Dodaj do ulubionych

Honda Civic 3D

IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 21.08.01, 13:50
Poszukuję rozwiązania na bagażnik dachowy do Hondy Civic 3D z 2000r. Pożyczy
łem od znajomych bagażnik, którego zamontowanie to istny koszmar! Nie był to
oryginalny "twór" Hondy. Problemem są tylne nie otwierane okna w tym aucie.
Szpara pomiędzy szybą a blachą dachu jest zbyt mała aby mieć 100%
bezpieczeństwa, że bagażnik po zamontowaniu i "wpakowaniu" na niego rowerów nie
spadnie. Co Pan radzi? Czy bagażnik oryginalny zagwarantuje bezpieczeństwo
pomimo, że system montowania jest tem sam co w pożyczonym przeze mnie nie
oryginalnym bagażniku. Bagażnik na tylną klapę absolutnie mi nie odpowiada.
Pozdrawiam,
Wiesław
Obserwuj wątek
    • marek_kordyszewski Re: Honda Civic 3D 09.09.01, 23:25
      Wszyscy znacząy producenci stosują rozwiązanie mocowane tylko pod przednie
      drzwi. Można kupić kompaktowy bagażnik, którego montaż jest bardzo prosty. W
      ten sposób jest też montowany bagażnik oryginalny.
      • Gość: Wiesiek Re: Honda Civic 3D IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 10.09.01, 09:58
        Niestety mam przykre doświadczenia z bagażnikiem montowanym na przednie drzwi.
        Przypadek dotyczył Renault Clio. W zeszłym roku (- bagażnik był właściwie
        zamontowany!) jadąć z dwoma rowerami na dachu, nad morzem natrafiliśmy na
        nierówną "pofalowaną" szosę. Siła, która zadziałała na nierównościach (przy
        prędkości ok. 70 km/h) na bagażnik była tak duża, że ciężkie
        rowery "podrzuciły" nieco do góry tylną część bagażnika, co spowodowało
        osunięcie się całości na bok i .... dziurę w dachu samochodu. Dlatego ten typ
        nie jest bezpieczny nawet pomimo właściwego montażu, eksploatacji zgodnej z
        przeznaczeniem i zachowania dopuszczalnej prędkości.
        Pozdrawiam,
        Wiesiek
        • Gość: zayontz Re: Honda Civic 3D IP: 195.94.206.* 10.10.01, 15:16
          Witam! Polecam bagazniki firmy "Thule". Latwy montaz i dostepne sa do kazdego
          modelu Civica 3d. Ja mialem problem, bo mam model 3d z 1993 i nie pasowal zaden
          z Norauto itd. (chociaz na opakowaniu bylo napisane, ze pasuje...) Zapytalem w
          ASO Autowest i nastepnego dnia na mnie czekal. Montowany na przednie drzwi, ale
          opiera sie na wysiegnikach z tylu tez. Pelna instrukcja z obrazkami :)
          Przestestowany zostal w te wakacje. Z dwoma rowerami zjezdzilem cala Polske. Do
          120 km/h mozna pedzic.

Pozdro.
        • marek_kordyszewski Re: Honda Civic 3D 14.11.01, 16:34
          W Hondzie jest zupełnie inne mocowanie niż w Clio. Właściwie dobrany bagażnik
          nie może tak sobie spadać przy 70km/h. Tak się złożyło, że ja mam Clio i
          jeszcze nigdy (pomimo, że bardzo się starałem) nie udało mi się go zrzucić.
          Prosze skożystać z bezpłatnego montażu jaki oferuje większość sklepów. W
          Hondzie nie ma innej możliwości montażu bagaznika na dachu niż ten o którym
          wspominałem.
    • Gość: Lukasz Re: Honda Civic 3D IP: 12.224.226.* 03.12.01, 19:55
      trzeba zalozyc bagaznik Thula, z tzw. 'short roof adapter'. Z tylu samochodu
      bagaznik lezy na dachu a przod jest mocowany w 2 miejscach. To eliminuje
      wszelkie niebezpieczenstwo poluzowania sie mocowan. Na ich stronie mozna dobrac
      model do kazdego samochodu. Powodzenia.
      www.thule.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka