Dodaj do ulubionych

Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE

21.07.13, 12:40
Cześć

Posiadam zwykłe Clio z 2006 roku, silnik 1.4. Kupione w salonie, robione przeglądy. Obecnie na liczniku 102 tysiące km i żadnej większej awarii. Auto ma już jednak 7 lat, lakier już nie jest taki ładny jak kiedyś mimo że samochód garażowany. Obecnie samochód jest wart 15 tysięcy... trochę wstyd już takim tanim jeździć i płacić za niego AC ;)
Zastanawiam się nad wymianą na nowy model: Clio IV z silnikiem który poleca dealer 90 TCE który pali mniej a jeździ podobno lepiej niż moje stare 1.4.
Pytanie tylko do użytkowników forum czy ktoś posiada z Was samochód z 0.9 TCE pod maską i jak to się sprawuje i czy realnie pali 5 litrów?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • buraque Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 21.07.13, 13:38
      konetio napisał(a):

> Pytanie tylko do użytkowników forum czy ktoś posiada z Was samochód z 0.9 TCE p
      > od maską i jak to się sprawuje i czy realnie pali 5 litrów?

bajeczki o 5 litrach możesz sobie podarować, realne spalanie będzie większe o około 1.5 l niż podaje producent, sens w przesiadce oczywiście jest, bo benzyna a turbobenzyna to dwa różne światy, przede wszystkim jeździsz na niskich obrotach ze sporą dynamiką, co prawda w Tce max moment pojawia się później niż np w TSI

najlepiej idź do salonu i pojeździj sobie takim czymś, będziesz wiedział co jest grane, kwestie stylistyczne pomijam, chociaż nowe Clio jest znacznie ciekawsze pod tym względem od III

auto już ci się zamortyzowało, więc spokojnie możesz je sprzedawać, misiaczki wezmą je z pocałowaniem ręki

ps. w Clio III nie było dwuosiowej regulacji kierownicy, w IV już jest, mała rzecz a cieszy
      • konetio Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 21.07.13, 16:16
        Poszperałem w necie i znalazłem takie coś:

świat.samochodów.pl/renault/renault-tce-90-h4bt/
        czyli co? Gorzej przyśpiesza, wg Was pali podobnie... to chyba nie warta taka zamiana? Hmm... to wychodzi, ze nie ma co auta zmieniać :( Chyba że jakieś inne propozycje?
    • do.ki Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 21.07.13, 14:57
      1) po kiego grzyba płacisz AC za 7-letnie auto? Po co płaciłeś za 6-letnie?

2) jeżeli wstydzisz się jeździć samochodem za 15000 zł, to kup sobie droższy, żaden problem, ale dlaczego znowu Clio? Masz kasę do wydania, kup coś lepszego.
      • moja_sprawa3 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 21.07.13, 20:12
        A co jest lepszego dacia, mercedes, vw ?
        • do.ki Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 21.07.13, 20:16
          Znaleźć markę lepszą od Renault nie jest trudno, takich jest większość (dobra, mam własne złe doświadczenia).
          Wziąłbym cokolwiek, co mi pasuje. Ale nie Renault. Nawet za darmo dziękuję.
      • trypel Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 22.07.13, 13:15
        do.ki napisał:

> 1) po kiego grzyba płacisz AC za 7-letnie auto? Po co płaciłeś za 6-letnie?

ej no - ja płacę AC za grzyba 10 letniego. Po pierwsze OC+AC wyszło mi jakies 900 /rok. Po drugie naprawde nie mam ochoty po małej stłuczce sie dowiedzieć że 4 poduchy do wymiany + napinacze i to jest akurat wartosć rynkowa auta (ok 12-14 tys)
        • do.ki Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 23.07.13, 16:25
          A dlaczego? Przecież to znakomity pretekst, żeby pozbyć się grzyba.
      • klemens1 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 23.07.13, 20:57
        > 1) po kiego grzyba płacisz AC za 7-letnie auto? Po co płaciłeś za 6-letnie?

Żeby po zmianie na 5-krotnie droższy mieć 60% zniżki?
        Znam jednego takiego "oszczędnego". Nie płacił AC za jakąś taniznę bo "po co?", a później płacił 6 tys. rocznie AC za bmw.
    • poohdell Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 22.07.13, 12:04
      Jak Ci się podoba, to sobie zmień. TCE fajnie chodzi, a nie słyszałem jeszcze, żeby z tymi silnikami były jakieś problemy. Ktoś tu wspomniał, ze można kupić auto "lepszej" marki. To znaczy jakiej? VW jest lepszą marką? Za Polo z podobnym wyposażeniem trzeba wydać z 10 tysi więcej. Renault w Polsce nie ma dobrej opinii, ale miej to gdzieś, ludzie wierzą w jakieś stereotypy plus niemieckie rankingi. Jakby w Polsce wierzyli we francuskie rankingi, to wszyscy by jeździli Renault. Jeździsz Clio, to chyba masz opinię. Nowe też jest spoko, co widać po statystykach sprzedaży w Europie (na razie w tym roku 2 miejsce po Golfie). Ukochanych w Polsce Fabii ani Octavii nie ma nawet w pierwszej 10-ce...tak a propos.
    • edekmacedonski Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 22.07.13, 20:49
      Katalogowe spalanie małych turbodoładowanych silników to stek bzdur, z niezawodnością też może być różnie
      • poohdell Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 23.07.13, 10:02
        Nie tylko w przypadku małych doładowanych producenci przesadzają ze spalaniem. Niemniej, taki silnik potrafi spalić mniej. A ma ktoś doświadczenia z TCE? To niech napisze.
      • klemens1 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 23.07.13, 20:59
        > Katalogowe spalanie małych turbodoładowanych silników to stek bzdur

Nie wiem czy 1.4 jest mały, ale jego katalogowe spalanie to nie jest stek bzdur.
    • piotr33k2 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 23.07.13, 13:07
      masz racje sprzedaj to g... jak najszybciej bo awarie i wywymiana wszystkiego po kolei zaraz sie zacznie , he he , i kup sobie prawdziwy samochód .
      • poohdell Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 23.07.13, 13:33
        To może niech prawdziwy znawca zdefiniuje, co oznacza prawdziwy samochód.
        • only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 23.07.13, 14:22
          Według niego tylko japońskie, wiesz wielki znafca motoryzacji jeździł jedną renówką i już ma opinię. Śmieszą mnie tacy ludzie bo gadają tak samo mądrze jak niejaki misiaczek.
      • jeepwdyzlu Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 09:33
        masz racje sprzedaj to g... jak najszybciej bo awarie i wywymiana wszystkiego po kolei zaraz sie zacznie , he he , i kup sobie prawdziwy samochód .
        ---------
        czyli taki na pedały jakim ty jeździsz dookoła piaskownicy?
        wakacje, mamy kur wa wysyp debili z podstawówek...

Założycielowi wątku powtórzę co inni:
        JAKI WSTYD?
        Auto ma jeździć, być we wzorowym stanie technicznym a kwestie prestiżu są drugorzędne. Naprawdę.
        jeep
        • poohdell Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 10:49
          Pomijając, ze w Polsce sens prestiżu auta jest dziwnie pojmowany. Na świecie nikt raczej nie brandzluje się, że VW to jakies lepsze auto. Taki sam segment, jak Francuzy, Toyota, Ford itp...Zresztą na przykładzie - u mnie w bloku większość ludzi kupuje auta nowe, jest trochę Francji, Japonii, Włoch, ale najdumniejszy jest posiadacz 10-letniego Golfa. Na wszystkich patrzy z góry. Także ględzenie o jakimś prestiżu, bądź jego braku jest - moim zdaniem - polskim wymysłem sfrustrowanych rodaków. Podobno jest to charakterystyczne dla społeczeństw na dorobku. Tzn im ktoś niżej na drabinie społecznej, tym bardziej mu się wydaje, że np. 10-letnim Audi urośnie w oczach sąsiadów.
    • przemekthor To nie ma sensu 23.07.13, 21:47
      Chcesz oddać za półdarmo niezłe auto, które masz od nowego, w dodatku zmienić je na podobne? Nie szkoda pieniędzy, ciężko zarobionych, jak się domyślam?
      Niezależnie od bajek, które odpowiada handlowiec z "salonu" (czyli zawodowy kłamca), nie będziesz zadowolony z tej propozycji. 0,9 TCe to trzycylindrowy, turboładowany silnik benzynowy z bezpośrednim wtryskiem. Każda z tych rzeczy osobno daje do myślenia, ale wszystkie trzy razem i to pod marką renault nie wróżą najlepiej. Pomijając wróżenie, silnik będzie głośny (3 gary), nie wierzę w podawane wartości spalania. Zostań przy tym co masz, czyli normalnym aucie z rzetelnym R4 bez wynalazków, albo kup coś innego, ale z normalnym silnikiem.
    • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 23.07.13, 23:40
      konetio napisał(a):

> Cześć
      >
      > Posiadam zwykłe Clio z 2006 roku, silnik 1.4. Kupione w salonie, robione przegl
      > ądy. Obecnie na liczniku 102 tysiące km i żadnej większej awarii. Auto ma już j
      > ednak 7 lat, lakier już nie jest taki ładny jak kiedyś mimo że samochód garażow
      > any. Obecnie samochód jest wart 15 tysięcy... trochę wstyd już takim tanim jeźd
      > zić i płacić za niego AC ;)
      > Zastanawiam się nad wymianą na nowy model: Clio IV z silnikiem który poleca dea
      > ler 90 TCE który pali mniej a jeździ podobno lepiej niż moje stare 1.4.

1. Wstyd to jest kraść i żebrać na ulicy a nie jeździć 7 letnim Clio:)...ja jeżdżę 10 letnim Polo i jestem z niego zadowolony bo również się nie psuje a lakier ma tylko drobne ryski ale wypucowałem go woskiem i lśni jak nowy;)
      2. Dealer poleca bo chce ci sprzedać i zarobić...ty też byś polecał na jego miejscu:)
      3. Nowsze mniej pali? Skąd wiesz? To co pisze w katalogach nie zawsze jest zgodne z rzeczywistymi warunkami drogowymi:)
      4.Dealer nie wspominał utracie wartości nowego auta i drogim serwisie w ASO gdzie przegląd kosztuje dużo więcej niż przegląd 7 letniego Clio za 99 zł?

• only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 09:13
        misiaczek1281 napisał:

> 4.Dealer nie wspominał utracie wartości nowego auta i drogim serwisie w ASO gd
        > zie przegląd kosztuje dużo więcej niż przegląd 7 letniego Clio za 99 zł?[/b]
        >
        Rozróżniasz palancie przegląd rejestracyjny od przeglądu gwarancyjnego czy pogwarancyjnego, takiego gdzie tez wymienia się np olej czy filtry. Bo przegląd rejestracyjny owszem kosztuje 99zł nie zależnie od wieku auta.
        • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 12:53
          only_the_godfather napisał:

> misiaczek1281 napisał:
          >
          >
          > > 4.Dealer nie wspominał utracie wartości nowego auta i drogim serwisie w
          > ASO gd
          > > zie przegląd kosztuje dużo więcej niż przegląd 7 letniego Clio za 99 zł?[
          > /b]
          > >
          > Rozróżniasz palancie przegląd rejestracyjny od przeglądu gwarancyjnego czy pogw
          > arancyjnego, takiego gdzie tez wymienia się np olej czy filtry. Bo przegląd rej
          > estracyjny owszem kosztuje 99zł nie zależnie od wieku auta.

Rozróżniam...przegląd gwarancyjny to taki który za wymianę oleju i filtrów (koszt 150 zł) ASO kosi 8 stów !!!!!!! ...a przegląd pogwarancyjny to taki w którym diagnosta sprawdza stan techniczny ,kosi tylko 99 zł i jeszcze za darmo daje płyn do spryskiwaczy lub mycie na myjni gratis hehe ;-)
          • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 12:57
            misiaczek1281 napisał:

> 4.Dealer nie wspominał utracie wartości nowego auta i drogim serwi
            > sie w
            > > ASO gd
            > > > zie przegląd kosztuje dużo więcej niż przegląd 7 letniego Clio za 9
            > 9 zł?[
            > > /
            > > Rozróżniasz palancie przegląd rejestracyjny od przeglądu gwarancyjnego cz
            > y pogw> > arancyjnego, takiego gdzie tez wymienia się np olej czy filtry. Bo przegl
            > ąd rej> > estracyjny owszem kosztuje 99zł nie zależnie od wieku auta.
            >
            > Rozróżniam...przegląd gwarancyjny to taki który za wymianę oleju i filtrów (
            > koszt 150 zł) ASO kosi 8 stów !!!!!!! ...a przegląd pogwarancyjny to taki w któ
            > rym diagnosta sprawdza stan techniczny ,kosi tylko 99 zł i jeszcze za darmo daj
            > e płyn do spryskiwaczy lub mycie na myjni gratis hehe ;-)

PS. nieważne czy 6 czy 7 czy 8 stów....na pewno więcej niż 99 zł ...przy zakupie też więcej niż za używane;-)
          • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 12:58
            misiaczek1281 napisał:

> 4.Dealer nie wspominał utracie wartości nowego auta i drogim serwi
            > sie w
            > > ASO gd
            > > > zie przegląd kosztuje dużo więcej niż przegląd 7 letniego Clio za 9
            > 9 zł?[

> > Rozróżniasz palancie przegląd rejestracyjny od przeglądu gwarancyjnego cz
            > y pogw> > arancyjnego, takiego gdzie tez wymienia się np olej czy filtry
            >
            > Rozróżniam...przegląd gwarancyjny to taki który za wymianę oleju i filtrów (
            > koszt 150 zł) ASO kosi 8 stów !!!!!!! ...a przegląd pogwarancyjny to taki w któ
            > rym diagnosta sprawdza stan techniczny ,kosi tylko 99 zł i jeszcze za darmo daj
            > e płyn do spryskiwaczy lub mycie na myjni gratis hehe ;-)

PS. nieważne czy 6 czy 7 czy 8 stów....na pewno więcej niż 99 zł ...przy zakupie też więcej niż za używane;-)
          • only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 13:12
            Nie, nie rozróżniasz przeglądu gwarancyjnego od rejestracyjnego. Idź się spytaj tatusia czym to się różni.
            • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 17:37

> Nie, nie rozróżniasz przeglądu gwarancyjnego od rejestracyjnego. Idź się spytaj
              > tatusia czym to się różni.

Rozróżniam....choć dla mnie przegląd gwarancyjny jest czymś innym....jest wyciąganiem kasy od frajerów ... bo niby czemu wymiana oleju i filtrów ma kosztować 8 stów? Wyjaśnij mi to jeśli potrafisz ! hehe
              • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 17:38
                misiaczek1281 napisał:

> only_the_godfather napisał:
                >
                > > Nie, nie rozróżniasz przeglądu gwarancyjnego od rejestracyjnego. Idź się
                > spytaj
                > > tatusia czym to się różni.
                >
                > Rozróżniam....choć dla mnie przegląd gwarancyjny jest czymś innym....jest wy
                > ciąganiem kasy od frajerów ... bo niby czemu wymiana oleju i filtrów ma kosztow
                > ać 8 stów? Wyjaśnij mi to jeśli potrafisz ! hehe

Ps. Bez urazy...Nie mówię o serwisie żadnej konkretnej marki ....tylko ogólnie ....
                • dr.hayd Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 27.07.13, 23:49
                  misiaczek1281 napisał:

> misiaczek1281 napisał:

> > Rozróżniam....choć dla mnie przegląd gwarancyjny jest czymś innym....j
                  > est wy
                  > > ciąganiem kasy od frajerów ... bo niby czemu wymiana oleju i filtrów ma k
                  > osztow
                  > > ać 8 stów? Wyjaśnij mi to jeśli potrafisz ! hehe

>
                  > Ps. Bez urazy...Nie mówię o serwisie żadnej konkretnej marki ....tylko ogóln
                  > ie ....

Normalny przegląd okresowy to dużo więcej niż tylko wymiana oleju i filtrów.
                  Oczywiście możesz trafić na oszustów i złodziei, którzy nie zrobią części czynności przewidzianych przez producenta w ramach przeglądu.
                  Ale możesz zrobić eksperyment: weź książkę serwisową, stój nad niezależnym mechanikiem i każ mu robić to wszystko co jest zalecane. A potem nam napisz ile od Ciebie za to zażądał, ile kosztowały części i czy był w stanie wszystkie czynności wykonać (bo może nie miał oprogramowania lub złącza diagnostycznego, albo nie podjął się serwisu klimatyzacji).
                  • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 16:45
                    dr.hayd napisał:

> > misiaczek1281 napisał:
                    >
                    > > > [b]Rozróżniam....choć dla mnie przegląd gwarancyjny jest czymś inny
                    > m....j
                    > > est wy
                    > > > ciąganiem kasy od frajerów ... bo niby czemu wymiana oleju i filtró
                    > w ma k
                    > > osztow
                    > > > ać 8 stów?

> Ale możesz zrobić eksperyment: weź książkę serwisową, stój nad niezależnym mec
                    > hanikiem i każ mu robić to wszystko co jest zalecane.

a jakie to są czynności są robione podczas przeglądu gwarancyjnego?
                    1.wymiana oleju, 2. wymiana filtrów i płynów, 3. sprawdzenie układu zawieszenia i hamulców,pasków...4.podłączenie komputera i wykasowanie błędów jeśli takie w ogóle są....i za to 8-10 stów? W zwykłym warsztacie za takie coś to góra 2-3 stówki wezmą ...nie dość że zarobili podczas sprzedaży to jeszcze podczas serwisu zarabiają + utrata wartości nowego auta i stare sprzedam za grosze więc też stracę...nie opłaca się kupować nowego auta jeśli 7 latek jeździ dobrze...hehe ;-)

• dr.hayd Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 29.07.13, 09:53
                      Zwykły warsztat bierze od Ciebie za to 2-3 stówki z częściami czy za samą robociznę?
                      Widziałeś kiedykolwiek jakąś fakturę z ASO i przeczytałeś wyszczególnione tam pozycje?
                      Nie twierdzę że w ASO jest tanio, ale jeśli rzeczywiście usługa jest wykonana porządnie, użyte materiały są dobrej jakości i dostaję na wszystko fakturę to stać mnie przepłacić te 20%.
                      Jak ja stałem nad niezalażnym mechanikiem i kazałem mu robić wszystko to co było w tabeli obsługi (m. in. regulowanie i smarowanie zawiasów, wymiana filtrów klimatyzacji (u mnie są dwa - na Allegro po 80 zł + koszty przesyłki, w ASO od ręki po 120zł), sprawdzanie zbieżności, siły hamowania, amortyzatorów, podłącznie do kompa i analizatora spalin, itd) to wziął nawet ciut więcej niż w ASO.
      • poohdell Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 10:59
        Są ludzie, których stać na to, żeby raz na kilka lat zmienić auto na nowe. Pani się pyta, czy warto, a myślę, że już sobie odpowiedziała, bo nowe Clio może się podobać. Jeździ Clio (czyli Francuzem) i jest zadowolona (a przecież żadnych aut na F, ło matko, awarie cie zeżrą), a teraz chce zmienić na nowy model. Wie tez już, ze przeglądy w Renault to nie jest majątek (a propos , ze do Francuzów są drogie części). A poza tym, chce nowe, bo starym po prostu się fajnie jeździło. I tyle. Ja tylko powtórzę, że nie słyszałem, aby z TCE były jakieś problemy.
        • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 12:55
          poohdell napisał(a):

> Są ludzie, których stać na to, żeby raz na kilka lat zmienić auto na nowe. Pan
          > i się pyta, czy warto, a myślę, że już sobie odpowiedziała, bo nowe Clio może s
          > ię podobać. Jeździ Clio (czyli Francuzem) i jest zadowolona (a przecież żadnych
          > aut na F, ło matko, awarie cie zeżrą), a teraz chce zmienić na nowy model. Wie
          > tez już, ze przeglądy w Renault to nie jest majątek (a propos , ze do Francuzó
          > w są drogie części). A poza tym, chce nowe, bo starym po prostu się fajnie jeźd
          > ziło. I tyle. Ja tylko powtórzę, że nie słyszałem, aby z TCE były jakieś proble
          > my.

No właśnie...pani jest zadowolona ze swojego 7 letniego Clio więc po co to zmieniać? Po co ładować kasę w nowe skoro stare jest dobre? No chyba że pani nie wie co z kasą robić to niech pani kupi nowe BMW hehe
          • piotr33k2 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 24.07.13, 23:09
            dzisiaj trasa s3 z nad morza, upał , na odcinku od miedzyzdrojów do szczecina naliczyłem trzy renówki na poboczach w tym dwie nowe piękne wypasione laguny i jedno clio , swiatła awaryjne ,ludzie bezradnie machają rekami , para aż dymi, i wszystko na temat , he he.
            • only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 25.07.13, 09:21
              No to rzeczywiście masz skąd brać opinię, ja np w upały na poboczach widzę dużo VW nawet nowych w których też się zagotował płyn. Czy to o czymś świadczy? Twoje opinie są o kant tego czym się sra.
              • jeepwdyzlu Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 25.07.13, 09:48
                dzisiaj trasa s3 z nad morza, upał , na odcinku od miedzyzdrojów do szczecina naliczyłem trzy renówki na poboczach w tym dwie nowe piękne wypasione laguny i jedno clio , swiatła awaryjne ,ludzie bezradnie machają rekami , para aż dymi, i wszystko na temat , he he.
                -----------
                wiesz, że asistance mercedesa przewiduje w umowach z laweciarzami, że auto po załadowaniu na pakę zostanie ZAKRYTE pokrowcem?
                Autentyk, widziałem te zapisy w umowie :-)
                jeep
                • przemekthor Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 25.07.13, 11:27
                  Dobrze, że nie wymagają chociaż pokrowca z napisem "renault".
              • piotr33k2 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 27.07.13, 19:47

> No to rzeczywiście masz skąd brać opinię, ja np w upały na poboczach widzę dużo
                > VW nawet nowych w których też się zagotował płyn. Czy to o czymś świadczy? Two
                > je opinie są o kant tego czym się sra.
                nie masz chłopcze zielonego pojecie o tym, ani podejrzewan żadnego doswiadczenia oprócz internetowego , pamietaj żadne nowe" clio 15"," laguna 20 "nie jest warte nawet 10 letniej hondy toyoty czy nawet golfa , he he.
                • jeepwdyzlu Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 27.07.13, 20:00
                  Dobrze, że nie wymagają chociaż pokrowca z napisem "renault".
                  ----------
                  kreatywny pomysł :-)
                  ale jakbym był DB to żądałbym pokrowców z napisami Audi i BMW
                  :-))
                  ciao
                  jeep
                  • piotr33k2 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 23:08
                    jeepwdyzlu napisał:

> Dobrze, że nie wymagają chociaż pokrowca z napisem "renault".
                    >taki oryginalny jesteś to proponuje ci przy najblizszej okazji wymienic twojego accorda na wypasiona lagune czy inne cudo techniki uzytkowej reno i jak ci sie uda przejechąc tym cudem chocby głupie300 tys bez żadnej ingerencji w silnik i jego oprzyrządowanie to uznam twoją bezinteresowną oryginalnosć ,tak że cytując za klasykiem oryginalów " nie rżnij głupa" koleś, he he.
                    > jeep
                    >
                    • apodemus Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 21:37
                      Paczpan. Moją poprzednią renówką przejechałem 333 tysiące km bez ingerencji w silnik i oprzyrządowanie. Cud? Ile wytrzyma obecna, okaże się.
                • only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 27.07.13, 21:20
                  Chłopczyku bo co koledzy w gimnazjum tak powiedzieli?Mam w rodzinie kilak francuzów Thalia 1.4 `03, Megane dci `06, Xsara Picasso 2.0HDI.`02, Xsara 1.4`99 do tego nissan z dieslem od renault i auta sprawują się dobrze przejechały trasy z Polski do Wielkiej Brytanii, Włoch, Chorwacji, Austrii, Holandii i nic się z nimi nie działo. Psują jak to auta w tym wieku trzeba wymienić części eksploatacyjne., czasem zdarzy się jakaś drobna usterka jak w każdym aucie. Mam też znajomego ma mazde 61`03 psuje się tak samo jak francuzy, inny znajomy miał mazde 626, bardzo starą, pękł w niej blok silnika. Auto było jakoś koniec lat80 początek 90. Mam też znajomego który ma Hondę civic rocznik coś około 94 sprawuje się tak samo jak każdy inny samochód. Psuje się ani częściej, ani rzadziej od innych aut.
                  • jeepwdyzlu podobnie jak OjciecChrzestny 27.07.13, 22:01
                    w ogóle mam przekonanie
                    że jak się o auto dba
                    wymienia olej
                    nie zarzyna zimnego
                    nie wjeżdża na chodniki
                    jak wkłada zamienniki to porządne
                    ustawia geometrię
                    itd

to samochód - jaki by nie był - odpłaca bezawaryjnością...
                    jeep
                  • piotr33k2 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 27.07.13, 23:46
                    takie kity chlopcze to mozesz tu na necie sprzedawać ewentualnie u siebie na podwórku, a zycie i praktyka jest zupelnie inna ,a w ogóle to wiekszość madrali tu, to ci co siedzą od rana do wieczora na necie(ciekawe kiedy jeżdża) ma po piec samochodów a przeszlosci mieli jeszcze z dziesięć, he he i pieprza smutne teksty, czyli to co im sie wydaje, i to co chcieliby żeby tak było bo oni sobie tak wymyslili, a prawda jest oczywiście inna .ja z kolei mądrze sie tylko nad tym co znam z praktyki i doswiadczenia, a wierz mi mam swoje lata i wiem co jest dobre a co tandetne choć nie zawsze wiem jak to dokladnie działa , he he.
                    • asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 00:35
                      piotr33k2 chyba masz małe doswiadczenie bo akurat auta francuskie okropnie poszły do przodu i maja udane modele.W mitsubishi i volvo montowano silniki diesla renault(japonce nie byli w stanie skonstruowac lepszego silnika).Natomiast w civicu diesla isuzu zapozyczonego od opla z wtryskiwczami denso i nie był tak bezawaryjny jak piszesz
                      • piotr33k2 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 14:35
                        akurat z dieslami mam i francuskie sa najgorsze po kazdym wzgledem (nie mówie o starych wolnossacych) ,natomast co do diesli w japonskich samochodach to d4d jest niezły a honda dopiero teraz wzieła sie za swoie oryginalne konstrukcje a słynie z najlepszych uzytkowych masowo produkowanych i montowanych silników benzynowych a nie diesli.

9 a renome ma z silnikami benzynowymi i o żadnym isuzu nic nie mówiłem ,w ogóle mówilem ogólnie o markach a nie o konkretnych dieslach
                        • jeepwdyzlu Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 15:38
                          akurat z dieslami mam i francuskie sa najgorsze po kazdym wzgledem
                          -----------------
                          eeee
                          rodzina HDI czyli 1,4 1.6 i 2,0
                          które są nie tylko w samochodach francuskich, ale w fordach, volvo
                          jak raz jest BARDZO chwalona
                          I ciągle dobra.
                          Renault też robi 1,5 dci (kłopoty z panewkami to przeszłość) i 2dci - z wielkim powodzeniem.

Własnie zaryzykowałbym tezę, że jak raz diesle francuzi robią niezłe.

Zresztą auto to nie sam motor. Weź subaru - co z tego, że ma znakomitego diesla boxera, skoro nie umie do niego zaprojektować odpowiedniego sprzęgła :-))
                          jeep
                          • piotr33k2 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 18:56
                            dci to nawet po poprawkach wielkie dno wrazliwe nawet na byle pyłek w paliwie ,hdi jest juz duzo lepsze ale przereklamowane i napewno gorsze od takiego chocby fiatowskiego jtd.
                            • asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 21:47
                              piotr33k2 napisał:

> dci to nawet po poprawkach wielkie dno wrazliwe nawet na byle pyłek w paliwie ,
                              > hdi jest juz duzo lepsze ale przereklamowane i napewno gorsze od takiego chocb
                              > y fiatowskiego jtd.

tak tak oczywiscie a na łace pasą trzy auta japońskie.....
                              A tak na poważnie inne auta z common rail nie są wrazliwe na paliwo?
                        • asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 16:09
                          Nie ma sensu prowadzic jałowej dyskusji szczególnie tymi którzy widza tylko uszkodzone auta francuskie na drodze.Jedni kochaja polo inni poza autami japonskimi swiata nie widza....Napisze krótko gdyby auta japonskie były takie dobre to by francuskie po drodze nie jedziły....
                    • only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 14:48
                      Brakło argumentów to zaczęły się wycieczki osobiste? Idź pogadaj z misiaczkiem znajdziecie wspólny język, jeden będzie gadał o super polo drugi o super japońcach.
                      Nie będę z tobą dyskutował bo wiedzę że to nie ma sensu. Zamiast merytorycznej wypowiedzi tylko he,he i wycieczki osobiste. Nie chce mi się nawet czytać tego twojego bełkotu.
                      • asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 16:21
                        Only w pełni popieram tyle ze z misiaczkiem raczej sie nie pogadaja bo które lepsze cudne polo czy auto japonskie?!Poziom ten sam ale inne marki.....
                      • piotr33k2 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 22:59

> Brakło argumentów to zaczęły się wycieczki osobiste? Nie chce mi się nawet czytać tego
                        > twojego bełkotu.
                        ja twój juz po drugim przestalem czytać, nie zauwązyłes?,pozatym nie napinaj sie tak synek bo ci od kwasnego mleka które całe zycie widocznie piłes i w zwiazku z tym g.... wiesz żyłka ci peknie ,he he.
                        • only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 29.07.13, 11:01
                          Sam sobie wystawiasz świadectwo o sobie. I o czym tu z tobą rozmawiać, jak nie umiesz rozmawiać z kimś kto ma inne doświadczenia?
                    • only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 29.07.13, 11:00
                      Tak mi się przypomniało o praktyce- w firmie mamy autobusy (Autosan)z silnikiem Renault. Oczywiście u nas w firmie nie dba się o auta tak jak to robisz sam, robi się to na zasadzie ma jechać i już, a jakieś przeglądy co ileś tys. km kto to słyszał. Autobusy przejeździły ponad 1 mln kilometrów zanim silnik trafił na remont. Takie same przebiegi robią tylko silniki Mercedesa i Cummins. Iveco (marka Fiata) takich przebiegów nie robi. Nie wydaje mi się by firma która potrafi zrobić porządnego diesla do pojazdów użytkowych nie potrafiła zrobić takiego samego silnika do osobówki. Po za tym w rodzinie też mam auta z dieslami renault jak i z benzyną i sprawują się dobrze.
                      • dr.hayd Re: diesle do pojazdów użytkowych i osobowych 05.08.13, 10:22
                        Pytanie tylko ile kosztuje silnik do pojazdu użytkowego, a ile do osobowego? I na czym firma zaoszczędziła?
                        Skala produkcji na pewno odbija się na cenie. Ale czy to są jedyne różnice?
    • dr.hayd Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 00:07
      W którymś momencie w samochodzie zaczyna się psuć po kolei wszystko. Zacznie się od jakiegoś pierdółka - myślisz "po 8 latach jedna naprawa za 200zł to nic wielkiego", za miesiąc kolejne 100zł, potem 150, i ani się obejrzysz jak do "samochodu wartego 15 tys." włożyłeś kolejne 5 tys. a on stał się warty zaledwie 10.
      Dlatego nie myśl, że samochód DO TEJ PORY był bezawaryjny, tylko pomyśl kiedy stanie się awaryjny. Dlatego jest sens pozbywać się 7 latka, póki jeszcze jest ładny, z akceptowalnym przebiegiem i nie miał jeszcze większej awarii.
      Jeśli chcesz wydać kasę na nowy samochód i się nim cieszyć - to jest sens kupować nowy.
      Jeśli to wół roboczy, który ma na siebie zarabiać - to rób rachunek ekonomiczny, bo może rzeczywiście taniej mieć stary lub jeszcze taniej nie mieć żadnego (tańsze mogą być taksówki, wypożyczalnie, komunikacja miejska).
      Natomiast co do niskiego zużycia paliwa w małych silnikach turbodoładowanych: sens jest taki, że bardzo rzadko wykorzystuje się taki silnik na maksa. Z tych 90 koni przy spokojnej jeździe, bez ładunku wykorzystuje się 10, może 20. I wtedy on mało pali. A jak potrzebujesz - bo przyśpieszasz, lub jedziesz szybko, czy samochód załadowany jest na full i ma przyczepę: to wtedy z mikrej pojemności osiągasz dużą moc, duży moment obrotowy - ale dzięki temu że turbina tłoczy dużo powietrza do cylindrów, a to powietrze potrzebne jest do spalenia dużej ilości benzyny i uzyskanie dużej energii. Mówiąc prosto - można spalić nawet mniej niż 5 litrów na 100km, jeśli nie przekraczasz 50km/h i nie przekraczasz 1500 obr/min. Jak pojedziesz 150km/h i wykręciesz powyżej 5000 obr. to spali i powyżej 12.
      Czyli jeżdżący spokojnie Holender spali 5, a Polak ścigający się spod każdych świateł i ostro hamujący przed następnymi spali nawet 15.
      • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 18:21
        dr.hayd napisał:

> W którymś momencie w samochodzie zaczyna się psuć po kolei wszystko. Zacznie si
        > ę od jakiegoś pierdółka - myślisz "po 8 latach jedna naprawa za 200zł to nic wi
        > elkiego", za miesiąc kolejne 100zł, potem 150, i ani się obejrzysz jak do "samo
        > chodu wartego 15 tys." włożyłeś kolejne 5 tys. a on stał się warty zaledwie 10.
        > Jeśli chcesz wydać kasę na nowy samochód i się nim cieszyć - to jest sens kupow
        > ać nowy.

Jeśli nie jesteś bogaczem to nie kupuj nowego tylko jeździj używanym póki się nie psuje...Nawet jeśli wydasz na naprawę 4 stówki na rok...8 stówek na dwa lata to nic....
        A jak kupisz nowe auto to ono przez 2 lata straci na wartości nie 8 stówek tylko 15-20 tys.zł ....;-) To jest dopiero strata kasy a nie marne 4 stówki na naprawę używanego hehe ;-)

• asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 19:54
          Misiu he he pisałem Ci juz kup sobie hulajnoge i zaoszczedzisz 15-20tys nie wydasz na naprawy i nie bedziesz stał w korkach....Aha kolejne 10tys na braku turbiny dwumasy dpf wiec razem ponad 30tys he he albo druga opcja kup auto japonskie one sie nawet nie psuja po latach he he
          • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 22:12
            asterik napisał(a):

> Misiu he he pisałem Ci juz kup sobie hulajnoge i zaoszczedzisz 15-20tys nie wyd
            > asz na naprawy i nie bedziesz stał w korkach....Aha kolejne 10tys na braku turb
            > iny dwumasy dpf wiec razem ponad 30tys he he albo druga opcja kup auto japonski
            > e one sie nawet nie psuja po latach he he

kiepskie te twoje porady...w zimie też jeździsz na hulajnodze? he he
            • asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 28.07.13, 22:27
              W zimie mozesz na nartach smigac zamiast opon zimowych....mozna kupic przeciez tez uzywane....
              • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 29.07.13, 18:20
                asterik napisał(a):

> W zimie mozesz na nartach smigac zamiast opon zimowych....mozna kupic przeciez
                > tez uzywane....

A po co kupować opony na zimę i tracić kasę? Jestem sprytniejszy ! Kupiłem auto z założonymi markowymi oponami wielosezonowymi ... robię małe przebiegi i jeżdżę delikatnie więc ostatniej zimy spisywały się idealnie....a 2 tysiące zł zaoszczędzone....niezły patent na oszczędzanie ! Nawet ty byś tego nie wymyślił co? hehe:)
                • asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 29.07.13, 22:34
                  Chyba prytniejszy jestes jak sprytniejszy misiu!Ja jezdze autem uzywanym ale opony mam zawsze letnie i zimowe na nich nigdy nie oszczedzam moje bezpieczenstwo jest wazniejsze.Jezeli faktycznie masz to polo to stwarzasz zagrozenie dla siebie i innych uzytkowników drogi.Bo to ze drastycznie zanizasz poziom forum nie jest grozne ale na drodze wiedz o tym ze narazasz zycie innych!!!!!!!!!!!
                  • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 11:44
                    asterik napisał(a):

> Chyba prytniejszy jestes jak sprytniejszy misiu!Ja jezdze autem uzywanym ale op
                    > ony mam zawsze letnie i zimowe na nich nigdy nie oszczedzam moje bezpieczenstwo
                    > jest wazniejsze.Jezeli faktycznie masz to polo to stwarzasz zagrozenie dla sie
                    > bie i innych uzytkowników drogi.Bo to ze drastycznie zanizasz poziom forum nie
                    > jest grozne ale na drodze wiedz o tym ze narazasz zycie innych!!!!!!!!!!!

Nie stwarzam zagrożenia na drodze.
                    Opony wielosezonowe są przeznaczone także do jazdy zimą. I nie są to jakieś chińskie zdarte podróbki tylko roczne markowe Goodyear w idealnym stanie! To ty zaniżasz poziom forum pisząc głupoty że jazda zimą na markowych wielosezonówkach stwarza zagrożenie ;-)
                    Jazda na oponach letnich w zimie stwarza zagrożenie !!!

• misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 11:51
                    asterik napisał(a):

> Chyba prytniejszy jestes jak sprytniejszy misiu!Ja jezdze autem uzywanym ale op
                    > ony mam zawsze letnie i zimowe na nich nigdy nie oszczedzam moje bezpieczenstwo
                    > jest wazniejsze.Jezeli faktycznie masz to polo to stwarzasz zagrozenie dla sie
                    > bie i innych uzytkowników drogi.Bo to ze drastycznie zanizasz poziom forum nie
                    > jest grozne ale na drodze wiedz o tym ze narazasz zycie innych!!!!!!!!!!!

Kupiłeś opony zimowe?Przepłaciłeś;-) Ja jestem cwańszy! hehe
                    Tu masz linka do opisu moich markowych opon wielosezonowych...poczytaj sobie że one są przeznaczone do jazdy zimą !!! :)

www.goodyear.eu/pl_pl/tires/passenger/vector-4seasons/
                    • asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 19:57
                      Jak zwykle misiowe myslenie, wiedz o tym ze jak jest cos do wszystkiego to do niczego ale zreszta co Ci bede tlumaczył i tak nie zrozumiesz!
                      • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 20:19
                        asterik napisał(a):

> Jak zwykle misiowe myslenie, wiedz o tym ze jak jest cos do wszystkiego to do n
                        > iczego ale zreszta co Ci bede tlumaczył i tak nie zrozumiesz!

powtarzaj tanie hasełka jak katarynka.Dlaczego do niczego? Do spokojnej jazdy mi wystarczy...Przejeździłem na wielosezonówkach zimę i nie wpadłem w poślizg...ale co ja ci będę tłumaczył?
                    • samspade Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 20:41
                      Wcale nie jestes cwanszy. Masz tylko bujna wyobraznie.
                      Jeszcze 3 tygodnie temu miales michelin energy saver. Teraz masz goodyeary.
                      • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 21:03
                        samspade napisał:

> Wcale nie jestes cwanszy. Masz tylko bujna wyobraznie.
                        > Jeszcze 3 tygodnie temu miales michelin energy saver. Teraz masz goodyeary.

Pomylić się w nazwie każdemu wolno:) Naprawdę mam wielosezonówki...i naprawdę jestem cwańszy ...zazdrościsz? ucz się !hehe
                        • only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 21:27
                          Pomylić się?Ja tam wiem jakie opony mam w samochodzie.
                          • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 22:20

> Pomylić się?Ja tam wiem jakie opony mam w samochodzie.

Wiesz też jakiej firmy w swoim samochodzie pasek rozrządu,filtr paliwa,tłumik i 100 innych części i nigdy w życiu się nie pomyliłeś?
                        • samspade Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 21:50
                          Pomylic sie? Nie wiesz jakie masz opony.
                          Jeszcz 3 tygodnie temu pisales ze masz energooszczedne teraz masz caloroczne.
                          Nawet klamac nie potrafisz.
                          Czego mialbym sie wiec od ciebie nauczyc?
                          • only_the_godfather Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 21:55
                            Może w ramach oszczędności kupił 4 różne opony.
                            • asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 22:07
                              On taki prytny(sprytny) to ramach oszczednosci jedna energoszczedna druga wielosezonowa, trzecia letnia i zimowa i dzieki temu w kazdym temacie duzo ma do powiedzenia....U misia nic pewnego raz ma polo raz nie ma raz starsze raz troche młodsze....Pewne jedynie jest to ze ma jakis szczególny uraz do nowych aut i diesli, moze w dziecinstwie jakies zdarzenie i efekt jest jaki jest.....
                              • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 22:28
                                asterik napisał(a):

> On taki prytny(sprytny) to ramach oszczednosci jedna energoszczedna druga wielo
                                > sezonowa, trzecia letnia i zimowa i dzieki temu w kazdym temacie duzo ma do pow
                                > iedzenia....U misia nic pewnego raz ma polo raz nie ma raz starsze raz troche m
                                > łodsze....Pewne jedynie jest to ze ma jakis szczególny uraz do nowych aut i die
                                > sli, moze w dziecinstwie jakies zdarzenie i efekt jest jaki jest.....

Ale zmyślasz tylko po to żeby mi dopiec...Nigdy nie napisałem że nie mam Polo i że każda opona ma być inna...:) Mam uraz do kłamczuchów którzy przekłamują moje wypowiedzi:) Dobrze że u ciebie jest coś pewnego: pewne jest że mi dopieczesz hehe
                            • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 22:30

> Może w ramach oszczędności kupił 4 różne opony.

Tak:) Jedna opona od trabanta,druga od Wołgi,trzecia od Zaporożca a czwarta od malucha:)
                              hehe ;-)

• asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 22:48
                                Raczej pataszek od malucha a umysł od Zaporożca a reszta kto wie...he he
                          • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 30.07.13, 22:23
                            samspade napisał:

> Pomylic sie? Nie wiesz jakie masz opony.
                            > Jeszcz 3 tygodnie temu pisales ze masz energooszczedne teraz masz caloroczne.
                            > Nawet klamac nie potrafisz.
                            > Czego mialbym sie wiec od ciebie nauczyc?

a ty nawet zacytować nie potrafisz...pisałem wtedy że polecam energooszczędne Energy Saver a nie że takie mam! Mam wielosezonówki! Wielu rzeczy miałbyś się nauczyć...oszczędności (wielosezonówki zamiast zimówek)...ale wątpię żebyś był taki pojętny....wolisz fochy stroić hehe:)
                            • samspade Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 31.07.13, 11:10
                              misiaczek1281 napisał:

> a ty nawet zacytować nie potrafisz...pisałem wtedy że polecam energooszczędn
                              > e Energy Saver a nie że takie mam! Mam wielosezonówki!

cytat 1:
                              " ja mam troszkę większe ciśnienie w oponach i opony energooszczędne a przez to mniejsze opory toczenia ...to też ma wpływ na spalanie...nawet do 10%;-) "
                              cytat 2:
                              " > > A jakie to opony?
                              > Michelin Energy Saver"

Wielu rzeczy miałbyś się
                              > nauczyć...oszczędności (wielosezonówki zamiast zimówek)...ale wątpię żebyś był
                              > taki pojętny....wolisz fochy stroić hehe:)

Juz pisalem na temat nauki ale napize to jeszcze raz. Uczyc mozna sie od madrzejszych.
                              • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 31.07.13, 15:37
                                samspade napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                                >
                                > > [b]a ty nawet zacytować nie potrafisz...pisałem wtedy że polecam energoos
                                > zczędn> > e Energy Saver a nie że takie mam! Mam wielosezonówki!
                                > > cytat 1:
                                > " ja mam troszkę większe ciśnienie w oponach i opony energooszczędne a przez to
                                > mniejsze opory toczenia ...to też ma wpływ na spalanie...nawet do 10%;-) "
                                > cytat 2:
                                > " > > A jakie to opony?
                                > > Michelin Energy Saver"
                                >
                                > Wielu rzeczy miałbyś się
                                > > nauczyć...oszczędności
                                >
                                > Juz pisalem na temat nauki ale napize to jeszcze raz. Uczyc mozna sie od madrze
                                > jszych.
                                W jednym aucie mam energooszczędne a w drugim wielosezonówki...jedno drugiego nie wyklucza:) Ucz się ode mnie oszczędności (kup wielosezonówki) i tego jak wybrnąć z twoich "cwanych" cytatów hehe:)
                              • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 31.07.13, 15:42
                                samspade napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                                > > > a ty nawet zacytować nie potrafisz...
                                > > cytat 1:
                                > " ja mam troszkę większe ciśnienie w oponach i opony energooszczędne a przez to
                                > mniejsze opory toczenia ...to też ma wpływ na spalanie...nawet do 10%;-) "
                                > cytat 2:> " > > A jakie to opony?
                                > > Michelin Energy Saver"
                                > > Wielu rzeczy miałbyś się
                                > > nauczyć...oszczędności (wielosezonówki zamiast zimówek)...ale wątpię żeb
                                > yś był> > taki pojętny....wolisz fochy stroić hehe:)

>
                                > Juz pisalem na temat nauki ale napize to jeszcze raz. Uczyc mozna sie od madrze
                                > jszych.
                                Wytłumaczenie jest proste.W jednym aucie mam wielkosezonówki a w drugim energooszczędne...
                                Ucz się ode mnie oszczędności (kup wielosezonówki zamiast zimówek i letnich ) i cwaniactwa jak wybrnąć z twoich cytacików hehe:)

• samspade Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 31.07.13, 15:56
                                  Udowodniłem ci kłamstwo więc kłamiesz dalej żeby tamto zakryć.
                                  W sumie ciekawa metoda.
                                  Tyle że nie możesz już mówić o oszczędności skoro masz 2 samochody a jak sam podajesz przebiegi roczne na takim poziomie że nie opłaca się instalować gazu. Tak więc misiaczku. żaden z ciebie cwaniak ani oszczędny szczwany lis. Jesteś kłamiącym rozrzutnym użytkownikiem szamba( sam kiedyś się przyznałeś).
                                  Z mojej strony koniec rozmowy. Możesz nie fatygować się pisać odpowiedzi.
                                  • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 31.07.13, 17:14
                                    samspade napisał:

> Udowodniłem ci kłamstwo więc kłamiesz dalej żeby tamto zakryć.
                                    > W sumie ciekawa metoda.
                                    > Tyle że nie możesz już mówić o oszczędności skoro masz 2 samochody a jak sam po
                                    > dajesz przebiegi roczne na takim poziomie że nie opłaca się instalować gazu. Ta
                                    > k więc misiaczku. żaden z ciebie cwaniak ani oszczędny szczwany lis. Jesteś kła
                                    > miącym rozrzutnym użytkownikiem szamba( sam kiedyś się przyznałeś).
                                    > Z mojej strony koniec rozmowy. Możesz nie fatygować się pisać odpowiedzi.

Niczego mi nie udowodniłeś ! Ja ci udowodniłem że nie wiesz o czym piszesz!
                                    Nic o mnie nie wiesz a tylko snujesz domysły i mnie opluwasz!
                                    1. Raz pisałem że mam wielosezonówki a raz że energooszczędne a ty mi zarzuciłeś kłamstwo że wcześniej miałem takie a teraz piszę że mam inne...a ja pisałem prawdę, bo w jednym aucie mam wielosezonówki a w drogim energooszczędne!
                                    2. Mogę mówić o oszczędności bo moim w domu są dwa samochody ale tylko jedno jest moje!
                                    Ale ty tego nie wiedziałeś...wolałeś zarzucać mi rozrzutność że mam dwa auta choć mam tylko jedno! Twoje kłamstwa są żałosne! hehe

• misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 31.07.13, 17:18
                                    samspade napisał:

> Udowodniłem ci kłamstwo więc kłamiesz dalej żeby tamto zakryć.
                                    > W sumie ciekawa metoda.
                                    > Tyle że nie możesz już mówić o oszczędności skoro masz 2 samochody a jak sam po
                                    > dajesz przebiegi roczne na takim poziomie że nie opłaca się instalować gazu. Ta
                                    > k więc misiaczku. żaden z ciebie cwaniak ani oszczędny szczwany lis. Jesteś kła
                                    > miącym rozrzutnym użytkownikiem szamba( sam kiedyś się przyznałeś).

Jestem cwany lis...pokazałem ci jak się oszczędza (LPG,wielosezonówki)! ...ucz się od mądrzejszych a nie pyskuj synku haha:)

• asterik Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 31.07.13, 20:28
                                      Osmieszasz sie człowieku juz rozumiem dlaczego inny tak Cie nazywaja.Do samspade nie synu a Panie Samspade!!!!!!!!!!!!!A tak wogóle gimbusie niedługo do szkoły!
        • dr.hayd Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 29.07.13, 09:56
          Mój czas, który tracę na naprawę też kosztuje.
          Moje plany, które niweczy awaria samochodu też kosztują.
          Jak ktoś jest na rencie i ma dużo czasu, nie musi nigdzie dojechać na czas - niech sobie kupuje stare i się cieszy, że jednorazowa naprawa nie przekroczyła 400zł.
          • misiaczek1281 Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 29.07.13, 18:22
            dr.hayd napisał:

> Mój czas, który tracę na naprawę też kosztuje.
            > Moje plany, które niweczy awaria samochodu też kosztują.
            > Jak ktoś jest na rencie i ma dużo czasu, nie musi nigdzie dojechać na czas - ni
            > ech sobie kupuje stare i się cieszy, że jednorazowa naprawa nie przekroczyła 40
            > 0zł.

Czas na naprawę nie kosztuje aż tyle co utrata wartości : 30 000 zł w 4 lata ;-)
            • dr.hayd Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 05.08.13, 10:16
              misiaczek1281 napisał:

> Czas na naprawę nie kosztuje aż tyle co utrata wartości : 30 000 zł w 4 lata
              > ;-)

Twój nie kosztuje. Ale nie mierz wszystkich swoją miarą.
              Zresztą jak kupisz 4 letni i sprzedasz po 4 latach to też tracisz na wartości.
    • who_cares Re: Sens wymiany Clio III na Clio IV 90 TCE 31.07.13, 16:00
      Zajrzyj na daciaklub.pl jest tam kilku użytkowników Sandero i Logana z tym sinikiem. Zresztą może rozważ Dacię - tańsza w zakupie i eksploatacji i większa w środku.Bezpieczeństwo zbliżone.
      0.9 tce ma pośredni wtrysk i daje się zagazować zwykłą sekwencją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka