simon_r 11.07.13, 16:22 Właściwie czy jest coś poza Jimnym w rozsądnym wieku czyli do 5 lat??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
loyezoo Re: Mała terenówka... 11.07.13, 16:51 Z tak małych gabarytów to chyba tylko jeszcze Lada Niva Link Zgłoś
nazimno ...od cholery tego jest... 11.07.13, 16:55 suchen.mobile.de/auto/lada-niva-2011.html Link Zgłoś
toreon Re: Mała terenówka... 11.07.13, 16:55 Daihatsu, model bodaj Feroza albo coś co jest jego następcą. Ale jak wiadomo, to dość egzotyczna u nas marka. Link Zgłoś
smierdzimizjapy Re: Mała terenówka... 12.07.13, 22:24 Zależy do czego ale jimmney to trochę hardcore. Popatrz na vitare 3d, to rownież dzielne i tanie w eksploatacji auto Link Zgłoś
trypel Re: Mała terenówka... 13.07.13, 10:42 czy nowa 3d vitara ma reduktor? chyba tylko 5d Link Zgłoś
simon_r Re: Mała terenówka... 15.07.13, 11:49 Dużą Vitarę to ja mam teraz a ponieważ dostało mi się auto służbowe więc się chcę pozbyć dużej Vitary i małego Ignisa a zakupić coś małego terenowego na drugie auto, żeby było czym jeździć na ryby :) BTW... może ktoś reflektuje na Grand Vitarę DDiS z 2006 roku??.. to zapraszam na priv. Link Zgłoś
trypel Re: Mała terenówka... 15.07.13, 12:01 no to masz tylko jimnego na naszym rynku. cała reszta to pseudo 4x4 z wiskozą i bez reduktora. Albo starsze wynalazki które nie łapia sie w 5 lat. Możesz jeszcze pójśc w jakiegoś muła 4x4 ale tylko pod warunkiem że "ryby" są max 5 km od domu a juz za bramą zjezdzasz z asfaltu o np otomoto.pl/polaris-inny-ranger-4x4-2007-nie-gator-mule-M3480575.html Link Zgłoś
simon_r Re: Mała terenówka... 15.07.13, 12:21 No co Ty... kobieta też musi czasem po miescie tym pojeździć :) Link Zgłoś
trypel Re: Mała terenówka... 15.07.13, 12:32 jak kobieta to moja ma tylko jeden typ. Wrangler :) też nieduży (w kazdym razie pod kątem bagaznika i miejsca z tyłu) polecam. A dobrego TJta coraz łatwiej wyhaczyć. Link Zgłoś
korneliszek Re: Mała terenówka... 13.07.13, 20:09 simon_r napisał: > Właściwie czy jest coś poza Jimnym w rozsądnym wieku czyli do 5 lat??? > Weź Dacie Duster, piękne 2 latki są w cenie 40000 pln od pierwszego właściciela do dostania. 1.5 dCi z chipem 130 KM, samochód na szosie jeździ miodnie a w terenie daje radę. Link Zgłoś
trypel Re: Mała terenówka... 15.07.13, 11:06 simon sie pyta o samochód terenowy a podrzucają mu dustera. Rozumiem że jakbym szukał auta sportowego to najlepszy byłoby sejczento ze spojlerem? duster dobrym autem jest.. zeby na działkę pojechać ale już na poligon bym nim nie wjechał :) Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Mała terenówka... 15.07.13, 11:58 Dla niektórych wszystko co ma napęd 4x4 jest autem terenowym. Link Zgłoś
trypel Re: Mała terenówka... 15.07.13, 12:03 nawet raz trafiłem na wagonR 4x4 z opisem - samochód terenowy :D Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Mała terenówka... 15.07.13, 13:07 A najbardziej terenowe to są skody octavie z Haldexem. Link Zgłoś
nazimno Chcesz miec terenowy? Tu masz: 15.07.13, 13:14 www.neuerunimog.com/der-neue-hochgelaendegaengige-unimog/ Link Zgłoś
trypel Re: Chcesz miec terenowy? Tu masz: 15.07.13, 13:46 kolego :) unimogiem (a zasadniczo 2 sztukami - jeden z brezentową kabiną z lat 60tych) to w 91-92 roku przez pół roku w lesie pracowałem w Niemczech. Bajka ale TYLKO w teren. Na poczatku człowiek sie gubił bo tam nie było wstecznego tylko rewers na pierwsze 4 biegi z tego co pamietam ale jak już sie wgryzło w te parę wajch (z półbiegami włącznie) to zabawa była. On podjezdzał na wolnych obrotach pod takie wzniesienia że jak tam wejsc nie mogłem Link Zgłoś
simon_r Re: Chcesz miec terenowy? Tu masz: 15.07.13, 13:52 niestety nie mieści się w kategorii małych.. Link Zgłoś
nazimno Tamte male - tym bardziej. 15.07.13, 13:55 Tzw. "terenowe" (?)to tylko wiara gawiedzi w marketing. Link Zgłoś
trypel Re: Tamte male - tym bardziej. 15.07.13, 14:02 sorry ale jimny to prawdziwa terenówka i spadkobierca SJta/ samuraja Sztywne mosty, rama, reduktor i nieograniczone mozliwosci w rozbudowie. Zobacz sobie na starty jimnych w rajdach. Link Zgłoś
trypel zabawka w takim samym stopniu 15.07.13, 14:26 jak uzi jest zabawką a nie prawdziwą bronią. :) wielkość to nie wszystko ;P Link Zgłoś
szopen_cn Re: To zabawka - mimo wszystko. 16.07.13, 02:50 nazimno napisał: > Na dojazdy do domku w gorach. Kombinujesz. Akurat Jimny bardzo dobrze sobie radzi w terenie. Najwiekszy problem z uzyciem takiego samochodu w celu wyjazdu na ryby to pakownosc. Link Zgłoś
nazimno Gdyby nie ten silnik. 16.07.13, 06:56 63 kW (86KM) przy 6.000 obr/min i tylko 110 Nm [ 4.100 obr/min] (prawie jak wiekszy odkurzacz) Przesadzili jednak z tym "downsizingiem". PS Jak zlowisz 5 plotek do wiadereczka, to bagaznik jest w sam raz. Chyba, ze lowisz co tydzien suma giganta, ale mnie na przyklad, jeszcze sie nigdy nie udalo. Dla kogos, kto mieszka w Szklarskiej albo Karpaczu jest moze i dobry w zimie jako niezawodna komunikacja po opadach sniegu, gdy drogowcy zaspali. Tam jest pare takich miejsc, gdzie zwykly samochod osobowy do niczego sie nie nadaje. Link Zgłoś
nazimno Jeszcze nie. 16.07.13, 08:36 Bede miec okazje na urlopie, bo mozna go wynajac na 3-7 dni. Szczegoly techniczne nie sa nadzwyczajne. Stad moja opinia. Zobaczymy na miejscu. Link Zgłoś
trypel Re: Patrz: "special offer" 16.07.13, 08:49 jimny jest (był) moim ulubionym autem do wynajmu na Kanarach. Pisze był bo coraz większosć z niego wyszła z uwagi na to że za bardzo kusił do wjezdzania tam gdzie nie wolno. Nie wiem jak na Krecie ale świnie w wypozyczalniach na Kanarach w pewnym momencie zaczęły oferować wykastrowane jimny - wymontowany przedni wał. Uważaj. Niestety na Krecie za bardzo nie znajdziesz bezludnego miejsca do pojezdzenia w terenie. W prawdziwym terenie a nie po kamienistej drodze :) a co do parametrów silnika - SJ 410 był (i do dzisiaj jest) prawdziwą terenówką -miał 1000 ccm silnik o mocy 45 KM, LR Seria miały silniki 60-70 KM a unimog który używalem miał 75 KM moc ma znaczenie w rajdach a nie w jezdzie technicznej - tam liczy sie przełożenie i napęd. Link Zgłoś
nazimno Unimog ma cala game napedow: 16.07.13, 08:55 www.daimler.com/Projects/c2c/channel/images/6787_9660_-1_-1_20399.pdf Link Zgłoś
trypel Re: Unimog ma cala game napedow: 16.07.13, 10:00 unimog 401 miał bodajze 25 KM (tak tak dwadziescia pięć) i minimalną prędkosc 0,25 km/godz tylko nie mów ze to nie prawdziwy samochód terenowy bo słaby silnik :) ja jezdziłem unimogiem 406 on miał własnie 70-80 KM Link Zgłoś
nazimno Zalezy do czego jest przeznaczony. 16.07.13, 10:25 Jesli jest wykorzystywany tylko w lesie, to moze sobie miec malo. To jasne, ze uzywa sie odpowiednich przelozen. I moze sie grzebac w glinie, nie mam nic przeciw temu. Poniewaz jednak jest to pojazd wielozadaniowy, wiec ma silniki "do wyboru do koloru". I dlatego na razie nie ma konkurencji. Link Zgłoś
szopen_cn Re: Jeszcze nie. 16.07.13, 09:00 U mnie na wsi dosc czesto spotyka sie owe male zooki spokojnie sobie jezdzace tam gdzie osobowe samochody nie pojada. Na polnocnej stronie ujscia rzeki ludzie czesto jada na ryby na kilka godzin lub dzien i taki maly samochod do tego nadaja sie swietnie i po piasku jedzie bardzo dobrze. Okolica wyglda tak: tinyurl.com/n5zj9w6 Wyjazd na lowienie ryb z brzegu z poludniowej strony ujscia rzeki to czesto 20-30km jazdy w trudnym terenie (czasem jeszcze wiecej) i w takich okolicznosciach pakownosc samochodu ma ogromne znaczenie. Okolica wyglda tak: tinyurl.com/ko65qbk W obu miejscach plotek nie nalapiesz.... Link Zgłoś
korneliszek Re: Mała terenówka... 15.07.13, 14:20 trypel napisał: > simon sie pyta o samochód terenowy a podrzucają mu dustera. > > Rozumiem że jakbym szukał auta sportowego to najlepszy byłoby sejczento ze spoj > lerem? > > duster dobrym autem jest.. zeby na działkę pojechać ale już na poligon bym nim > nie wjechał :) No co Ty prześwit wersji 4x4 to 21 cm, tyle ile Gelenda... dla porównania Suzuki Jimny ma 19 cm. Samochód jest PROSTY a samochód terenowy powinien być prosty. W terenie sobie tak radzi: www.youtube.com/watch?v=fLw2Mb2Y94Q Samochód fantastyczny, tylko silnik mogliby dać trochę mocniejszy, ale chip na 130 KM rozwiązuje sprawę. Aha benzyniaka nie polecam. Jedynie 1.5 dCi. Link Zgłoś
trypel Re: Mała terenówka... 15.07.13, 14:28 Ty dalej o jednym. Duster nie ma nic z auta terenowego. Jak masz działkę 200 m od asfaltu to w zimie dojedziesz. I tyle. Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Mała terenówka... 15.07.13, 14:40 Duster to jest auto dla kogoś kto zimą jedzie na narty i musi podjechać normalną asfaltową droga tyle droga pod stok tyle że droga jest nie odśnieżona po opadach śniegu, albo ma działkę za miastem do której dojazd jest droga gruntową. Jest najzwyczajniejszy SUV a nie terenówka. Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Mała terenówka... 15.07.13, 14:29 Prześwit to jedno a przeniesie napędu to drugie. nawet sam producent twierdzi że duster to SUV który ma jedne z lepszych właściwości jezdnych w swojej klasie. Link Zgłoś
simon_r Re: Mała terenówka... 15.07.13, 16:20 Wybacz korneliszku.. ale to co jest na tym filmie to namiastka terenu. W takich miejscach Vitarą przejeżdżam nawet bez zapinania reduktora i wjeżdża pod górki, takie jak te gdzie Duster na filmie wymiękł. Gdybym chciał coś o gabarytach Dustera to bym sobie Vitarę zostawił. Ale potrzebuję coś dla kobity na miasto i dla siebie na ryby.... i już sam nie wiem czy GV nie zostanie :) Link Zgłoś
korneliszek Re: Mała terenówka... 15.07.13, 16:56 To wszystko kwestia opon. Przełóż opony a Twoja Vitara zostanie daleko w tyle... piszące że Duster nie jest autem terenowym zaraz jakiś mądżec napisze, ze Lada Niva również nim nie jest gdyż nie posiada ramy Link Zgłoś
simon_r Re: Mała terenówka... 15.07.13, 17:34 A pomyślałeś gdzie zostanie Dacia jak w GV zmienię opony??? :) Link Zgłoś
korneliszek Re: Mała terenówka... 15.07.13, 22:01 miałem na myśli zamianę opon z jednego auta do drugiego i odwrotnie na takich samych oponach pojadą podobnie Fabryczne opony w Duterze to Continental Cross LX, zobacz bieżnik: www.tirerack.com/images/tires/conti/co_crosscontact_lx_ci2_l.jpg czy to są opony terenowe??? Link Zgłoś
lukka74 Re: Mała terenówka... jeśli na ryby 15.07.13, 16:42 i teren umiarkowanie trudny (ale za trudny dla SUV-ów) to może Pan-Da? Link Zgłoś
edekmacedonski Re: Mała terenówka... 15.07.13, 21:21 A może Dacia Duster? Większa od Jimny, tania w serwisie, ma rozsądne ceny zakupu. Tylko z jakością gorzej niż w Suzuki... Link Zgłoś
autogielda.tv Re: Mała terenówka... 16.07.13, 10:05 Mi osobiści podoba się dacia i zawsze jak sobie pomysle to stwierdzam ze wszyscy producenci jakoś sobie dali radę nawet dacia wróciła po latach do produkcji samochodów tylko my jakoś nie możemy nic wyprodukować pod własnym szyldem. Link Zgłoś
simon_r Panda 4x4 wersja cross... widział kto?? 19.07.13, 14:55 Ktoś coś takiego ujeżdżał?? Podobno ma nawet blokadę dyfra!!! Link Zgłoś