Dodaj do ulubionych

Nowa skoda octavia

11.08.13, 22:34
Witam, na tym forum piszę pierwszy raz i chciałabym zasięgnąć Waszej opinii. Otóż wraz z mężem musimy zmienić samochód. jakiś czas temu urodziło nam się dziecko i potrzebujemy większego auta, bo nasz kilkunastoletni punciak się sypie i po prostu jest za mały. mój mąż nie chce używanego auta (na auto przeznaczył budżet ok. 75 000) i upatrzył sobie nową skodę octavię (czyli takie dość powszechne auto). Chciałby, żebym ja dołożyła połowę z tej kwoty. Hmm i tak się zastanawiam, czy warto. Auto będzie służyło wyłącznie dojazdom do pracy (rocznie ok. 10-15000 km, wakacje itp.). Dla mnie nowe auto to dość duży koszt, ale mąż jest nieprzejednany, o używanym aucie nie chce słyszeć (zresztą z tym mieliśmy niezłe przeboje nie tylko z mechanikami). w naszym gospodarstwie domowym samochód ma służyć do 10 lat. Czekam na Wasze opinie dotyczące skody:)
Obserwuj wątek
    • makova_panenka Re: Nowa skoda octavia 11.08.13, 22:59
      Niech p. mąż kupi Dacie Logan lub Dacie Logan MCV.
      To rozwiązanie ma liczne zalety:
      -Dacia znakomicie nadaje się do roli domowego woła roboczego na co dzień
      -nikt nie będzie zazdrościł
      -nie ma tam co się zepsuć
      -dostępna fabryczna instalacja LPG
      i najważniejsze:
      -nie musisz mu nic dokładać, wystarczą wyłącznie jego pieniądze
      ---
      Zespół zwalczania Radia Maryja w służbie Bogu, Ojczyźnie i Narodowi Polskiemu.
      • who_cares Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 10:06
        Nowa Dacia Logan MCV z benzynowym silnikiem 1.2 lub 0.9 Tce. Przy takich przebiegach macie 5 lat pełnej gwarancji ( a nie jak w kia tysiąca gwiazdek wyłączeń) można też dostać pierwsze trzy przeglądy za darmo.
        Silnik 0.9 Tce powinien być dość trwały - wtrysk pośredni, turbina o stałej geometrii.
        Ogromny bagażnik porównywalny z Octavią kombi , sporo miejsca w środku.
        • greges58 Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 19:19
          silnik z maszyny do szycia !
          i bagażnik większy niż w Octavii ???
          jakieś 600 litrów więc co najmniej ?
          jedziemy z rodzinką obładowani na wakacje...
          pod górkę !!!

wybacz, ale nawet Dealer by się wstydził wypisywać takie głupoty !
          absurd ;)
          • who_cares Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 10:02
            574 litry w Loganie i 610 w Octavii jest chyba porównywalne.
            Do miasta ten silnik jest w sam raz , na jeden dwa wyjazdy na wakacje chyba można przymknąć oko na trochę gorsze osiągi.
    • carfan Re: Nowa skoda octavia 11.08.13, 23:22
      Trzecia opcja. Co prawda używany, ale niewiele i gwarancją producenta.
      np. vwzpewnejreki.pl/index.php
      • mariusz-ef Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 08:01
        ...jeszcze nikt nie napisał, że najlepszy będzie stareńki polo z gazem?
        • nazimno pierwszy jestes 12.08.13, 08:06
    • czujny_obywatel Nie kupój nowej Skody Octavii 12.08.13, 08:52
      Kiedyś Octavia była bardzo dobrym i niezawodnym samochodem. Obecnie absolutnie nie warto jej kupować ze względu na awaryjność. Kiedyś kupowało się Octavię z benzynowym silnikiem 1.6 100 koni i miało się absolutnie bezproblemowy samochód na lata.

Teraz nowe Octavie mają albo delikatne i awaryjne silniki diesla, albo superawaryjne silniki TSI. Diesla teraz nie opłaca się kupować prywatnie do samochodu rodzinnego ze względu na wysoką cenę oleju napędowego, delikatność i zawrotne koszty eksploatacyjne i serwisowe. Pozostaje benzyna, a ta w grupie VW jest koszmarna.

Silniki benzynowe TSI są najgorszymi silnikami w historii motoryzacji. Psuje się w nich dosłownie wszystko, a na deser pada papierowa turbina. Ponadto nie można do nich złożyć LPG. Zresztą te silniki właśnie tak zostały zaprojektowane, aby sypało się w nich wszystko i aby można było strzyc frajerów/lemingów na usługach serwisowych czy naprawczych. Te silniki są tak złe, że potrafią się już sypać w okresie gwarancyjnym.

Reasumując, kup jakikolwiek inny samochód niż nowa Skoda Octavia, zwracając uwagę na wielkość i na bezawaryjny silnik. Ja polecam jakąś dobrą, wolnossącą benzynę i montaż instalacji sekwencyjnej LPG IV generacji. Marka samochodu ma już niewielkie znaczenie.

Trzymaj się więc z daleka od nowej Skody Octavii i jej ultraawaryjnych silnikków TSI. Najgorsze jest to, że ani Skoda, ani cały VW nie daje możliwości wyboru i wszystkim chce wcisnąć swój złom spod znaku TSI, czyli beznadziejne, uturbione, ultraawaryjne jednostki napędowe. Normalni ludzie, zwłaszcza do celów prywatnych tego złomu nie kupują, dlatego sprzedaż nowych Octavii gwałtownie spada.
      • sebaw471879 Re: Nie kupój nowej Skody Octavii 12.08.13, 20:51
        Moze Honda Civic Sedan albo Chevrolet Cruze / kombi/sedan? Silniki bez turbo, raczej sprawdzona technologia i kufer tez niczego sobie.
      • roadtraffic Re: Nie kupój nowej Skody Octavii 05.09.13, 15:27
        Wg Motoru nr 32-33 (05.08.2013 r.) sprzedaż Octavii spadła w I półroczu 2013 (w porównaniu z I półroczem 2012) o 43,4 %. W I półroczu 2012 r sprzedaż Octavii (model II) wyniosła 9727 sztuk, a w okresie I-VI 2013 zaledwie 5502 sztuki (Octavia III łącznie z Octavią II, gdyż wersja kombi Octavii II jest nadal w sprzedaży). Jedynie nowy Fiat Panda ma większy spadek sprzedaży w Polsce (minus 44,4 %). Octavia III musi konkurować z modelem rodzimej produkcji, czyli Skodą Rapid (sprzedaż w okresie I- VI 2013 r. wyniosła 1929 sztuk (wg Motoru z 05.08.2013 r.).
    • bywalec.hoteli Golf kombi 12.08.13, 08:55
      Nowy - kupuj, polecam!
      Powiedz mężowi, żeby porównał cennik oktavii kombi i golfa kombi. Może się okazać, że golf będzie w tej samej cenie, a to bez wątpienia lepszy samochód niż octavia.
      • nom73 Re: Golf kombi 12.08.13, 13:45
        bywalec.hoteli napisał:

> Nowy - kupuj, polecam!
        > Powiedz mężowi, żeby porównał cennik oktavii kombi i golfa kombi. Może się okaz
        > ać, że golf będzie w tej samej cenie, a to bez wątpienia lepszy samochód niż oc
        > tavia.

No ale ma te same awaryjne silniki co Octavia, o których pisał kolega wyżej. :-)
    • gzesiolek Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 12:44
      Ale przecież nie będą go sprzedawać po wyjeździe z salonu, ale za 10lat...
      No i jak można trafić na igłe, tak można trafić na ulepa...

Hmmm... ale ja mam zdanie, że jak kupować auto na 10lat, to może jednak poszukać czegoś prostszego i niezawodnego na lata, a nie pchać się w turbosprężąrki i inne takie...

Wziąć takiego Mondeo z 2litrowym prostym benzyniakiem... za 75tys idzie teraz wypaśną wersje w promocji znaleźć... na pewno bardziej rodzinny i lepiej się prowadzi od Octavii...

Był też w tej cenie Accord z poprzedniego rocznika, ale chyba już się sprzedały...

Generalnie radzę pochodzić, pojeździć...

• klemens1 Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 13:55
      Awaryjność tsi to temat przeszły - poza tym każdy silnik się psuje, a jak jakichś jest dużo, to dużo ludzi o tym pisze. Jakoś nikt nie wyskoczył z procentowym porównaniem.

Kupcie octavię, logana/lodgy albo cruze. Ten ostatni można kupić już za 51 tys. z instalacja gazową - tylko że silnik 1.8, który nie jedzie jeżeli się go nie piłuje.
    • zmiany_zmiany Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 15:20
      bialazor napisała:

> Witam, na tym forum piszę pierwszy raz i chciałabym zasięgnąć Waszej opinii. Ot
      > óż wraz z mężem musimy zmienić samochód. jakiś czas temu urodziło nam się dziec
      > ko i potrzebujemy większego auta, bo nasz kilkunastoletni punciak się sypie i p
      > o prostu jest za mały. mój mąż nie chce używanego auta (na auto przeznaczył bud
      > żet ok. 75 000) i upatrzył sobie nową skodę octavię (czyli takie dość powszechn
      > e auto). Chciałby, żebym ja dołożyła połowę z tej kwoty. Hmm i tak się zastanaw
      > iam, czy warto. Auto będzie służyło wyłącznie dojazdom do pracy (rocznie ok. 10
      > -15000 km, wakacje itp.). Dla mnie nowe auto to dość duży koszt, ale mąż jest n
      > ieprzejednany, o używanym aucie nie chce słyszeć (zresztą z tym mieliśmy niezłe
      > przeboje nie tylko z mechanikami). w naszym gospodarstwie domowym samochód ma
      > służyć do 10 lat. Czekam na Wasze opinie dotyczące skody:)

nie moja sprawa, ale macie rozdzielność majątkową?
      • bialazor Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 17:19
        rozdzielność majątkowa-tak.
        co do dacii-odpada, powiedział, że nie chce tego. używany zdecydowanie odpada, wydaje mi się, że ciężko kupić w miarę sprawne auto 2-3 letnie, zresztą kto by się takiego wyzbywał, jakby było dobre. to że auto traci na wartości dobrze to wiem. to brać czy nie tą octavię? tylko sedan nas interesuje, kombi zdecydowanie za duże jak na nasze potrzeby.
        • jamesonwhiskey Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 17:34
          > wydaje mi się, że ciężko kupić w miarę sprawne auto 2-3 letnie, zresztą kto by
          > się takiego wyzbywał, j

pracownicy firm motoryzacyjnych w niemcowni
          tak samo na zachodzie sa uzywane ale sprawdzone i z gwarancja
          jest pare opcji
        • gzesiolek Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 17:39
          To jak Octavia to nie sedan ;)

Tam jest liftback jeśli się nie myle...

Poza tym jak chcecie Octavie to kupcie Octavie... ja jakbym miał wydać 75tys to bym dozbierał do klasy D, no ale Octavia to już prawie w tej klasie (przynajmniej wg Skody) ;)
        • zmiany_zmiany Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 17:51
          kupcie Lagunę ...

bardzo proszę: otomoto.pl/renault-laguna-3-tech-run-2013-cenowy-C29839762.html
          • jamesonwhiskey Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 18:12
            z ta laguna to zes wymyslil
            • zmiany_zmiany Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 18:19
              fajna jest
        • makova_panenka Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 23:41
          Jesli sedan to tylko Renault Fluence.
          Znacznie tańsze od Octavki a równie dostojna fura.
    • gzesiolek Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 17:30
      Z Fordem to moze i racja... Choć użytkownicy Mondeo MK IV raczej nie narzekają, no ale znam tylko użytkowników 5-6latków...

HDI jak na diesla bardzo udane... w tej chwili to chyba tylko Fiatowskie mają lepszą opinie... No ale w wytrzymałości i tego, że nia ma się co psuć to prostej benzyny bez doładowania , żaden turbodieselek nie przebije...
    • motylanoga71 Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 20:47
      gdybym mial taka kase na nowke to kupilbym albo Mondeo mk4 albo potargowal sie z dealerem i kupil hyundia i40.
      • 4slash Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 10:08
        Bież Octavię w wersji Ambition + Pakiet, też się zastanawiam, bo planuję zakup w ciągu 6 miesięcy nowego auta.
        Mondeo to stary model. W USA i Chinach już jest nowy, a w Europie dopiero w 2014.
        Octavia zaczyna się od 60 000 a Hyundai i40 od 80 000 wię nie ma o czym mówić, a silnik 1,6 GDI 136 KM ma osiągi jak 1,2 TSI 85 KM (przyspieszenie do 100 km/h ok. 12 s)
        W tych pieniądzach (75 tys.) możesz mieć jeszcze Peugeota 508, Citroena C5, nową Mazdę 3
        Co do awaryjności silników TSi to te silniki są dopiero od 7 miesięcy w sprzedaży i to tak jak mówienie o noworodku ile będzie żył:
        - 1,4 TSI obecnie 1495 cm3 pasek rozrządu, wcześniej 1490 cm3 i łańcuch
        - 1,2 TSI obenie 16 zaworów i pasek, wczesniej 8 zaworów i łańcuch
        - 1,6 TDI CR produkowany w Polsce w Polkowicach k. Wrocławia bezawaryjny
        - 2,0 TDI CR bezawaryjny, były problemy w latach 2004-2007 (głowice, pompa, pompowtryskiwacze itp)
        Poniżej możliwości silników TSI 1,2 85 i 105 KM (realnie na hamowni mają 95 i 115 KM):
        www.youtube.com/watch?v=slBthrF-b2o
        www.youtube.com/watch?v=C4S5o7pBJe0
        www.youtube.com/watch?v=cUCRcdmGVMg
        • klemens1 Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 11:04
          Tylko że octavia ma schrzanione zawieszenie tylne - powrócili do belki rezygnując z wielowahacza. Ale jak komuś nie przeszkadza ...
          • 4slash Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 11:26
            Octavia 1,2 TSI 1,4 TSI i 1,6 TDI mają belke skretną, 1,8 TSI i 2,0 TDI wielowahacz.
            Renault laguna i nowa Toyota Corolla też maja belkę - do normalne jazdy jest moim zdaniem lepsza: niższ koszt naprawy, różnica w ekstremalnych warunkach z ESP prawie niewyczuwalna, braz ząbkowania opon przy predkościach autostradowych.
            W kwocie 75 000 PLN polecam również wspomnianą Toyotę Corollę w wresji Premium, kawał auta, dużo miejsca - mi się podoba
            • klemens1 Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 11:42
              Problem z belką jest taki, że jest mało komfortowa i niebezpieczna na zakrętach z poprzecznymi nierównościami. Wystarczy przejechać skręcającym wiaduktem z dylatacjami i tył zarzuca - przy normalnej prędkości. Sprawdzone na octavii III.

• bialazor Re: Nowa skoda octavia 12.08.13, 21:35
      oglądaliśmy rapida i octavię. i jako laik mogę powiedzieć, że naprawdę lepiej jest dołożyć kilka tysi i kupić octavię. lepsze wykonanie i octavia jest po prostu większa. rapid hmm jak dla mnie był za mały, z mężem stykaliśmy się łokciami w aucie. co do używanych aut myślę, że ciężko jest kupić dobre. najbardziej bałabym się takich aut zrobionych z dwóch (cóż różne historie się słyszy). uważam że rynek używek to naprawdę mega biznes:) ale czekam na Wasze opinie.
    • 1docentpj Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 12:10
      Rozważcie civica 1,8 hatchback lifestyle. Widziałem promocji w necie za 73,5 . Wersja wyposażeniowa druga od góry - min. biksenony, automatyczna klima i naprawdę spory bagażnik. Silnik 140 KM bezproblemowy i z dobrymi osiągami. Może zewnętrznie trochę kontrowersyjny ale wnętrze całkiem miłe. pzdr
      • gzesiolek Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 13:07
        Na wiosne bedzie Civic Kombi i jak nie przesadza z cena to moze byc niezly kasek... bo i wyglada lepiej niz wiekszosc kombiakow, a i przestrzeni w nim nie brakuje...
    • czujny_obywatel Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 15:31
      bialazor !!!

Jak się nie znacie, to słuchajcie ludzi, którzy się znają. Poczytaj w necie, popytaj mechaników (nie w ASO tylko w niezależnych warsztatach).

Nie kupuje się samochodów z silnikiem TSI, zwłaszcza do użytku prywatnego, myśląc o 10 latach eksploatacji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chcecie być królikami doświadczalnymi dla koncernu VW oraz lemingami/frajerami do strzyżenia na usługach serwisowych po okresie gwarancyjnym, a nierzadko nawet w okresie gwarancji.

Samochody z silnikami TSI (w tym nowa Octavia) są:

1. Ultra awaryjne, silniki TSI to najgorsze silniki w historii motoryzacji,
      2. Teraz jest ich drugi wypust, ale sądząc po pierwszym, który był kompletną padaczką (poczytajcie fora różnych modeli VW w necie), można po tych silnikach spodziewać się wszystkiego co najgorsze,
      3. Do prywatnego użytku, zwłaszcza w dłuższym okresie czasu TSI się kompletnie nie nadaje, ponoć jest on nawet zaprojektowany na 100-150 tys. przebiegu-później złomowanie,
      4. Samochody z silnikami TSI są absolutnie niesprzedawalne na rynku wtórnym. Po okresie eksploatacji pozostanie wam tylko go złomować,
      5. Silniki TSI to niepotrzebnie pokomplikowana konstrukcja, posiada i turbinę, i kompresor, i bezpośredni wtrysk paliwa, i bardzo delikatne wtryski itp itd, jest to konstrukcja jednorazowa, raczej nie do naprawy, ale do wymiany,
      6. Do silnika TSI nie można założyć normalnej, bezawaryjnej i taniej instalacji gazowej LPG. Można założyć bardzo awaryjną instalację za prawie 10 000 pln. Chyba idiota by tak zrobił.

Reasumując, powinniście się raczej trzymać z daleka od grupy VW (w tym Skody) i od złomu spod znaku TSI. Jest tylu innych producentów, jest tyle innych samochodów. Naprawdę, jak macie zamiar sobie kupić bezawaryjny samochód, prywatnie, na 10 lat eksploatacji, to TYLKO SAMOCHÓD Z SILNIKIEM BENZYNOWYM WOLNOSSĄCYM i do niego zainstalować nowoczesną instalację sekwencyjną LPG. Naprawdę od serca wam takie rozwiązanie polecam. Marka samochodu ma drugorzędne znaczenie. Nie bądźcie lemingami, nie dajcie się zrobić w bambuko, nie dajcie się strzyc...

• bialazor Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 17:52
        a możesz podać jakieś konkretne przykłady samochodów z silnikami wolnossącymi, które zaspokoiłby nasze potrzeby?
        • makova_panenka Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 23:53
          Renault Fluence.
          Niewysilony motor benzynowy 2.0 140KM ze stajni Nissana. Nie do zarąbania.
          69kPLN najwyższa wersja wyposażenia + lakier metalic.
          Ewentualnie równie pancerna benzyna 1.6. Za 68kPLN najwyższa wersja wyposażenia+lakier metalic+instalacja gazowa BRC bez utraty gwarancji.

Wobec takiej oferty nie ma sensu kupować czeskiego śmiecia.
    • makova_panenka Re: Nowa skoda octavia 13.08.13, 23:44
      Rapid to skodziarska odpowiedź na auta typu Logan czy Thalia. Koncertowy popis konstrukcyjnej tandety ukierunkowanej wyłącznie na minimalizację kosztów i maksymalizację zysków kosztem nieświadomego klienta.
    • dezel Nowa skoda octavia 14.08.13, 01:35
      Jak już jest typ, to jest on dobry.
      Silniki w tej cenie to 1,6 TDI 105 KM lub 1,4 TSi 140 KM.
      TDI 1,6 w Octavii to takie wozidełko na poziomie Punciaka 1.4 - nie jest zawalidrogą, ale Ferrari też nie. Pali w mieście nawet w zimie na dojazdach do pracy max 6,5 litra na 100 km. Awaryjność normalna - nie ma nic, co się nagminnie psuje (model 2013), tylko DPF "trzeba przedmuchiwać". Turbiny nie ma się co bać - tylko idiota potrafi ją zajeździć.
      TSI 1.4 to już fajny silnik, ciągnie jak porządne 2 litry i tyle pali - niżej 8 litrów w mieście zejść się nie da, w trasie poniżej 6 jest możliwe. Choroby wieku dziecięcego ma już za sobą, spokojnie bezawaryjnie przejedzie 200 tys, tylko znowu - trzeba pamiętać, że tu turbina pracuje i olej wymieniać co 15 tys km.
      Następne plusy
      - tych aut jest dużo, części zamienne i zamienniki są w niskich cenach,
      - niskie stawki ubezpieczeniowe = tanie ubezpieczenie
      - porządnie wykonane wnętrze = żadnych zmian i skrzypień przez 10 lat (vide PSA or Honda)
      Mimo, że jeżdzę tylko dieslami to dla was skłaniałbym się raczej do 1,4TSI oraz wyrwanie max wyposażenia od dealera. W końcu auto ma sprawiać przyjemność za taką kasę.
      PS
      Co do mitycznych super awaryjności TDI i TSI to tylko w Internecie się gimnazjaliści tym podniecają. I pamiętaj - Honda Polska oraz Mazda Polska płacą lub płaciły za pozytywne opinie Internautów o swoich autach specjalnym Web Brygadom, dlatego są one conajmniej niemiarodajne.
      Pozdrawiam
      • 1docentpj Re: Nowa skoda octavia 14.08.13, 07:37
        1. Wypowiedziałem się w miarę pozytywnie o civicu. Czy mogę tu podać numer konta na który Honda Polska ma mi przelać kasę :) ?
        2. Z moich doświadczeń - dotyczy jetty 1.6 tdi. Przebieg niecałe 100 tys. km, hałas od koła dwumasowego taki że strach gdzieś dalej pojechać. Wcześniej 2 razy na lawecie - zapchany dpf, zapieczone klocki. Mechanik na cito zaleca wymianę koła dwumasowego.
        3. Co do TSI najgorsze już za nimi. Nadal pozostaje problem nagaru - wtrysk bezpośredni. O ile, jak piszesz, wymiana oleju co 15tys. km i czyszczenie kolektora , to może jakoś będzie. A jeśli VW leje w serwisie olej LONGLIFE i wymiana co 30 tys. km, to słabo to widzę. Ale to są bardziej moje oprzypuszczenia niż wiedza :)
      • gzesiolek Re: Nowa skoda octavia 14.08.13, 10:04
        To ja jestem tez chyba z web brygady... kurcze chyba zly numer konta maja...
        Ale zlego slowa o Hondzie nie napisze...

Co do TSI to jako jego obroncy musicie musicie przyjac jedna spojna linie obrony, bo albo:
        a) silniki TSI byly i sa super bezawaryjne, a zle pisza o nich tylko gimbusy,
        albo
        b) silniki TSI nowe sa super bezawaryjne, bo to sa zupelnie nowe konstrukcje na pasku a nie lancuchu, ktore z poprzednimi problematycznymi nie maja nic wspolnego..
        albo
        c) silniki TSI choroby wieku dzieciecego maja juz za soba, bo na poczatku moze i byly klopoty, ale teraz juz wszystko jest w tej juz istniejacej lata na rynku konstrukcji poprawione i przetestowane...

a, b i c naraz nie moga byc...
        Bo jak byly niezadowne to nie trzeba bylo wprowadzac nowego/dopracowywac starego...
        Bo jak stare byly be, tzn. ze nie byly niezawodne... a i z nowymi niewiadomo jak bedzie... okaze sie za 2-3lata...
        Bo jak na poczatku mialy choroby wieku dzieciecego tzn. ze nie byly niezawodne... a jesli wprowadzono nowe tzn. ze nie bylo dopracowywania starego... itd. ;)
        Generalnie TSI sa bardzo dobrymi silnikami dla kogos takiego jak klemens1, ktory kupuje, zeby pojezdzic 100tys przez pare lat i opchnac dalej...
      • dezel Re: Nowa skoda octavia 14.08.13, 11:12
        Web brygadą nie jesteście :-) ale można was zaliczyć z dużą stopniem pewności do:

- bezkrytycznych funboyów Hondy i hejterów VW i SKODY lub
        - dziennikarzy GW podbijajacych sobie wierszówkę postową lub
        - szeroko rozumianej gimbazy ze wskazaniem na LO

Obaj mieszkacie w Warszawie i nie macie co robić za dnia - Internet to dla was sposób wybicia się i uzyskania szacunku. Z waszych ilości postów to wynika, bo w pracy to nie jest możliwe (chyba że imitujecie pracę), żeby mieć tyle doświadczeń z samochodami. I tyle analizy tekstów.
        Pozdrawiam i jeżeli rozumiecie EOT.
        • 1docentpj Re: Nowa skoda octavia 14.08.13, 12:20
          Pomimo sugestywnego EOT, pozwolę sobie na na taką refleksję:
          o czym świadczą moje 2 posty już wiem :), a o czym twoje ?
        • gzesiolek Re: Nowa skoda octavia 14.08.13, 23:42
          Nie ma jak komus nieco nawrzucac i skonczyc EOT ;)

Ale po kolei...
          1) Tak jestem fanboyem Hondy... od 18lat ciągle są auta tej marki w rodzinie i nigdy... powtarzam: NIGDY nie zawiodly... Nigdy nie stanely w trasie lub nie uniemozliwily dojazd gdzie czlowiek chcial np. nie odpalajac z rana...
          2) Nic nie mam do VW i SKody i ich aut... mam za to dużo do propagandy VW group, ktora to idzie w zaparte poki dany silnik sprzedaje... takze we wszelkiej polskojezycznej prasie... jak dany silnik znika oferty nagle juz nie ma problemu aby przyznac, ze takie i takie silniki nie sa polecane i lepsze sa te nowsze... tak bylo z 2.0 TDI PD, tak bylo z 1.4 TSI...
          3) No i cenie sobie proste i niezawodne rozwiazania... a Skoda wykreslajac wszystkie proste rozwiazania z oferty nieco mi podpadla... teraz juz nie maja aut bez turbiny...
          4) Co do wieku i wyksztalcenia - pudlo... ale stawiam na blad projekcji...
          5) Co do miejsca zamieszkania - pudlo... (komus z Krakowa pisac ze mieszka w Wawie... wiekszy potwarz niz wyzywanie od gimbazy ;) )
          6) Nie kazdy pracuje na akord i w przeciagu tych 9h w biurze znalezienie 0,5h na przegladniecie 2-3 stron i napisanie maks 5 postow nie stanowi wyzwania... zwlaszcza jak czlek nie ma konta fejsie czy innych tego typu pozeraczach czasu...
          7) Doswiadczen z samochodami zbyt wiele nie mam... prawko od 96... jakies 400tys km zrobione pewnie kilkunastoma roznymi samochodami ( w pracy nieco sie tych aut przewinelo... prywatnie wybieram pewne i niezawodne auta, wiec mam dopiero 2gie...)

Teraz pytanie do Ciebie:
          Dlaczego miast wymieniac argumenty atakujesz adwersarzy pomowieniami? Czyzby jednak nie dalo sie tak latwo wybronic tych super silnikow TSI?

6)
          • bialazor Re: Nowa skoda octavia 19.08.13, 18:13
            no chyba jednak będzie skoda octavia..
            • gzesiolek Re: Nowa skoda octavia 20.08.13, 00:16
              Niech wam dobrze sluzy...
              Dbajcie o nia to i powinna odwdzieczyc sie tym samym...

Pozdrawiam
            • klemens1 Re: Nowa skoda octavia 20.08.13, 08:44
              > no chyba jednak będzie skoda octavia..

Przejedź się na jeździe próbnej po nieco gorszej nawierzchni - trochę dziur, pofałdowany asfalt itp. Nowa octavia nie za dobrze się w takich warunkach spisuje - ale niektórym to nie przeszkadza. Warto sprawdzić tę kwestię, zanim zacznie przeszkadzać po wydaniu kilkudziesięciu tys.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka