sofia67 24.07.04, 16:55 Witam! Jestem autorką wątku RENAULT Laguna a systemy bezpieczeństwa!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=10317589&a=10317589 Bardzo proszę o kontakt Pana używającego nicku KTOŚ TAM mój adres: kcmargo@wp.pl Pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
miloszpm Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 24.07.04, 20:37 > Jestem autorką wątku Wątku, który wygląda na wymyślony. Opisane przez Ciebie objawy (zerwanie się pasów, źle działający airbag) są typowe dla samochodów powypadkowych. Wystąpienie tylu objawów jednocześnie wydaje się małoprawdopodobne, zwłaszcza, że dostawców airbagów i pasów bezpieczeństwa jest zaledwie kilku, są to specjalistyczne firmy zaopatrujące różne koncerny. To, że biegli ocenili prędkość na taką a nie inną o niczym nie świadczy-pomyłki biegłych też zdarzają. Biegły nie jest nieomylny, za swoje błędy nie ponosi takiej ceny jak saper. Przykłądem może być kompromitacja biegłych przy sprawie Pana Wieczerzaka. Jeśli samochód poruszał się z prędkością np. 160km/h i uderzył w drzewo z prędkoscią ponad 100km/h (bo do tylu udało się wyhamować) to opisane przez Ciebie skutki zderzenia są jak najzupełniej normalne, Ci którzy przeżyli mogą mówić o wyjątkowym szczęściu. BTW, Laguna pierwszej generacji otrzymała notę trzech gwiazdek EuroNCAP co jest lepszym wynikiem, niż np. Audi A4 i Mercedes-Benz C-class (oba samochody pierwszej generacji). Wyniki crash-test-ów pokrywają się z oceną towarzystwa ubezpieczeniowego Folksam, które dysponując największą na świecie bazą o prawdziwych wypadkach drogowych, oceniło w swoich rankingach Renault LAGUNA jako samochód o 30% bezpieczniejszy od przeciętnego. Wyniki tego uznanego rankingu trudno podważyć. Nie napisałaś też, czy kierowca znajdował się pod wpływem alkoholu lub podobnie działajacych środków. Nie napisałąś też, czy biegli oceniali samochó na miejscyu wypadku, czy też na złomowskiu. Link Zgłoś
sofia67 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 26.07.04, 16:37 miloszpm napisał: > To, że biegli ocenili > prędkość na taką a nie inną o niczym nie świadczy-pomyłki biegłych też > zdarzają. Biegły nie jest nieomylny, za swoje błędy nie ponosi takiej ceny jak saper. Przykłądem może być kompromitacja biegłych przy sprawie Pana Wieczerzaka Prędkości samochodu w chwili uderzenia w drzewo NIKT nie kewestionuje!! Mój biegły jak i biegli Renault określili ją w miarę zgodnie. > Nie napisałaś też, czy kierowca znajdował się pod wpływem alkoholu lub > podobnie działajacych środków. Kierowca był absolutnie trzeźwy. Ale to akurat nie ma żadnego znaczenia gdy bierzemy pod uwagę działanie środków bezpieczeństwa. Gdyby kierowca był kompletnie pijany i naćpany to mechanizmy bezpieczeństwa powinny go tak samo ochronić jak kierowcę absolutnie trzeźwego. > Nie napisałąś też, czy biegli oceniali samochó na > miejscyu wypadku, czy też na złomowskiu. Samochód był badany po wypadku w autoryzowanym serwisie Renault. Link Zgłoś
miloszpm Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 26.07.04, 20:23 Mimo wszystko, awaria ABS a potem nieprawidłowe działanie pasów i poduszki/poduszek wydaje się mało prawdopodobne. Albo w którymś miejscu napisałaś nieprawdę albo pominęłaś jakieś istotne fakty... Zwłaszcza, że jest zaledwie kilku dostawców pasów/poduszek... Link Zgłoś
Gość: SOFIA67 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY IP: *.wroclaw.mm.pl 27.07.04, 22:43 O awarii ABS możemy mówić tylko z pewnym prawdopodobieństwem na podstawie opisu śladów opisanych przez policję. Pod tym kątem RENAULT nie chciało zbadać samochodu. Zerwanie pasów oraz pęknięcie poduszki są to fakty których nikt nie kwestionuje. Różne są tylko stanowiska czy zdarzenia takie powinny mieć miejsce czy też nie. RENAULT utrzymuje, iż zerwanie pasów oraz pęknuięcie poduszki są to zjawiska normalne w ich samochodach. Moim zadaniem jest to niedopuszczalne. Ostatnio widziałam w telewizji wypadek w FORMULE 1 przy znacznie większej prędkości. Nie widziałam, żeby kierowcy zerwały się pasy a tym samym wyleciał z samochodu. Link Zgłoś
Gość: dolphin Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 09:24 zgadzam się, zerwanie pasów, czy to że poduszki nie wyskoczyły jest raczej niedopuszczalne, po to są montowane w samochodach żeby chronić pasażerów i kierowcę a przy testach zderzeniowych żadna marka samochodów nie dopuści żeby się pasy zerwały czy poducha nawaliła, bo takie auto poprostu nie wjedzie na taśmę produkcyjną. pozdr. Link Zgłoś
sofia67 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 15.11.04, 00:00 Ponawiam swą prośbę. Może "Ktoś tam" odezwie sie jednak do mnie:-) Link Zgłoś
Gość: Meski szowinista CRASH W LAGUNIE II - przeżyłem i to bez szwanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 00:06 > cóż w końcu renault ma 5 gwiazdek jemu kolizje nie straszne... a z tym akurat sie zgodzę,przywaliłem swoją Laguną II w drzewo po pijaku i wyszłem bez szwanku,choć od dymu z airbagów przez chwile myślałem ze mnie piekło pochłonęło... Na szczescie całość miała miejsce w maleńkiej górskiej miejscowości wiec nikt sie o tym nie dowiedział,może poza sąsiadem co mi bryke zataszczył na działkę traktorem.Niestety rano aż mnie przymuliło jak wytrzeźwiałem i ujrzałem resztki Laguny,no i firma ubezpieczeniowa nie wypłaciła ani grosza... Teraz jeżdżę z konieczności clio extreme,ale niczego sie nie boje,bo renówki to ku..ko bezpieczne auta :-)))))) no i staram sie nie jeździć po pijaku... Zdrowie! Link Zgłoś
Gość: RF Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY IP: 57.66.193.* 15.11.04, 10:52 Co niektórzy twierdzą że pasy nie mogą się zerwać a niby dlaczego? Oczywiście można zrobić pasy które nie pękną tylko po co? W takim przypadku każdy kierowaca czy pasażer miałby połamane żebra po nawet słabym uderzeniu. Pas musi się trochę naciągnąć aby żebra nie popękały. W przypadku osobnika o dużej masie duzo większej niż przeciętna siły są dużo większe i oczywiste jest że pas który utrzyma osobnika 80 kg nie utrzyma takiego grubasa np 120 kg zwłaszcza przy uderzeniu z prędkością pow 70 km/h. (w momencie uderzenia). To co w cywilnych autach spotykamy obliczone jest na przeciętne warunki. W sporcie jak F1 pasy fotel kask itd wszystko dobierane jest specjalnie do kierowcy bolidu a i tak czasem nie pomoże bo to tylko po to aby zwiększyć szanse przeżycia margines bezpieczeństwa jednak po przekroczeniu tego marginesu nic nie pomoże... Link Zgłoś
sofia67 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 18.11.04, 16:34 Gość portalu: RF napisał(a): > Co niektórzy twierdzą że pasy nie mogą się zerwać a niby dlaczego? To chyba żart!!! Nie mogą się zerwać chociażby dlatego, żeby pasażer nie uderzył głową w szybę czy klatką piersiową w kierownicę. Jeśli pasy miałyby się zrywać w czasie wypadku to po co w takim razie je zapinać w ogóle??? > Pas musi się trochę naciągnąć aby żebra nie popękały. Naciągnąć tak, ale nie zerwać!! > W przypadku osobnika o dużej masie duzo większej niż przeciętna siły są dużo > większe i oczywiste jest że pas który utrzyma osobnika 80 kg nie utrzyma > takiego grubasa np 120 kg zwłaszcza przy uderzeniu > z prędkością pow 70 km/h. (w momencie uderzenia). Rozejrzyj się wokół i zobacz jak wielu w naszym społeczeństwie jest wysokich, postawnych mężczyzn. Czy nie uważasz, że każdy z nich kupując auto powinien dostać w takim wypadku od producenta wyraźny sygnał, że jest za duży i mechanizmy bezpieczeństwa nie będą go chroniły?? > To co w cywilnych autach spotykamy obliczone jest na przeciętne warunki. Mężczyzna o wzroście 190 ważacy 97kg jest w moim mniemaniu jak najbardziej wymiarowy, przeciętny, typowy.. Link Zgłoś
Gość: RF Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY IP: 57.66.193.* 19.11.04, 14:22 Sęk w tym, że to co Tobie się marzy jest fizycznie niemożliwe, wytrzymałość pasa jest kompromisem obliczonym na uderzenie do prędkośći ok 70 km/h. Jeżeli będzie bardziej wytrzymały to wtedy pękają żebra i skutek jest taki sam jakby go nie było. Jeżeli więc prędkość auta przy uderzeniu była duża wszelkie roszczenia są po prostu śmieszne. Jakiekolwiek roszczenia mogą być słuszne w sytacji gdy uderzenie było przy prędkości do 70 km/h ale w to nie wnikam bo nie znam tematu. Z doświadczenia jednak wiem, że jak mistrz prostej ma ABS, poduszki i trochę więcej koni to jeździ mniej ostrożnie (szybciej) mając FAŁSZYWE poczucie bezpieczeństwa a to bywa zgubne. Link Zgłoś
sofia67 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 20.11.04, 14:03 Gość portalu: RF napisał(a): > Sęk w tym, że to co Tobie się marzy jest fizycznie niemożliwe, wytrzymałość > pasa jest kompromisem obliczonym na uderzenie do prędkośći ok 70 km/h. Jesteś bardziej tolerancyjny. Wg przedstawicieli firmy Renault ich mechanizmy bezpieczeństwa chronią do 50 km/h!!! > Jeżeli będzie bardziej wytrzymały to wtedy pękają żebra i skutek jest taki > sam jakby go nie było. Pęknięte żebra to nie to samo co uderzenie głową i klatką piersiową w szybę i kierownicę z całym impetem!!! > Jeżeli więc prędkość auta przy uderzeniu była duża wszelkie roszczenia są po > prostu śmieszne. Jakiekolwiek roszczenia mogą być słuszne w sytacji gdy > uderzenie było przy prędkości do 70 km/h ale w to nie wnikam bo nie znam > tematu. W tym przypadku prędkości wyliczone przez biegłych były natępujące: 42km/h 53km/h i 62km/h. Link Zgłoś
Gość: RF Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY IP: 57.66.193.* 06.01.05, 14:09 sofia67 napisała: > Jesteś bardziej tolerancyjny. Wg przedstawicieli firmy Renault ich mechanizmy > bezpieczeństwa chronią do 50 km/h!!! No takiej bzdury nie słyszałem. Jeżeli tak to dlaczego w testach NCAP po uderzeniu z prędkośćią 64 km/h pasy są całe a stopień uszkodzeń kierowcy i pasażera żaden? Wg mnie to po prostu uderzenie musiało być przy znacznie większej predkości lub pasy zamontowane w aucie przeszły juz jakiś wypadek. Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 21.05.05, 21:52 RF, ty naprawdę nie kumasz, czy udajesz? Zadam ci zagadkę: wolałbyś, żeby bliska ci osoba przy prędkości 70km/h przy uderzeniu o drzewo posiniaczyła się od pasów (ew. "połamała żebra") czy nabiła się twarzą na poduszkę (do mózgu włącznie) a klatką piersiową/brzuchem na kolumnę kierownicy (flaki na nowych, unikalnych dywanikach)? Dziękuję, nie mam więcej pytań. Link Zgłoś
chris62 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 23.05.05, 09:46 Zadam ci zagadkę: wolałbyś, żeby bliska ci osoba przy prędkości 70km/h przy ude > rzeniu o drzewo posiniaczyła się od pasów (ew. "połamała żebra") czy nabiła się > twarzą na poduszkę (do mózgu włącznie) a klatką piersiową/brzuchem na kolumnę > kierownicy (flaki na nowych, unikalnych dywanikach)? > No ,Pan doktor widać nie brał udziału w wypadku i nie wie jak kończy się powbijanie żeber w własne wnętrzności, a ja mam kolegę który brał udział w wypadku przy prędkości 40 km/h pas nie pękł a on leżał w szpitalu 6 miesięcy zanim się wykaraskał. Wypadek to wypadek i jeden ma szczęście a drugi go nie ma natomiast cała ta sytuacja jest dziwna bo nie wierzę że pasy pękły przy podanych prędkościach (w końcu we wszystkich samochodach są podobne), jeżeli nie były wcześniej nadwyrężone w jakimś innym wypadku albo pas mógł być czymś nacięty przypadkowo co przy uderzeniu ułatwiło jego zerwanie. No ale co my tu mamy śledztwo przeprowadzać od tego są odpowiednie instytucje my sobie możemy jedynie pogdybać. Link Zgłoś
sofia67 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 24.05.05, 22:23 chris62 napisał: > Wypadek to wypadek i jeden ma szczęście a drugi go nie ma > natomiast cała ta sytuacja jest dziwna bo nie wierzę że pasy pękły przy podanych prędkościach (w końcu we wszystkich samochodach są podobne), jeżeli nie były > wcześniej nadwyrężone w jakimś innym wypadku albo pas mógł być czymś nacięty > przypadkowo co przy uderzeniu ułatwiło jego zerwanie. > No ale co my tu mamy śledztwo przeprowadzać od tego są odpowiednie instytucje my sobie możemy jedynie pogdybać. Podane prędkości wyliczyli bieli sądowi podczas sprawy karnej kierowcy (wypadek ze skutkiem śmiertelnym) Sprawa jest w Sądzie Cywilnym. Z uwagi, iż niektóre fakty zostały już podniesione na rozprawie to do tego wszystkiego co podałam wcześniej chciałbym dodać, iż przedstawiciele RENAULT po dokonanych w mojej obecnośći oględzinach pojazdu spreparowali dowody, poprzez zniszczenie fotela kierowcy, tak aby stan jego odpowiadał ich wersji przebiegu wypadku oraz przyczyny zerwania pasów. Nie przewidzieli tylko iż przed sprzedażą wraku ponownie samochód obejrzy rzeczoznawca, opisze zastany stan i zrobi odpowiednią dokumentację fotograficzną. Link Zgłoś
sofia67 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 06.01.05, 13:58 Może jednak odezwie się Pan KTOŚ TAM! Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 20.05.05, 23:26 ciekawa historia napisz meila do interii, oni często sledzą takie sprawy Link Zgłoś
lucj Systemy bezpieczeństwa... 21.05.05, 23:10 Systemy bezpieczeństwa napewno trochę pomagają ale nawet w promy kosmiczne się psują i nie wszystko działa.Samochody składane są z różnych części na ogół najtańszych to tym bardziej mogą nie działać. Obecnie wszyscy producenci mają problemy z jakością przeładowanych elektroniką samochodów.Nie można wierzyć w reklamy gdyby były prawdziwe proszki spierałyby wszystko a jednak tego nie robią Link Zgłoś
radomir996 Re: Systemy bezpieczeństwa... 21.05.05, 23:43 bardzo czesto pasy pekaja kiedy sa skrecone, a malo kto na to zwraca uwage. Link Zgłoś
bartoo Re: Systemy bezpieczeństwa... 25.05.05, 14:43 Tak naprawdę to auto jest już po gwarancji więc nic nie zrobisz. Samochód nie był nowy więc poduszka mogła pęknąć ze starości a pasy może podobnie. Podejrzana dla mnie jest duża rozbieżność między pierwszą a trzecią prędkością ustaloną przez biegłych. Generalnie samochody po większości wypadków powinny zostać zezłomowane. Ponieważ, jeśli zadziała większość zabezpieczeń (poduszki, kontrolowane strefy zgniotu) to uszkodzenia będą poważne. Jeśli ktoś chce auta, które nie odkształca się po wypadku, to polecam poloneza. A laguna I w testach zderzeniowych miała jedną wadę: plastiki (nie pamiętam czy z deski rozdzielczej czy z drzwi) uszkadzały kierowcę i pasażera. Poza tym było OK. Link Zgłoś
sofia67 Re: Systemy bezpieczeństwa... 30.05.05, 08:38 bartoo napisał: > Tak naprawdę to auto jest już po gwarancji więc nic nie zrobisz. > Samochód nie był nowy więc poduszka mogła pęknąć ze starości a pasy może > podobnie. W jakim celu w trzyletnim aucie przeprowadza się przegląd w autoryzowanym salonie? Chyba po to, aby mieć pewność, że nic tam się nie "przeterminowało", nieprawdaż? > Podejrzana dla mnie jest duża rozbieżność między pierwszą a trzecią prędkością > ustaloną przez biegłych. Tak ją ustalili. Link Zgłoś
sofia67 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 11.09.05, 00:22 Zbliża się termin kolejnej rozprawy. Obiecałam, że gdy będzie to możliwe zaangażuję do sprawy media. Sprawa idzie w coraz bardziej dziwnym kierunku. W ostatniej opinii biegły wyliczył jakie to obrażenia miałby pasażer jadący bez pasów lub gdyby pas uległ by przerwaniu. I na koniec stwierdził: a nie można przyjąć aby takie u poszkodowanego wystąpiły. Kierowca doznał właściwie klasycznych obrażeń (połamane kości czaszki, twarzoczaszki, klatki piersiowej i brzucha), dowodem jest pokaźna dokumentacja (zdjęcia rtg, tomografii komputerowej, rezonansu mag) a biegły twierdzi, że tych obrażeń nie było!!! Zaś biegły z zakresu wypadków komunikacyjnych w poprzednich ekspertyzach innych biegłych widzi tylko to co chce. Większość dowodów i zwyczajnych konkretów z uporem maniaka, konsekwentnie pomija!!! To jest ten moment, w którym poproszę o zainteresowanie media. Informuję, bo tak obiecałam w pierwszym wątku. Link Zgłoś
hmp_inc Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 11.09.05, 01:12 Współczuje przykrych przeżyć i jednocześnie przepraszam za dyletantów i palantów na tym forum. Walka z Renault będzie ciężka ale nie nie możliwa do wygrania. Mam nadzieję że przekaże nam Pani wieści po rozprawie. Pozdrawiam. Link Zgłoś
zs27000 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 11.09.05, 03:12 Coz, sofia67 - przeczytalem ten oraz wczesniejszy watek, i, przyznam szczerze - rece mi opadly... Naprawde zycze wytrwalosci w sadzie, a takze w dyskusjach z baranami z tego forum ktorzy kwestionuja mozliwosc pekniecia pasow tylko dlatego ze "inny znajomy tez mial Lagune i mu pasy nie pekly"... Link Zgłoś
sofia67 Re: RENAULT Laguna - ZERWANE PASY 12.09.05, 20:46 hmp_inc napisał: > Walka z Renault będzie ciężka ale nie nie możliwa do > wygrania. Czy masz jakieś doświadczenia w tej materii? Link Zgłoś