Dodaj do ulubionych

Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byka ?

17.07.13, 00:41
hej serio pisze post , prosze o porady a nie wyzwiska lub docinki .
Chce kupic nowe autko na raty z salonu tak do 50 - 53 tys max.
Ale mam 1 pytanie do was koledzy - jestem wysoki 192 cm waga 148 kg , rozrosniety byk :-)
I chodzi mi o miejsce dla kierowcy - ilosc miejsca z przodu na fotelu kierowcy - abym zmiescil glowe barki - mial wygodnie . Tylko MIEJSCE DLA KIEROWCY - na glowe glownie .
Nie obchodzi mnie bagaznik i tylne kanapy . Mam miec z przodu wygodnie .
Ilosc miejsca od siedziska do sufitu i ogolnie wygoda z przodu przestronnosc autka.
Siedzialem w nowym hyundayu i30 - i powiem wam ze super mieszcze sie glowa nie dotyka do sufitu duza regulacja fotela do dolu mocno idzie fotel . Ale poradzcie mi inne modele podobne ? Jak z miejscem dla kierowcy wysokiego byka - np. w nowej astrze ? w nowym focusie (ponoc masakra malo miejsca dla kierowcy na glowe ) co jeszcze .... golf 7 ?
Nowe megane ? moze ktos kupowal z was lub ogladal i jest wysoki potezny ponad 190 i wagowo spory rozrosniety byk i siedzial w paru nowych autach - napisz jak oceniasz , poradzcie cos z tych modeli - nowy focus, golf 7 , nowe megane , astra nowa , moze lancer nowy , auris toyotka ? do leona nowego - za cholere nie wejde z glowa - dotyka sufitu probowalem slaba regulacja fotela - podobnie mazda 3 i civic hondy nowy = do nich nie wejde max niewygodnie i malo miejsca dla kierowcy
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 17.07.13, 00:52
      Tojka jaris
    • tomek854 Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 17.07.13, 17:25
      Ja jestem trochę wyższy za to troszkę wyższy za to troszkę lżejszy i mieszczę się w wielu nawet miniaturowych autkach. Jeździłem z musu peugeotem 107 przez pewien czas - tu prześmiewcza recenzja: orys.blox.pl/2011/01/Test-Peugeota-107.html - i akurat na miejsce z przodu nie narzekałem, nawet nogi łączyłem pod kierownicą, aczkolwiek generalnie tego auta to bym najgorszemu wrogowi nie życzył.

Sam jeżdżę Daihatsu Sirionem i jest to auto dla mnie bardzo wygodnie, z mnóstwem miejsca i w ramionach, i w nogach i nad głową.

Za to np. do Kii Picanto to się nawet nie mieszczę (przynajmniej do tej poprzedniej) bez jakichś wygibasów.
    • do.ki ty nie jesteś wielkim facetem bykiem 17.07.13, 17:57
      I tyle w temacie, bo napisałeś:

> prosze o porady a nie wyzwiska lub docinki
      • misiaczek1281 Re: 17.07.13, 18:59
        a nie boisz się utraty wartości nowego autka 50% w 3-4 lata?
        Odpowiedź na pytanie: Nissan Qashqai...miejsca sporo:)
        • wsk175 Re: 17.07.13, 19:54
          Misiek, przestań mędzić. Są ludzie których stać nowe auto, nie wszyscy są tak jak ty upośledzeni umysłowo.
        • only_the_godfather Re: 17.07.13, 19:57
          Kretynie zdecyduj się, raz twierdzisz że 50% a w innym wątku pisałem że auto o wartości 90 tys za 4 lata sprzedać za 60 tys. to traci te 50% czy nie?bo 60 tys. z 90 tys. to nie jest 50%.
          • misiaczek1281 Re: 18.07.13, 15:45
            only_the_godfather napisał:

> Kretynie zdecyduj się, raz twierdzisz że 50% a w innym wątku pisałem że auto o
            > wartości 90 tys za 4 lata sprzedać za 60 tys. to traci te 50% czy nie?bo 60 tys
            > . z 90 tys. to nie jest 50%.

traci 30 tys.zł czyli DUŻO haha;-)
        • mariusz-ef Re: 17.07.13, 23:19
          qashqai i dużo miejsca....
          ja pierdziele...
          na pewno więcej niż w polo, ale bez jaj - chcesz wsadzić faceta 190 cm i około 150 kg do qasqaia....
          misiek misiek.... nie boisz się, że taki przeładowany qashqai nie wyhamuje i za3ma się na twoim polo?
          • only_the_godfather Re: 18.07.13, 08:57
            Misiek teraz we wszystkich wątkach poleca qashqai.Pewnie to super polo się rozleciało i teraz misiek ma nowy obiekt do onanizowania się.
            • misiaczek1281 Re: 18.07.13, 15:44
              only_the_godfather napisał:

> Misiek teraz we wszystkich wątkach poleca qashqai.Pewnie to super polo się rozl
              > eciało i teraz misiek ma nowy obiekt do onanizowania się.

przeciwnie ..polo ma się dobrze...plecam qashqaia bo mi się podoba......cokolwiek bym polecał będziesz krytykował? a może to ty się onanizujesz moimi wypowiedziami a nie ja polo? hehe
          • misiaczek1281 Re: 18.07.13, 15:40
            mariusz-ef napisał:

> qashqai i dużo miejsca....
            > ja pierdziele...
            > na pewno więcej niż w polo, ale bez jaj - chcesz wsadzić faceta 190 cm i około
            > 150 kg do qasqaia....
            > misiek misiek.... nie boisz się, że taki przeładowany qashqai nie wyhamuje i za
            > 3ma się na twoim polo?

qashqai to nie maluch:)
    • jszafranski Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 17.07.13, 21:42
      197/120
      i30cw bardzo ok
      megane - chyba malo miejca na szerokosc
      duster tandetne wykonanie
      fluence lepiej niz megane
      308 miejsca sporo ale tu z kolei auto nie najlepsze pod wzgledem trwalosci
      poprzednia octavia - smiech na sali, to nie jest kompakt
      bravo - ciasno
      kia ciut mniej miejsca niz w i30 i gorsze materialy wtedy
      lancer - ciasno

Kupilem i30cw (ale nie ta nowa tylko poprzednia) i pod wzgledem nie tylko miejsca jestem zadowolony.

Za ta kase co masz to wbrew pozorom duzo niezaszalejesz
      Cruze ponoc tez jest duzy.
      • tomizary Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 17.07.13, 22:56
        ale chodzi mi tylko o przedni fotel - dla wysokiego ? miejsce na glowe - to jak oceniasz te modele ?
        siedziales moze w nowej astrze czy golfie ? a skoda rapid - tansza ladna ale jak z miejscem ciekawe?
        • jszafranski Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 11:25
          najwiecej miejsca nad glowa z tych ktore ogladalem ( na nogi i na szerokosc tez) bylo w i30CW. W nowej i30 tez jest go wystarczajaco a silnik ma lepszy przynajmniej 1.6.
      • gzesiolek Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 12:40
        Dziwnie dla mnie w Kia bylo mniej miejsca nad glowa niz Octavii II i Lancerze...
        Megane tez dosc ciasny...
        i30CW nie jezdzilem wiec trudno powiedziec...

Ja bym poszukal poprzedniego Outlandera z promocji z 2012 rocznika... jeszcze niedawno mozna bylo dorwac calkiem przyjemne wersje za przyjemna kase... a co by nie mowic to na brak miejsca w Outku narzekac nie mozna... ani jako kierowca ani jako pasazer...
        • gzesiolek Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 12:49
          No tak ale za 53tys to nic duzego z salonu nie bedzie... :( Outek to tak od 75tys w promo był...
          Jeśli masz 50-53tys to nawet Octavii w tej cenie z klima nie kupisz...
          Rzuc okiem na Lancera i Fluenca w tej cenie sa niezle wersje z klima i to sa dosc pojemne wewnatrz auta.. W Lancerze niestety czesc ludzi sie dobrze nie usadzi bo nie ma wzdluznej regulacji kierownicy, ale znam goscia 200cm ktory sobie jazde Lancerem chwali...

Generalnie gdzies 2-3tyg temu byla w ktoryms z niemieckich polskojezycznych tygodnikow motoryzacyjnych tabela znormalizowanych pomiarow dla aut w poszczegolnych klasach... nijak sie to ma do osobistego odczucia, bo kazdy inaczej sie usadawia (ustawienia fotela, wysokosci, pochylenie, czy kierownicy) lub ma nieco inna budowe ciala (dlugosc nog i rak)... ale takie pomiary pozwola stwierdzic jakie auta nie mają nawet akceptowalnej dla Ciebie ilosci przestrzeni nad glowa itp.
          • mosfet29 Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 19.07.13, 12:24
            gzesiolek napisał:
            Jeśli masz 50-53tys to nawet Octavii w tej cenie z klima nie kupisz...

Kupi ale II zostalo jeszcze troche kombi , III od 59 tys i nie ma wersj i bez klimy

Ja bym jeszcze poradzil Seata Leona II moze cos jeszcze zostalo u dealerow , nawet jesli wystawowe .Wydaje sie stosunkowo wysoki wiec ...moze moglby sie nadac .
            Ale Octavia II powinna do dobry pomysl , jak nie zmiesci sie w niej to nie zmiesci sie w zadnym kompakcie .
            Swoja droga ja ma 190 i nie mam z tym problemu, nad glowo zostaje sporo miejsca w prawie kazdym kompakcie .Moze ta nadmierna tusza wymusz a jakas dziwna pozycje za kierownica , nie wiem .
    • apodemus Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 09:12
      Mam megane III i 183 cm wzrostu, miejsca "na długość" dla mnie wystarcza (fotel o 1 "ząbek" przed położeniem max do tyłu) i siedzę b. wygodnie. Szerokość - ze sporym zapasem, powinieneś się też zmieścić. W zeszłym roku przymierzałem się też do octavii II i wydała mi się przestronniejsza na długość, tzn. fotel miał jeszcze spory zapas na odsunięcie do tyłu, ale weszła już III, którą nie jeździłem. Z Twoimi gabarytami nic poniżej klasy "kompakt" raczej nie będzie wygodne.
      • mirekgmyz Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 09:40
        Ja jako niewielka osoba nigdy się nawet nie zastanawiałem że ktoś może mieć z tym problem - oczywiście nie jest to docinka. :) Ale fakt odrzuć od razu mniejsze samochody, powinien interesować Cię raczej segment C, w którym ciężko w Twoim przedziale cenowym jest coś znaleźć. A Civic? Wydaje mi się, że ceny zaczynają się poniżej 50 tysięcy - fajne, dobrze wyglądające auto, na pewno niezawodne i z tego co pamiętam całkiem przestronne.
    • robert888 rower Ukraina na bliźniakach 18.07.13, 09:52
      a jak już popedałujesz i po 3 katach zgubisz 40kg to wtedy będziesz byk. Bo teraz to szkoda gadać.
      • gzesiolek Re: rower Ukraina na bliźniakach 18.07.13, 12:53
        Mam kumpla ktory przy 180cm wazy ponad 110kg i wcale nie jest tluscioch... taka budowa ciala plus lata silowni, trojboju silowego itd.
        Wiec nie oceniaj z gory...
        No ale ponad 140kg to chyba jednak przesada...
    • gzesiolek Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 12:31
      Dziwne, że masz kłopoty... akurat jako kierowcy w żadnym kompakcie mało miejsca mi nie było... jestem odrobinę mniejszy 187cm 100kg, ale za to mam dziwny jak na Polskę zwyczaj jazdy w pozycji prawie pionowej... i tak mi najwygodniej i najsprawniej...
      • kontik_71 Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 12:56
        Moim zdaniem, problemem nie jest wysokosc ale szerokosc, Skoro moj 13to letni dzieciak, ktory ma 197 cm wzrostu nie ma problemu z siedzeniem na tylniej kanapie Yariski to nikt nizszy nie moze miec problemu z przodu.
        Przy 150 kg wazna jest szerokosc siedziska i ilosc miejsca dookola a tu zasadniczo im szersze auto, tym wiecej miejsca.

Na miejscu autora polazilbym po komisach i przymierzyl pare aut. Tylko tak bedzie wiedzial czy dane auto spelnia wymagania czy nie.
        • misiaczek1281 Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 15:48
          a może Dacia Duster?...dużo miejsca a cena niska ;-)
          • wsk175 Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 17:36
            Misiek, weż się ze swoim bełkotem przenieś na jakieś inne forum
            • kontik_71 Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 17:45
              Jak dlugo bedziecie kretyna karmili odpowiedziami, tak dlugo bedzie tu siedzial. Ze tez sie Wam chce?
              • misiaczek1281 Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 22:14
                kontik_71 napisał:

> Jak dlugo bedziecie kretyna karmili odpowiedziami, tak dlugo bedzie tu siedzial
                > . Ze tez sie Wam chce?

wyzywasz człowieka od kretyna ? Lepiej spójrz w lustro:)
    • toreon Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 18.07.13, 16:55
      W tym budżecie z kompaktów to chyba tylko koreańczyki - i30, Ceed, Cruze. Wszystkie mieszczą byków, zawsze można się rozgościć kosztem tylnej kanapy.
    • rekrutacja.bad [...] 18.07.13, 19:49
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • buraque Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 19.07.13, 09:46
      tomizary napisał(a):

> Ale mam 1 pytanie do was koledzy - jestem wysoki 192 cm waga 148 kg , rozrosnie
      > ty byk :-)

nie jesteś byk, tylko spaślak - ja przy 195 ważę około 90 kg - ale nie o tym miało być

auta z największą ilością miejsca na głowę to kombivany typu Kangoo - jest około 105-110 cm nad głową - z mojego doświadczenia wynika, że wystarczy 100 cm nad głową, a to już można znaleźć w niektórych kompaktach - przydaje się też gadżet typu przedłużana szyba (C4 picasso czy Astra IV)

na twoim miejscu kupiłbym CADDY, auto w sam raz dla grubasa, wysoko się siedzi, dużo miejsca nad głową i mega bagażnik na zakupy spożywcze

ps. nie obrażaj się tylko schudnij jeśli chcesz jeszcze pożyć
      • jszafranski Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 19.07.13, 11:31
        buraque napisał:

> tomizary napisał(a):
        >
        > > Ale mam 1 pytanie do was koledzy - jestem wysoki 192 cm waga 148 kg , roz
        > rosnie
        > > ty byk :-)
        >
        > nie jesteś byk, tylko spaślak - ja przy 195 ważę około 90 kg -

on spaslak, ty tyczka, normalnie Flip i Flap.
        • des4 Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 19.07.13, 13:03
          waga zdrowego, dobrze zbudowanego faceta w średnim wieku o wzroście 190 cm to ok. 90-100 kg :)
      • nazimno Ile ???? 105-110 cm nad głową ??? 19.07.13, 11:44
        A jak to zmierzyles?
        • buraque Re: Ile ???? 105-110 cm nad głową ??? 19.07.13, 14:46
          nazimno napisał:

> A jak to zmierzyles?

nic nie mierzyłem, korzystam z danych dostępnych w katalogach, jako że też jestem wysoki robiłem research w tym względzie
          • soner3 Re: Ile ???? 105-110 cm nad głową ??? 19.07.13, 14:54
            Wartosci może sie zgadzaja tylko jednostka miary nie bardzo.
            Metr nad glowo to w ciagnikach siodlowych widzialem ale w osobowym
            • buraque Re: Ile ???? 105-110 cm nad głową ??? 19.07.13, 16:36
              soner3 napisał:

> Wartosci może sie zgadzaja tylko jednostka miary nie bardzo.
              > Metr nad glowo to w ciagnikach siodlowych widzialem ale w osobowym

mam na myśli odległość od siedziska do podsufitki

przykładowo: Fabia 99 cm, Clio 98, Golf VI 101, Focus 102, Superb 103, najwięcej miało kangoo coś koło 110
              • misiaczek1281 Re: Ile ???? 105-110 cm nad głową ??? 19.07.13, 22:35
                buraque napisał:

> soner3 napisał:
                >
                > > Wartosci może sie zgadzaja tylko jednostka miary nie bardzo.
                > > Metr nad glowo to w ciagnikach siodlowych widzialem ale w osobowym
                >
                > mam na myśli odległość od siedziska do podsufitki
                >
                > przykładowo: Fabia 99 cm, Clio 98, Golf VI 101, Focus 102, Superb 103, najwięce
                > j miało kangoo coś koło 110

Ursus C330 - 150 cm ;-)
    • jeepwdyzlu berlingo 19.07.13, 15:02
      ford B Max
      clio grandtour czy jak tam się nazywa ich kombi
      fiat 500 L

i spróbuj też usiąść w focusie, choć budżet masz za mały...
      Powodzenia!
      jeep
      • tomizary Re: berlingo 19.07.13, 16:34
        KOLEDZY
        • 4slash Re: berlingo 19.07.13, 17:17
          mam 189/95 i siedziałem i jeździłem prawie wszystkimi:
          powinieneś się zmieścić wygodnie w :
          Octavia III, Golf VII, Leon III , 500L- ja mam 10 cm nad głową
          i30, Rapid, Ceed, C-ellisee, 301, 308, C-max- też będzie ok
          ciasno będzie w;
          nowym Aurisie, Focusie, Brava, Giulietta, Astra, Megane, C4 - ja się mieszczę i mam 2-5 cm nad głową, jest ciaśniej
          nie zmieścisz się w Civicu, Qashqaiu, A-klasse, V40
          • 4slash Re: berlingo 19.07.13, 17:32
            wbrew pozorom mniejsza auta czasem maja większą odległość od poduszki fotela do posufitki np. w salonie Nissana najwięcej miejsca było Mikrze, ciasny był QQ, Navara nie rozpieszczała. Sporo miejsca jest w Fabii II.
            Wersje ze szklanym dachem i roletą są jeszcze bardziej ciasne np. QQ, Auris II, C3 z długą szybą przednią bo to zabiera ok 3-5 cm przestrzeni
    • lapufkasz coś mnie się zdaje ze tylko I30 będzie super 19.07.13, 17:26
      To taka nowa zorganizowana akcja na grubasa ?

• 4slash Re: coś mnie się zdaje ze tylko I30 będzie super 19.07.13, 17:37
        Ale na i30 dają 5000 pln rabatu za 2012 i bardzo mało opcji, a inni dają tyle lub więcej za 2013. Faktyczne na brak miejsca nie mogłem narzekać, fotele wygodne, a środek ok pod względem jakości i funkcjonalności. Promocyjne ubezpieczenie OC,AC za 500 pln, i pakiet czujniki + alusy 16" za 500 PLN. W sumie niezła oferta ale i30 z r.p. 2012 nie chce się wyprzedać
    • tomizary Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 19.07.13, 22:59
      KOLEDZY = w nowej astrze JEST NAJWIECEJ MIEJSCA dla kierowcy siedzialem dzis - zmiescilem glowe , ale minus STRASZNY MINUS to ochydna kierownica 3 RAMIENNA --
      nie znosze takich kierownic = MUSI BYC 4 RAMIENNA abym od spodu mogl dolne ramie trzymac jak np . w rapidzie czy octawii - takie 4 ramienne CHCE KIEROWNICE
      - co robic? GOLF 7 - drogi , moze FOCUS NOWY = MA 4 RAMIENNIE KIEROWNICE
      ale mniej miejsca dla kierowcy jak w nowej astrze
      CHOLERNE 3 RAMIENNE KIEROWNICE
      • do.ki no jeżeli to jest prawdziwy problem 19.07.13, 23:10
        Przy którym Twoja chorobliwa otyłość traci znaczenie, to nie mam więcej pytań.
    • jeepwdyzlu i30 jest zajebisty 19.07.13, 23:50
      to w ogóle wspaniałe auto
      i znakomita firma
      i zatrudnia bardzo uzdolnionych ludzi
      tylko, że za mało opłacanych
      a już szczególnie dotyczy to ludzi z marketingu...
      To skandal, że tak cudowny samochód jak i30 jest taki tani. Po prostu żenada.
      Hyunday w ogóle nie ma konkurencji. No może Kia jest troszeczkę gorsza, ale dorównuje...
      Czemu?
      Ludzie - tylko ludzie tworzą Firmy. Firmy i Wartości.
      Ludzie kreatywni.
      Twórczy. I mający dostęp do internetu....

ciao
      jeep
    • carfan Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 20.07.13, 12:44
      Za 50tyś. Golfa 7 z salonu nie kupisz. Min 60tyś. chyba, że popatrzysz się na ich AutoKredyt i może stwierdzisz, że to niezła propozycja i będziesz wstanie wydać więcej na auto, a mniej na raty.
      • misiaczek1281 Re: Nowe auto z salonu - dla wielkiego faceta byk 20.07.13, 13:44
        carfan napisał:

> Za 50tyś. Golfa 7 z salonu nie kupisz. Min 60tyś. chyba, że popatrzysz się na i
        > ch AutoKredyt i może stwierdzisz, że to niezła propozycja i będziesz wstanie wy
        > dać więcej na auto, a mniej na raty.

zastaw się a postaw się ? Nie warto ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka