (a właściwie filozofia) traktuje
      cały świat jako materialno-duchową jedność. Jeśli elementy Jing (pierwiastek
      żeński) i Jang (pierwiastek męski) pozostają w równowadze, wtedy panuje (w
      człowieku, w przyrodzie) harmonia i zdrowie. Na pojęciu ich równowagi opiera
      się chińska medycyna i kuchnia.
      • p-iotr Re: rybka na tylnej klapie 08.07.04, 10:25
        Wlodek, czy Ty masz klopoty ze zrozumieniem tekstu pisanego? Przeciez facet
        opisal dokladnie: prosty symbol ryby, zlozony z dwoch linii bedacych czesciami
        okregu.

Wytlumaczono, ze to symbol chrzescijanstwa (ICHTYS), a Ty na sile z Yin-Yang.
        Pewnie wielu jest pod wrazeniem Twojej wiedzy, ale w tym miejscu to.. troche
        O/T..

pzdr

P.S. Ja tez mam rybke, ale moja to jest IQ-Fish. ;)
        • Gość: Wlodek Re: rybka na tylnej klapie IP: *.astral.lodz.pl 08.07.04, 12:27
          Gratuluję rybki p-iotr. Pewnie jest inteligentniejsza ode mnie, wcale sie tego
          nie wypieram (no, może trochę się tego wstydzę. Dlatego zwykle staram się
          dokładnie zrozumieć, co ktoś mówi lub pisze. Na świecie niestety czasami kilka,
          kilkanaście osób mówi o tym samym (tak im sie wydaje). Później okazuje się, że
          każdy miał co innego na myśli i pojawiają się kłopoty. Jeśli moja tępota nie
          doprowadza Cię do szewskiej pasji, to proszę wytłumacz mi jeszcze, co znaczą
          skróty "O/T" oraz "ICHTYS". Z góry dziękuję i też pozdrawiam.
          • Gość: wlodek100 Re: rybka na tylnej klapie IP: *.astral.lodz.pl 08.07.04, 12:33
            P.S. Chodzi mi o dokładne okreslenie pochodzenia tych skrótów.
            • Gość: olo Re: rybka na tylnej klapie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:39
              www.thequran.com/Pictures/detail.asp?iData=7&iCat=715&iChannel=3&nChannel=Pictures
            • cracovian OT... 08.07.04, 16:12
              OT - off topic - nie na temat
              jest rowniez OT - overtime - dogrywka :-)
              • wlodek100 Re: OT... 08.07.04, 17:52
                For "cracovian" and "olo" only. I appreciate your answers, but I still don't
                know the origin of the word "ICHTYS". I would be most grateful if you could
                explain it.
                • Gość: Rocco tez takie rybki widuje,symbol chszescijanstwa..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 17:59
                  ludziom sie wydaje , ze jak to nakleja na tylna klape to w dupe juz nikt nie
                  wjedzie i wypadkow unikna :))
                  • p-iotr Re: tez takie rybki widuje,symbol chRZescijanstwa 08.07.04, 18:30
                    A skad Ty wiesz co sie komu wydaje, ze takimi opiniami rzucasz?
            • p-iotr Re: rybka na tylnej klapie 08.07.04, 18:29
              Drogi Wlodku! Nie wiem czy moja rybka jest intelignetniejsza od Ciebie (mowiac
              o IQ-Fish mam na mysli logo firmy IQ, tak gwoli jasnosci).
              Szewska pasja? Bynajmniej.

A teraz wyjasnienia - czyli pochodzenie skrotow:

ICHTYS - akronim greckiego "Iesuos CHristos Theou Yios Sotos" (Jezus Chrystus
              Bozy Syn Zbawiciel). Jezeli klikniesz na link podany przez Ola, to pod symbolem
              ryby na obrazku znajdziesz grecka pisownie owego akronimu.
              O/T - off topic - chlopaki juz wyjasnili (BTW - don't brag, please.. it's
              ridiculous)

pzdr

• wlodek100 Re: rybka na tylnej klapie 08.07.04, 19:19
                Drogi p-iotrze, zdaje się, że mam talent do rozbawiania Ciebie (ridiculous).
                Bardzo mnie to cieszy, bo zwykle jestem dość ponury. Użyłem języka obcego w
                nadziei, że nie przełkną go ci autorzy postów, którzy nie grzeszą uprzejmością
                (może się myliłem, są przecież chamscy ludzie posługujący się sprawnie jakimś
                zagranicznym językiem). Naprawdę dziękuję za wyjaśnienia - znałem wyjaśnienie
                opisywanego akronimu tylko w jego polskiej wersji. A myślałem, że sporo wiem o
                chrzescijaństwie.
    • Gość: przelotem czytam Re: rybka na tylnej klapie IP: *.pro-futuro.com 09.07.04, 16:25
      Ten znak - symbol oznacza ze kierowca ( właściciel) auta jest nurkiem -
      poprostu nurkuje w jeziorach , morzach itd...nie chodzi tutaj o żadną sektę -
      sam zastanawiałem się co to oznacza do czasu , aż spotkałem kolegę który ma coś
      takiego i mi to wyjaśnił :)) takie półkola - znak rybki - to oznacza nurka :))
      • cracovian nastepny geniusz :-) 09.07.04, 16:39
        • Gość: radek Re: nastepny geniusz :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 15:17
          Często jest tak, że ludzie kleją jakieś gówno, bo im się "wzorek" podoba i nie
          ma to nic wspólnego z ideologią.
          Znam też przypadki naklejek na samochodach używanych, których obecni
          właściciele nie mają pojącia co one oznaczają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka