Dodaj do ulubionych

auto za 7-9 tysi

31.01.13, 11:38
zobligowalem sie do pomocy w znalezieniu auta w przedziale cenowym 7-9 tysi.
czy macie cos do zasugerowania w tym temacie?
auto nie musi byc duze, segment b wystarczy. ma sluzyc raczej do krotkich wypadow w miescie (supermarket, moze praca) oraz na dzialke poza miastem.

moje propozycje to micra, swift, corolla, moze civic.

no ale osoba kupujaca uparla sie na merca klasy A i na dodatek w dizlu.
co robic, jak zyc premierze?
moze sami cos ciekawego sprzedajecie?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: auto za 7-9 tysi 31.01.13, 12:45
      wez_sie napisał:

> moje propozycje to micra, swift, corolla, moze civic.

Same zdroworazsądkowe propozycje :)

> no ale osoba kupujaca uparla sie na merca klasy A i na dodatek w dizlu.
      > co robic, jak zyc premierze?

Wybić z głowy... nawet przemocą fizyczną ;)
      W168, diesel i może jeszcze półautomat do tego? Mocium panie, samobójstwo.
      Jak już musi być "A" to benzynowe A140 lub A160.

> moze sami cos ciekawego sprzedajecie?
      Wpierw bym musiał znośną E39 znaleźć, to może bym swoją E36 pchnął... ale to większe niż segment w którym Ty "polujesz"... poza tym szukam E39 już kilka miesięcy i same buble znajduje - zostawiłem sobie czas do jesieni aż na znalezienie :)
      • qqbek Jeszcze jedno. 31.01.13, 14:36
        Dodam moje nieśmiertelne "Astra G".
        Mam "na stanie" jako drugie auto i nie narzekam. Psuć się psuje, bo to Opel, ale psują się pierdoły, które mają tę miłą cechę, że są tanie jak barszcz (ostatnio przełącznik kierunkowskazów i świateł drogowych - 60 złotych i 5 minut ze śrubokrętem w dłoni mnie kosztował).
        Auto proste jak konstrukcja cepa, do tego duży wybór silników benzynowych (od 1,2 po 2,2 i 2,0 Turbo).
        • wez_sie Re: Jeszcze jedno. 31.01.13, 15:38
          astry 2jki byly popularne wsrod repow wiec wszystkie maja po 500 tys przebiegu przekrecone do 200
          • qqbek Re: Jeszcze jedno. 31.01.13, 15:42
            wez_sie napisał:

> astry 2jki byly popularne wsrod repow wiec wszystkie maja po 500 tys przebiegu
            > przekrecone do 200

To kup coś, co nie będzie białe i gołe (niech ma klimatyzację, elektryczne szyby i lusterka, ze 4 lub 6 "poduch"). Ryzyko, że jakiś koncern kupił takie auta dla repów spada :)
            Moja Astra ma niecałe 150 tysięcy, nie kręcone. A jedyny "dzwon" jaki miała, był autorstwa mojej ślubnej, a nie osoby obcej :)

Jedyny problem z Twojego punktu widzenia to to, że chcę wymienić BMW na większe, Opla nie sprzedaję, bo żona nie chce nic innego (co udowadnia także, że kobita może lubić ten samochód:)
            • wez_sie Re: Jeszcze jedno. 01.02.13, 08:24
              > To kup coś, co nie będzie białe i gołe (niech ma klimatyzację, elektryczne szyb
              > y i lusterka, ze 4 lub 6 "poduch"). Ryzyko, że jakiś koncern kupił takie auta d
              > la repów spada :)

to jest mysl
              bialy, to wiadomo, ale o wyposazeniu nie pomyslalem :)
    • vogon.jeltz Re: auto za 7-9 tysi 31.01.13, 15:24
      Mazda 323F trzeciej generacji. Fajna, praktyczna, bezawaryjna.
      • wez_sie Re: auto za 7-9 tysi 31.01.13, 15:40
        taaa
        ale wiekszosc poniemieckie :/
        • vogon.jeltz Re: auto za 7-9 tysi 31.01.13, 16:08
          > taaa
          > ale wiekszosc poniemieckie :/

Ja, und...?
          • wez_sie Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 08:22
            nie ufam sprowadzanym samochodom.
            wydaje mi sie, ze wszystkie sa po niezlych dzwonach z przebiegiem 500 tysi
            • qqbek Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 09:41
              wez_sie napisał:

> nie ufam sprowadzanym samochodom.
              > wydaje mi sie, ze wszystkie sa po niezlych dzwonach z przebiegiem 500 tysi

A kto każe kupować od handlarza?
              Zawsze można samodzielnie się wybrać po samochód. Zapłacisz zapewne więcej niż handlarz, ale kupisz od właściciela, a nie od Abdula czy Milana (jako, że sporą część handlu niezbyt ładnymi autami w Niemczech przejęli już Turcy i obywatele byłej Jugosławii).
              Ach - przygotuj się, że zapłacisz nawet więcej niż w Polsce za "sprowadzony i opłacony"... ale jest spora szansa, że "w promocji" nie będzie to także samochód "drutowany i kręcony".
              • wez_sie Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 10:03
                wyprawa po auto odpada
                nie mam czasu ani ochoty, ja tu tylko pomagam :)
            • vogon.jeltz Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 10:41
              > nie ufam sprowadzanym samochodom.
              > wydaje mi sie, ze wszystkie sa po niezlych dzwonach z przebiegiem 500 tysi

Kto normalny robi kompaktową Mazdą - i to z benzynowym silnikiem - pół miliona kilometrów? No zastanów się... Takie auto kupuje się jak ktoś jeździ 10-20k rocznie, więc znalezienie takiej poniżej 200k przebiegu nie jest niczym niezwykłym.

A jak nie chcesz sam jechać po auto, to najlepiej kup od kogoś, kto miał auto w Polsce od kilku lat. Jak przejeździł tyle czasu, to znak, że auto jest generalnie w porządku.
              • wez_sie Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 11:13
                ok
                ale to nie auto dla mnie
      • qqbek Wątpliwości: 31.01.13, 15:48
        vogon.jeltz napisał:

> Mazda 323F trzeciej generacji. Fajna, praktyczna, bezawaryjna.

Owszem fajna, praktyczna, bezawaryjna.
        Ale części drogie i nienajlepiej jest z ich dostępnością.
        Wiem, bom niedawno ze znajomym szukał kilku drobiazgów do jego 323.

Jak się ma kilka planet do wyburzenia pod autostradę intergalaktyczną, to może nie stanowi to najważniejszego problemu, ale w codziennej eksploatacji może to być już przeszkoda.

No, ale skoro mamy się licytować na japończyki, to mój typ to Nissan Almera N15- może nudniejszy stylistycznie niż Mazda, ale łatwiej (i taniej) można kupić do niego części, a ma dokładnie te same zalety, które można przypisać Mazdzie :)
        • vogon.jeltz Re: Wątpliwości: 31.01.13, 16:02
          > Owszem fajna, praktyczna, bezawaryjna.
          > Ale części drogie i nienajlepiej jest z ich dostępnością.

A tego to nie wiem. U mnie w mieście, poza trzema czy czterema sklepami specjalizującymi się w samochodach japońskich, jest także ogromny sklep-szrot z częściami wyłącznie do japońców. Dostaniesz tam wszystko, włącznie z każdą najmniejszą nawet plastikową duperelą typu mocowanie reflektora. Dlatego chociaż mam już trzecią Mazdę, to nigdy nie miałem problemu z dostaniem części do żadnej z nich. Natomiast co do ceny to części eksploatacyjne (klocki, amortyzatory, rozrząd etc.) nie są droższe niż do innych aut.

> No, ale skoro mamy się licytować na japończyki, to mój typ to Nissan Almera N15

Zgadzam się, też zacne auto.
    • lazy.eye Re: auto za 7-9 tysi 31.01.13, 16:11
      W dieslu to bym kupił Fiata np. Punto. Za tą sumę kupiłbym jednak auto z segmentu C. Są bezpieczniejsze, lepiej wyposażone i wykonane. Corolla, Almera, Focus, Astra, Golf.
      • misiaczek1281 Re: auto za 7-9 tysi 31.01.13, 19:48
        W tym przedziale cenowym najlepsze to : Corolla, Civic i..... Polo III... to ostatnie rdzewieje ale mechanicznie (poza odmą) jest OK:)
        Części do starej Polówki są śmiesznie tanie...Jako ciekawostkę powiem że kiedyś na szrocie kupiłem w dobrym stanie szybę boczną do starego Polo III za jedyne 30 zł ... mechanik (cwaniak) chciał 200 zł:)
        • nom73 Re: auto za 7-9 tysi 12.02.13, 19:08
          misiaczek1281 napisał:

> na szrocie kupiłem w dobrym stanie szybę boczną do starego Polo III za jedyne
          > 30 zł ... mechanik (cwaniak) chciał 200 zł:)

Ja do Fiata 126p kupiłem boczną tylną szybę za 10zł. ;-)
    • fuiio Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 00:10
      Jesli dla osoby priorytetem jest wyglad auta oraz rodzaj napedu to a-klasa z dieslem spelnia go w 100 % Czemu odradzac komus samochod idealny i wsadzac go w jakas ochydna micre itp civiki?
      • vogon.jeltz Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 02:02
        Ale przecież to A-klasa jest ohydna!
      • wez_sie Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 08:15
        to nie tak.
        osoba kupujaca ma znajomego, ktory bardzo zachwala klase A oraz jej spalanie (podobno kolo 4l na sto w dizlu)
        co do wygladu, to coz, o gustach sie nie dyskutuje.
        jednemu sie podoba polo a innemu meganka.

prosilem o pomoc w dwuch kwestiach:
        - argumenty przeciw klasie A w dizlu
        - rozsadne pomysly na auto w takim przedziale cenowym - ja niestety sie nie znam az tak na autach ok 10 letnich i nie wiem na co zwrocic uwage w pierwszej kolejnosci.
        • roney03 Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 09:18
          Klasa A - ulubiony samochod mechanikow. Cokolwiek zrobic przy silniku trzeba sie mocno naw...ć
          • fuiio Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 10:22
            a po co cos robic przy silniku?Jezeli silnik nawet nie dziala to pojazd nie wyglada gorzej niz taki sam ale w ktorym silnik akurat dziala..priorytety pozostaja niezagrozone!
        • vogon.jeltz Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 10:43
          > osoba kupujaca ma znajomego, ktory bardzo zachwala klase A oraz jej spalanie
          > (podobno kolo 4l na sto w dizlu)

Niech pamięta, że faceci ZAWSZE kłamią w dwóch kwestiach: rozmiaru penisa i tego, ile spala ich samochód.
          • misiaczek1281 Re: auto za 7-9 tysi 01.02.13, 23:00
            vogon.jeltz napisał:

> > osoba kupujaca ma znajomego, ktory bardzo zachwala klase A oraz jej spala
            > nie
            > > (podobno kolo 4l na sto w dizlu)
            >
            > Niech pamięta, że faceci ZAWSZE kłamią w dwóch kwestiach: rozmiaru penisa i teg
            > o, ile spala ich samochód.

Jeśli ktoś się chwali spalaniem Diesla 4 l to niech doliczy koszt wtrysków,dwumasy, turbo i DPF to mu wyjdzie że pali tyle co benzyna czyli 7 litrów ;-)
            • bambo.pl Re: auto za 7-9 tysi 02.02.13, 11:09
              Alfa Romeo 147 - za 10 tyś kupisz z 2001 roku.
              Fantastyczne prowadzenie gratis :)
              • misiaczek1281 Re: auto za 7-9 tysi 02.02.13, 16:47
                bambo.pl napisała:

> Alfa Romeo 147 - za 10 tyś kupisz z 2001 roku.
                > Fantastyczne prowadzenie gratis :)

duża awaryjność też jest gratis haha :)
    • wez_sie mitsubishi space star 11.02.13, 12:56
      co o nim myslicie?
      jest tu ktos kto mial z nim stycznosc?
      • lazy.eye Re: mitsubishi space star 11.02.13, 16:22
        Jak się ma 7-9 tysi to nie kupuje się tak samochodu.
        90-100% sprzedawanych w Polsce samochodów to złomy, bardzo kosztowne później w reanimacji i eksploatacji. Możesz życie spędzić szukając wśród nich jakiegoś konkretnego modelu.
        Wybierz jak największą liczbę pasujących modeli (takich, które są mało awaryjne, mają tanie części i masz warsztat w pobliżu) i zacznij szukać.
        • lub.linianka Peugeot 206 - 2001 11.02.13, 16:54

Przebieg 75 000 km, automat, poj. 1400, benzyna, kupiony w kraju, bezwypadkowy.
          Cena: 9 000 PLN. Zapytaj znajomych:)
          • wez_sie Re: Peugeot 206 - 2001 12.02.13, 14:05
            masz na sprzedaz, czy o co ci chodzi?
            • lub.linianka Re: Peugeot 206 - 2001 12.02.13, 17:36

Tak. To moja handlowa sugestia do Twoich zobligowanych poszukiwan.

Pozdrowienia - l.
              • wez_sie Re: Peugeot 206 - 2001 12.02.13, 19:22
                podeslij mi link do ogloszenia albo jakies fotki i specyfikacje i historie auta
                • wez_sie Re: Peugeot 206 - 2001 12.02.13, 19:23
                  wez_sie@gazeta.pl
                  • misiaczek1281 rada gratis 12.02.13, 20:16
                    za 7 tys.zł to auto będzie miało powyżej 10 lat i będzie rdzewiało więc zanim kupisz sprawdź stan blacharki i nie kupuj Diesla bo w większości zajeżdżone są :)
                    • nom73 Re: rada gratis 12.02.13, 20:54
                      misiaczek1281 napisał:

> za 7 tys.zł to auto będzie miało powyżej 10 lat i będzie rdzewiało więc zani
                      > m kupisz sprawdź stan blacharki

Chyba, że będzie to Fabia, która ma blachy podwójnie ocynkowane. ;-)
                      • misiaczek1281 Re: rada gratis 13.02.13, 18:48
                        nom73 napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                        >
                        > > za 7 tys.zł to auto będzie miało powyżej 10 lat i będzie rdzewiało więc z
                        > ani
                        > > m kupisz sprawdź stan blacharki
                        >
                        > Chyba, że będzie to Fabia, która ma blachy podwójnie ocynkowane. ;-)

Byłoby mi wstyd jeździć samochodem z ptaszkiem na wierzchu (logo-kura) dlatego kupiłem Polo IV...i też mam podwójnie ocynkowane a prestiż większy:)
                        • nom73 Re: rada gratis 13.02.13, 19:49
                          misiaczek1281 napisał:

> Byłoby mi wstyd jeździć samochodem z ptaszkiem na wierzchu (logo-kura) dlate
                          > go kupiłem Polo IV...i też mam podwójnie ocynkowane a prestiż większy:)

No ale jaką furorę zrobiłbyś wśród kobiet jeżdżąc z ptaszkiem na wierzchu. ;-)
    • edekmacedonski Re: auto za 7-9 tysi 12.02.13, 21:45
      Mercedes A nie jest bardzo awaryjnym samochodem, ale ma kilka niedoróbek, dość tandetne wnętrze oraz zmorę mechaników - ciasno zabudowany przedział silnikowy, który sprawia, że do nawet prostych wymian trzeba... wyjąć silnik. A jeśli samochód ma być użytkowany czasem w trasie, to brałbym jakiś kompakt - np. Astrę II
      • ulubiony19 Re: auto za 7-9 tysi 13.02.13, 19:26
        Space Star jest w miarę spoko jak na auto po prostu. Ma wszystkie wady niejapońskich Mitsubishi ze zbliżonego okresu. Ale nie wiem, jak to wygląda z perspektywy szarego właściciela, który musi czasem kupić jakieś części czy coś (dostępność/ceny).
        A W168 jest zajebiste. To znaczy ja je uwielbiam. Niezdrowo rajcuje mnie schowek na akumulator w podłodze pasażera. Obecnością straszy ESP (na szczęście Mercedes w tym modelu nie zrezygnował z bezpieczników i nie zamontował systemu autodestrukcji w razie olewania instrukcji). Zawieszenie pracuje, można powiedzieć, ciekawie. Widzisz skazę na drodze, wjeżdżasz i najpierw tak: wiadomo : opona, koła, zawias, buda, kiera, fotel. Fura się napracowała i normalnie nie czujesz tego procesu, a w A Klasie mogłeś sprawdzić działanie każdego elementu z osobna.
        To, że kilka usterek silnika i wokół niego wymaga jego eksmisji nie jest niczym wyjątkowym, tyle, że jest to jeden z bardziej wyrazistych przykładów namiętnie wałkowanych przez świat ałt i inne gazetki dla gimbusów i starych znawców aut i kodeksu drogowego.
        Kupa innych różnych aut powinna mieć silnik ładnie ułożony poza autem, tak żeby wszystko sobie miło i ładnie ponaprawiać. To że większości się nie chce, za drogo, nie wiem jak i się wspinają po błotnikach, to inny temat.
        • ulubiony19 Re: auto za 7-9 tysi 13.02.13, 19:33
          Szybki bil ze mnie.
          No i A Klasa jest jak najbardziej godna polecenia. Zwłaszcza wtedy, gdy ktoś jest na tyle głupi, by marzyć o traktorze w W168 przy kasie ok. 8 kafli. Wtedy będzie to bardzo przyjemne w jeździe ałtko (mmm...), palące czy i pu litra na setke, do tego zadbane, nie malowane (surowe Mercedes z fabryki też wypuszczał - edycja no lack for polack), najlepiej od pedanta.
          Z przyjemnością obserwowałbym, jak nabywca takiego cuda tonie w splendorze, patrzy z góry na Thalie i czuje się jak równy z równy stojąc na światłach przy luksusowym, zwracającym uwagę A3 '97
    • wez_sie Re: auto za 7-9 tysi 26.02.13, 13:17
      uff kupil
      mam nadzieje, ze nie bedzie pretensji
      auto nissan
      • qqbek Re: auto za 7-9 tysi 26.02.13, 14:35
        wez_sie napisał:

> uff kupil
        > mam nadzieje, ze nie bedzie pretensji
        > auto nissan

Almera czy Micra?
        (tak z ciekawości, bo jak Almera i coś będzie z nią nie tak, to przejmuję częściową odpowiedzialność;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka